Hagyatéki tárgyalás - örökölt autó használata


wers # 2021.12.03. 04:56

Ez jó kérdés, ilyent még nem hallottam. (ez még jobb, mint a múlt héten KBS esete)

Az államkincstárnak be kellett volna jelentenie, hogy a tulajdonába került, bejegyzik a nyilvántartásba és utána ki szokták vonatni a forgalomból, vagy mint az autókereskedőknél a forgalmiba kézzel tesznek egy hivatalos bejegyzést. De mindenképpen bejegyzik a tulajdonjogot.

Hogyan van rajta biztosítás? Hogyan műszakiztattad le?

Szerintem ha használni akarod az autót keresd meg az államkincstárat, ajánljad fel a megvásárlását.

Orosz Ferenc # 2021.12.02. 18:58

Tisztelt fórumozók!
A következő a kérdésem édesapám 8 éve elhunyt a hagyatékin lemondtunk az örökségről ami egy hiteles személyautó volt! Úgy volt hogy a államkincstar elviszi de nem jöttek érte én pedig el kezdtem használni, le is tudtam műszakiztatni rendőri igazoltatásnál se szóltak. Lehet e ebből problémám hogy használtam az autót?

drbjozsef # 2021.06.17. 05:01

Olga50,

Természetesen. Az örökösök megegyezése szerint - annak hiányában az addigi birtokos - minden további nélkül használhatja, a KGFB törvényben még kifejezett passzus is van rá :

4.§(6) Az üzemben tartó halála esetén, ha a biztosítási kötelezettség címzettje nem állapítható meg, a szerződés legkésőbb a hagyatéki eljárást lezáró határozat jogerőre emelkedésétől számított 30 napig tartható hatályban, amennyiben a gépjármű birtokosa a halál tényét a biztosítónak bejelentette, és a szerződést díjfizetéssel hatályban tartja.

Egyébként az átíratást is rosszul tudod : ha te és a lányod vagytok az örökösök, akkor osztályos egyezség keretében egyből örökölheti a lányod, ennek van pár feltétele, vagy előadjátok a közjegyzőnek a hagyatéki tárgyaláson, vagy lehet az nem is lesz, akkor érdemes előre jelezni neki a megegyezéseteket, hogy úgy foglalja a végzésbe.

Az osztályos egyezségnek 3 feltétele van : csak örökösök köthetik (ez ok), csak a hagyaték tárgyaira (ez is ok), és csak akkor ha mindenki örököl valamit. Ez utóbbira kell figyelni (különben a közjegyző is ajándékozásként írja a végzésbe), ha a lányod kapja az autót, akkor te is örökölj valamit. Bármit. Könyvet, aranyrudat, fogpiszkálót - nem számít. Akár általában az elhunyt "személyes ingóságait".

Olga50 # 2021.06.16. 14:28

Tisztelt Fórumozók!
Férjem 3 hónapja hunyt el. Hagyatéki természetesen kilátásban sincs még. Van egy kocsink ami az Ő nevén volt mivel nekem nincs jogosítványom. A kocsit a lányom kapná meg. Tudom átíratni csak a hagyaték után lehet, de vezetheti, tehát használhatja addig a kocsit? Van valakinek erről valami információja?? A KGFB természetesen lerendezi. Várom a mielőbbi választ.

tgergely # 2021.02.18. 02:49

drbjozsef, köszönöm szépen a választ! :)

drbjozsef # 2021.02.16. 10:58

Persze. 4 napja, a paragrafusai beleépültek a 500/2020. (XI. 13.)-ba.

wers # 2021.02.16. 10:22

márciusban fog lejárni

63/2021. rendelet? ez érvényes?

drbjozsef # 2021.02.16. 10:13

tgergely,

A 63/2021. rendelet újra meghosszabbította a forgalmik lejárati idéjét, a vészhelyzet vége+60 napra, de még a vészhelyzet sem ért véget.

Addig használhatjátok.

Valóban, a KGFB esetére rendelkezik a törvény a birtokos általi továbbfizetés lehetőségéről, de amennyire tudom a műszaki érvényességére nincs ilyen, azt (normális esetben) csak az örökös tudja, csak a jogerős hagyatékival intézni.

(egyébként nem tudom pontosan, de úgy rémlik, hogy ha a a tavaszi és az őszi vészhelyzet KÖZÖTT jár le az okmány, akkor az nem hosszabbodik. Ha nov.4 előtt járt le, akkor nem használhatjátok)

tgergely # 2021.02.16. 09:20

Tisztelt Fórumozók!

Édesapám tavaly októberben hunyt el és hagyott maga után egy személyautót is. Az autó forgalmija március 16-án jár le, addig műszaki vizsgára kéne vinnünk. Az interneten talált régebbi cikkek alapján ezt a hagyatéki eljárás lezárultáig nem tehetem meg, viszont a vírushelyzet miatt a forgalmik érvényessége, úgy tudom, meghosszabbított.

Kérem a hozzáértők segítségét, használhatjuk a hagyatéki eljárás lezárásáig az autót ebben az esetben? Valóban csak a hivatalos végzés után vihetjük el vizsgázni?

A válaszokat köszönöm, és elnézést, ha a kérdés már előkerült a fórumon.

Kovács_Béla_Sándor # 2021.01.23. 07:28

Előtte is.

pedroamigomio # 2021.01.22. 21:28

Üdvözletem!
érdeklődöm, hogy a hagyatéki eljárás lezárulása előtt az elhunyt tulajdonában lévő autót lehet-e külföldre vinni, ott tárolni? (a leendő örökös/tulajdonos külföldön - Németországban él)
válaszukat köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2020.12.01. 19:20

Szerintem az ő baja, ha nem érti.

wers # 2020.12.01. 09:48

Kovács_Béla_Sándor köszönöm a semmit!

Kár, hogy tényleg nem értetted. Pedig tanulságos.

lótuszvirág (törölt felhasználó) # 2020.12.01. 09:19

drbjozsef köszönöm az összefoglalt választ!

Kovács_Béla_Sándor köszönöm a semmit!

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.28. 17:21

Szerintem tedd hozzá - mert nem érti, hogy az a kártérítés nem automatikus. Meg azt is, hogy annak a hagyatéki eljáráshoz már nincs köze, hiszen az az igény nem tartozik a hagyatékba.

Tényleg nem értem a kérdéseit, annyira nem érdemiek. Ez az utolsó is. Hogy lesz-e értékbecslés...

drbjozsef # 2020.11.28. 16:38

lótuszvirág,

A hagyatékba az tartozik, ami az elhunyt halálának a napján a tulajdona volt. Tehát az autó is, a kárt okozónak pedig meg kell fizetnie az általa okozott kárt.

Ha megegyeztek az értékéről, kártérítésről, akkor úgy, ha nem, akkor majd perben a bíróság igazságügyi szakértővel megállapíttatja az értéket, és meghatározza a fizetendő kártérítést.

(halkan megjegyzem, az, hogy édesapád nevén volt a nyilvántartásban, még nem jelenti azt, hogy az teljes egészében az örökösöket illeti. Az özvegy hivatkozhat a házastársi közös tulajdonra, amiben megintcsak megegyezhettek, vagy pereskedhettek)

lótuszvirág (törölt felhasználó) # 2020.11.28. 15:41

Okozott kár esetén is várható értékbecslés?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.28. 15:30

Ez már megint vagy három kérdés egyben.
Az elsőt értem, arra a válaszom: igen. A többi továbbra is érthetetlen. (Az ilyen "milyen módon lesz elszámolva", pláne hogy a "hagyatéki eljárásba" dolgokkal nem tudok mit kezdeni. Mi a kérdés?)

lótuszvirág (törölt felhasználó) # 2020.11.28. 15:17

Tisztelt Kovács Béla Sándor.

A kérdés az volna, hogy használhatta-e jogosan az özvegy fia (aki nem vér szerinti) a gépjárművet, ha pedig igen mert az özvegy meghatalmazásával élt és így okozott kárt, ez milyen módon lesz elszámolva a hagyatéki eljárás során? Nem tudom ennél jobban megfogalmazni a kérdést.

Maradok tisztelettel.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.11.28. 14:26

A tényállást vettem. Viszont a kérdést szerintem fogalmazd át. Ha megy, akkor egy kicsit konkrétabban.

lótuszvirág (törölt felhasználó) # 2020.11.28. 12:32

Üdvözletem.

A segítségüket szeretném kérni. Édesapám két hónapja elhunyt, az örökségi kérdésben testvéremmel ketten egyenes ágú örökösként vagyunk megjelölve, illetve van az özvegy aki nem édesanya, viszont örökös. A hagyatéki eljárás még nem vette kezdetét, édesapám néhány ingatlan és pár ingóság mellett egy személyautót is hátra hagyott. A napokban az történt, hogy ismeretlen okból az özvegy fia (aki nem vér szerinti fia édesapámnak) valamilyen okból vagy indíttatásból az autót használatba vette és sikerült totálkárra törnie, ahol jelentős anyagi kér keletkezett az autóban is és magánszemély tulajdonában is. A rendszerből megtudtam hogy az autó édesapám nevén volt a kezdetektől, és arról értesítettek hogy az autót jogtalanul vezették. Azt szeretném megtudni, milyen következményekkel kell számolni a károkozónak, és számíthatunk-e a testvéremmel ebben a kérdésben anyagi kár elszámolásra mert az autóra igényt tartottunk volna ha nem teszik tönkre.

Válaszukat előre is köszönöm.

Dorel # 2019.01.03. 20:14

Nagyszerű!
Hálásan köszönöm a segítséget az ő nevükben is!

Kovács_Béla_Sándor # 2019.01.03. 19:13

Jaaa...

Mindegy. A gyermek örökös, és így tulajdonos már az örökhagyó halála óta.

Dorel # 2019.01.03. 19:09

Ez eddig nagyon biztatóan hangzik!

Csak szeretném tisztázni a családi viszonyokat, mert lehet, hogy nem egyértelműen írtam le.

Özvegy nincs az örökösök között.
Az örökhagyó egy régebben megözvegyült édasanya volt, neki van négy gyermeke, akik most örökölnek utána.

Az egyik lánya és a lány családja élt az örökhagyóval közös háztartásban már évek óta. Gyakorlatilag gondozták a mamát, gondoskodtak róla a lakhatásért cserébe, de erről semmilyen írásos megállapodás nem született. Az autót a férj használta a tulajdonos mama írásos felhatalmazásával.

Így is érvényes az előző vélemény, így is nyugodtan használhatják az autót?

Kovács_Béla_Sándor # 2019.01.03. 19:02

Az özvegy törvényes örökös. (Ráadásul nagyon valószínű, hogy házassági közös tulajdon volt az az autó, és csak a fele tartozik a hagyatékba.)

De egyébként is: ha valakinél ott a műszaki meg a kulcs, miért ne vezethetne egy autót? Amíg nem körözik, nem érdekli a rendőrséget se, hogy milyen jogcímen teszi.

A tulajdonostársak valóban igényt tarthatnak a használatra; ez esetben meg kellene egyezni a használat megosztásában. Ez ingók esetén praktikusan időbeli megosztást jelent.