krkr
- Előfordulhat, ha nem nyilatkozol az eljárásban. De - a hagyatéki eljárás díját nem számítva - csak az örökrészeddel felelsz.
- Nem kötelességed, de érdekedben állhat.
krkr
Tisztel válaszadók előre is megköszöném amennyiben a segítségemre lennének .
Édesanyámmal nem élek már jó pár éve ,de még odavagyok bejelntve mert nem ugy alakult az életem még hogy sajat lakasom legyen ,de édesanyám alkoholista aminek nem örülök de nem tudok mit tenni nem hagyja abba és már a villanyt is kikapcsoltak a lakásábol,csak a vizet fizeti még ,a lakás is árverésre van kiirva már pár éve ,most tudtam meg nemrég , és azt is hogy ha nem változik meg az állásást is elveszitheti . nem tartom a kapcsolatot vele napiszinten,max ,néha telefon hogy vagy stb.esetleg néha felszaladok hozzá havonta vagy 2 havonta ,mert nem tehetem meg surubben sajnos ,messzire lakok tole emiatt,
a kérdésem az lenne , amennyiben a tartozasait nem tudja fizetni akkor ki fogja kifizetni neki ,meg a lakast is arverezik de nem veszi meg senki igy meg benne lakik, mi lesz vele ha nem fizet és esetleg ha meghalna akkor ki orokli az adossagait ,amit nem szeretnénk termeszetesen ,de ez is fenállhat mint egy rossz verzio . meghal és ki fizet ?? hugommal inkabb lemondanak mindenrol csak hogy azt se tudjuk mennyivel tartozik és fizetni meg amugy sem tudnak a hitelet ,tartozasat ,mert mi is épp hogy megélunk .
ha lehetne ugyvéddel iratni olyan papirt amiben kilehetne kotni hogy lemondunk az ökökségrol és mindenrol amit orokolnénk ,azt hol lehet megiratni és kb. menyibe kerulne ,és lehetséges -e ezt igy elintézni , nem akarjuk hogy emiatt a mi életunket is tönkretegye mert nem képes lemondani az italrol ...
Előre is köszönöm a választ!
Annyit, de az öröklés megnyíltakor kell fizetni. Későbbi fizetés esetén kamatot kell fizetni.
Édesapám meghalt 2012 májusában és a házukon volt jelzálog.Ezen kívül még egy személyi hitel és egy áruvásárlási hitel.Én a lánya lemondtam az örökségről,így mindent anyukám örökölt.A héten a faktoringól kapott levelet anyukám és írta a faktoring h a tartozást amit megörökölt (személyi ás áruvásárlási)kezdje el fizetni részletekben.Arra szeretnék választ kapni h rakhatnak -e kamatot az örökségre.Igaz 11 évet kapott anyukám a részlet visszafizetésre.Nem csak annyit kell visszafizetni amennyi az örökség?Előre is köszönöm a segítséget.
„Mit tudok ebben az esetben tenni?
Mit vagyok köteles kifizetni?”
Megkockáztathatod, hogy elévülésre hivatkozol. Ebben az esetben ha eljárást indítanak és az elévülés megszakadása vagy nyugvása miatt az elévülés mégsem következett be, akkor még perköltséget is fizetsz, de ha a bank nem tudja igazolni az elévülés nyugvását vagy megszakadását, akkor nem kell fizetned. Vagy ha nem akarsz kockáztatni, akkor fizetsz.
„A 43. bejegyzésben (honeywald) olvastam, hogy "Na már most van egy szabály, mely szerint:
Ha az adósság öröklésé 300.000ft alatt van, akkor kérheted annak eltörlését. "
Ez pontosan milyen jogszabály?Tudna segíteni valaki?”
Nincs ilyen szabály.
A 43. bejegyzésben (honeywald) olvastam, hogy "Na már most van egy szabály, mely szerint:
Ha az adósság öröklésé 300.000ft alatt van, akkor kérheted annak eltörlését. "
Ez pontosan milyen jogszabály?Tudna segíteni valaki?
Szeretnék segítséget kérni.
Édesapám 2009-ben elhunyt, az örökösödési eljárást 2013-ban folytatták le,nem az örökösök hibájából,ott senki nem jelent megköveteléssel.
Most jelzett egy bank, hogy 2004-ben és 2007-ben kötött hitelszerződésekből van fennálló tartozás.
A 2004-ben kötött szerződés 400000 ft-tal jelzálogként rá van terhelve az örökölt ingatlanra, amiről én azt feltételeztem, hogy ki van fizetve, csak nem lett töröltetve a jelzálog. Erről is csak a tulajdoni lap bejegyzésből értesültem.(Igaz, nem jártam utána!) Ez a tartozás kamattal és egyéb költségekkel 20000 Ft. A 2007-es követelésről pedig csak most értesített a bank, nem tudtam róla.
Mit tudok ebben az esetben tenni?
Mit vagyok köteles kifizetni?
Kérhetitek a közjegyzőt a hagyatéki eljárásban, hogy a nagyobb bankokat keresse meg, hogy volt-e ott számlája az örökhagyónak.
Az örökrészetek értékéig fizetnetek kell a hagyatéki tartozásokat.
Szeretnék egy kis segítséget kérni.
Párom szüleit egy hónap alatt vesztettük el.(papa dec.06-mama 01.11.)
Egy két közüzemi számla maradt, meg valamilyen áruvásárlási hitel/hitelek....Majdani örökösei temettük el őket. Állítólag volt pénzük, de nem tudjuk hol, számlájukat unokájuk segítségével kezelték. Nem találunk okiratot semmiről csak 1-2 milliós föld eladásról..Unoka felvette a papa nyugdíját januárba.Ezt vissza kéri a nyugdíjfolyósító.(jogos?)
Hogy tudunk biztosat tudni vagyoni helyzetükről? Adósságot nekünk kell vissza fizetni?
Áram szolgáltató jogosan írta a megjelent ügyintéző nevére a készenléti díj fizetését?- vagy be kellett neki halotti anyakönyvi kivonaton kívül mutatni más okiratot is?
És ezt mégis miből akarja levonni a bank? Egyébként ezt a tartozást nem a bank engedte el, ha minden úgy volt, ahogy leírtad, hanem azzal nem tartoztál, így nyilván nincs adófizetési kötelezettség sem.
Segítséget kérek, a következő helyzethez: örököltem egy ingatlan felét, a másik fele az enyém volt. ezzel együtt több magán és banki tartozást. Az ingatlant szerencsére el tudtam adni, a vevőkkel a fele árat rögtön a hitelezőknek utaltuk, mégpedig kb 80% jutott mindenkinek, mert az adósságot csak az öröklésig kell megfizetni. Erre most kaptam levelet a banktól, hogy ők elengedtek az adósságból 1 800 000 Ft-ot (ami a késedelmi kamatból jött össze), és én köteles vagyok ezért adózni (a testvéremtől örököltem). Akkor mégis negatívba mehet az öröklés? Kihez forduljak jogorvoslatért, a bankhoz, az adóhatósághoz? Köszönöm
KBS, köszi a javaslatodat.
Ahogy a család öregszik, gondolom ez még előfordulhat a közeljövöben sűrűbben.
Adhatok valakinek egy Általános Meghatalmazást, hogy, ilyen esetekben ne kelljen minden alkalommal a külképviseletre menni?
Köszi,
Erika
Senki nem mondhat le az örökhagyó halála után - visszautasítani lehet. Az örökös csak az örökség tárgyaival, esetleg az örökség erejéig felel az örökhagyó tartozásaiért.
Ha a közjegyző hívott fel nyilatkozatra, akkor valószínűleg van pozitív vagyon is, leginkább ingatlan, gépjármű.
Eljárhat meghatalmazással hozzátartozód, csak éppen a külföldön adott meghatalmazáshoz is el kellene menned a konzulátusra.
Örökösödés lemondása ügyben kérnék tanácsot.
A Nagymamám testvérének a fia meghalt. Halála után jelentős adósságot hagyott hátra, amiről a közvetlen rokonai (gyerekei, testvére stb.) lemondtak. A mi családunk, Nagymamám, Anyukám, Testvéreim és a Testvérem gyerekei is kaptak egy papirt hogy amennyiben nem mondanak le az örökösödési jogról velünk fogják kifizettetni az adósságot.
Én külföldön élek és nagy herce hurca lenne a Nagykövetségre elmenni, hogy lemondjak az örökösödési jogomról.
Köszi a segitséget.
Erika
Utána is meg kell fizetni.
Ezt szomorúan hallom....de lehet esetleg, hogy ez nem kerül tudomásra hivatalosan a hagyatéki tárgyalásig sem?
Már persze akkor kell befizetni, ha a hagyaték fedezi.
Azt az illetéket be kell fizetni. Kivéve ha esetleg semmis volt a szerződés, de hát miért lett volna.
Most derült ki, hogy haldokló apám haszonélvezetet szerzett felesége (most már özvegye, 1 hete halt meg apám) ingatlanán. Mindezt a kórházban kivitelezték, jegyzőt hoztak, kb. 3 héttel a halála előtt. Mindenki tudta, hogy apám haldoklik, kivéve apám, özvegye akarta titkolni előle. Özvegy mindezt "jóindulatból" tette, mivel apám előtte adta el különvagyonú házát, ahová be volt jelentve, és aggódott, hogy hát hova megy "haza" hivatalosan, hiszen oda volt bejelentve, ha felgyógyul. Tudomásom szerint az őzvegy ezért egy bizonyos összeget kért apámtól, DE erre nincs bionyíték. Most jön a java: apám egy hete elhunyt, 3 hete ugye a haszonélvezettel vagyoni értékű jogot szerzett, ami illetékköteles. Még ki sem küldte a NAV, hogy mennyit kell fizetni, olyan friss az egész. Tehát most mi, apám gyerekei is megörököljük apám illetékfizetési tartozását, ami az egész a számító, aljas özvegy haszonszerzésére ment ki??
„Itt sincs elévülési idő?”
Hogyne lenne! Öt év. És éppen elölről kezdődött a felszólító levéllel.
„Újra kell tárgyalni a hagyatéki végzést?”
Dehogy!
„Szerezzek ügyvédet? ”
Minek?
Kedves Szakértők!
2010-ben elhunyt édesanyám. Egyetlen örököseként a hagyatéki eljárás során nevemre került egy ingatlan, egy gépjármű, egy folyószámla, és egy hitel (melynek az ingatlan volt a fedezete).
Az ügy lezárta után pár hónappal kiderült, hogy egy adott banknál hitelkártyája volt, ahol szép lassan gyűlt a tartozás. Nem voltam az országban, így már csak akkor láttam a leveleket, amikor azok a behajtó cégtől jöttek az ő nevére. Elküldtem nekik a halotti anyakönyvi kivonatot. Majd kb fél évre rá most kaptam újabb postai levelet, már a saját nevemre, hogy ha nem fizetem ki nyolc napon belül a tartozást, jogi útra terelik az ügyet.
Gondolom, elkerülhetetlenül fizetnem kell. Itt sincs elévülési idő? Megpróbálom felvenni a kapcsolatot és részletfizetés kérni, nem átlag ember számára kifizethető összegről van szó. Ámde, hogyan fog megszűnni a hitelszámla? Újra kell tárgyalni a hagyatéki végzést? Szerezzek ügyvédet? Nagyon kellemetlen a helyzet, pláne, hogy nem is tudtam a hitelszámláról!
Köszönöm segítségüket,
Técsusz
Az a hiteltartozás is hagyatéki teher, tehát azért is csak az örökrészével felel, ha esetleg nem fizetne a biztosító.
Kedves ObudaFan!
A kocsi ha a gyerek nevére kerül akkor, a saját nevén lévő vagyonával nem felel az esetleges követelésekért csak azzal a vagyonnal amit örökölne aminek az értéke 0 esetleg a banki hitelkártya tartozás de azon van hitelfedezeti biztositás,remélem a biztositó kifizeti vagy azt is örökölheti? ekkor jön be képbe a hagyatékról való lemondás?
köszi minden segítséget, nagy az üzemzavar nálam
szép napot
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02