Ajándékozási illeték


Két Lotti # 2004.06.09. 10:15

Ha megnézed az öröklési illeték táblázatot, akkor látod, hogy az esetek nagy többségében (és főként kisebb értékű ingatlanok vonatkozásában) a legolcsóbb megoldás az öröklési illetéket kifizetni.

Az örökléskor mindenképp ki kell fizetni az öröklési illetéket, függetlenül attól, hogy utána továbbértékesítik-e vagy sem.

Ha írsz további részleteket (értékeket stb.), akkor ki tudom számolni az illeték várható mértékét.
üdv.


Ügyvéd - Társasági szakjogász

Mynick # 2004.04.29. 11:52

Az én problémám a következő:
A mostohaanyám örökölt egy ingatlant amit el szeretnénk adni, és abból az én részemre szertnénk vásárolni egy lakást. A kérdésem az hogy ne kelljen örökösödési járulékot fizetnie erreől az összegről (a házról amit örökölt) hogy lehetne megoldani hogy minnél kevesebbet kelljen visszafizetni az államnak? Arra gondoltunk, hogy felesbe vesszük a lakást, tehát ami az eldaott (örökölt) ingatlanból származik pénz azt az Õ nevére a vásárolni kívánt házba fektetjuk. Úgy hallottam így nem kell örökösödési járulékot fizetni. Aztán miután megvan a lakás elajándékozná nekem a részét. Meg lehet ezt így oldani? A probléma az hogy én nevelt fia vagyok, de nincs örökbefogadási szerződés! Így már nem is vagyok elsőági leszármazott igaz? Így mennyi lesz az ajándékozási illeték? Kérem ha tud segítsen valaki!


Karesz

Bubó # 2004.04.09. 19:25

Nem számít, hogy mi a levél kelte, az sem, hogy mikor adták fel, csak az számít, mely napon vetted át a postástól!

Amikor az ember bevállalja a beépítési kötelezettséget (lakóingatlannal!), a határidő lejártát saját magának kell figyelni, arról külön értesítést nem küldenek.

Ha a használatbavételi engedély valóban a vállalt határidőn belül született meg, csak nem lett időben bemutatva, van még esély!

Sürgősen kell írni egy méltányossági kérelmet (2000 Ft illetékbélyeggel!), csatolni kell hozzá a használatbavételi engedélyt és ajánlva elküldeni az illetékhivatalnak.

Nálunk több esetben is így utólag is elfogadták, és véglegesen törölték a felfüggesztett illetéket.

Sok szerencsét! Üdv.

zsanna # 2004.04.09. 11:06

Tehát meg van a lakhatási engedély 3 éve csak nem lett bemutatva. Az illetékhivatal Fizetési meghagyásának kelte 2004.03.30 de feladva 2004.04.05-n lett ami egyébként az utolsó határidő, tehát esélyt nem adtak arra, hogy az utolsó pillanatokban bemutassam az engedélyt. Mit tehetek? Ez miatt a 4 nap miatt fizessek ki közel 500.000 Ft-ot?

zsanna # 2004.04.09. 08:25

Amennyiben elfelejtettem bemutatni, hogy az ajándékba kapott telken 4 éven belül építkeztem és lakhatási engedélyt kaptam, abban az esetben kell fizetnem Ajándékozási illetéket? Az illetékhivatalnak nincs arra vonatkozóan előírása hogy legkésőbb mikor kell értesíteni a határidő lejártáról?

Köszönöm, Zsanna