Költségelszámolás külföldi árura


the big cat # 2004.03.31. 14:24

A tisztelt nagyon tahó törvényalkotók persze nem gondolnak arra, hogy vállaltok százezreinek könyvelési rendszerét kell átállítani, és a programmódosításokhoz idő kell. Ez nem számít. Sőt az sem számít, ha mondjuk Május 5-én az APEH még nem fogja tudni, hogy mit kell pontosan csinálni, amikor majd már tudják, akkor visszamenőleg megbüntetnek azért, amit nem csináltál májusban. Jobb esetben majd önellenőrzéssel pótlékot fizetve bepótolhatod. Lásd csomagolási termékdíj.

Rexor # 2004.03.31. 12:33

Ezzel tökéletesen egyetértek Big Cat :) Igaz, az áfa tv. módosítást már elfogadták, de nagyon kérdéses hoyg működni fog e a gyakorlatban. Mindenesetre kiderül május 1 után hogy az APEH mennyire lesz a helyzet magaslatán.

the big cat # 2004.03.30. 18:10

Az biztos, hogy lesz mit vacakolnunk az új ÁFA szabályokkal...

Az azért tökéletes, hogy egy hónap van hátra, és még sehol az új eljársi szabályok, a nyomtatványok, a formátumok... a törvény is alig hogy megszületett, és a kollegáim szerint a kodifikálók sincsennek tisztában velel, hogy mi lesz pontosan.

the big cat # 2004.03.30. 18:08

Igen, áru esetében tényleg Rexornak van igaza. Annyit kell még hozzátenni, hogy a nulla ÁFA akkor műkszik, ha mind az eladó, mind a vevő rendelékezik EU-s adószámmal. Ha az eladónak nincs EU-s adószáma, akkor jön a visszaigényelgetés.

Vagy akkor ha a számlához közvetelenül nem kapcsolódik árumozgás, azaz szolgáltatásról van szó, vagy hasonlóról.

Rexor # 2004.03.30. 15:58

Igen, bár pontosítani kell egy kicsit. Ha van EU adószámod, akkor az osztrák eladónak a csatlakozás után kötelessége nulla áfával számlázni Neked. Te itthon, mikor a bevallásodat készíted ráterheled a magyar áfát önbeavllással, majd miután neked ez beszerzés le is vonod ugyanbban a bevallásban. Igy kvázi semmit nem kell fizetned, sem visszaigényelned. Ha az eladó ragaszkodik az áfás értékesítéshez, akkor az osztrák adóhatóságnál visszaigényleheted az áfát.

Madar # 2004.03.30. 14:47

Nos legújabb információim szerint EUs adószámmal a behozatali korlátozás alá nem eső árukat itthon legrosszabb esetben bruttó értéken költségként elszámolhatom. Az ÁFA visszaigénylése bonyolultabb:

Kinti ÁFÁ-t itthon nem igényelhetek vissza, kint sem, hiszen megszűnik a visszatérítés. Tehát olyan eladót kell találnom, aki nettó áron adja el nekem az áruját, mivel az EUs adószámomból kiderül, hogy ÁFAvisszaigénylésre jogosult vagyok. Nekem csak nyilatkoznom kell, hogy az ő országából kiviszem.

Ez így stimmelhet?

the big cat # 2004.03.30. 05:08

Az osztrák számla ÁFÁ-ját az osztrák APEH-tól kell visszaigényelni, tehát azokkat a formai követelményeket kell teljesíteni. A legfontosabb, hogy a mind a vevő, mind az eladó EU adószáma szerepeljen rajta.

Ez egyébként nemigazán új dolog. Már vagy két éve így van a szolgáltatások bizonyos körére (árumozgás nélküli, áru értékesítéshez kapcsolódó szolgáltatások, árkorrekciók, stb), csak EU-s adószám híján kissé bonyolult, de a mi cégünk már kapott vissza német Mwst.
És EU-s adószám híján sehogy sem igényelheted vissza máj. 1. után.

Madar # 2004.03.29. 18:58

Uraim, térjünk vissza a lényegre, ugyanis ganz egal az áfavisszaigénylés szempontjából, hogy a székek beszerzése beruházás-e (ha darabja több mint 50ezer ft akkor az), vagy költség. A kérdés az, hogy vissza lehet-e igényelni az áfát és hogyan.
Amikor a tesco-s számlát sem lehet elszámolni, mert kézzel írják rá a vevőt a gépi számlára, akkor vajon milyen formai követelményei lesznek egy osztrák számlának a magyar apeh részére?
Nem értem azt sem, hogy hogyn igényelhetném viszza az áfát Ausztriában EUs adószám híján amikor a MwSt visszatétítés megszűnik. Nem bánnám, persze, hiszen így másnap visszakaphatnám és nem 45 nap múlva, mint itthon...

the big cat # 2004.03.29. 14:21

Ja és hát ugye a befejezetlen beruházás számláról bérmelyik tárgyi eszköz számlára aktiválhatok, már amilyen van nekem, nem feltétlenül az egyéb berendezések közé megy a dolog. Egy szék pl. oda menne.

the big cat # 2004.03.29. 14:19

Kedves Rexor, most akkor vagy én értettem félre valamit, amit írtál, vagy most már nem épp azt írod, amit korábban írtál.

Amit én akartam mondani, az az, hogy tárgyi eszköz, csak beruházás útján jöhet létre, és ehhez a beruházás (a szakmai zsarhon szerint befejezetlen beruházás) számlán kell keresztülvezetni, és így lesz belőle tárgyi eszköz, azaz befejezett beruházás. De befejezett beruházás az immateriális jószág is.

Te viszont azt állítotad, hogy beruházás alatt csak a saját rezsis beruházást értjük, ez beszerzés útján nem jöhet létre, márpedig ez szimplán nincs így.

És ebből a szempontból abszolút ireleváns, hogy az eladónál ez termékértékesítés, mi is lehetne más... hamár eladóról van szó...

Rexor # 2004.03.29. 14:04

Nyilvánvaló, hogy a székek beszerzésénél az eladónál gondoltam a termékértékesítést, és nem a vevőnél, de igazad van, ezt lehetett volna világosabban is fogalmazni, és kissé gyorsan írtam el amit gondoltam...

A másik: beruházás fogalmát megtalálod a számviteli törvény 3. paragrafus 7. pontjában, most nem gépelem be. Továbbá ide kapcsolódik a 26. paragrafus 7 bekezdés is, szintén nem gépelem be, kivéve néhány lényegesebb pontot: beruházásnak minősül az üzembe nem helyezett, rendeltetésszerűen használatba nem vett eszközök bekerülési értéke. Igy abban igazad van, hogy kezdetben minden tárgyi eszköz beszerzés a beruházás számlára kerül. DE! Aktiválást követően, miután elkészül az aktiválási jegyzőkönyv már átkerül valószinűleg az egyéb berendezések, felszerelések közé, és megindul az écs. számítása, és innentől már semmi köze sincs a beruházási számlához. Az hogy számviteli szempontból honnan indul a végeredmény szempontjából nem éppen fontos szempont. Talán nem véletlen hogy a mérlegen belül is külön alcsoportként szerepel a beruházás a tárgyi eszközök között. Tehát az hogy minden tárgyi eszköz beruházás azt jelntené, hogy egy alcsoport magába foglal egy főcsoportot. Például minden emlős állat helyett minden állat emlős megfogalmazás szerepel...

the big cat # 2004.03.29. 13:09

Na itt jó nagy keveredés van.

Először is az eladó vagy a szolgáltató oldaláról mindig termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás történik, ezt leszámlázza a vevőnek, aki ezt költségként elszámolja, vagy készletre veszi vagy beruházásként számolja el a befektetett eszközei között, függően attól mi a célja a vele.
Amit itt te említettél, az a saját rezsis beruházás, viszonylag ritkán fordul elő. És tárgyi eszköz csak és kizárólag beruházással jöhet létre, és csak és kizárólag a befejezetlen beruházás számlán átvezetve. De beruházással létrejöhet immateriális jószág is, amit viszont közvetlenül kell aktiválni. (Tehát minden tárgyi eszköz beruházás, de nem minden beruházás eredménye tárgyi eszköz)

A beruházás tehát számviteli szempontból nem egy tevékenység, vagy egy beszerzés, hanem egy olyan számviteli művelet, amikor a beruházás bekerülési értékét a társaság vagyona közés felveszem, és ezt az értéket a teoretikus megtérülési idő alatt osztom fel az eredményemben - ez utóbbi volna az értékcsökkenés)

(Na és hát, hogy a székek beszerzése termékértékesítés lenne...ehhez nem tudok mit hozzáfűzni...persze az eladó szempontjából igen, csak épp nem értem, hogy hogy jön ez a beszerző ÁFA visszaigényléséhez)

Rexor # 2004.03.29. 11:49

Big Cat: ez azért nem teljesen igy van. A beruházás valóban tárgyi eszköz, de nem minden tárgyi eszköz beruházás. Beruházás az, mikor a társaság maga állít elő tárgyi eszközt, illetve a tárgyi eszközhöz kapcsolódó egyéb szolgáltatások (pl. szállítás). Tehát a beruházás tevékenység (tehát szolgáltatás) igénybevétele, mig a székek beszerzése termékértékesítés. Azzal egyetértek, hogy áfa szempontból a kettő különböző dolog.

the big cat # 2004.03.29. 10:21

Viszont azt, hogy költségként elszámolható-e, már a magyar számviteli szabályok döntik el. tehát ha a négy szék Mo-on tárgyi eszköznek minősülne, akkor az ugye nem költség lesz, hanem beruházás, és az ÁFÁ-t a szerint kell visszaigényelni.

De valóban az eljárás a Rexor által írtak szerint fog menni.

Rexor # 2004.03.29. 10:17

Ha az eszközöket a társaság részére szerzik be, akkor természetesen ugyanúgy anyagköltségnek minősül. Gondolom EU-s országból történne a beszerzés, ezért érdekel a május 1-je utáni változás.

Két verzió lehetséges:

Javaslom, hogyha nagyobb tranzakciót is le karasz bonyolítani, kérjél Eu Áfaszámot az APEH-től. Ha tájékoztatod az eladót az EU adószámodról, akkor ő áfamentesen tud számlázni. Majd az Áfa bevallásban felszámítod rá a magyar áfát, és le is vonod, tehát nem lesz áfa fizetési kötelezettséged.

Ha nincs ilyen áfa számod, akkor a külföldi eladó az ottani áfát fogja felszámítani a számlán, és ezt követően be kell nyújtanod az illető országban áfa visszaigénylési kérelmet.

Ha pedig nem EU országból szerzel be eszközt, akkor ugynúgy mint eddig a vámhatóság szabja ki az áfát, és a határozat alapján tudod levonni.

Madar # 2004.03.29. 04:59

Kérdésem. ha egy magyar cég máj. 1. után külföldöm vásárol árut/eszküzt, legyen az mondjuk 4 db szék, elszámolhatja-e a vételárat költségként? Milyen számla kell hozzá? Van-e lehetőség ÁFA visszaigénylésére?