Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Hagyatéki tárgyalás - örökölt autó használata

tgergely # e-mail 2021.02.18. 03:49

drbjozsef, köszönöm szépen a választ! :)

drbjozsef #   2021.02.16. 11:58

Persze. 4 napja, a paragrafusai beleépültek a 500/2020. (XI. 13.)-ba.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

wers #   2021.02.16. 11:22

márciusban fog lejárni

63/2021. rendelet? ez érvényes?

drbjozsef #   2021.02.16. 11:13

tgergely,

A 63/2021. rendelet újra meghosszabbította a forgalmik lejárati idéjét, a vészhelyzet vége+60 napra, de még a vészhelyzet sem ért véget.

Addig használhatjátok.

Valóban, a KGFB esetére rendelkezik a törvény a birtokos általi továbbfizetés lehetőségéről, de amennyire tudom a műszaki érvényességére nincs ilyen, azt (normális esetben) csak az örökös tudja, csak a jogerős hagyatékival intézni.

(egyébként nem tudom pontosan, de úgy rémlik, hogy ha a a tavaszi és az őszi vészhelyzet KÖZÖTT jár le az okmány, akkor az nem hosszabbodik. Ha nov.4 előtt járt le, akkor nem használhatjátok)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

tgergely # e-mail 2021.02.16. 10:20

Tisztelt Fórumozók!

Édesapám tavaly októberben hunyt el és hagyott maga után egy személyautót is. Az autó forgalmija március 16-án jár le, addig műszaki vizsgára kéne vinnünk. Az interneten talált régebbi cikkek alapján ezt a hagyatéki eljárás lezárultáig nem tehetem meg, viszont a vírushelyzet miatt a forgalmik érvényessége, úgy tudom, meghosszabbított.

Kérem a hozzáértők segítségét, használhatjuk a hagyatéki eljárás lezárásáig az autót ebben az esetben? Valóban csak a hivatalos végzés után vihetjük el vizsgázni?

A válaszokat köszönöm, és elnézést, ha a kérdés már előkerült a fórumon.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2021.01.23. 08:28

Előtte is.

www.kbs-ugyved.hu

pedroamigomio # e-mail 2021.01.22. 22:28

Üdvözletem!
érdeklődöm, hogy a hagyatéki eljárás lezárulása előtt az elhunyt tulajdonában lévő autót lehet-e külföldre vinni, ott tárolni? (a leendő örökös/tulajdonos külföldön - Németországban él)
válaszukat köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.12.01. 20:20

Szerintem az ő baja, ha nem érti.

www.kbs-ugyved.hu

wers #   2020.12.01. 10:48

Kovács_Béla_Sándor köszönöm a semmit!

Kár, hogy tényleg nem értetted. Pedig tanulságos.

lótuszvirág (törölt felhasználó) #   2020.12.01. 10:19

drbjozsef köszönöm az összefoglalt választ!

Kovács_Béla_Sándor köszönöm a semmit!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.11.28. 18:21

Szerintem tedd hozzá - mert nem érti, hogy az a kártérítés nem automatikus. Meg azt is, hogy annak a hagyatéki eljáráshoz már nincs köze, hiszen az az igény nem tartozik a hagyatékba.

Tényleg nem értem a kérdéseit, annyira nem érdemiek. Ez az utolsó is. Hogy lesz-e értékbecslés...

www.kbs-ugyved.hu

drbjozsef #   2020.11.28. 17:38

lótuszvirág,

A hagyatékba az tartozik, ami az elhunyt halálának a napján a tulajdona volt. Tehát az autó is, a kárt okozónak pedig meg kell fizetnie az általa okozott kárt.

Ha megegyeztek az értékéről, kártérítésről, akkor úgy, ha nem, akkor majd perben a bíróság igazságügyi szakértővel megállapíttatja az értéket, és meghatározza a fizetendő kártérítést.

(halkan megjegyzem, az, hogy édesapád nevén volt a nyilvántartásban, még nem jelenti azt, hogy az teljes egészében az örökösöket illeti. Az özvegy hivatkozhat a házastársi közös tulajdonra, amiben megintcsak megegyezhettek, vagy pereskedhettek)

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

lótuszvirág (törölt felhasználó) #   2020.11.28. 16:41

Okozott kár esetén is várható értékbecslés?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.11.28. 16:30

Ez már megint vagy három kérdés egyben.
Az elsőt értem, arra a válaszom: igen. A többi továbbra is érthetetlen. (Az ilyen "milyen módon lesz elszámolva", pláne hogy a "hagyatéki eljárásba" dolgokkal nem tudok mit kezdeni. Mi a kérdés?)

www.kbs-ugyved.hu

lótuszvirág (törölt felhasználó) #   2020.11.28. 16:17

Tisztelt Kovács Béla Sándor.

A kérdés az volna, hogy használhatta-e jogosan az özvegy fia (aki nem vér szerinti) a gépjárművet, ha pedig igen mert az özvegy meghatalmazásával élt és így okozott kárt, ez milyen módon lesz elszámolva a hagyatéki eljárás során? Nem tudom ennél jobban megfogalmazni a kérdést.

Maradok tisztelettel.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.11.28. 15:26

A tényállást vettem. Viszont a kérdést szerintem fogalmazd át. Ha megy, akkor egy kicsit konkrétabban.

www.kbs-ugyved.hu

lótuszvirág (törölt felhasználó) #   2020.11.28. 13:32

Üdvözletem.

A segítségüket szeretném kérni. Édesapám két hónapja elhunyt, az örökségi kérdésben testvéremmel ketten egyenes ágú örökösként vagyunk megjelölve, illetve van az özvegy aki nem édesanya, viszont örökös. A hagyatéki eljárás még nem vette kezdetét, édesapám néhány ingatlan és pár ingóság mellett egy személyautót is hátra hagyott. A napokban az történt, hogy ismeretlen okból az özvegy fia (aki nem vér szerinti fia édesapámnak) valamilyen okból vagy indíttatásból az autót használatba vette és sikerült totálkárra törnie, ahol jelentős anyagi kér keletkezett az autóban is és magánszemély tulajdonában is. A rendszerből megtudtam hogy az autó édesapám nevén volt a kezdetektől, és arról értesítettek hogy az autót jogtalanul vezették. Azt szeretném megtudni, milyen következményekkel kell számolni a károkozónak, és számíthatunk-e a testvéremmel ebben a kérdésben anyagi kár elszámolásra mert az autóra igényt tartottunk volna ha nem teszik tönkre.

Válaszukat előre is köszönöm.

Dorel # e-mail 2019.01.03. 21:14

Nagyszerű!
Hálásan köszönöm a segítséget az ő nevükben is!

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.01.03. 20:13

Jaaa...

Mindegy. A gyermek örökös, és így tulajdonos már az örökhagyó halála óta.

www.kbs-ugyved.hu

Dorel # e-mail 2019.01.03. 20:09

Ez eddig nagyon biztatóan hangzik!

Csak szeretném tisztázni a családi viszonyokat, mert lehet, hogy nem egyértelműen írtam le.

Özvegy nincs az örökösök között.
Az örökhagyó egy régebben megözvegyült édasanya volt, neki van négy gyermeke, akik most örökölnek utána.

Az egyik lánya és a lány családja élt az örökhagyóval közös háztartásban már évek óta. Gyakorlatilag gondozták a mamát, gondoskodtak róla a lakhatásért cserébe, de erről semmilyen írásos megállapodás nem született. Az autót a férj használta a tulajdonos mama írásos felhatalmazásával.

Így is érvényes az előző vélemény, így is nyugodtan használhatják az autót?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.01.03. 20:02

Az özvegy törvényes örökös. (Ráadásul nagyon valószínű, hogy házassági közös tulajdon volt az az autó, és csak a fele tartozik a hagyatékba.)

De egyébként is: ha valakinél ott a műszaki meg a kulcs, miért ne vezethetne egy autót? Amíg nem körözik, nem érdekli a rendőrséget se, hogy milyen jogcímen teszi.

A tulajdonostársak valóban igényt tarthatnak a használatra; ez esetben meg kellene egyezni a használat megosztásában. Ez ingók esetén praktikusan időbeli megosztást jelent.

www.kbs-ugyved.hu

Dorel # e-mail 2019.01.03. 19:58

Köszönöm a gyors választ!

Nem a tulajdonos/örökös használná személy szerint, hanem annak házastársa, a férje.

Szóval a hagyatéki tárgyalásig az örökös adhat felhatalmazást a házastársának, hogy használja a gépjárművet? Erről esetleg érdemes írnia egy papírt is?

És ha egy másik örökös sérelmezi az autó használatát, nem tud tenni semmit ellene jogilag?
Még az is felmerülhet, hogy ha megtudja a másik örökös (akivel haragban vannak), hogy használják az autót, feljelenti a férjet az jármű ellopásáért. Ez esetben sem lehet semmi problémája a férjnek a használatból, jogosan használná gépjárművet a tárgyalásig?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.01.03. 19:48

Miért ne használhatná? (Pláne, ha amúgy is a tulajdonosa.)

www.kbs-ugyved.hu

Dorel # e-mail 2019.01.03. 19:45

Üdvözletem!

Segítséget szeretnék kérni örökölt gépjármű használati lehetőségével kapcsolatban a hagyatéki tárgyalás előtti időszakra vonatkozóan.

Örökhagyó közös háztartásban élt gyermekével és annak családjával (férje + két 4 év alatti kisgyerek). Az autót már évek óta a férj használta, aki rendelkezik az öröhagyó írásos használati engedélyével.

A örökhagyó lánya már közölte a KGFB biztosítóval a tulajdonos halálát, ahol arra bíztatták, hogy a most esedékes biztosítási díjat mindenképp fizesse be ő, mint örökös, ez meg is fog majd történni, így a biztosítás rendezve lesz a hagyatéki tárgyalásig.

A kérdés amiben segítséget kérek, az az, hogy a férj használhatja-e továbbra is a gépjárművet, ha igen, akkor milyen feltételekkel.
A helyzet az, hogy a férj napi szinten az autóval ingázik az igen távol lévő munkahelyére, autó nélkül, tömegközlekedéssel megoldhatatlan lenne pl. reggel 6-ra beérnie a munkába. Ha nem használhatja az autót, akkor nem fog tudni bejárni és eltartani a családját.

Fontos információ, hogy az örökhagyónak a lányán kívül van még három másik örökös gyermeke is, végrendeletet pedig nem hagyott.

Feltétlenül szükséges-e a másik három örökös engedélye az autó további használatához? Nem elég, ha az örökhagyó lánya ír pl. egy meghatalmazást a férje számára?
Kettő testvér biztosan hozzájárulna a használathoz, de a harmadikkal sajnos nagyon mérges a viszony és biztosan nem adna rá engedélyt.

Ha ez a harmadik testvér meg akarja akadályozni, hogy a szóban forgó család a hagyatéki tárgyalásig használja a gépjárművet, akkor ezt jogilag meg tudja tenni? Ha igen, akkor milyen formában?

Előre is hálásan köszönöm a válaszokat!
Igen fontos lenne választ kapni, gyakorlatilag a család létfenntartása múlik az autó használatán, most új autót vásárolni pedig egyáltalán nincs lehetőségük.

wers #   2017.12.19. 15:53

Vadsuhanc, kérdésedre a választ meghagynám Bélának. A hivatal ilyen esetben nem indítana eljárást, csak visszautasítaná a bejegyzést. Hogy egyébként hogyan boxolnák le az örökösök, jó kérdés.