Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


adóbevallás

Rexor # e-mail 2020.04.07. 09:02

57. sor a nyerő.

Rexor # e-mail 2020.04.07. 08:56

Teljesen mindegy mennyi az adókulcs. Kettős adóztatásnál az adott kettős adóztatási egyezményt kell nézni, és az Ausztriával kötött egyezmény a mentesítés módszerét írja elő. A 16. sor a beszámításos módszer adóztatását tartalmazza, ami itt nem releváns.

"1) Amennyiben az egyik Szerződő Államban illetőséggel bíró személy jövedelmet élvez vagy vagyona van és ez a jövedelem vagy ez a vagyon a jelen Egyezmény szerint a másik Szerződő Államban adóztatható, úgy az először említett állam, a (2) bekezdés fenntartásával, ezt a jövedelmet vagy ezt a vagyont kiveszi az adóztatás alól; ez az állam azonban ennek a személynek a többi jövedelmére vagy a többi vagyonára történő adómegállapításnál azt az adótételt alkalmazhatja, amely alkalmazandó lenne, ha az a jövedelem, vagy az a vagyon nem lenne kivéve az adóztatás alól."

bermuda háromszög # e-mail 2020.04.06. 14:43

Mekkora ott az adókulcs?

16. sor: A kettős adóztatást kizáró egyezmény alapján külföldön adózott, de a külföldön
megfizetett adó beszámításával belföldön is adóköteles jövedelem
Ha Önnek olyan országból származó, vagy olyan országban adóztatható belföldről származó
jövedelme volt, amely országgal Magyarországnak van kettős adóztatás elkerüléséről szóló
egyezménye, illetőleg a két ország között viszonosság áll fenn, és az egyezmény a külföldön
adóztatható jövedelmet nem mentesíti Magyarországon az adóztatás alól, ugyanakkor a
külföldön megfizetett adó magyarországi beszámításáról rendelkezik, akkor az ilyen
jövedelmét ebben a sorban tüntesse fel.
A külföldről származó, valamint a külföldi pénznemben megszerzett jövedelmeket forintra
átszámítva kell az adóbevallásban feltüntetni. Az átszámításra vonatkozóan bővebb
információt az Általános tudnivalók 9. pontjában talál.
A külföldön adóztatható, belföldön beszámítható jövedelem megállapítására a jövedelem
megszerzése szerinti jogcímnek megfelelő, az Szja tv.-ben meghatározott jövedelemszámítási
szabályokat kell alkalmaznia.
A bevételt a „b”, a költséget (feltéve, hogy a költségelszámolásra lehetősége van) a „c”, a
különbözetként számított jövedelmet pedig a „d” oszlopban tüntesse fel.
A külföldön megfizetett adó beszámításához a 41. sort kell kitöltenie. Ne felejtse el a
külföldön megfizetett adó forintra átszámított összegét a 41. sor „a” oszlopban
feltüntetni!

BalázsBük1978 # e-mail 2020.04.06. 10:03

Sziasztok!
Érdeklődnék, hogy Ausztriában dolgozom, az itthoni 0-as adóbevalláshoz be kell írnom a kinti jövedelmem.
Melyik sorba?
Akárhogy csinálom mindig fizetnem kellene.
Köszi a segítséget.

gubas # e-mail 2009.05.11. 23:51

Sziasztok,
A következő helyzetre várom a hoozáértők válaszát:
A lakásvásárlási illetékemről 2008 októberében kaptam meg a fizetési meghagyást, amelyre fizetés könnyítést, és részletfizetést kértem még a befizetési határidőn belül. Idén április 6-án!!! kaptam egy levelet az APEH-tól, hogy áttették a kérelmemet az illetékes megyei igazgatósághoz. Azóta semmi... Az adófolyószámlámon már látom, hogy már megterheltek a fizetésmeghagyás illetékévél április 14-én, (ami 2.200 Ft) de erről azóta sem kaptam hivatalos fizetési meghagyást, vagy határozatot. Ezt nekem most be kellene már fizetnem? Köteles vagyok naponta nézni az adófolyószámlámat, hogy lássam, nem kell-e éppen befizetnem valamit? Befizzesem, vagy várjak még? Vagy majd jól megterhelnek késedelmi kamattal?
Viszont márciu 8-án benyújtottam az SZJA bevallásomat, benne egy visszaigényléssel, valamint egy egészségpénztár javára visszaigényelhető összeggel. Április 9-én a visszaigényelhető összeget átvezették az illetéktartozásomra. Számítottam ugyan ilyesmire, de reméletem, hogy a fizetési kérelmem miatt ezt nem teszik meg. Erről kaptam is levelet, hogy mivel tartozásom van... stb.. Ok. De az egészségpézntári összeg azóta sem érkezett meg az egészségpézntári számlámra! Ez normális? Lehetséges, hogy az illetéktartozásom miatt tartják vissza? Ezt lehet? Tavaly egyidőben (vagy 1-2 nap eltéréssel) kaptam meg mindkettőt. Az egészségpénztár azt mondja, hogy nem érkezett még meg az összeg. És az illeték ügyben nincs valami az art-ban, hogy mennyi időn belül kell legalább válaszolniuk? Most ha elutasítják, akkor fizethetem az elmúlt 6-7 hónap késedelmi kamatát? És ha még 3 évig nem válaszolnak, akkor a 3 év kamatát? Hogy van ez? És az normális, hogy a kérelmem ellenére tartozásként van a folyószámlámon az illeték összege? Nem kellene ezt a kérelem elbírálásáig visszavonniuk? Van ilyesmiben tapasztalatotok? Előre is megköszönöm, ha válaszol valaki. Üdv, gubas

ájem (törölt felhasználó) #   2009.03.23. 12:43

Helló!
A kérdésem a következő:
Az APEH adhat ki adóbevallási adatokat magánszemélyről a Regionális Nyugdíjbiztosítási Igazgatóságnak?

S.Kriszti # e-mail 2009.03.16. 19:43

Köszönöm szépen a választ és a segítséget.
Az előző témához hozzászólva: nem fogjátok elhinni de a párom kapott kemény 180 ft késedelmi kamatot az APEH-től :)

lillycat #   2009.03.16. 14:02
lillycat #   2009.03.16. 14:01

Kedves Kriszti!

Az adójóváírásra vonatkozó nyilatkozatot év közben írásban bármikor megváltoztathatja.
www.konyveles.org/…toltheto.doc

Üdv.

S.Kriszti # e-mail 2009.03.14. 22:01

Sziasztok!

Ne haragudjatok ha rossz helyen teszem fel a kérdésemet de nem találtam pont ilyen fórumot.

Az lenne a kérdésem, hogy év közben változtathatom a döntésemet az adójóváírásomról? Tehát ha most úgy döntök (új munkahely), hogy nem kérem, akkor mondjuk jövőhónaptól kérhetem?

Az könyvelője a cégnek azt mondja, hogy nem. Most kell eldöntenem. Legközelebb csak jövőre tudok változtatni.
Igaza van? Ha nincs be tudtok linkelni nekem valamit, hogy tudjam lobogtatni neki?

Előre is nagyon köszönöm a segítséget!

Kriszti

V.Attila80 #   2009.03.13. 22:01

Köszönöm a válaszokat.

Idáig mindig 29-30 napra megkaptam a pénzemet.

lillycat #   2009.03.13. 14:28

Kedves Attila!

Én 02.02-én adtam be elektronikusan az adóbevallásom. Elvileg 03.04-én kellett volna utalnia az APEH-nek a pénzt (legkésőbb) de ezt nem tette meg. A területileg illetékes hivatalt felhívtam a hét elején (03.09.) és azt a tájékoztatást kaptam, hogy a héten utalják. Ma (03.13.) még nem érkezett meg a pénz a számlámra. Türelmesen várjon, és mindenképpen érdeklődjön a területileg illetékes APEH-nél. Az adószám alapján tájékoztatják telefonon, hogy mikor várható a kifizetés.
Üdv.

yucika # e-mail 2009.03.12. 20:50

Szia Attila!

Elvileg 30 napon belül kell visszaadniuk a pénzt. De mindig megvárják a 30 napot, tavaly nekem 34 napot kellett várnom. Késedelmi kamatra viszont ne számíts, mert több hetet kell várni ahhoz, hogy késedelmi kamatot fizessenek.Addigra viszont megérkezik a pénzed.

V.Attila80 #   2009.03.12. 18:15

Sziasztok.

Előre is elnézést kérek ha már lett kérdezve de a kereső nekem nem dobott ki semmit.

A SZJA visszatérítés mikortol várható?

Február 4-én adtam postára ajánlva. Plusz 2-3 nap beérkezik. Azóta már eltelt a 30 nap. Már utalniuk kellett volna, mert nem szóltak, hogy valami hiba lenne a bevallásomban.

Jár-e esetleg a késedelmi kamat nekem?

Az Apeh oldalán csak adó fizetési dátumokat találtam. Arra vonatkozóan, hogy nekik mikor kellene visszaadni a pénzemet már nem.

Köszi előre is.
Üdv Attila

yucika # e-mail 2009.03.12. 17:46

De hát pont ezaz!Nem tudtam év közben reklamálni, mert nem tudtam, hogy a főnököm kérte az adójóváírást(Nem is írtam alá erre vonatkozó nyilatkozatot).És nem kaptam egyetlen bérpapírt sem kézbe, hogy láttam volna rajta az adójóváírást.Egyszer írtam alá bérpapírt, egy összesítettet, amin minden dolgozó neve ott volt, de saját példányt nem.És még februárban is azt mondta, visszatudom igényelni az adót, gondolom ezért nem akarta kiadni a jövedelemigazolást, hogy ne derüljön ki.De biztos megbűntetnék, mert ugye egy vendéglátó helyről van szó, és ha annyira kekeckedni akarnák, akkor az Ántsz-nél, a munkaügynél, bárhol fel tudnám jelenteni a mocskosságok miatt...

nandy #   2009.03.11. 23:15

Nem hiszem, hogy év végén tudnál ez ellen tenni.

Elvileg minden hónapban meg kellett volna kapnod a bérfieztési jegyzéket, amin szerepel, hogy mennyit keresét, mennyi volt a levonás, volt-e adójóváírás.

Szóval év közben kellett volna reklamálni. Ha most jogi útra tereled, kevés esélyed lesz a sikerre. Mert pontosan azt fogják indokként is felhozni, amit korábban írtam... Azt pedig te sem vallhatod be, hogy a papíron szereplő összegnél többet kaptál.

(Megjegyzem, hogy a "zsebes fizetéseknél" nem szokás az adójóváírás sorsát firtatni. Ha pedig neked számít, akkor úgy szoktak megálllapodni. Tehát mindenképpen előre kell jelezni.)

yucika # e-mail 2009.03.11. 22:52

Éppen ezaz, hogy nem kaptam ennyivel több fizetést, azt magának zsebelte be.Tudta a főnököm, hogy önadózó vagyok, és várom az adóvisszatérítést...így megpróbálta a jövedelemigazolásomat is elsumákolni, hogy ne derüljön ki a turpisság.Nagy könyörgések árán március 7-én kaptam meg a jövedelemigazolást, holott a határidő január 31 volt (sőt én már jan 26-án felmondtam)...

nandy #   2009.03.09. 23:18

No de miért baj az? Hisz annyival többet kaptál év közben.

Egyébként csak a nyilatkozatod alapján számolhatott volna vele év közben. De téged igazából kár nem ért, hisz - mint írtam - annyival többet kaptál.

yucika # e-mail 2009.03.09. 17:14

Sziasztok!
A segítségetekre lenne szükségem!
Megkaptam a tavalyi évről a jövedelemigazolást, melyből kiderűlt, hogy a munkáltatóm ( már csak volt)igénybe vette az adójóváírást, amelyről én nem nyilatkoztam, és nem írtam alá papírt.Mit tehetek ilyenkor?Feljelenthetem?
Köszönöm a segítséget!

hapsikam # e-mail 2009.03.03. 13:24

Köszönöm Lillycat.

lillycat #   2009.03.03. 10:31

Biztosan nem, hiszen semmilyen bevétele nem keletkezett.

hapsikam # e-mail 2009.03.02. 20:58

Tisztelt Tanácsadók !

Kell e adót fizetnem valamilyen törveny szerint abban az eseteben, ha az üresen álló nyaralómat valakinek lakáslehetőségként (az épület és a kert rendbentartásáért, gondozásáért) ingyen "kiadtam"?
A mellékköltségeket temészetesen ö fizeti.

Köszönöm.

Pandu # e-mail 2009.03.01. 18:46

Üdvözletem!

Kérdezném, hogy az Usa-ban és Egyesült Királyságban szerzett jövedelem után kell-e újra adózni Magyarországon? hivatalos jövedelemként lehet-e tekinteni, amennyiben nincs kettős adózás? 2005-ös jövedelmet le lehet még adózni itthon amennyiben kell, h hivatalossá tevődjön?

köszönöm a válaszokat.

nandy #   2009.03.01. 18:41

Szia!

Ha adóköteles szolgáltatásról van szó, az egyéb összevont jövedelem, 18 ill. 36% adókulcs alá tertozik, attól függően, hogy mennyi volt az összevont adóalapod.
Plusz fizetni kell még 11% EHO-t.

gakusei # e-mail 2009.03.01. 16:41

Üdvözlök mindenkit!

Segítségre lenne szükségem az SZJA kitöltéséhez. Az egészségpénztár küldött egy adóigazolást a következő adatokkal:
Adóköteles szolgáltatások (kártyahasználatból) IV. negyedév: 20580 Ft

Egyéni befizetés 12000 Ft.

Mit kell ebből feltüntetni, hol, hogyan. A hogyan alatt azt értem, hogy a 20580Ft ot kell feltüntetni vagy ki kell számolni belőle az adó részt, ha igen milyen kulcsal. (remélem értehető :) ) Adóelőleg levonás nem történt.

Köszönöm a segítséget!