Hagyatéki tárgyalás - örökölt autó használata


kérdező386 # 2014.07.20. 22:36

1. végrendelet nincs.
Évekkel ezelőtt vásároltam egy használt autót, azonban nem voltam hitelképes banki szempontból, így az autót tulajdonképpen édesapám vette meg részletre, -az ő neve is van a forgalmiban-, ám a részleteket én fizettem. Majd miután az ő autója tönkrement, letelt a vásárolt autó részletfizetés,ismét autót vásároltunk, ugyancsak az ő nevére. Ekkor az ő régi, üzemképtelenné vált autóját beszámították,az új autót én használom jelenleg is, üzembentartóként, illetve az összes törlesztő-részletét eddig is, és ezek után is én fizetem, ezt havi bankszámlakivonatokkal igazolni tudom, (azt hiszem 5 évre visszamenőleg). Ekkor az elsőként vásárolt autót neki ajándékoztam.
Ezen kívül közösen, apámmal vettünk fel szabad felhasználású lakás-jelzálog hitelt, amelyben adóstárs vagyok. Ezt a hitelezett összeget én költöttem el, én forgattam bele a lakásba felújítási célra. És ugyancsak én fizettem oly módon, hogy a havi törlesztőrészlet összegét a saját számlámról havi rendszerességgel az édesapám számlájára utaltam, ahonnan automatikus inkasszóba levették.
A lakás értéke azonban kb. 40%-ára csökkent a jelenlegi ingatlanpiaci helyzet miatt.
Az új autóból 1.2millió+500ezer van hátra (CHF), a lakáshitelből 1.2 millió Ft. Ezeket továbbra is hajlandó lennék fizetni. (A lakás kb. 4 milliót érhet jelenleg, viszont nem szeretném eladni.)
Ám most jön a kérdés: van egy féltestvérem is.
Mire számíthatok így a hagyatéki tárgyalás során? Hogyan oszthatóak ezek a dolgok ketté?
Szerintem az lenne egy fair megoldás, ha az új autót továbbra is fizetném, (mivel azt én vettem),és a régi autót eladnánk, annak a felét a testvérem kapná, illetve a lakás jelenlegi értékének(mínusz a fennmaradó hitel) a felét ugyancsak kifizetném neki valamilyen módon.

monalisa1 # 2013.09.13. 11:15

Írjon pár sort az elhalálozás helye szerinti önkormányzat jegyzőjének és kérdezze: anno kinek indexálták ki a hagyatéki ügyet, mert most már közel két év hogy meghalt a gyermek apja de mindmáig semmi...

Aztán majd a megnevezett közjegyzőnek egy másik levél: kérdezni xy esetében volt-e hagyatéki eljárás., félve hátha a rokonság "kifelejtette" a gyermeket bejelenteni. (Javasolt csatolni a közös gyermek születési anyakönyvi kivonatának másolatát.)

Kérhet póthagyatéki eljárást, tulajdonjog nem évül el.

Ami az "örökölt autó használata" kérdést illeti, a tulajdon a gyermek(ek)é, a kocsi használatának jogosultsága az özvegyi haszonélvezeti jog alapján.

----
  • laikus hozzászóló
Kovács_Béla_Sándor # 2013.09.05. 10:13

Kinek a pénze? Kinek az ingósága? És hogy jön az egész az örökölt autó használatához? (L. a rovat címét.)

bettianyu # 2013.09.05. 09:37

Arról szeretnék felvilágosítást,hogy a gyerekeim az édesapjuk után örököltek egy ingatlant,haszonélvezeti joggal terhelve.Időközben a haszonélvező meghalt,kit illet a lakásban található ingósága,más vagyona nem volt.a számláján lévő pénze?

monalisa1 # 2013.07.30. 09:42

Mivel az autó javítása valószínűleg többe kerülne mint maga az értéke, csak pluszköltség lett volna az átíratás plusz a műszaki vizsga - aztán mehet a bontóba...

Indítsátok meg a végleges kivonás eljárását.

----
  • laikus hozzászóló
laci11 # 2013.07.29. 14:30

Tisztelt Szakértők!

Egy ismerősöm testvére meghalt. Kiskorú gyerekei örökölték az autóját. Az autót nem íratták át. Felszólítást kaptak, hogy az autót ki fogják vonni a forgalomból, mivel az átíratás nem történt meg. Az autó műszaki hibás, nem üzemel.
Azt szeretném kérdezni, hogy az autó kivonható-e véglegesen a forgalomból átíratás nélkül.

Köszönettel
Laci11

L.Kitti # 2013.06.01. 14:40

Tisztelt Szakértőség!

Olyan problémával fordulok Önökhöz, hogy édesapám nevén lévő autót kivontuk 2012. decemberében a forgalomból. Január végén édesapám meghalt. Márciusban pedig lejárt az autó műszaki vizsgája.
A személygépjárművet júniusban automatikusan visszahelyezik a forgalomba.
Kérdéseim a következők: Hogyan tudok műszaki vizsgát csináltatni az autóra, ha hagyatéki tárgyalás még nem volt és előreláthatóan szeptemberig nem is lesz? (és nincsen semmilyen felhatalmazásom édesapámtól)
Ha valahogy lehetséges a vizsga, akkor milyen okmányokra van szükségem hozzá?
Édesapám nevén, mehet e tovább a biztosítás?
Illetve, hagyatéki tárgyalás után, ha a nevemre kerül az autó, a hagyatéki illetéken kívül, kell e újra műszaki vizsgát csináltatni az autóra (ami már az én nevemre kerül) és be kell e fizetni újra a negyedéves biztosítást?
Válaszát előre is köszönöm!

monalisa1 # 2012.06.06. 18:22

Mivel az autó a forgalomból nem volt kivonva (még ideiglenesen sem), az elmaradt biztosítást be fog kelleni fizetni.

Immaculata (törölt felhasználó) # 2012.06.06. 17:42

:) A biztosítót kell megkérdezni. Ha levelet küldött, onnantól kezdve 30 napig tovább él a biztosítás.

solarenqu # 2012.06.06. 16:52

Sziasztok!

Olyat szeretnek kerdezni, hogy abban az esetben mit tudunk csinalni ha meg nem volt meg a hagyateki, viszont dijfizetessel hatalyban tartottuk a kotelezo biztositast, ez azonban elcsuszott nem fizettuk be es mar a 60 napos turelmi ido is lejart... nem tudtam meg beszelni a biztositoval de gondolom hogy felbontottak mar a szerzodest... uj szerzodest addig nem tudunk kotni amig nincs meg a hagyateki azt meg surgetni nem tudjuk.. mit tudunk tenni?
koszi!

gamez01 # 2012.05.17. 20:14

Tisztelt Szakértők!

Szeretnénk hamarosan egy személyautót vásárolni.
Aki eladná az autót, neki az édesapja elhunyt. Lezajlott a hagyatéki tárgyalás. Most ott tartunk, hogy pár nap múlva megjön neki a végzés, hogy ő örökölte a járműt.
Az lenne a kérdésem, hogy ezzel a végzéssel is eladhatja az autót és megköthetjük az adásvételi szerződést vagy először a nevére kell, hogy írassa az autót az okmányirodában(forgalmi, törzskönyv) és csak utána adhatja el (adásvételi)?
Mi ennek a folyamata?

Előre köszönöm a válaszokat

Bitter1 # 2012.02.27. 17:58

Tisztelt Szakértők!

Megpróbálom leegyszerűsíteni a történetet.

November elején kölcsönkérték az autót Édesapámtól, aki november 28-án meghalt.Mivel nem tudtuk kinél az autó, bejelentettük a rendőrségen.Megtaláltam a városban az autót, feltartóztattam, kihívtam a rendőrséget. Bemutattak egy adás-vételit, amiről bebizonyosodott, hogy hamis rajta az aláírás. Az autót még mindig nem kaptuk vissza, mivel amikor feltartóztattam őket, ők elmehettek vele. Elméletileg lefoglalták már az autót, ami állítólag működésképtelen.
Kérdésem az lenne, hogy most a biztosítást én köteles vagyok e befizetni rá, vagy az elég lesz e akkor, amikor már megörököltem az autót?
Azért vagyok bizonytalan, mert elég abszurd úgy biztosítást fizetni, hogy nincs is nálam az autó.
Most hallottam, hogy 60 nap díjnemfizetés után megszűnik a biztosítás, és kötbért kell majd fizetni, de ezzel nagyon nem vagyok tisztában.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.11.12. 12:23

Az örökös az örökhagyó tartozásaiért az örökség tárgyaival illetve azok értékéig felel.

speti # 2011.11.12. 12:20

Az életben csodák nincsenek szerintem
viszont jo lenne elöre tudni a hitelek mekkora része a miénk
hiszen ha nincs miből elég nehéz törleszteni

Kovács_Béla_Sándor # 2011.11.07. 08:34

Örökölni természetesen az örökösök öröklik - de a házastárs a vagyonközösség okán alighanem maga is adós.

speti # 2011.11.07. 01:18

kérdésem a következő
a hiteleket ki örökli
örökösök végrendelet alapján vagy házastárs

Kovács_Béla_Sándor # 2011.11.06. 23:29

mire számithatok
Sok mindenre, az élet tele van csodákkal.
De mi a konkrét kérdésed?

speti # 2011.11.05. 23:28

Tisztelt SZAKÉRTŐ
Édesapám elhunyt ingatlanrol van végrendelet az ingatlan 1/2 része a felesége tulajdona apu részére haszonélvezeti joga van
Apu 1/2 részéről a végrendeleta következő
4/5 öd rész Hugom /aki elhunyt 2 kiskoru gyermeke van/
4/5 öd rész Én
1/5 más örökös
1/5 más örökös
ez eddid rendben is van
HAGYATÉKI LELTÁR
ház jelzálog hitellel terhelt hitel 4000000ft
lizingelt skoda fennállo tartozás 4000000ft auto értéke max 1200000ft
másik auto hitel 0 érték 300000ft
mire számithatok Én és a 2 kiskoru
válaszát köszönöm

L333 # 2011.09.27. 13:53

"Bejelentését feldolgoztuk. Az édesapja nevén a hagyatéki végzés jogerőre emelkedésének napjáig tartható díjfizetéssel hatályban a szerződés. Az örökösnek a hagyatéki végzés jogerőre emelkedésének napjával kell kötni új szerződést. Amennyiben később köti meg, akkor kell fedezetlenségi díjat fizetni a biztosító részére.
Köszönjük, hogy igénybe vette szolgáltatásunkat, biztosítási kérdésekben a jövőben is készséggel állunk rendelkezésére"

ezt írta a biztosító.
azaz: az autó használható, a biztosítása érvényes

L333 # 2011.09.26. 16:44

örökösödési végzés még nincs és nem is lesz addig amíg az autót vizsgára kell vinnem. hogy tehetem ezt meg?

egyáltalán: olvastam itt pár sorral lentebb, hogy a tulajdonos halálával a kötelező biztosítása megszűnt az autónak (egy itteni hozzászólás szerint).
akkor én most ezt nem is használhatnám? (mert biztosítatlan?)

monalisa1 # 2011.03.31. 16:31

Lizinges autót nem lehet megörökölni mert az nem az örökhagyó tulajdonában volt. A lizingcéggel kell új bérleti szerződést kötni melybe remélbe beszámítják az eddig (havi) teljesítést.

nandy # 2011.03.31. 08:13

Igaza van a biztosítónak, mert a biztosítási szerződés a szerződő (édesapád) halálával megszűnt. Előbb át kellett volna íratni azt az autót...

Szeszil # 2011.03.30. 19:17

Tisztelt Szakértők!

Olyan problémám lenne, hogy az édesapám tavaly meghalt, a hagyatéki tárgyalás novemberben volt, ahol én és az öcsém örököltük a személyautóját ami lízinges. A törlesztők és a biztosítás is az ő nevére jött még, amit rendesen be is fizettünk. Most szerettük volna a gépjárű biztosítást felmondani, mert saját névre szeretnénk iratni az autót és másik biztosítónál megkötni a biztosítást. Erre közölték velünk, hogy a hagyatéki tárgyalás napjáig visszamenőleg kötbért vagyunk kötelesek fizetni és ez addig ketyeg amíg az autó átírásra nem kerül. Az lenne a kérdésem, hogy ez miért is van így?( Hiszen folyamatosan fizetve volt a biztosítás.) Tudunk-e ez ellen esetleg valamit tenni?? Jogosan követeli-e a biztosító a kötbért és köteles vagyok-e ezt kifizetni?
Előre is köszönöm a segítséget!

Dr.Attika # 2011.02.04. 08:02

Tényleg van özvegy, tehát az özvegyi jog miatt ő a haszonélvező. Akkor elég egy használatot megengedő nyilatkozat.

Kovács_Béla_Sándor # 2011.02.04. 07:50

Dr.Attika figyelmét elkerülte, hogy van özvegy. Akkor pedig ő jogosult az autót birtokolni, használni, hasznosítani. Az örökös csak az ő hozzájárulásával.

(A rendőr pedig ha közúti ellenőrzés során azt észleli, hogy a vezető a forgalmi okmányok szerint sem nem tulajdonos, sem nem üzembentartó, azt azért feljegyzi. Bár intézkednie tényleg nincs miért.)