jelzálogkölcsön


Zoltán György # 2004.06.26. 17:32

Csak egy tartozásod van, de a bank szeret minnél nagyobb ingatlanfedezettel kölcsönt adni.
Azaz nem elég neki szinte semmi!
Ez tényleg csak egy technikai dolog, csak gennyes szerintem!!!!!!!!!!!!!!!!

stgm # 2004.06.26. 09:15

Sziasztok! Én új vagyok, de lenne egy számomra fontos kérdésem!
Vennék egy 13.000.000,- Ft értékű ingatlant lakáscélú jelzáloghitelből. A banknál megfelelő minden feltétel (fizetésem mértéke, ingatlanvagyonom, stb...), DE a bank azt állítja, hogy a jelzálog bejegyzésénél neki a már meglévő ingatlanomra és a vásárolandó ingatlanra is be kell jegyeznie a jelzálogot. Ezzel még nem is lenne problémám csak azt nem értem, hogy miért kell mind a két ingatlanra 13 M forint jelzálogot terhelni. Az ügyintéző szerint ez nem matematika (mármint 13 M+13M= 26M) csak egy technikai dolog! Nem hiszem el hogy a hitelezéskor nem lehet megoszani a jezálog terhet!!
Főleg, hogy akkor nekem még egy (szüleimét) ingatlant is be kellene vonnom, amit szintén 13M -ra megterhelnének?
Tudja valaki, hogy milyen jogszabályi helyen van ez leírva?
Köszönöm ha segítetek!!

Zoltán György # 2004.05.13. 06:58

Kedves Kata!

Sajnos a GYED, GYES, nyugdíj, ha nem végleges, akkor nem veszik figyelembe!

Maradhat adós a férjed, a tulajdonjogáról pedig mondjon le a gyerekek javára!

Két hónapja járom ismét a Bankokat, de nem emlékszem ilyesfajta kikötésre sehol!

Adós, illetve adóstárs minimálbérrel!
Ennyi a követelmény és az ingatlan.

Első Lakáshitel volt a legkorrektebb, de ennek is ára van!

WWW.Elsőlakáshitel.hu

Még nem vettük fel, de aktualitása van!

Sok sikert!

Dr. Csomós Lilla (törölt felhasználó) # 2004.05.11. 14:11

Kedves ZF Kata!

Ne hidd el kedves Kata, hogy a többi bank bármivel kevesebb biztosítékot kért volna tőled, az csak reklám. Sajnos nem olyan egyzserű az eset, mert ha az egyik adóstárs "kiesik" akkor a banknak új hitelminősítést kell végeznie és egyedüli adósként nem biztos, hogy a fedezeti ingatlan értéke, a fizetésed elegendő bizotsíték lesz a bank számára. A férjed vagy volt férjedet nem "engedd ki" olyan könnyen az adóstársi pozícióból, nehogy úgy járj, hogy közbe a bank is felmondja azonnali hatállyal a kölcsönödet, ugyanis "látatlanban" is biztos vagyok benne, hogy a szerződésben van egy olyan rendelkezés, hogy ha jövadelmi vagy egyéb körülményeidben olyan változás áll be amely alapján a bank valószinűsíti, hogy a kölcsön visszafizetése bizonytalanná válik, jogosult azonnali hatállyal a kölcsönt felmondani.
Javaslom, hogy először a banki ügyintézővel "informálisan" beszéld meg a kérdést - feltéve, ha az OTP volt a hitelező, mert ott segítségre ne nagyon számíts - és utána döntsd el hogy mit teszel nehogy nagyobb bajba kerülj!

Üdvözlettel:

ZFKATA # 2004.05.07. 07:23

Biztosítással kombinált jelzálogkölcsönt akartunk felvenni egy banknál lakásfelújításra. A ház az enyém volt, de mivel én gyesen voltam, csak adóstárs lehettem, az adós a férjem lett. A szükséges biztosítás megkötése, az igénylés, az értékbecslés kifizetése, jelentős ráfordítások után kaptunk egy faxot, hogy csak akkor kaphatjuk meg a kölcsönt, ha a férjem is tulajdonos lesz a házban. Azóta megtudtam, hogy ez csak ennél a bizonyos banknál szokás, máshol csak nyilatkozat szükséges a tulajdonostól. Jogos volt ez a kikötés? Akkor vagyonközösséget alapítottunk a férjemmel a házra, és megkaptuk a kölcsönt. Most válni készülünk, a házat visszaadná a férjem, de a kölcsönt nem tudjuk visszafizetni egyösszegben. Ha valakinek van jó ötlete, megköszönném, ha megosztaná velem.