Ha nem látott belőle egy fillért sem, sde elszámolták a bérelszámoló papíron, akkor a cége a pénzt elsikkasztotta, és ez bűncselekmény, Ezt annál is inkább tisztázza nagyon gyorsan, mert ha a cég az ön nevében ezt levonta, és nem lesz rá jogosult, úgy az adóbevalláskor egyöszsegben vissza kell fizetnie. Az APEH ugyanis nem tudja, hogy a cég ezt nem fizette ki, mi több, nem is érdekli, ez a cég és az Ön ügye.
jár-e az adójóváírás?
Kedves Rexor!
Ezek szerint én tájékozottabb vagyok.
2004. jan. 1-től változott, most akkor kell nyilatkozni, ha igényt tartok az adójóváírásra, nem akkor, ha nem. Ha valaki nem nyilatkozik, nem jogosult rá.
Másik: Azért írtam idézőjelbe, hogy a cég veszi igénybe, mert én ebből egy fillért sem látok, mi több, nem is tudtam róla. A könyvelőnk így számolt és pont.
Szóval a dolog már megtörtént, a kérdés csak az, hogy ebből származhat-e károm, magyarul "vissza" kell-e fizetnem, (hiszen nem igényeltem.)? (A vissza azért van idézőjelben, mert, mint említettem, egy fillért sem láttam belőle.)
Nem a cége veszi igénybe az adójóváírást, hanem Ön. Másik kérdés: akkor kell nyilatkozni, ha nem kéri az adójóváírást, tehát a cég jogosan számolja adójóváírással az adót. Ennek előnye is van, hogy ingyen lehet használni az állam pénzét 1 évig.
Tisztelt Hölgyem/Uram!
A minap szembe kerültem a következő problémával:
Megtudtam, hogy a havi (bejelentett) bruttó 80000Ft bérem miatt a "cég igénybe veszi" a 9000Ft adójóváírást. (Magyarul lenyeli) A gond ott kezdődik, hogy ha jól tudom, idén jan. 1-től erről a dolgozónak nyilatkoznia kell. Én nem nyilatkoztam. Így, ugye, a cégem jogtalanul fizetget kevesebb adót utánam. Tehát, mivel nem nyilatkoztam, nem is járna, szóval ezt akkor majd vissza kell fizetnem? (Önadózó vagyok)
A választ előre is köszönöm.
Tisztelettel:
Pintér László
Kedves Fekete József,
sajnos, rossz hírem van.
Az ingatlan értékesítéséből származó jövedelem - függetlenül attól, hogy annak adóját a lakásszerzési kedvezmény miatt nem kell megfizetni - az adójóváírás érvényesítése szempontjából beleszámít az éves összjövedelembe , és az 1.950.000 Ft feletti éves összjövedelem esetén már nem jár a bér utáni adójóváírás.
Üdvözlettel
old-guy
Tisztelt Hölgyem / Uram!
A következő miatt szeretném a segítségét kérni.
Előzmény: 1996.12.15-én feleségemmel 2.000.000.- Ft-ért vásároltunk egy lakást 50-50% -os tulajdoni hányaddal.
A lakást 2003 áprilisában értékesítettük 8.900.000. - Ft-ért. Még ebben a hónapban megvásároltunk 17.400.000 Ft-ért egy új építésü lakást (szintén 50-50% -os tulajdoni hányaddal), melynek utolsó vételárrészét ez év november végén (az átadáskor fizetjük ki banki kölcsönből).
Rokkant nyugdíjas vagyok. A nyugdíjon kivül 4 órás munkaidőben dolgozom egy Kft-nél, havi 25.000 Ft-ot keresve.
Kérdésem a következő:
Jár-e a lakás eladás miatt részemre a havi 4500 Ft adójóváírás, vagy ezt vissza kell fizetnem?
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel:
Fekete József
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02