Hálás köszönet a segítségedért!
Elévülés+ erkölcsi bizonyítvány
Bocs! Elnéztem, 10 év a helyes válasz!
2009. évi XLVII. törvény
a bűnügyi nyilvántartási rendszerről, az Európai Unió tagállamainak bíróságai által magyar állampolgárokkal szemben hozott ítéletek nyilvántartásáról, valamint a bűnügyi és rendészeti biometrikus adatok nyilvántartásáról
18. § (1) A hátrányos jogkövetkezmények alatt álló, büntetlen előéletű személyek nyilvántartásába felvett adatokat szándékos bűncselekmény miatt végrehajtandó szabadságvesztés kiszabása esetén,
- ha a büntetés határozott tartamú,
aa) öt évnél nem hosszabb szabadságvesztés esetén a mentesítés beálltától számított tíz évig,
...
kell nyilvántartani.
5 évnél hosszabb büntetés esetén lenne 12 év.
folyami géb!
Ha megkérlek szépen tudsz esetleg egy rámutató jogszabályt írni nekem? Az 5év a Btk. 100 paragrafus 1. bekezdés g.) pontja azt megtaláltam. A 12évvel kapcsolatban kellene útmutatás jogszabályilag.
Előreis köszönettel
folyami géb, köszönöm szépen!
Villa: így van, a felhívás kibocsátásakor újraindult az egy év, és ha més intézkedéést tesznek, például elfogatót adnak ki, akkor mindig újraindul ismét, de 2017. június 24.-én mindenképp elévül (ha addig nem fizeted meg, vagy nem ülöd le).
Stage: mondtam - a próbaidő letelte után még öt évig (kivéve, ha fiatalkorúként ítéltek el, vagy az ítéletben előzetes mentesítést kaptál, de ezeket nem írtad).
Kaskri: a teljes kitöltéstől számított 5 év múlva kaphatsz tiszta erkölcsit, és ettől fogva büntetlen vagy, de a nyilvántartásból csak 12 évvel később kerülsz ki.
Üdvözlet!
Azt szeretném megtudni, ha 2014-ben kaptam 3év 6hónap letöltendő börtönt, amit kedvezménnyel már letöltöttem, akkor mikor kaphatok tiszta erkölcsit, valamint mennyi idő elteltével mentesülök a hátrányos jogkövetkezmények alól?
Előre is köszönettel!
Köszönöm.
És ha elkövetek valamit ne adj isten, és a bíró lekéri a priuszom? Ott lesz? Meddig lesz ott?
Akkor ez a 30000ft os pénzbirság nem évült el nekem mert kaptam olyan levelet is hogy mikorra kell bevonulni leülni..Ugye jól tudom?
Nem, szinte mindent rosszul tudsz. :)
- A próbaidő az a felfüggesztés tartama, azaz a 2 év.
- Utána nem 3, hanem 5 évig leszel benne a nyilvántartásban.
- Ezzel együtt viszont a 2 év letelte után már kaphatsz erkölcsit, mert csak addig vagy büntetett előéletű, utána már büntetlen, de ún. hátrányos jogkövetkezmények alatt álló. Ez viszont egy sima erkölcsiben már nem szerepel.
- Bizonyos fontos és bizalmas munkakörökben a törvény írja elő, hogy nem elég a sima erkölcsi, hanem azt is igazolni kell, hogy nem állsz bizonyos korátozások hatálya alatt. Ilyenkor bukkanhat elő még további 5 évig a hátrányos jogkövetkezmény, de mondom, ekkor már egyébként büntetlen vagy.
Üdv
Én kaptam 10 hónap börtönt zsarolás kísérlet miatt, aminek a végrehajtását 2 évre felfüggesztették. Az ítéletben nincs szó próbaidőről.
Jól gondolom, hogy ez a két év letelte után, további három évig benne lesz a BM adatbázisban? Tehát a jogerős ítélet dátumától öt évnek kell eltelnie tiszta elrkölcsihez?
Köszi
A pénzbírságot max. egy évig lehet végrehajtani, de ha a hatóság bármilyne intlézkedést tesz a végrehajtására, az elévülés újra kezdődik. Így maximum 2 év lehet.
A szabálysértés nem bűncselekmény, tehát ettpl nem lesz büntetett előéletű, és az erkölcsije is tiszta. Újabb szabálysértés elkövetése esetén 2 évig számít súlyosítónak.
Mindkettőre kiváncsi lennék
Már hogy érti, hogy elévül-e? Az a kérdés, hogy pénzbírság meddig hajtható végre, vagy az, hogy meddig áll a büntetés hátrányos jogkövetkezményei alatt?
Olyan kérdésem lenne hogy lenne egy 30000ft os szabálysértésem ami 2015 junius 25 napján lett jogerős és vált végrehajthatóvá. Ez elévülhet és ha igen akkor mennyi idő elteltével?
Azt nem.
Köszönöm a Válaszát !
Meg annyit szeretnek kérdezni hogy a közmunkás büntetés ,
Bele írjak az Erkolcsibe vagy nem ?
Az azt jelenti, hogy akkor 8 hónap múlva töltött ki a büntetést, és azután három évvel mentesült. Tehát bizonyosan nem lesz benne.
Tisztelt Folyami Gép !
Az volna a kérdésem 14 évesen elkövettem egy bűncselekményt amiből kaptam 1 év 10 hónap foghaz büntetését es abból 1 év 2 hónapot letöltöttem .
17 évesen szabadultam .
Most külföldön dolgozom es a munkahelyemhez kérik az erkölcsi bizonyítványt . Ön szerint ez benne lessz az erkolcsimben ? Most 23 éves vagyok .
Köszönöm előre is.
A (vagyon elleni bűncselekmény kapcsán) büntetlen előélet általános feltétel bármilyen CSOK-hoz, a 10+10-es CSOK többletfeltételei nem az igénylő előéletéhez kapcsolódnak. És mivel a férje 2011 óta büntetlen, ezért bármilyen ügyben "csak" a büntetlen előélet a feltétel, annak megfelel.
Tisztelt Folyamigéb!
Nagyon köszönöm a gyors és készséges válaszát. Még annyi, hogy ez Ön szerint a 10+10-es CSOK-ra is vonatkozik, ami most jelent meg januárban a közlönyben. Annak elég szigorú a szabályozása és kikötése a büntetlen előélet. Nem akarunk emiatt esetlegesen feleslegesen belevágni a CSOK igénylésbe (nem tudom miszerint ellenőrzik, de a közeljövőben foglalóznánk az új otthonunk). Minden jót! N.
A férje a próbaidő tartama alatt számított büntetett előéletűnek. Így ha az ítélet 2008-ban lett jogerős, és 3 év volt a próbaidő, az már 2011-ben letelt, ezért ettől még kaphat CSOK-ot.
Üdvözlöm!
Segítséget szeretnék kérni.
3 kisgyermekünk van szeretnénk igénybe venni az ú CSOK-t, de...
A férjem valahai sógorának köszönhetően belekeveredett (aláírásával, fizikailag semmit nem követett el) egy ügybe.
Idézem:
I.r. vádlott bűnös. 1 rb. a Btk. 318§ (1) és /5/ bekezdés a pontja szerint minősülő csalás bűntettének kíséretében, mint társtettes, melyet folytatólagosan követett el.
2 rb. a Btk. 276§. minősülő magánokirat-hamisítás vétségében, melyből 1 rb. bűnsegéd.
Ezért a bíróság I.r. vádlottat halmazati büntetésül 1 év (egy) 6 hó (hat) börtönre, x ezer Ft pénzmellékbüntetésre ítéli, a börtön bűntetés végrehajtását 3 évi (három) évi próbaidőre felfüggeszti 2008. év elejei ítélet....
Mikor évül el? Igényelhetünk CSOK-ot, aminek feltétele a büntetlen előélet?
Köszönettel: Nilami
Attól függ, milyen büntetéssel zárult az ügy.
Üdvözlöm!
Az lenne a kérdésem, hogy tiszta lehet-e az erkölcsi bizonyítványom egy 2010.novemberében lezárt büncselekmény(lopás 22000ft)kapcsán?
Köszönöm válaszát!
Üdvözlöm!
Az lenne a kérdésem, hogy tiszta lehet-e az erkölcsi bizonyítványom egy 2010.novemberében lezárt büncselekmény(lopás 22000ft)kapcsán?
Köszönöm válaszát!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02