Válás utáni vagyonmegosztás

monalisa1 # 2007.12.14. 14:48

tatti,

a gyerek nevére iratod az 50% tulajdoni részedet - és ezzel egyidejüleg többé-kevésbé mentesülsz a tartásdíj fizetése alól -, de mint minden ingatlanszerzési esetben, a "vagyonosdónak" illetéket kell fizetnie. Mivel a srác még kiskorú, azt megfizetni 18 életéve betöltése után, 20 éves koráig bezárólag lesz köteles. Vagy az ex-ed megfizeti helyette, ebben az esetben nincs évenkénti kamat stb. Az egész ügylethez a gyámhivatal előzetes jóváhagyása elengedhetetlenül szükséges, mert a t.díj dolgában nem az anya dönt. Az anya a fia fél házrészével annak nagykorúságáig a gyámhivatal felé felelőséggel tartozik, tehát azt tetszőleg nem adhatja el.

Uccu # 2007.12.14. 13:39

Háát nekem most volt egy hasonló ügyem. Házastársi közös vagyon megszüntetése címen.De nem vagyok ebben biztos. Ügyvéd nélkül nem érdemes nekifutni...De ha gondolod, tudok egy reális áron dolgozó ingatlanos ügyvédet.

tatti # 2007.12.14. 13:33

Sziasztok!
A jelenleg 1/1 tulajdonomban lévő családi ház válás után az exem nevére kerülne (van egy 7 éves fiunk is). Hogyan alakul az illeték ebben az esetben? Hogyan lehet a lehető legjobban kijönni?
Köszönöm
tatti

KDITKE # 2007.12.12. 19:34

Kovács_Béla_Sándor
Köszönöm hozzászólását, segítene még a többi kérdésem ügyében is ObudaFan biztosan nagyon elfoglalt.
Köszönom előre is !

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.12. 18:17

15 éves gyermek után akkor is jár a gyerektartás, ha nem tanul.

KDITKE # 2007.12.12. 15:54

ObudaFan
A segítségét szeretném ismételten kérni.
Van egy barátnőm 3 gyermeke van 2 éve elvált a férjétől, a váláskor a vagyonmegosztásnál az apa gyermektartását előre leszámolták a házból a 3 gyermekre és kapott mellé 5 millio ft-ot, míg a barátnőmnek ott maradt a 20 milliós ház. Időközben 2 gyermek megszakította az iskolai tanulmányait(az egyikük 19 éves a másik 15). A barátnőm fél, hogy megjelenik az ex férje, hogy visszakövetelje az ő részét a házból, mivel a gyerekek kimaradtak az iskolából.És akkor csak az egy gyermektartásdíját lehetne leszámolni+amig még a két fiú járt. A barátnőm ügyvédje 75 000 ft-ban határozta meg a 3 gyermek gyermektartás díját, mert hogy kőműves az ex(munkája és bevétele egyaránt nincs). Lehetséges-ez, hogy azt mondja az ügyvédnő, hogy márpedig ilyen állásban a havi keresetének x összegnek kell lenie, mégha nincs is ?
Meddig léphet jogosan ez ügyben az ex férj, mert én úgy hallottam, hogy ha 5 évig nem fellebez akkor már később nincs törvényes joga !Továbbá mennyi gyermektartás szabható ki ha semmi féle bevétele nincs, bejelentve nincs az ex sehova?
Előre is köszönöm és elnézést, de ez az élet nem egyszerű !

Darley # 2007.12.12. 14:26

Köszönöm! Nagykorú vagyok - valószínűleg nagyobb korú, mint Ön. Nem életvezetési tanácsot kértem, hanem jogi tanácsot.

monalisa1 # 2007.12.08. 20:31

Akkor meg legyél nagyvonalú és hadd vigye az "övé" cuccukat. (Adódóan te majd pótlód azokat, bizányára másfélékre, hogy még az emlékük se térjen vissza nap mint nap...)

Egyenlőre ne azt nézd, hogy "üres" a lakás, hanem hogy az EGÉSZ lakás mostantól a tiéd - az életed meg majd alakul másként, remélve mielőbb.

Darley # 2007.12.06. 21:58

Monalisa,
egyetertek. Sajnos nem en generalom ezt az egeszet.

monalisa1 # 2007.12.06. 19:20

Darley,

micsoda kistilűség, hogy konyhabútor, porszívó, kanál stb. "elosztás" tárgyát képezi., a házasságotok ment vakvágányra (...), és akkor pótolható- krajcátos dolgokon osztozkodni.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.06. 18:56

Persze. Amit még nem osztottatok el, vagy ami neki jutott az osztozáskor.

Darley # 2007.12.06. 16:17

Koszi a gyors valaszt!
Igen, 1/2-1/2 aranyban voltunk tulajdonosok. En 1 hete 1/1 tulajdonos vagyok.

A konyhai beepitett butor es a beepitett suto, beepitett mosogatogep az ingosagnak szamit vagy nem? Ahogy korabban is irtam a lakásban voltak 2002-ben is, amikor vettük.
Az Ikeas butorokat a mostani ertekukon kell elszamolnunk vagy azon az erteken, amin vettuk? Es azzal tudok valamit kezdeni, hogy szoban megallapodtunk, hogy abban az esetben fizetem ki a vetelarat, amit kert, ha lemond minden tovabbi koveteleserol?

A lakas tobbi butorat, konyhai eszkozoket, porszivat stb egyebkent korabban elvittuk a lakasbol fele-fele aranyban. A nagy reszet o vitte el - ezeket nekem kellett potolnom, szamlakat megoriztem. Ezzel eddig nem is volt gond. Ezekkel ugye nem kell foglalkoznunk? Csak arrol kell elszamolni, ami most is a lakasban van?

Kovács_Béla_Sándor # 2007.12.06. 16:07

Ha másnak nincs jogosultsága azon a lakáson, akkor cserélhetsz zárat. (Fölteszem, 1/2 arányban eddig is tulajdonos voltál, így nem volt szükség birtokba adásra.)
Viszont azok az ingóságok nagy valószínűséggel nem a tieid. Legalábbis nem mind.

Darley # 2007.12.06. 15:33

Válás utáni vagyonmegosztás kereteben megvettem a volt feleségemtől a lakás 1/2-részét, ami korábban az ő tulajdona volt. A pénzt hétfőn megkapta.
Ma csütörtök van, 4 napja küzdök vele, hogy visszaadja a kulcsokat - 1 éve nem lakik ott, semmilyen tulajdona nincs a lakásban. A megállapodás - ugyan csak szóban - de arról szólt közöttünk, hogy x. m Ft-ért megveszem a lakást tőle, de neki ezt követően nincs követelése velem szemben.

A lakásban 2 ikeas polc es egy ebedloasztal van 6 szekkel plusz egy teljesen felszerelt konyha, mosogatógéppel, drága sütővel - most talalta ki, hogy ezeket el kell még szamolnunk. A konyha ilyen állapotban volt, amikor a lakást vettük, a többit 6 éve vettük, kb. 200 ezerért - mit érhetnek most? 25 ezer forintot? Nem is az összeg fontos itt, hanem az, hogy még egyszer utoljára be akar tartani nekem. De azt sem tartom elképzelhetetlennek, hgy felmegy apóssal és szétbontja a konyhabútort.

A kérdésem, ha én vagyok az 1/1 tulajdonos, akkor van-e jogom a lakáson zárat cserélni? A helyzet speciális, nem adásvételről, hanem vagyonmegosztásról van szó!

monalisa1 # 2007.08.29. 12:40

Vagyis a bíróság előtt meg lehet egyezni, de azt jóváhagyásra (= engedélyezére) a gyámhivatalnak be kell adni.

monalisa1 # 2007.08.29. 12:26

Ha engedélyezik a t.díjról való lemondást, a lakás megfelelő tulajdoni hányada csakis a gyerek nevére kerülhet, mely ingatlanvagyonnal a gyerek nagykorúságáig a gyámhivatal felé tartozol felelősséggel - addig tetszőleg nem adhatod el.

monalisa1 # 2007.08.29. 12:21

Tartásdíjról lemondani csak a gyámhivatal előzetes írásbeli engedélyével lehet - és nem biztos hogy megadják -, addig bármiféle egyezkedés idejekorai.

completa # 2007.08.29. 09:56

hát, épp a bíró mondta, hogy ne a gyerek nevére kerüljön a lakás.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.29. 09:39

Csakhogy a tartásra nem te vagy a jogosult, hanem a gyermek. A bíróság olyan egyezséget, amelyben te szerzel tulajdont, és a gyermek veszít jogot, nem hagyhat jóvá.

completa # 2007.08.29. 09:27

Miért lett volna félreértés?
A férjem azt mondta, enyém lehet a lakás, ha fizetek X összeget, és lemondok a gytdíjról. Voltaképpen egyösszegben "adja ide " amit tizenvalahány év alatt fizetne ki, ami kevesebb, mint a lakás ára, ezért a különbözetet én fizetem neki.

Már több tárgyaláson is volt ez téma, csak az összegek változtak, a bírónak szerintem volt ideje megérteni, mert hosszasan beszéltünk a lehetőségekről, számolgattunk, mert azt mondta, hogy az egyezségnek értékarányosnak kell lennie. A mostani ajánlat már az, az utolsó tárgyaláson már úgy bocsájtott el minket, hogy legközelebb megköthetjük az egyezséget.

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.29. 09:19

Az ő tulajdonában van (1/1 rész) egy lakás, amelynek tulajdonjogát átadná, ha én megfizetek neki egy kisebb összeget, és lemondok a nálam elhelyezett közös gyermekünk tartására járó gytdíjról.

Cseresznye. Vagy a bíró értett félre valamit - vagy te.

kell-e illetéket fizetnem ha a lakást a Földhivatal a nevemre írja át?” Nem kell vagyonszerzési illetéket fizetned.

completa # 2007.08.29. 08:38

Hasonló jellegű kérdésem van nekem is.
A férjemmel válófélben vagyunk, és egyezséget készülünk kötni. Az ő tulajdonában van (1/1 rész) egy lakás, amelynek tulajdonjogát átadná, ha én megfizetek neki egy kisebb összeget, és lemondok a nálam elhelyezett közös gyermekünk tartására járó gytdíjról. Maga a lakás értéke és a cserébe kért összeg+gytdíj kb azonos, így a bírónk azt mondta, köthetünk ilyen tartalmú egyezséget.
A kérdésem az, hogy ha megkötjük az egyezséget ilyen tartalommal, akkor kell-e illetéket fizetnem ha a lakást a Földhivatal a nevemre írja át?
A válóper kezdetén költség-és illetékmentességet kértem és kaptam.

Bárki is válaszoljon, köszönöm a segítséget.

Completa

Kovács_Béla_Sándor # 2007.08.17. 14:59

Igen, elég.

HeLa # 2007.08.17. 14:57

Üdvözletem!

Egy rövid kérdésem van. Néhány hónapja elváltam sok-sok év után. Megegyezésünk szerint a lakást átiratnám exnemjemre.

Tudtommal ez illetékmentes. Igaz ez a feltételezésem? Meddig?

Elég elmennünk a helyi közjegyzőhöz, hogy okiratba foglajuk a megosztás ebbéli tényét?

Előre is köszönöm!
Üdvözlettel,
HeLa