Tavaly eladtam panellakásomat, és az ebből keletkezett bevételemet nem kívánom másik lakás vásárlására fordítani,más tervem van vele.Rendben befizetem APEH-nak az eladásból keletkezett jövedelmem adóját. Még idén szeretnék vásárolni 90 %-ban hitelből egy új építésű társasházi lakást 13 millióért. Ebben az esetben az APEH még fizettethet valami adót vagy illetéket velem a régi lakás bevételének vonatkozásában? Az új lakás vásárlás - ha jól tudom - 15 millióig illetékmentes.
Ingatlan utáni adózás, ha nem veszek másikat
Leírásodban saját magadnak mondasz ellent...
Amúgy a lakáseladásból keletkezett jövedelem utáni szja 4 évig visszaigényelhető, ha az illető saját célra másik ingatlant vásárol(t).
Új lakás vételekor 15 M Ft-ig valóban nincs szerzési illeték.
MOnalisa: írtam már neked, hogy nem 4 év, hanem az eladástól számított 60 hónap... :(((
tehát ezen időn belül lehet külön kérelemmel visszakapni a már befizetett adót.
Vagy: befizetés helyett halasztási kérelmet írni...
Köszönöm, és most már igyekszem megjegyezni azt a fránya plusz egy évet. (Anno még 4 év volt, és onnan ezen bevésődés.)
Mindig 60 hónap volt. 10 éve biztos.
igen
Sziasztok! Mi most márciusban eladtunk egy építési telket, ami után a jövő évi adóbevallásban kell adóznunk. Könyvelő nagyjából kiszámolta, mennyi lesz az adó, és azt az összeget szépen félretettük. Áprilisban vettünk egy családi házat, amibe nem mertük ezt a félretett pénzt beleölni. Ügyvédünk és könyvelő ismerősünk is azt mondta, hogy mivel már nincs lakásszerzési kedvezmény, csak az a lehetőség van előttünk, hogy méltányossági alapon kérhetjük a befizetendő adó csökkentését, de ez egy nagyon új dolog, tehát nem tudnak igazán erről még tapasztalattal bírni. Kérdésem: mi nem igényelhetjük vissza ezt a befizetett adót? Miért? Ha mégis igen, akkor mikor? 2008-ban származott a jövedelem, amiről 2009-ben fogunk adózni. Ha visszaigényelhető, milyen indokkal? Köszönöm szépen a választ!
Adóelengedés méltányosságból (új szabály):
Az adó kérelemre elengedhető, illetve mérsékelhető az adó fizetésére kötelezett jövedelmi, vagyoni és szociális körülményei miatt, különösen akkor, ha az ingatlan-átruházásból származó jövedelmet a magánszemély saját maga, közeli hozzátartozója, volt házastársa, vele egy háztartásban élő élettársa lakhatására fordítja.
[Lásd az 1995/CXVII. törvény 63. § (7) bekezdésében.]
A kérelmet az adóbevallással egyidejűleg, 2009-ben kell benyújtani. (Az adót befizetni is 2009. május 20-ig kellene).
Az igaz, hogy ennek az adóelengedésnek nincs még kialakult gyakorlata, hisz először 2009-ben lesz majd aktuális.
A jó hír az, hogy a tv. külön nevesíti a lakásszerzést, és a szociális rászorultságot.
A rossz hír az, hogy az APEH mostanában nem nagyon enged el semmilyen tartozást, adót (üres a kassza, kell a bevétel).
Köszi, nandy! A menete ennek hogyan zajlik? Elkészül az adóbevallás, és azzal együtt küldjük be a kérelmet? Vagy az adóbevallással együtt fizessük be az adót és nyújtsuk be a kérelmet, és ha az APEH úgy gondolja, visszafizet belőle valamennyit? Az "eladás után 60 hónapig" visszaigényelhető adó mire vagy kikre érvényes? Köszönöm!
Ha az adóbevallás határidejéig másik ingatlant vesztek, akkor nem fizetitek be az adót (de a bevallásba be kell írni), hanem írtok egy kérelmet.
Míg a kérelmet el nem bírálják, addig nem kell befizetni. Ha elutasítják és erről a határozatot megkapjátok, akkor kell majd fizetni.
Ha addig az időpontig nem vesztek lakást, akkor is célszerű beadni a kérelmet, és nem fizetni.
És igen, az adóbevallással együtt küldjétek be a kérelmet.
(ha a bevallást elektronikusan külditek, akkor a levelet csak postai úton tudjátok)
Ez nem igazán igy működik a törvény alapján. A 63. paragrafus 7. bekezdés azt mondja, hogy az adóhatóság méltányosságból az adókötelezettséget mérsékelheti vagy elengedheti (tehát nem azt mondja a törvény, hogy nem kell megfizetni az adót).
Ez nagy különbség, mert ha nem fizeted meg az adót esedékességig, de irsz kérelmet az APEH-nek, akkor adóhiányod keletkezik (ha az APEH elengedi, akkor rendben van a dolog, ha viszont nem, akkor nemcsak az adót, hanem a pótlékot is meg kell fizetni).
Én azt javasolnám, hogy a kérelmet már jóval hamarabb nyújtsátok be, ne a bevallással egyidejűleg. Vagy fizessétek meg az adót, és utólag az APEH határozata alapján visszakapjátok (bár én inkább az első verziót választanám).
nandy! Márciusban eladtuk a telket, és áprilisban vettünk is egy felújításra szoruló családi házat, szóval nagyon jó lenne ha nem is az egészet, de egy részét elengednék az adónak. Majd próbálkozunk!
nandy és Rexor, köszönöm a válaszotokat!
Rexor: ha nem küldi be a bevallást, akkor mi alapján állapítják meg a fizetési kötelezettséget, ill. azt az adót, melyet mérsékelni kellene? :)
Üdvözletem!
2019 februárban vettem egy társasházi ingatlant 9 MFt-ért, amit 2020 márciusban 14,6 MFt-ért eladtam. Azt tudom, hogy ebből az 5,6MFt-ból, ami nyeresgnek számít, le lehet írni a vagyonszerzési illetéket, a közvetítői díjat. Ennek a mikéntje érdekelne. Illetve, ugye nekem ez a nyereség után adózni kell, ha itt leadózok és nem veszek másik lakást, akkor ismét adóznom kell, hogy megtarthassam a pénzt, vagy egyszer leadózam és kész?
Válaszokat előre is köszönöm.
mgm32,
Adózási szempontból nincs jelentősége, hogy mire költöd a jövedelmedet. Nem kell másik lakást venni, nem kell kétszer adózni (jelentsen is ez bármit).
Mikéntje?
Fogod a két adásvételi szerződést, és jól elteszed, hogy meglegyen.
Fogod az illetékfizetési határozatot, és jól elteszed, hogy meglegyen.
Fogod az összes nevedre szóló számlát, ami a vásárlásakor vagy az eladásakor azzal összefüggéseben megfizettél : ingatlanközvetítő, hirdetés, ügyvéd.
Fogsz egy kockás papírt, a vételárból kivonod az összes többi fentit, megszorzod 0,15-tel, és ez lesz az adó.
Az adóbevallásod megfelelő sorába (nem tudom hirtelen a számát, "ingatlanértékesítésből befolyt jövedelem és adója") beírod a három megfelelő adatot : bevétel, kiadás, jövedelem.
Aztán azt, ami kijött eredményül a kis papírodon, szépen átutalod a NAV megfelelő számlájára.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02