Kutyatartás társasházban

Zsófi20 # 2010.09.18. 08:45

Az Alkotmánybíróság álláspontja szerint az önkormányzati rendelet azon rendelkezése, amely az ebtartáshoz az ebtartó lakása alatti, feletti, illetve az azonos szinten lakók összességének előzetes írásbeli hozzájárulását követeli meg, aránytalanul korlátozza a tulajdonhoz (zavartalan lakáshasználathoz) való jogot. (ABH 2000, 134, 137.)

1. A többlakásos épület lakásaiban történő kutyatartás korlátozása és a szomszédok hozzájárulásával kapcsolatban az Alkotmánybíróság a 79/2006. (XII. 20.) AB határozatában rámutatott, hogy „A helyi önkormányzat a köz érdekében az ebtartás feltételéül szabhatja – a tartott ebek számától függetlenül – a szomszédok meghatározott körének hozzájárulását.” (ABH 2006, 1013, 1015.)
Vagyis az a rendeleti szabályozás törvénysértő, amely valamennyi szomszéd hozzájárulását követeli meg az állattartás feltételeként.

Ez a határozat él még? Ha igen, nincs is miről beszélni... Egy kistestű kutya tartható!!!

Zsófi20 # 2010.09.18. 07:09

Köszönöm Naina, ez azért megnyugtatott picit:)
Lehet, hogy tényleg túl görcsösen fogom fel, csak annyi ilyesmit olvasni, hogy tulajdonképpen "lényegtelen" semmiségeken romlanak meg a szomszédi viszonyok, és sem ezt sem pedig azt nem szeretném, hogy elvegyék tőlem a kutyámat..Tényleg mindent úgy csinálok, hogy ne csak nekünk, de a lakóknak is jó legyen.

Naina # 2010.09.18. 06:21

Zsófi, szerintem ne görcsölj rá a témára. Majd ha folyóhoz érsz,átúszod...

Lehet, hogy imádni fogják a lakók a kiskutyádat.

Zsófi20 # 2010.09.18. 05:58

Értem.És ha az van benne, hogy nem lehet kutyám? Nem fogom kidobni semmi pénzért. Nem értem a "saját házamba" miért nem vihetek be egy 6 kg-os kutyát, a közös helyiségekbe eszembe nem jut még csak letenni sem.. Ennek a kutyának még hangja sincs, ráadásul nem "hülye" kutya, ha ugat, akkor sem fölöslegesen.

Egyjogász # 2010.09.18. 05:33

A társasház SZMSZ-ét nézd meg, mi van benne az állattartásról, vagy kérdezd meg a közös képviselőt.

Zsófi20 # 2010.09.17. 22:03

Segítségeteket szeretném kérni. Mint visszaolvastam, elég ellentmondásos vélemények, kommentek vannak a kutyatartással kapcsolatosan. Na, de mindegy... A problémám az, hogy van egy kutyusom, egy hatalmas véreb, gyilkos tekintetű, fenyegető 6 kilogrammos bichon bolognese... A némi irónia természetesen nem véletlenül került be a jellemzésembe. Sajnos a társasházba, ahova nemsokára költözünk a kutyusommal ( ami egyébként magántulajdon, tehát az egyik barátnőm lakása, akinél most lakó leszek) sok olyan kedves szomszéd lakik, akik pusztán jóindulatból, és unatkozás gyanánt belekötnek az élő fába is, ha valami nem úgy van, ahogy ők azt elképzelik. (legalábbis a barátnőm elmondása alapján)- aki természetesen beleegyezett a kutyatartásba-
Ezért félek, hogy nehogy a kutyám jelenlétével is problémájuk legyen. Egyébként rendkívül jól szocializált kutyáról van szó, az előző lakásomban SEM vittem SOHA közös helyiségekbe a kis hógolyót, de hogy még ennél is elővigyázatosabb legyek, a közeli kutyafuttatóra is úgy hordtam le, hogy végig a kezemben volt, míg ki nem értünk a társasház területéről. Most mégis aggódom... Nekem a kiskutyám tulajdonképpen a mindenem, és semmi pénzért sem válnék meg tőle, félek, hogy belém fognak kötni. A város honlapján, ahol élünk megnéztem a helyi rendeleteket, amely világosan leírja, hogy társasházi környezetben, lakásonként egy kistestű kutyus tartható. Tehetnek ezek ellenére esetleg ellenem valamit mégis? Előre köszönöm

nanemaaa # 2010.02.16. 16:09

1.Próbál úgy szeparálni a kutyust, hogy ne jusson el az ajtóig. A szobából nem ugat, vavgy ha igen, az nem hallatszik ki annyira az ajtó elé.
2. Keress kutya nevelésben és kiképzésben jártas szakembert (kutyaiskolát...már egyre több van az orzságban). Egy jól szocializált kutya nem ugat feleslegesen.
Ez utóbbi egyébként sem hátrány a hétköznapokban. Tisztelet a kivételnek, a legtöbb "állatbarátnak" fogalma sincs, hogyan kell egy kutyát tartani.
3. Menj a jegyzőhöz, nézz utána, van-e helyi rendelet az állattartásról, s mi van benne? (Jobb helyeken a hivatal weblapján is megtalálhatók a helyi rendeletek.)
4. Legrosszabb esetben sem tud neked a szomszéd ártani, legfeljebb egy kutyával kevesebb lesz nálatok a családban.

Liza1980 # 2010.02.16. 11:35

Sziasztok!Segítsetek,van egy pici yorkim és vettem egy társasházi lakást.Az én bejárati ajtóm a szomszédoméra nyílik ezért elkerülhetettlen,hogy a kiskutyám ne ugasson amikor a szomszéd hölgy hazajön(aki persze nem kutyabarát).Óriási viták vannak és a mai nap fenyegetőzésbe is átment a dolog..Mit tegyek,hogy megvédjem a kiskutyám???Tud nekem ártani a hölgy?

ragyasdezso # 2010.02.02. 17:50

escargot

Bármit is írt a k.k., a kutyatartást nem tilthatja meg. Hiába veszik sok helyen az SZMSZ-be is a tilalmat, attól még nem érvényes. Fordulj ügyvédhez, tuti hogy megnyeritek a pert!

matthiasi # 2010.02.02. 17:35

Társasházba kutya nem való !!

escargot # 2010.01.27. 15:28

mimoretta
örülök nektek :)

sajnos itt az egyik lakás tulaja meg szeretné szerezni a lakást a lányának, azért megy a hiszti. Ja és november óta lakunk itt, tudják, hogy nem csapunk zajt...

escargot # 2010.01.27. 15:26

Istenem, most olvasom, milyen zagyva mondatokat írtam :) Szeretem a kutyáimat, nem tudnék megválni tőlük :)

Anyósomnak van egy kertje külterületen, a szomszédok szerint oda kéne vinni a kutyákat...Lehet mutatták a hírekben, mert nem messze van onnét, ahol azt a kisöreget meggyilkolták (Oroszlány) :S Ismertük szegényt:( Most nappal se nagyon merünk arra járni :(

Mindegy, nyerek szombaton a lottót és az első börtönviselt 2 m-es tetováltnak odaajándékozzuk a lakást :D

mimoretta # 2010.01.27. 15:24

Üdv!

Mi is társasházban lakunk és nálunk is ment a morgolódás mikor bejelentettem, hogy kutyánk lesz! A szomszédok nem azok a csupaszív emberek. Leültem velük és mondtam nekik, hogy próbáljuk meg. Ha zavarja őket a kutya akkor majd ráérnek morgolódni. Nem nagyon tetszett nekik az ötlet de azóta már megbékéltek a gondolattal, sőt néhányan már arra is vetemedtek, hogy kutyát is vettek. Az elején kicsit többet takarítottam a lépcsőházat,de mára már ez sem jelent problémát. Az a szomszéd vett először kutyát aki feljelentéssel fenyegetett, most meg mindenhova hurcolja magával a kutyust. Nem reménytelen az eset, bár az elején én is azt hittem. Nem is értem az ilyen embereket, hiszen nem az ő lakásukba akartok beköltözni a kutyákkal. Kitartás, próbáljátok meg meggyőzni őket, azt mégsem kívánhatják, hogy rakjátok ki a kutyákat az utcára! Mellesleg az ilyen embereket kellene kirakni! Nagyon szorítok Nektek, hogy sikerüljön megoldani a helyzetet!

osmi # 2010.01.27. 15:15

Remek! Kutyák megoldva, márcsak az emberek....az viszont fogós!

escargot # 2010.01.27. 15:02

bocs a duplázásért

ajánlott levél postaládában :S magyarul a kézbesítőnél az szerepel, hogy levelesládába kézbesítve

párom közben beszélt a közös képviselővel, őt is kész tények elé állították, azt mondta, ha nem kap új bejelentést valamelyik lakótól, akkor ő magától nem megy a jegyzőhöz. És javasolta, hogy menjünk ügyvédhez, ha megy a bejelentés a jegyzőhöz.

Azt mondta, a fölöttünk lakóval beszélt, az normális néni, és a felettünk lakó mondta neki, hogy egyáltalán nem hallani a kutyákat. Csak azért írta alá szinte mindenki, mert van másik kutya a házban és az egész nap ugat és ha neki megtiltják a tartást, akkor nekünk is.

ajánlott levél postaládában :S magyarul a kézbesítőnél az szerepel, hogy levelesládába kézbesítve

párom közben beszélt a közös képviselővel, őt is kész tények elé állították, azt mondta, ha nem kap új bejelentést valamelyik lakótól, akkor ő magától nem megy a jegyzőhöz. És javasolta, hogy menjünk ügyvédhez, ha megy a bejelentés a jegyzőhöz.

Azt mondta, a fölöttünk lakóval beszélt, az normális néni, és a felettünk lakó mondta neki, hogy egyáltalán nem hallani a kutyákat. Csak azért írta alá szinte mindenki, mert van másik kutya a házban és az egész nap ugat és ha neki megtiltják a tartást, akkor nekünk is.

osmi # 2010.01.27. 14:52

Ugye nem írtad alá, hogy átvetted a levelet? Ha nem, éljetek nyugodtan, mintha mi sem történt volna.

escargot # 2010.01.27. 13:56

Na megkaptuk a közös képviselőtől a levelet, hogy a kutyákat vihetjük, mert nem járulnak hozzá a lakók a tartáshoz.

Ha nem, akkor szabálysértési eljárás, mekkora lehet a bírság és milyen következményei lehetnek? Milyen jogcímen bírságolhatnak?

Ha én nem vagyok a lakásba bejelentve, hanem más a lakcímem, és a két kutya oltási könyvén én szerepelnék, akkor a páromat vagy engem megbüntethetnek, hiszen hivatalosan én nem lakom itt, hanem a saját lakásomban, a kutyák az én tulajdonom lennének, vagyis elvileg csak látogatóba járunk ide?

Adjatok valami ötletet, nem fogom a kutyáinkat kirakni az utcára - 10°C-ban, bírságot meg nem tudunk fizetni, mert kajára alig telik, mivel nincs munkám.

Ráadásul a kutyák soha nincsenek egyedül a lakásban, kb. 2-t vakkantanak hetente, azt is halkan, mert megtanulták, hogy lakótelepi lakásban nincs ugatás :(

escargot # 2009.11.24. 21:56

szimplán azért költöztünk, mert az én lakásomban, ahol eddig laktunk szétment a cserépkályha és megfagyni nem akarunk, a párom lakásában meg a távhőt úgyis fizetni kell...de sanszos, hogy nem fogom bírni sokáig cérnával, hogy leskelődnek és hallgatóznak utánunk...az egyiknek még a kukucskálónál is szoktam integetni, amikor először csináltam, úgy megijedt, hogy le is vert rögtön valamit, hallottam :D

többek között a "jó" lakóközösség miatt nem akartunk eddig ideköltözni...mondjuk a másik se jobb, mert ott ma arra mentünk be, hogy az eddigi 5 karc mellé 8 másik készült a bejárati ajtóra ..

escargot # 2009.11.24. 21:56

szimplán azért költöztünk, mert az én lakásomban, ahol eddig laktunk szétment a cserépkályha és megfagyni nem akarunk, a párom lakásában meg a távhőt úgyis fizetni kell...de sanszos, hogy nem fogom bírni sokáig cérnával, hogy leskelődnek és hallgatóznak utánunk...az egyiknek még a kukucskálónál is szoktam integetni, amikor először csináltam, úgy megijedt, hogy le is vert rögtön valamit, hallottam :D

többek között a "jó" lakóközösség miatt nem akartunk eddig ideköltözni...mondjuk a másik se jobb, mert ott ma arra mentünk be, hogy az eddigi 5 karc mellé 8 másik készült a bejárati ajtóra ..

monalisa1 # 2009.11.24. 20:40

Házirendet nem olyan könnyű módosítani, ott is a többség szava dönt.

Egyébként azért költöztetek a lakásba mert "annyira" jó ott a lakóközösség stb., stb.

escargot # 2009.11.24. 20:14

Köszi:) vagyis aláirtjuk 8 lakástulajjal és utána mindenkinek el kell fogadnia. Esetleg utólagosan házirendet akarnak módosítani, akkor visszavonhatják az engedélyt?

A lakást a párom örökölte a nagyijától vagy 18 éve, de mivel ő sose lakott itt, és az anyós úriasszonyt szeret játszani és mindenkinek híreszteli, hogy mi olyan gazdagok vagyunk, hogy telik nekünk családi házra - ezért úgy gondolta, hogy mi el fogjuk adni...csak mivel teljesen csórók vagyunk, és mostanában nem nyerünk a lottón se ezért nem adjuk el. Nem is akartunk ideköltözni, de muszáj :( ...ideköltözésünk ténye meg megdöbbentette a kedves lakóközösséget. Nagyon arra számoltak, hogy mivel az albérlőkből elegünk van el fogjuk adni.

monalisa1 # 2009.11.24. 19:55

Ha a kutya pl. az egyik földszinti lakásban van az 51%-os többség meg mondjuk a fensőbb szintű lakásokból áll össze, akkor a lentiek nem tehetnek semmit - ez van. A falszomszéd meg peches ember hogy pont mellette a kutya...

Persze ha valaki orvosilag igazoltan allergiás a kutya/macska szőrére -mert az mindig hullik és "tele" vele a lépcsőház-, akkor ha nem is könnyen de kijárhatja, hogy a hatóság kitiltja a kutyát - elvégre az ember az elöbbrevaló!...

Lakásonként a szavazati arány, tehát nem az hogy az egyik-másik lakásnak netán több tulajdonostársa is van.

A kedves lakótársnak is bizonyára módjában állt volna megvennie a lakást - elszalasztotta a lehetőséget. Innentől "csend" a szava.

"Mona"
laikus hozzászóló

escargot # 2009.11.24. 19:25

Hello!

Ha a szmsz-ben az van, hogy a lakók többségének kell hozzájárulni a kutyatartáshoz - semmi pontosítás, csak ennyi - akkor a falszomszédoknak kötelező beleegyezni? És a lakók többsége az lakásonként vagy tulajdonrészenként értendő? A többség vajon 51 % vagy 2/3 vagy mi lehet még? Szóval, 15 lakás van, ha 8-cal aláíratjuk, belénk köthetnek?

Időközben kiderült miért nem kellünk ide, mert az egyik lakó pályázik a lakásra - nagyon megvenné :S - ő indította el az egész hadjáratot ellenünk...