otthonfelújítási támogatás


Majordomus # 2023.01.01. 00:12

Az állam ezzel a feltételekkel adta a támogatást. Pont.

drbjozsef # 2022.12.31. 12:51

Tokai,

Jog oldaláról egyszerűbb : ezt írja a rendelet. Pont.

a saját pénzére vonatkozó döntés jogát veszi el az adóstól, ha elteszi a támogatás saját részét
Pardon?

Tokai # 2022.12.31. 12:39

Egyik oldalról igaz is lehet, ahogy írod, de én a jog és nem az erkölcs oldaláról nézem a dolgokat. Ami a banki rész egyértelmű, a többiért viszont a szerződés szerint én X évig megfizetem a törlesztőrészletet, ez meg az én bajom, vagy nem bajom, én vállaltam. Ha pedig nem teljesíteném, akkor úgyis szankcionálnak. Elvileg felnőtt emberek vagyunk, nem igazán hiszem, hogy gondolkodó felnőtt emberek fölé kell egy "gondoskodó, védelmező" állam bácsi. A döntéseiért mindenki maga felel úgy gondolom, nem kell egy "jó állam" ami megvédjen magamtól, mint valami kiskorút. Nem tudom, hogy érzékelhető-e, az a bajom, hogy a saját pénzére vonatkozó döntés jogát veszi el az adóstól, ha elteszi a támogatás saját részét és elveri, vagy akármit csinál vele, akkor is él a szerződés, az ő baja, marad a nagyobb törlesztő részlet, viszont ha akarja befizeti és előtörleszt, DE saját maga dönti el mit csinál a saját pénze után járó támogatással.
Kicsit amúgy ezt érzem a közéletben, hogy egyre inkább az állam szerepe nő minden területen, a magán kárára, és az emberek is hajlamosak átadni a döntés jogát és a felelősséget, hogy az állam majd gondoskodik és megvéd, ha baj van. És ezzel nincs is baj normális keretek között. És ez már a politika területe, ebbe nem mennék bele...
Na mégegyszer köszi Mindenki, és Boldog Új Évet!

osztap # 2022.12.31. 10:17

Tokai,

A bank nem kap támogatást, azt Te kapod. A banknak épp az lenne az érdeke, hogy Neked utalják a támogatást, Te ne fordítsd előtörlesztésre, és fizess a banknak jó magas kamatot a teljes hitelre a szerződés szerinti futamidő alatt végig.

Ez egyszer Állam bácsi megvéd saját magadtól. :)

Tokai # 2022.12.31. 09:52

Oké köszi. Ezt én is kiolvastam, de mégis furának találom, hogy a jogalkotó olyan pénzhez ad jogosultságot egy pénzintézetnek, amit nem ő fizetett meg. Közvetve ugyanis ő csak a 4 millió ft után lenne jogosult a támogatásra, ugyanis annyit adott, a többi részt más fizette meg, tehát hogyan jogosult az azutáni támogatás kezelésére is. Én csak ezt a részét vitatom, hogy az adós saját erejéből megfizetett összeg után is a bank jogosult támogatásra. Ugyanis a bank a 4 millió ft támogatást a felújítási munkálatok megvalósítására adta (ehhez költségvetést kellett benyújtani a bankhoz). Ez számlákkal bizonyíthatóan megvalósult. További munkákat is elvégeztünk, melyhez a forrást már én biztosítottam. Szerintem meg ez itt a jog szempontjából egy nem kellően rendezett rész, vagy joghézag. Az meg, hogy a banki szerződés erről szinte teljesen hallgat, az már megint egy másik kérdés. De még egyszer köszi.

Majordomus # 2022.12.30. 22:23

Jobban is jársz mert az már nem kamatozik.

osztap # 2022.12.30. 21:06

Tokai,

De jogosult vagyok-e a 2 millió Ft önerőm után, hogy ne a banknak írják jóvá a teljes támogatást, hanem a 4 millió és a 6 millió közötti önerő utáni támogatást én kaphassam meg?
Nem vagy jogosult.
A jogalkotó úgy döntött, hogy ha kölcsönt vett fel a támogatott (mindegy, hogy mennyit), akkor a támogatásból előbb a kölcsönt kell előtörleszteni, és csak ha a kölcsön teljesen törlesztve van, akkor fizetnek a támogatottnak direktben. Az általad idézett rendelet 11. § (4), (5) és (6) szerint.

Tokai # 2022.12.30. 12:46

Üdvözletem. Otthonfelújítást végeztünk. Ehhez igénybe vettünk 4 millió Ft otthonfelújítási hitelt. A felújítás teljes összege közel 6 millió Ft lett. Tehát a 4 millió Ft lakásfelújítási hitel mellé 2 millió Ft saját erőt is hozzátettünk.
A MÁK megállapította a támogatást 2,962 millió Ft-ot, tehát a teljes összeget a hitelintézetnek utalta.
Az 518/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet alapján ez rendben is lenne. De jogosult vagyok-e a 2 millió Ft önerőm után, hogy ne a banknak írják jóvá a teljes támogatást, hanem a 4 millió és a 6 millió közötti önerő utáni támogatást én kaphassam meg?
Ugyanis a jogszabály egyértelműen nem rendelkezik arról, hogy vegyes beruházás (hitel+önerő) esetén mi a teendő.
Jogszabály alapján a bemutatott számlák után max. 50% támogatás igényelhető vissza. A bank nekem ha 4 milli Ft kölcsönt ad, hogyan jogosult 50%-nál nagyobb támogatásra, ugyanis annak egy része – 2 M Ft önerő utáni támogatás – engem illetne.
A kölcsönt lefedő 4 millió Ft számlával nyilvánvalóan rendelkezem, szerintem a banknak eddig terjed a jogosultsága. Viszont az általam finanszírozott plusz 2 millió Ft után véleményem szerint nem a bank jogosult a támogatásra, azzal szerintem elkellene számolnia az önerőt biztosító fél felé. Ugyanis jelenleg úgy néz ki, hogy a bank nagyobb támogatásra jogosult, mint amit megfinanszírozott.