Lakáshitel felhasználás igazolása


Bubó # 2004.02.17. 21:55

Kedves Kvinto!

Az adás-vételi szerződés úgy készült, hogy az építést megkezdő előző tulajdonos felbontotta a szerződését a kivitelezővel így én a lakást a kivitelezőtől vásároltam meg, de a vételárat az előző tulajdonosnak fizettem meg.
Az adás-vételi szerződésbe belekerült, hogy az előző tulajdonos megfizette a készültségi foknak megfelelő árat és így bontotta fel a szerződését a kivitelezővel.

A fentiek szerint a bank számára az adásvételi szerződésből látszik, hogy az épülő félkész lakásnak már volt előző tulajdonosa, aki az elidegenítésig a vállalkozó felé kifizette az építési költségeket.
Az átvételtől kezdve pedig te fizetted a kivitelezőt, ezekkel a számlákkal bizonyára rendelkezel.
Az előző tulajdonos, akinek fizettél, a pénz átvételéről nyugtát adott, de számlázni nem tud. A bank hogyan követelhet számlát arról az összegről, amit te nem a kivitelezőnek, hanem az eladó magánszemélynek adtál?

Milyen jogon követelnek olyan tranzakcióról bizonylatokat, amelyben te nem vettél részt?
Kíváncsian várom a bank válaszát.
Üdv.

kvinto # 2004.02.11. 14:55

Kedves Bubó!

Az adás-vételi szerződésbe belekerült, hogy az előző tulajdonos megfizette a készültségi foknak megfelelő árat és így bontotta fel a szerződését a kivitelezővel. Számlával ezt nem igazolta és nem is hajlandó nyilatkozni róla. Ez alapján feltételezem, hogy nem készült számla.

Üdv.
Kvinto

Bubó # 2004.02.10. 19:16

Sajnos, ismét fel kell tennem a 6-i kérdést: a kivitelező az előző tulajdonosnak sem adott számlát az általa kifizetett összegekről?

Ez rendkívül fontos, mondhatnám ügydöntő információ, mindenképpen meg kell tudnod az eladódtól.

Úgy gondolom, a kivitelező azért ilyen magabiztos, mert már leszámlázta az átvett összegeket.

Ha az előző tulajdonos esetleg nem kapott számlákat a kivitelezőtől, akkor mivel igazolta feléd, hogy már nem tartozott a kivitelezőnek?

Javaslom, hogy az eladódat írásban nyilatkoztasd.
Lehet, hogy csak azért nem adta át a számlákat, nehogy megtudd, mennyivel kért tőled többet, mint amennyit ő fizetett?

Üdv.

kvinto # 2004.02.10. 07:59

Kedves Bubó!
Építési-vállakozási szerződés is készült, amely a teljes építési költséget + ÁFA tartalmazza. Ennek ellenére a kivitelező azt állítja, hogy mivel nem kapott pénzt nem kötelessége számlát adni. Az APEH vizsgálat kilátásba helyezése ellenére is fenntartja a véleményét. Szerinted mit tegyek?
Üdv.

Bubó # 2004.02.09. 20:43

Kedves Kvinto!
Gondolom, ha a kivitelezővel kötötted meg a telek-adásvételi szerződést, akkor építési-vállalkozási szerződést is kötöttetek.
Vagy kész lakásról szólt a kivitelezővel kötött szerződés? Mindkét esetben a kivitelező szolgáltatása ÁFA-köteles!
Az a dolog, hogy számára problémát okoz az ÁFA befizetése, az az ő magánügye. Számomra is problémás az szja, áfa, eho, súlyadó, stb megfizetése, mégsem érdekel senkit.
Az nem számít, hogy te a vételárat az előző építtetőnek adtad át, mert ő előzőleg már kifizette a kivitelezőt, gondolom, nem nettó áron.
Az az érzésem, a kivitelező részéről szívatás készül ellened!
Én megemlíteném neki, hogy probléma esetén mindenképpen igénybe veszed az APEH szakmai segítségét!
Üdv.

kvinto # 2004.02.09. 08:11

Kedves Bubó!

Köszönöm a gyors választ. A kivitelező számára a problémát a befizetendő ÁFA okozza. Arról, hogy az előző tulajdonosnak adott-e számlát nincs pontos információm. Feltehetőleg nem, mert akkor valószínűleg nem ment volna ilyen simán a szerződés felbontása. A kérdésem az, hogy ha a kivitelező mint vállalkozó elad nekem egy ingatlant van-e számlaadási kötelezettsége. Illetve ezt mennyiben befolyásolja az ingatlan előélete (az előző tulajdonossal kötött szerződés).
Üdv.
Kvinto

Bubó # 2004.02.06. 19:20

A kivitelező az előző tulajdonosnak sem adott számlát az általa kifizetett összegekről?
Ha adott, akkor hogyan adhatna mégegyszer ugyanarról az összegről számlát?
Esetleg, ha sztornírozná az előző tulajdonostól visszaszerzett számlákat, és neked újat állítana ki. Nem tudom, ezt megteszi-e.
A bank egyébként a jogszabálynak megfelelően jár el. A számlák egy kis része nyilatkozattal pótolható!
Üdv.

kvinto # 2004.02.06. 13:18

Vásároltam egy félkész társasházi lakást, amelyhez építési hitelt és szocpolt vettem igénybe.
Az adás-vételi szerződés úgy készült, hogy az építést megkezdő előző tulajdonos felbontotta a szerződését a kivitelezővel így én a lakást a kivitelezőtől vásároltam meg, de a vételárat az előző tulajdonosnak fizettem meg.
A lakás elkészült és a bank a teljes vételár számlákkal történő igazolását kéri tőlem, holott a hitel és a szocpol a teljes vételár felét sem éri el. A kivitelező az előző tulajdonos által kifizetett összegről nem hajlandó számlát adni.
Mit tegyek?