Sziasztok!
Valóban nagyon érdekes ez az egész dolog..
Egyáltalán nincsenek felvilágosítva a magyar emberek az egészségbiztosítással kapcsolatban.
Én jelenleg alkalmi munkát végzek ( heti 3 nap ) és mellette hétvégén képzésre járok. Alkalmi munkásnak nem jár az ellátás , csak baleset esetén.
Tehát , ha most én elakarom kezdeni fizetni a TB-m , akkor egyúttal le is "buktatom" magam , hogy ha van elmaradás? Szeretném tisztán elrendezni az ügyet , de logikus , hogy nem akarja az ember maga alatt vágni a fát.
TB fizetés
Igen.
A TAJ kártyád ellenőrzésekor - tehát bármikor ha (nem magán) orvoshoz mész - ki fog bukni. És igen, visszamenőleg rendezni kell a tb járulékokat.
Ha bejelentkezek teljes munkaidőre és automatikusan biztosított leszek , akkor nem valószínű , hogy kibukik a dolog ?
Mert ha igen , akkor elég zsákutca a helyzet :)
Jó kérdés, az orvosnál a lekérdezés eredménye 4 féle lehet (jogosult, nem rendezett, érvénytelen, nem létező), ebből az utolsó kettő nem számít most, az első kettőből meg ha pillanatnyilag jogosult vagy, akkor elvileg nem bukik ki, ha rendezetlen.
Egyébként az orvos megcsinál ugyanúgy mindent a rendezetlennek is, minden támogatást, gyógyszert megkap, csak felszólítják a rendezésre. Szóval ha ez se érdekel valakit, ez sem akadálya az orvosi ellátásnak.
Köszönöm a válaszokat!
A Tb. tv. értelmezéséhez kérem a segítségeteket.
A törvény így határozza meg a 'társas vállalkozó' fogalmát:
„1. a betéti társaság bel- és kültagja, a közkereseti társaság tagja, a korlátolt felelősségű társaság, a közös vállalat, az egyesülés, valamint az európai gazdasági egyesülés tagja, ha a társaság (ideértve ezen társaságok előtársaságként történő működésének időtartamát is) tevékenységében ténylegesen és személyesen közreműködik, és ez nem munkaviszony vagy megbízási jogviszony keretében történik (tagsági jogviszony),
[...]
5. a betéti társaság, a közkereseti társaság és a korlátolt felelősségű társaság olyan természetes személy tagja, aki a társaság ügyvezetését nem munkaviszony alapján látja el, kivéve, ha az 1. alpont szerint társas vállalkozónak minősül.”
Beletartozik-e ebbe az a kft.-tag, aki személyes közreműködésre nincs kötelezve (és ténylegesen sem végez munkát a cégben, a cégnek) és nem is ügyvezető?
(Ha valaki ismeri az adóhatóság gyakorlatát is e körben, azt külön megköszönöm.)
Szerintem nem, hiszen a tag esetében a személyes közreműködést nevesíti a jogszabály mint a társas vállalkozói jogviszony feltételét. Kivéve ha tag és ügyvezető is egyben, mert akkor személyes közreműködés nélkül is társas vállalkozó lesz (de ha jól értem ez jelen esetben nem áll fenn).
Kedves fórumtagok!
Adott egy szlovák állampolgárságú egyén, akinek 1 hónapja van magyarországi lakcíme. Szeretett volna TAJ számot igényelni, de azt a választ kapta, hogy erre csak akkor van lehetősége, ha:
- 1 éve van érvényes magyarországi lakcíme
- dolgozni kezd
- vállalkozni kezd
Az adott egyén vállalkozni szeretne, megigényelni a TAJ-t, majd a következő hónapban szünelteti a vállalkozását. Fizetheti-e magának a szüneteltetés ideje alatt a TB-t?
Erre a kérdésre az ügyintézőtől azt a választ kapta, hogy mivel nincs még 1 éves lakcíme, ezt nem teheti meg.
Ez valóban így van? Lehetséges, hogy ha valaki megszünteti a külföldi biztosítását, itt lesz biztosított a vállalkozása révén, nem fizetheti maga után a TB-t a vállalkozása szüneteltetésének idejében csak mert nem lakik egy éve Magyarországon?
A választ előre is köszönöm!
A szünetelő vállalkozás ÉRTELEMSZERŰEN NEEEEEM ad tb jogot!!!!
Mivel tetszhalott éppen...
Kedves tnikolett92!
Ha, egy szlovák állampolgár magyaországon Tajszámot szeretne igényelni a következő kell:
- munkaviszonyt kell létesítenie
- munkáltató részére szóló NYOMTATVÁNYT kell kitölteni
( megrendelő lap )
- kellenek a munkavállaló személyes okmányinak a fénymásolatai
- magyarországi lakó hely( tartótkodási hely is jó)
- regisztrációs kártya is kell
- A Tajszám igénylés után bekell jelenteni a könyvelőnek,( kapott már igazolást a tajszámról) hogy munkaviszonyban áll. T1041
Ezekután kap Taj számot a munkavállaló.
Remélem elég részletesen leírtam, ha kérdés van keress.
Kedves tnikolett92!
Kifelentettem, hogy az EU-ban mindenkinek csak egy helyen lehet biztosított lehet, így a szlovák állampolgár itt magyarországon lesz biztosított. Itt igényelhet majd EU kártyát is.
anzsel
A kérdés ez volt...
"Az adott egyén vállalkozni szeretne, megigényelni a TAJ-t, majd a következő hónapban szünelteti a vállalkozását. Fizetheti-e magának a szüneteltetés ideje alatt a TB-t?"
Tiszteletem!
A következő gyors kérdésem lenne.
Több, mint 45 napig álltam munkaviszonyban egy céggel (kb. 14 hónap összesen). Közös megegyezéssel eljöttem a napokban.
Utánaolvastam az interneten, hogy a munkaviszony megszüntetése napja után további 45 napig TB biztosításom van, passzív módon és nem kell fizetni ez idő alatt.
A kérdésem, hogy akkor kell besétálnom a NAV-hoz, mikor a 45 nap lejár, vagy már most jelentenem kell, hogy megszűnt a munkaviszonyom? Mert ugye a cég az kijelentett, így elméletileg tudnak róla.
De az is lehet, hogy elmegyek munkaügyi központba álláskeresési járadék miatt, ezt ha a passzív időszakban megteszem, akkor elméletileg a NAV-hoz sem kell bemennem a TB miatt, mert álláskeresési járadékkal jár a TB biztosítás is?
Köszönöm a segítséget!
Üdv.
B.
„Ben993 2018.12.19. 14:49
Tiszteletem!
A következő gyors kérdésem lenne.
Több, mint 45 napig álltam munkaviszonyban egy céggel (kb. 14 hónap összesen). Közös megegyezéssel eljöttem a napokban.
Utánaolvastam az interneten, hogy a munkaviszony megszüntetése napja után további 45 napig TB biztosításom van, passzív módon és nem kell fizetni ez idő alatt.
A kérdésem, hogy akkor kell besétálnom a NAV-hoz, mikor a 45 nap lejár, vagy már most jelentenem kell, hogy megszűnt a munkaviszonyom? Mert ugye a cég az kijelentett, így elméletileg tudnak róla.
De az is lehet, hogy elmegyek munkaügyi központba álláskeresési járadék miatt, ezt ha a passzív időszakban megteszem, akkor elméletileg a NAV-hoz sem kell bemennem a TB miatt, mert álláskeresési járadékkal jár a TB biztosítás is?
Köszönöm a segítséget!
Üdv.
B.
”
T. Kérdező!
- Egy kis pontosítás. Nem biztosítása van, hanem 45 napig járulékfizetése nélkül is jogosult eü-i szolgáltatásra.
- Igen, elég a 46. napon jelentkeznie a NAV-nál.
- Igen, az álláskeresési járadékban részesülő személy a Tbj. 5. § szerinti biztosítottnak minősül.
Kedves tnikolett92!
Magyarországon a jogszabály szerint, 1 éves állandó lakóhely szükséges ahhoz, hogy valaki egyéni járulék fizető legyen.
A kérdésre a válasz: hogy ha megszünt vagy szünetel a szlovák egyéni vállalkozónak a vállalkozása, szlovákiában kell hogy biztosítást kőssön, hiszen ott van az állandó lakóhelye.
Magyarországon nem lehet egyéni járulék fizető!
Az ügyintézőtől a helyes választ kapta.
Tisztelt Szakértők!
Munkanélküli segélyt transzferáltunk Ciprusról, az ottani munkaügyi központ lezárt minket, Nicosiából elfaxolták az U2-es nyomtatvány fénymásolatát még aznap, amikor hazautaztunk, amivel az itthoni munkaügyi központban beregisztráltunk. Minden rendben ment. A segélyt kizárólag ciprusi bankszámlára küldik.
Kérdésem az volna, hogy ebben az esetben melyik országban vagyunk biztosítva?
Tisztelettel: Nagy Erika
Tisztelt Szakértok!
2009 ota Europan kivul elek es dolgozom. Nem jelentetten ki a Magar lakcimemet. Most keszulok visszautazni Magyarorszagra vegleg. 2009 ota nem fizettem a TB-t.
Milyen kovetkezmenyekkel jar a TB nemfizetes most ha visszamegyek Magyarorszagra ?
Udvozlettel Peter
Kedves Erika!
Az nem jelent semmit, hogy regisztráltak a munkaügyi központban. Ha kapsz ellátást, ami 3 hónap, ezután, ha nincs munkahely, ebben az esetben társadalombiztosítási egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetni a NAV felé. 2019.01.01.-től havi 7500.-Ft. Mindenkire vonatkozik, aki m.on. belföldi - állandó lakóhellyel rendelkezik-. Tehát ott vagy biztosított, amelyik országból kapod az ellátást. Ha, a magyar munkaügyi központtól kaptál erre vonatkozó határozatot akkor magyar, ha nem, cipruson vagy biztosított, itthon csak az ö álltaluk ki állított EU kártyával veheted igénybe a sürgős-szükséges orvosi ellátást.
üdv. anzsel
Kedves PÉter!
A magyar jogszabályok szerint, minden belföldinek számító személy, akinek nincs jogosultsága az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére, de Magyarországon egyéves állandó lakóhellyel rendelkezik, annak fizetnie kell saját magya után egészségügyi szolgáltatási járulékot. Ezt visszamenőleg is rendezni kell. A NAV kompetenciájába tartozik, hogy milyen összeget kell fizetni. Méltányossági alapon részletfizetési kedvezmény kérhető. Ha, amarika volt a harmadik állam, abban ezesetben szociálpolitikai egyezmény alapján hitelt érdemlően kell bizonyítani kinti életvitel szerű ott lakást. ( lakás bérleti szerződés viz, villanyszámla stb.)
üdv. anzsel
Kedves Fórumtagok!
Nem tudok itt kiigazodni még, de talán most sikerül ... Van e elévülési idő, és hány év a TB tartozásra. Mit lehet tenni, hogy a kb 10 évi hátralékot ne követeljék attól, aki nem is tudott arról, hogy van ilyen. Semmilyen bevétele nem volt, senkivel nem élt közös háztartásban. Többnyire külföldön tartózkodott, de most elhelyezkedne,ha merne. A fentiek miatt az Édesapja örökségéről is lemondott! :( Mi a teendő?
Köszönöm!
Tisztelt Szakért?!
Van e TB tartozásra elévülési id?,ha igen ez hány év?
Gyermekem még soha sem fizetett. Nincs jövedelme, nem él velem közös h?
Társadalombiztosítási járulék tartozását a NAV szedi be, és szerintem adótartozásként megy az elévülése is : alapesetben öt év, de ez úgy módosul, hogy a megfizetési határidőtől indul, és az ezt követő 5. év végén évül el - magyarán, 7 év is lehet.
(2012 évi adótartozást 2013. májusig kell megfizetni, innen indul az 5év, az elévülés napja 2018. december 31. ebben az esetben)
Ha volt EU államban bejelentett munkaviszonyod, azt az időszakot töröltetni lehet a fizetési kötelezettségből.
Kedves Segítők!
Segítsetek,mert már teljesen összezavarodtam a sokfèle választól. :(
2018.december 31-èn megszűnt a munkaviszonyom, jelenlen gyeden vagyok itthon az 1 èves kislányommal.
Kell magam után TB-t fizetni?
Köszönöm.
ada8818 2019.01.15. 08:49
Kedves Segítők!
Segítsetek,mert már teljesen összezavarodtam a sokfèle választól. :(
2018.december 31-èn megszűnt a munkaviszonyom, jelenlen gyeden vagyok itthon az 1 èves kislányommal.
Kell magam után TB-t fizetni?
Köszönöm.
T. Kérdező!
Amennyiben Ön az anya, úgy nem nem kell, Ön a Tbj. 16. § (1) bek. a) pontja értelmében külön, járulékfizetés nélkül is jogosult eü-i szolgáltatásra.
(Akkor kellene, ha a GYED-et nem Ön, hanem az apa venné igénybe úgy, hogy Ön vagy továbbra is fizetésnélküli szabadságon lenne otthon a gyermekével, vagy ha miközben az apa veszi igénybe a GYED-et Ön nem rendelkezik Tbj. 5. § szerinti jogviszonnyal és a Tbj. 16. § szerinti módon (okok valamelyikeként) nem mentesülne a fizetési kötelezettség alól.
Tisztelt Fórumozók! A következő ügyben kéne egy kis segítség mert ahány könyvelőt kérdeztem annyifélét mondanak, kezdek belekavarodni. A lényeg: 2010 óta van egy egyszemélyes kft-m a 100% tulaj és az ügyvezető is én vagyok, az ügyvezetést nem munkaviszonyban hanem megbízási jogviszonyban látom el. Nemrég meghalt a Férjem és Édesapám is, nagyon kiborultam a céget jelenleg nem tudom vinni, a háziorvos javasolta hogy adjam be a a rehabilitációs ellátás iránti kérelmet állapotrosszabbodással (2010ben 36%ot kaptam de nem véleményeztek rehabilitálhatóságra tehát semmilyen ellátást nem kaptam). Ha az ügyvezetést mondjuk most február 1-től díjazás nélkül látom el, akkor járulékalapot képező bevételem nincs tehát beadhatom az NRSZH-hoz a rehab kérelmet az egyik könyvelő szerint. A másik könyvelő azt mondja hogy mivel TAG is vagyok a kft-ben ezért ha díjazást nem veszek az ügyvezető +tag felállás miatt ha nem alkalmazottként vagyok ügyvezető, akkor a tulajdonosi rész miatt a tagsági jogviszony alapján kell járulékot fizetni, ami 2019-ben 195.000 x1,5 % pl az EBA-nál. Most akkor ha csak simán egyszemélyes kft-ben megbízással ügyvezetek de az eü állapotom miatt beadom a rehab kérelmet akkor mint kft "tag" kell magam után bármiféle járulékot fizetni vagy sem?
Kedves tutiel!
4 vagy 5 év után elévül, de ennek a megitélése a NAV kompetenciájába tartozik. Ha nagyobb összegtartozás van, akkor lehet méltányossági alapon részletfizetési kedvezményt kérni illetve egy bizonyos összeg eltekintését, ha a szociális helyzet megfelelő a kérelemre.
Aki mo-n állandó lakóhellyel rendelkezik, - ez állampolgárságra való tekintett nélkül, annak vagy biztosítottnak, vagy jogosultnak kell lenni az egészségügyi szolgáltatásokra. Aki egyik kategóriába sem tartozik az a hajléktalan, annak a hajléktalan szálló bejelentése alapján van, jogosultsága az orvosi ellátásra.
üdv. anzsel
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02