TB fizetés

nandy # 2010.12.30. 11:30

Be kell jelentkezned az APEH-nál. 2010-ben havi 4.950,-Ft-ot, 2011-ben havi 5.100,-Ft-ot kell fizetni. Kapsz csekket.

nandy # 2010.12.30. 11:31

gabor82: az APEH-nál bejelentkeztél már? A fizetés ugyanis kevés, be is kell jelenteni, hogy nincs biztosítási jogviszonyod.

gabor82 # 2011.01.03. 13:23

nandy: Személyesen voltam bent az APEH-nál, és kitöltöttem a szükséges nyomtatványt, és eddig minden hónapban befizettem az esedékes összeget. Rendben is volt minden ezidáig, de karácsony alkalmából megleptek egy "Ezúton értesítem, hogy Őn nem szerepel az egészségbiztosítás egészségügyi szolgáltatásaira jogosultként az OEP nyilvántartásában." szakszöveggel kezdődő bla-blával, aminek az a lényege, hogy sürgősen kezdjem el rendezni a jogviszonyom, vagy szólnak az APEH-nek. Na most ez baromi vicces, ugyanis ha jól tudom, az APEH-nek kéne ezt a dolgot tisztázni az OEP-el. De ha belépek az ügyfélkapun, és ellenőrzöm a TAJ számomat, akkor azt látom, hogy van biztosítási jogviszonyom, az ügyfélkapu meg gondolom az OEP-től kéri le az adatokat, szóval nem értem a dolgot, biztos április elsejére akarták időziteni, csak ez sem sikerült nekik... Szebb jövőt!

progtech # 2011.01.06. 18:49

Helló. Egy olyan kérdésem volna, hogyha ön tb fizető akarok lenni tehát apehen keresztül csekken fizetni a tb-t akkor visszamenőleg is fizetnem kell a bejelentéstől számítottan vagy mikortól kezdhetem melyik hótól a befizetéseket. Csakmert olyan időszakra is kérnek befizetést visszamenőleg amikor nem is részesültem betegbiztosításban. Segítségeket előre is köszi..

LacCH # 2011.01.19. 11:28

Sziasztok,

Január végével meg fog szűnni a hallgatói jogviszonyom, én pedig külföldre megyek dolgozni.

Természetesen külföldön lesz biztosításom, de úgy gondoltam, hogy itthon is szeretném biztos ami biztos alapon fizetni a Tb-t magamnak (5100 Ft/hó).

Megtaláltam a 10T1011-s nyomtatványt amit ki kell töltenem.
Van egy olyan sora a nyomtatványnak, hogy:

NYILATKOZAT MÁS ÁLLAMBAN FENNÁLLÓ BIZTOSÍTÁSI JOGVISZONYRÓL
Alulírott nyilatkozom arról, hogy más EGT államban, külföldön fennálló biztosítási jogviszonnyal nem
rendelkezem. A Magyar Köztársaság által kötött nemzetközi egyezmény hatálya alatt nem állok,
illetve nemzetközi szervezet szociális biztonsági rendszerében létrejött biztosításom nincs.

Nyilván ha lesz külföldön biztosításom akkor ezt a mezőt üresen kell hagynom.
Ezek után nem is fizethetem a Tb-t magamnak?
Vagy igen, csak igazolnom kell a külföldi biztosításomat?
Vagy más szabályok(fizetési..) lesznek rám igazak mert külföldön is biztosítva vagyok?

Köszi a válaszokat!

Katieee # 2011.01.21. 14:50

Kedves Szakértők!

Jelenleg ikergyesen vagyok a 2 éves ikreimmel. Úgy tervezzük, hogy 3 éves koruktól egyetemre megyek, viszont suli mellett nem tudok visszamenni dolgozni. Ha esetleg a munkahelyem felmond nekem akkor is lesz tb biztosításom? Úgy olvastam valahol, hogy gyes mellett biztosított a tb mivel nyugdíj járulékot vonnak belőle. Válaszukat előre is köszönöm.

Üdvözlettel: Réz Katalin

mailtotib # 2011.02.28. 23:17

Kedves mindenki,

már több éve dolgozom külföldön. Angliában és cipruson is jártam (mindkettő eu-s).
Sajnos nem jelentettem én senkinek semmit. Egyszerűen nem vallottam be adót és nem is fizettem tb-t. Külföldön legális munkám volt mindenhol, ahol adót és társadalom biztosítást is fizettem.
Most hazajöttem, munkát egyenlőre nem tervezem, hogy vállalok itthon, megyek vissza külföldre, de szeretnék orvosi ellátást igénybe venni.
Meg tudná nekem valaki írni, hogy mire számíthatok?
Elkezdhetem csak úgy fizetni most a tb-t? Utólag bejelenthetem a keresetemet? Számíthatok akármilyen büntetésre? Ha igen milyenre?
Végül is mit tegyek ebben a helyzetben? Próbáljak várni öt évet, hátha? Nem szeretek törvényen "kívül" élni de erre akkoriban nem figyeltem oda.
Nem szeretném utólag befizetni a tb-t, hiszen külföldön fizettem.
Segítségeteket előre is köszönöm.

C a s a b l a n c a # 2011.03.01. 08:27

Ugye nem úgy gondoltad, hogy külföldön dolgozol, keresel, ott adózol, ott fizetel egészségügyi hozzájárulást stb. és itthon ingyenes orvosi ellátásban kívánsz részesülni?

Minden problémát elkerülhetel, ha egészségügyi problémád esetén magánrendelést veszel igénybe...

mailtotib # 2011.03.01. 12:17

Köszönöm a választ.
Nem, nem úgy gondoltam.
Úgy gondoltam, hogy mostantól elkezdek itt fizetni tb-t, hogy itthon is legyen ellátásom.

nagyandri # 2011.03.11. 09:16

Üdv!

Eddig 3 hónapon át fizettem magam után a TB-t, majd munkaviszonyt létesítettem. Sajnos nagyon rossz volt, így 7 nap után ott hagytam.
A kérdésem az lenne, hogy ebben az esetben is jár-e a 45 nap türelmi idő, s majd csak azután jelentkezni az APEHnál, vagy egyből a munkaviszony megszűnését követő naptól be kellene jelenteni és fizetni?
Köszönöm!

nandy # 2011.03.13. 16:20

7 nap türelmi idő van.

atesz928 # 2011.03.15. 17:35

Jó napot.Angliában dolgozunk barátommal.Van itteni biztosításunk.Otthon nem engedték meg a TBnél hogy fizessem a tbt saját jogon.Cukorbeteg vagyok és sajnos nem tudom hogy az angliai NI number mit fedez.Van inzulinpumpám és nem tudom hogy itt tudok-e majd hozzá szereléket iratni itt majd.Ez otthon 300ezer ft de tb-vel 30 ezer ft fél évre.Ez nagy kérdés bennem mert ha itt ez nem működi akkor haza kell mennünk mert ugye itt inzulin nélküll nem maradhatok.Ön mit tanácsol mit tegyek vagy mit lehet csinálni.Köszönöm a segítséget.

Picur23 # 2011.03.17. 17:21

Jó napot!

Egy ismerősöm kérdését tenném fel.
Évek óta fizeti a tb-jét rendszeresen, mivel nincs munkahelye.
Mi a következménye annak ha nem fizet tovább?
Vagy ha kihagy egy-két hónapot?
Azt mondta ő úgy tudja, ha nem fizet amit eddig befizetett az elveszik. Ilyen szerintem nem létezik. Köszönöm a választ Piroska

Rexor # 2011.03.18. 08:53

Mi veszne el? Ez egy díj, amit fizet azért, hogy TB ellátást kapjon. Annyi különbséggel, hogy ez nem akarat kérdése, ha nem fizet behajthatják rajta kamatostul.

Bogyex # 2011.03.24. 16:51

Üdvözletem!

Tavaly május 31.-én végeztem a sulival,azóta nem dolgozom,munkahelyet keresek. Viszont azóta én nem fizettem TB-t.
A kérdésem az lenne,hogy visszamenőleg be kell fizetnem az "elmaradást" vagy sem?
Olvastam már mindenfélét,de szeretném tudni pontosan,hogy is van ez. Pl.: hogy akkor nem kell fizetni,ha nem voltam dokinál (márpedig nem voltam), máshol azt olvastam,hogy kamatokkal együtt kell fizetni. Na már most úgy 5e ft körül van ha jól tudom havonta,az nekem kb 50e Ft lenne,amit képtelen lennék kifizetni. Viszont február eleje óta regisztrálva vagyok a munkanélkülin,mint pályakezdőként. Mivel,hogy nem volt jövedelmem így nem volt miből fizetni sem.
Most úgy néz ki,hogy lesz munkám,be leszek jelentve,így a TB is fizetve lesz.
Választ előre is köszönöm.

bestildi # 2011.03.26. 16:17

Tisztelt Szakértő!

Párom jelenleg egyéni vállalkozó itthon Magyarországon. Májustól Németországban dolgozna heti 40 órás, bejelentett munkaviszonyban úgy, hogy mellette megmaradna az itthoni vállalkozása is (csak papíron, bevétel nélkül). A kérdésem az lenne, hogy itthon lesz-e valamilyen járulékfizetési kötelezettsége a vállalkozás után?

Válaszát előre is köszönöm!
Ildikó

keke1 # 2011.03.26. 17:11

Bogyex!

Nem kell forszirozni,ha lesz munkád automatikusan bejelentenek a TB-nél.
A multat nem lehet megváltoztatni,sok minden a levegőben függ,ráadásul most még alkotmányt változtatnak...ha nem jön össze a munka akkor bemész az iletékes adóhivatalba,ott kitöltesz egy ürlapot,és bejelentkezel mint TB hozzájárolás fizető.
Dátum a bejelentkezés időpontja.

keke1 # 2011.03.26. 17:19

Még valami.
Minden állampolgárnak fizetni kell hozzájárulást,ha egy filér jövedeme sincs akkor is.
És lényegtelen hogy voltál orvosnál vagy nem,ez biztositási alapon működik.

Mousekiller # 2011.03.30. 11:23

Sziasztok! Azt szeretném megkérdezni, ha van egy Bt-m, és mellette heti 20 órában közalkalmazottként foglalkoztatnak, akkor kell-e magam után (és ha igen mit, és kb. mennyit) fizetnem a Bt oldaláról? Köszönöm a válaszokat!

Éva

gabor82 # 2011.05.04. 17:44

Üdv! A TB járulékot magam fizetem, immáron több, mint egy éve. Az lenne a kérdésem, hogy ezt be kell vallanom 1053-as nyomtatványon? Köszönöm.

Harmatka # 2011.05.06. 08:40

Szilvia67

Rokonon 5 hete kórházban van a pszihiátrián, és még hetekig várható a kezelése.
Kérdésem az, hogy mivel előtte munkanélkülin volt és azóta tb-t nem fizet, jár-e neki az ingyenes kórházi ellátás arra való tekintettel, hogy több mint 50 %-ban cselekvőképtelen.
Hozzátartozójának milyen intézkedéseket kell tenni és kinél annak érdekében, hogy ne kelljen a kórházi ellátásért fizetni.

Előre is köszönöm a választ.

Rexor # 2011.05.06. 09:11

Fiztenie kellene havonta az egészségügyi szolgáltatási járulékot (nem tudom, hogy mióta nem fizet TBt, de ezt célszerű lenne bepengetni). Az 50% cselekvőképtelenség azt takarja, hogy korlátozottan cselekevőképes és gondnokság altt áll?

irokez4 # 2011.05.06. 09:52

Üdv

Az lenne a kérdésem hogy a fiam 18 éves és már nem tanul.
Munka viszonya nem volt neki.
Október ota van regisztrrálva a munka ügyibe.
Most kiakarta váltani az unios tb.kártyát és azt mondták neki hogy nem adják ki mert nincs fizetve a tb.je
Az lenne a kérdésem hogy a munka ügyinek nem kellett volna fizetnie,most nekem kell fizetni??És ha igen akkor kb mennyit,és hova??
A választ elöre is köszönöm.

berdee # 2011.05.06. 15:23

Üdv,

Előző kérdéshez hasonló lenne az enyém is. TB elmaradást arra az időszakra is be kell fizetnem, amikor regisztrált munkanélküli voltam, vagy csak a munkaviszony megszűnése és a munkanélküli regisztráció közötti időszakra?

Köszönöm előre is.

Sza... # 2011.05.11. 21:26

Üdv!
Október 31-én szűnt meg a hallgatói jogviszonyom, így a TBmet az oktatási hivatal nem fizette tovább utánam. Én sem fizettem magam után.
Közben kijöttem külföldre(EU) munkátvállalni, bejelentett munkahelyem lesz, eu-s tb-vel. Kérdésem az, hogy novembertől idáig tartó időszakra nekem visszemenőlegesen ki kell fizetnem magam után a tb-met otthon? Amennyiben igen, van lehetőség online ügyintézésre, illetve utalásra? Mivel személyesen nem tudok eljárni ez ügyben.
Abból kifolyólag, hogy nem fizettem magam után a tb-met otthon, lehet bármiféle probléma az itteni tb ügyintézésekor?
Választ előre is köszönöm!!!!