TB fizetés

catpip # 2011.06.19. 20:39

Hello Mindenkinek!

Az iránt szeretnék érdeklődni, hogy az egyik ismerősöm régóta nem fizet tb-t. Nemrégiben azonban balesetet szenvedett, kórházi kezelésre szorult, meg kellett műteni.
Az ismerősöm attól fél, hogy jelentős összeget kell majd kifizetnie a tb tartozás,illetve nem fizetés miatt.
A kérdésem az lenne, hogy más tb számlájára a költséget át lehet-e ruházni, ha pedig nem, akkor mi a teendő ebben az esetben? (utólagos visszafizetés részletekben, stb.).

Köszönettel

anne01 # 2011.06.19. 21:40

Ha semmilyen jogviszonya nem volt jogosan fél.
http://www.apeh.hu/…ek_2011.html

boribubu # 2011.07.04. 11:32

Az lenne a kérdésem, hogy a férjem most 43 éves 5 éve tartózkodik Magyarországon előtte 18 éves korától kisebb-nagyobb megszakításokkal külföldön élt. Az utolsó 3 évben gyesen volt itthon ez januárban lejárt. Most bejelentkezett, hogy szeretne járulékot fizetni maga után-itthon sosem volt munkaviszonya, most sincs- és büntetéssel fenyegetik. Mennyi időre visszamenőleg és mire számíthat büntetési tételként?

Süniii # 2011.07.06. 07:28

2011.06.16-án záróvizsgáztam és július 2-án vettem át BA oklevelemet. Mikor és hol kell bejelentenem hallgatói jogviszonyom megszűnését, mikortól kell tb-t fizetnem? Még nem találtam munkát, így jogosult vagyok valamilyen támogatásra, amíg nem alkalmaznak? Van még esetleg valamilyen teendőm?

M.Gabi # 2011.08.05. 13:31

Sziasztok
gyors segítségre lenne szükségem,remélem tud valaki segíteni.
2 és fél éve költöztünk férjemmel és kisfiammal Németországba,itt biztosítva vagyok a férjem után,otthon tavaly decemberig voltam TB biztosított (akkor töltötte a fiam be a 3 évet).
Olyan helyzetbe kerültem,hogy sürgősen jogosítványt kellene csinálnom (otthon szeretném Magyarországon)
Tudja-e valaki hogyan kaphatok orvosi alkalmasságit?
TAJ kártyával rendelkezem,de nem fizetem magam után a TB-t.
Ha csekken fizetném magam után,akkor mikortól lennék jogosult arra hogy kiállítsák nekem az orvosit,illetve utána még meddig kellene fizetnem a TB-t?
Nagyon sürgős lenne!
Előre is köszönöm a válaszokat
Üdv:Gabi

Rexor # 2011.08.05. 14:01

Szerintem a jogosítvány kiállításáért mindeképpen fizetni kell az orvosnak, szóval teljesen mindegy, hogy biztosított vagy e vagy nem.

M.Gabi # 2011.08.05. 14:16

Köszönöm a gyors választ,
szerintem kell az érvényes TAJ
legalábbis az egyik autósiskola oldalán ezt találtam:

Az orvos vagy a bizottság nem végzi el a vizsgálatot, ha...
...az alkalmassági vizsgálatra jelentkező nem rendelkezik a Társadalombiztosítási Azonosító Jelét tartalmazó hatósági bizonyítvánnyal, vagyis TAJ-kártyával. Trükközni nem érdemes, ugyanis a TAJ-szám érvényességét az egészségügyi alkalmasságot végző orvos, illetve szakértői bizottság minden esetben ellenőrzi az Országos Egészségügyi Pénztár (röviden OEP) elektronikus nyilvántartása alapján. Amennyiben TAJ-kártyánk érvénytelen, a vizsgálatot nem végzik el. Ilyenkor a biztosítási jogviszony rendezése érdekében, regisztráció céljából haladéktalanul forduljunk a lakó- vagy hivatalos tartózkodási hely szerint illetékes regionális egészségbiztosítási pénztárhoz, ugyanis az esetleges járulékfizetési mentességet csak a pénztár adhat. Ilyen esetekben konzultáció történik az OEP és az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) között a jogviszony tisztázása érdekében. ......

Várom a további válaszokat
Köszönöm

crazygee # 2011.08.05. 18:46

Sziasztok jó estét

azt szeretném kérdezni hogy a párom több mint egy éve munkanélküli már nem kap munkanélküli segélyt kb 2 hónapja és mivel még mindig nincs munkája és nem kap semmi féle segélyt igy van-e tb-je kap e ingyenes orvosi ellátást??

Dr.Attika # 2011.08.05. 19:15

Kap ingyenes orvosi ellátást. Ez alanyi jogon megilleti.

végrehajtó1 # 2011.08.05. 19:28

Nem kap mert ehhez fizetnie kell.

végrehajtó1 # 2011.08.05. 19:34

Azt akartam írni hogyx kiszámlázhatják.De kap.
Bocs

Marcsip74 # 2011.08.07. 18:52

A párom már 4 éve nem fizeti a tb járulékokat maga után, most úgy néz ki, hogy sikerül munkát vállalnia külfördön. Mennyi esélye van, hogy érvényesítik a rendszerben?

Scipió. # 2011.08.07. 22:00

crazygee!
Ha megszünt az ellátása, akkor ezt követően még 45 napig jár neki az orvosi ellátás. Ezt követően saját maga után kell fizetnie, havi 5100 forintot, feltéve, ha magyar állampolgár....

C a s a b l a n c a # 2011.08.08. 06:01

A TB-kártyától teljesen függetlenül fix díja van a jogosítványhoz kapcsolódó orvosi alkalmassági vizsgálatnak!

Nyugodtan elvégezheted bármelyik háziorvosnál, maszeknál stb, de kint külföldön is, csak az drágább...

balazze # 2011.08.11. 21:50

Sziasztok.
Egy olyan problémám van ami már felmerült a fórumban :S
A következő lenne : 08.07.-én kaptam az APEH-tól 3 vastag borítékot . 2,5 évnyi Tb tartozásról van szó : 30csekk 145.000 Huf. A mellékelt levélben a címzés ideje 08. 02. ( 1hét alatt ért hozzám? )
Szüleimmel élek , ők aktív munkavállalok , nekem és testvérememnek nincs jövedelmünk .Én 2 éve vagyok munkanélküli. Kérdésem az volna h még hány napom van reagálni és hogyan ????? Nem tudok ennyi pénzt befizetni :S
Válaszotokat köszönöm

sonosa # 2011.08.11. 22:12

Tisztelt hozzáértők!

A cégemnél hatodmagammal be vagyunk jelentve.

A TB vagyis EÜ. hozzájárulást a cég fizeti mindannyiunknak. Mégis, én, CSAK én, (tavaly is, és most is) kaptam egy NAV levelet, pótlékszámítási listát, amelyben a jegybanki alapkamatot taglaják, és késedelmi pótlékfizetésre szólítanak fel.

tavaly befizettem személyesen, idén is ezt fogom tenni, pedig nem én fizetem csekken a TB-T, hanem a cég. de most nem hagynám annyiban mégsem.

Hol tudok panaszt tenni illetve érvényes lenne-e a panaszom ezügyben?

A TB-t (EÜ hozzájárulást vagyis jelenleg az 5100 ft-ot) a cégem fizeti mindannyiunk után, soha senki nem kapott ilyen levelet, rajtam kívül.

köszönöm a hozzászólást.

LazinTech # 2011.08.21. 09:50

Üdvözlök mindenkit.
Olyan kérdésem lenne, amelyet nem találtam meg a fórumon: a társadalom biztosításról, TAJ kártyáról, fizetés összegekről kapcsolatban.
Szóval: e hónaptól vagyok magyar állampolgár, a gyorsított visszahonosítás révén. Ingatlanom van Magyarországon, de nem élek folyamatosan itt, magánvállalkozóként Romániában fizetem szükséges biztosításokat, de szeretném itt is ha lenne biztosításom. Sosem lehet tudni.
Hová, és mennyi havi összeget kellene befizessek hogy biztosítva legyek?
Tehát itt nincs munkaviszonyom, be vagyok jelentve de külföldön dolgozom.
Remélem elég érthető voltam. Köszönöm.

TanarNYban # 2011.08.22. 19:17

Kedves hozzaertok,

NYban dolgozm tanarkent, itt elunk amerikai ferjjel es 2 itt szuletett gyerekkel 2004 ota.
2009 nyaran az okmanyirodaban kaptam egy olyan lakcimkartyat amin nincs allando lakhely (lakohely) csak tartozkodasi cim (regi ideiglenes) Ezzel a TBnel (Teve utca) kitoltottem egy nyilatkozatot amely arrol szolt hogy un harmadik allamban dolgozm 2005 Szept ota, ott vagyok biztositva. Akkor APEH-hoz nem mentem, ugy gondolvan hogy TB ugyet a Teve i-ban elinteztem. Iden tavasszal jott a "rendezze jogviszonyat" cimu level, amit nyaron atvettem es kitoltottem a hozza csatolt papirt. Az ugyintezo javaslatara nyilatkoztam hogy 2007 Apr-ig kozos haztartasban elo szemely reven voltam biztositva. KERDES: MIRE SZAMITSAK? Fog jonni egy hatarozat csekkel?? Ki kell majd fizetni a 2007 Apr es 2009 juli kozotti TB jarulekot?? 2009-ben volt idom egy nyaralas alatt ezt a lakcimkartyat megcsinaltatni....annak ellenere hogy mar elotte joval meg kellett volna. Egyebkent ilyen lekcimkartyat most mar nem adank ki? a lakcimbejento hatan nagy betukkel ott van, hogy tartozkodasi hely csak lakohely meglete mellet leteitheto. Nekem meg 2009-ben kiadtak csak tartozkodasi helyes kartyat, igaz 2014ben le fog jarni. MI A MEGOLDAS? Nem szeretnek TB jarulekot fizetni, hiszen itt az USAban bovel fizetek mindefele kozterhet. KOSZONOM A SEGITSEGET!

TanarNYban # 2011.08.23. 00:51

Roviden a kerdesem: Mi a teendoje egy USA-ban elo, dolgozo, zoldkartyas magyar allampolgarnak TB ugyben (ha nem akar fizetni TB jarulekot). Hova kell menni es mit kell csinalni? NAV, Okmanyiroda, TB ??? Visszamenoleg mit lehet elintezni (2004 ota vagyok az USAban) KOSZONOM!

Nika12 # 2011.09.08. 09:38

Tisztelt Szakértők!

2010 júniusa és novembere között fizettem magam után a tb-t. Elmentem a helyi apeh irodába és kitöltöttem a szükséges nyomtatványt, befizettem a csekkeket. Aztán egy ismerősöm szólt, hogy mivel pályakezdő munkanélküli vagyok, van esély rá, hogy az önkormányzat átvállalja a járulék fizetést. Ez meg is történt az önkormányzat kiállította a hatósági bizonyítványt, ami 2010. nov 15-től érvényes egy évre, ezek után az apeh irodában is rendeztem, vagyis kitöltette az illetékes kolléga a szükséges nyomtatványt szerintem helyesen(10T10011-B)(járulékfizetés megszűnésének oka részt...), és ezzel elintézettnek tekintettem a dolgot.
A héten viszont kaptam egy elszámolást az apehtől, ahol nyoma sincs annak hogy 2010 novemberétől az önkormányzat fizet utánam, sőt, felszólítanak, hogy fizessem be a 2010-es "tartozásaimat" kamatostól!
Természetesen a szükséges papirok (apeh, hatósági bizonyítvány) nálam vannak. Kérdésem, hogy kihez forduljak? Ki hibázott?
köszönöm

Mafus # 2011.09.14. 17:57

Jó napot!

Nem tudom szerepelt e már az enyémhez hasonló kérdés, visszaolvasgattam, de nem találtam.

2010. dec. 16 óta kell fizetnem egészségügyi hozzájárulást. Elegendő információ híján késéssel, de el kezdtem befizetni csekken az elmaradt, illetve, soron következő havi hozzájárulást április környékén, környékétől. Most 2011. augusztusában beiratkoztam egy okj-s nappali képzésre, tehát a TB-t már nem kell magam után fizetnem.

Kérdésem a következő lenne: be kell jelentenem az APEH-nak (NAV), a tanulói jogviszonyomat, vagy sem?
Ill. Augusztusban irakoztam be, az augusztusit még nem fizettem be, ez feltétlenül szükséges vajon? Ha jól sejtem igen, de remélem tévedek. :)
A segítséget nagyon szépen köszönöm!

C a s a b l a n c a # 2011.09.15. 05:46

Erre a kérdésre az iskola vagy a TB telefonon adhat felvilágosítást.

Blest # 2011.09.15. 12:39

Sziasztok!

Nekem olyan kérdésem lenne, hogy milyen űrlapot kell kitölteni, hogy saját magam után fizetem a tb-t? És hogy az elmaradt hónapokra kamatot számolnak-e fel?
Köszönöm előre is.

Rexor # 2011.09.15. 12:48

Nem kell semmilyen űrlap, csak fizess :). Igen, elvileg felszámíthatnak kamatot (gyakorlatilag nem nagyon szoktak ilyet csinálni).

rubianna # 2011.09.15. 15:02

Üdv!
Egy olyan kérdésem lenne, hogy hol tudom megnézni, hogy mennyi bruttó fizetéssel vagyok bejelentve, és fizetik e utánam a járulékokat, és a tb-t. Mely telefonszámon érdeklődhetek, vagy mely honlapon.
Köszönöm