Nevelőszülő öröksége, neveltfiúnak ajándékozással?


Bubó # 2004.05.07. 19:17

Pontosan mennyi az adó? Ehhez pontos adatok is kellenek:

A: Mennyi volt az örökölt ingatlan becsértéke (az öröklési illeték alapja)?
B: Mennyiért lehet, vagy lehetett eladni ezt az ingatlant?

Ha A=B, vagy A>B, akkor az ADÓ=0
Ha B>A, akkor az ADÓ=(B-A)*0,2 (kb)

Ha megkapod az eladott lakás árát, az illetékmentes, ha a pénzen lakást veszel, akkor illetékkedvezményt is kaphatsz.

Üdv.

Mynick # 2004.05.07. 09:27

Köszi a segítséget, de azt akarom hogy a lakás a saját nevemen legyen és ne legyen haszonélvezeti joga rajta. Így hogy lehet megoldani? ha leadózik az összegről és nekem adja a fennmaradó összeget? Ilyenkor mennyit kell adózni is pontosan? kb6 milláról van szó


Karesz

Bubó # 2004.05.05. 19:03

Kedves Karesz!
Örökösödési járulék nincs, ez jogilag számomra nem értelmezhető.
Amely összeg után öröklési illetéket fizet az örökös, az örökség eladásakor azon összeg után nem kell jövedelemadót fizetnie, csak azon összeg után, amennyivel többért adja el az ingatlant.
Az a megoldás, amit felvázoltál, a lehető legdrágább megoldás.
Javaslatom: A mama adja el az örökölt ingatlant, vegyen számodra egy lakást a vételárból, a saját haszonélvezeti jogát tetesse rá a lakásodra. Ha ez neked így megfelelő, ez a legolcsóbb megoldás. A mamádnak így valószínűleg jövedelemadót sem kell fizetnie.
Üdv.

Mynick # 2004.04.29. 12:00

Az én problémám a következő:
A mostohaanyám örökölt egy ingatlant amit el szeretnénk adni, és abból az én részemre szertnénk vásárolni egy lakást. A kérdésem az hogy ne kelljen örökösödési járulékot fizetnie erreől az összegről (a házról amit örökölt) hogy lehetne megoldani hogy minnél kevesebbet kelljen visszafizetni az államnak? Arra gondoltunk, hogy felesbe vesszük a lakást, tehát ami az eldaott (örökölt) ingatlanból származik pénz azt az Õ nevére a vásárolni kívánt házba fektetjuk. Úgy hallottam így nem kell örökösödési járulékot fizetni. Aztán miután megvan a lakás elajándékozná nekem a részét. Meg lehet ezt így oldani? A probléma az hogy én nevelt fia vagyok, de nincs örökbefogadási szerződés! Így már nem is vagyok elsőági leszármazott igaz? Így mennyi lesz az ajándékozási illeték? Kérem ha tud segítsen valaki!


Karesz