Csatornázás, mit tehetek?


oligaliga # 2018.06.25. 18:38

Nem is a szolgalommal van a gond, az csak papír munka. A problémát az jelenti, hogy az eddigiek szerint még terve sincs a bekötésre, de még egy papírja sincs a vízműtől sem, amiben a vízmű leírja, hogy milyen műszaki feltételekkel fogja majd engedélyezni a bekötést, HA benyújtják a tervet.

nonolet # 2018.06.25. 16:43

oligaliga

Azt már tudja (elvileg),
hogy
a szomszédon át szolgalommal lehet bekötni.

De egy új igényel ezt persze megerősítheti ... ismét.

nonolet # 2018.06.25. 16:40

gyuri49

Na lassan kiderülnek a tények is...

Ez esetben: NEEE bonyolítsd túl, hanem intézd el!!! végre.

0. lépés
HA MÉG nincs ÍRÁSOD róla, hogy
a szomszéd "szolgalmat enged a bekötésre" neked,
akkor azt szerezd be.

1. lépés

Fogod a szolgalomról szóló iratot és szépen elmész vele egy ügvvédhez!!!
Megírjátok a szolgalmi szerződést.
Az ügyvéd beadja földhivatalnak, ahol bejegyzik
Kész ennyi.

Igen: az ügyvéd pénzért dolgozik és a földhivatal is.

2. lépés

Amint megjött az irat a földhivataltól a szolgalom bejegyzéséről.
Megrendeled a bekötési tervet és a bekötést a szolgalomra alapozva.
A vízműnél vagy egy csatornás cégnél vagy ahol kell

Igen: a terv és a bekötés pénzbe kerül.

Ennyi az egész.

A lényeg, hogy előbb a szolgalom bejegyzése legyen meg!!!

Utána tudsz tovább lépni a bekötésre.

A labda egyelőre NÁLAD van, neked kell lépni.
Mégpedig a szolgalmat megszerezni és bejegyeztetni.

- -

A szolgalmat két módon tudod bejegyeztetni

  • vagy te intézed (te+szomszéd+ügyvéd)
  • vagy a csatornázó "cég/önkormányzat" hivatalból csinálja

(de akkor is neked kell kezdeményezni a szolgalom bejegyzést náluk)

SaireyVMK # 2018.06.25. 16:33

A csatornázási projektre befizetett pénzek visszatérítése(100%-os támogatású pályázatnál) céljából egy közigazgatási jogban jártas ügyvéd felkeresése lenne a célszerű. „(Igazából nálunk is ez a helyzet. Itt Még nem alakult ki a csatorna rendszer,de már 10 éve szedik be a pénzt. Eddig 95%-os támogatású volt a dolog,de idén már volt kint egy illetékes az egyik közmeghallgatáson és ekkor már a polgármesterék is 100%-os állami támogatásról beszéltek. "De azért mi visszatartjuk a kedves lakosok pénzét,mert nem bízunk benne ,hogy tényleg annyi lesz" és "mi majd szépen abból a pénzből amit te befizettél, kialakítjuk a szomszédodnak a belső hálózatot is,aki persze egy vasat sem fizetett, azért mert nekünk az éves rákötési kvótát tartani kell".Meg hasonlók. Nem szó szerint persze.)

oligaliga # 2018.06.25. 16:11

A helyedben a következő tenném:

Benyújtanám a helyi vízműhöz a szennyvíz bekötési igényemet. Az igénybejelentés kézhezvételét követő 5 napon belül a szolgáltató vizsgálja:

  1. a víziközmű-hálózat igényelt szolgáltatás teljesítésére való alkalmasságát, annak műszaki állapotát,
  2. a víziközmű-fejlesztési hozzájárulás fizetési kötelezettség fennállását,
  3. a műszakilag elérhető szolgáltatás rendelkezésre állását,
  4. a bekötővezeték és a vízmérési hely létesítésének műszaki feltételeit,
  5. üzem esetén a szennyvíz előzetes tisztítását szolgáló berendezés meglétét és a törzshálózatba vezetett szennyvíz minőségi paramétereit.

Az igénybejelentést a kézhezvételét követő 5 napon belül elutasítja, ha

  1. a törzshálózat műszakilag nem elérhető, vagy annak kapacitása nem elegendő az igényelt szolgáltatás biztosítására,
  2. bekötővezeték kiépítése vagy átépítése szükséges, és annak költségeit a bejelentő nem vállalja,
  3. a víziközmű-fejlesztési hozzájárulás fizetésére kötelezett felhasználó a hozzájárulás fizetési kötelezettségének nem tesz eleget,
  4. a bekötővezeték kialakításának nincsenek meg a műszaki feltételei,
  5. az adott felhasználási helyen lejárt határidejű vagy vitatott díjtartozás áll fenn.

A hiánytalan igénybejelentést követő 8 napon belül a szolgáltató tájékoztatja a bejelentőt arról, hogy a fenti feltételek maradéktalan teljesítéséhez milyen további feladatokat és fizetési kötelezettségeket kell teljesítenie. E tájékoztatás keretében a szolgáltató:

  1. megállapítja a víziközmű-fejlesztési hozzájárulás összegét (ha nem magánszemély kéri a bekötést),
  2. megadja a bekötővezeték tervezéshez szükséges, törzshálózatra vonatkozó műszaki alapadatokat, és
  3. meghatározza vízmérési hely kialakításának műszaki feltételeit.

Ha a szolgáltató szerint műszakilag megoldható, akkor rá kell kötnöd. Ha nem, akkor meg lesz egy papírod.

gyuri49 # 2018.06.25. 15:37

oligaliga!

Ez az, nem adott ki nekem semmit. Kb. két évvel ezelőtt itt volt egy hölgy a hivataltól, az körbefényképezett mindent és azt mondta,, hogy valóban nem köthető be, majd elment. Tavaly érkezett valaki, hogy akkor kiépíti az utcán lévő és az árok alá épített központi rendszerbe a bekötésemet, én pedig rákérdeztem: de hol is akarja bevinni? Megnézte és látta, hogy tényleg nem megy. Ezek után írtam egy levelet a járási vízműnek (hozzájuk tartozunk, oda fizetem a vízdíjat),, hogy jöjjön már ki valaki és nézze meg, majd kapjak egy igazolást. Ki is jött tőlük egy férfi, szintén azt mondta, hogy nem lehet bekötni, megírta a jegyzőkönyvet és elment. Azóta sem láttam belőle semmit, majd ahogy már írtam, jött a helyi atyaúristen és közölte velem: ha nem engeded közterületről bekötni, akkor írd alá és fizetheted a talajterhelési díjat. Mondom neki: én soha nem mondtam, hogy nem engedem, de azt is mondtam és két szakember is azt mondta, hogy másként kell, a szomszéd telkén, ahol a bekötéshez szükséges pont, kb. másfél méterre van a kerítésemtől és akkor kb. 10 méter hosszú lesz az egész. A "jóember": azt nem lehet, akkor megírjuk, hogy nem egyezel bele. Megismételtem neki, hogy nem az én beleegyezésemmel van a baj, hanem a hozzáállásoddal. Elment. Kaptam augusztusig haladékot, hogy döntsem el mit akarok. Azóta kihívtam a hivatalnak csatornázást végző szakemberét és ő is azt mondta: miért ne lehetne a szomszédhoz bekötni, a kutyát nem érdekli hogyan is van, a lényeg a bekötés! Így tartok most itt, hogy kellene egy jogszabály amit az illetékes elvtárs orra alá dugok és vége lenne a tortúrának.
Csak még annyit: azt mindenki mondja (hozzáértők!), hogy a szomszéd telektől minimum egy méterre kell, hogy legyen a saját telkemen vezetett szennyvízcsatorna, vagyis ha a szabályokhoz ragaszkodunk, akkor akár van hely a vízóra aknám mellett, akár nem, a szabály az, hogy nem is lehet!
Tehát csak és kizárólag a hivatalnok hozzáállásán múlik a dolog. Packázhat velem, kivethet talajterhelési díjat, de tudom, hogy nekem van igazam, de megismétlem: paragrafus, erre vonatkozó törvény, rendeletszám nélkül nem tudom kiharcolni az igazam, ami mellett már 4 évvel ezelőtt befizettem a 200 ezer Ft csatorna-hozzájárulási díjat, amiből 44 ezret kaptam vissza, miközben az egészet az Unió fizette! Ez utóbbi persze nem csak az én problémám, hanem az egész településé. Nem akarok politizálni, de ez a helyi társaság egy korrupt banda, ahogy fönt a főnökeik is azok! Ez tény. Ebben a zavarosban én csak egy kis pont vagyok, akit el kell taposni, mert túl nagy a pofám (politikailag is!)

oligaliga # 2018.06.25. 12:01

Gyuri49

Nem egészen értem a tényállást. Ki van építve az utcában a szennyvíz gerincvezeték. Erre rá kellene kötnöd. A helyi szolgáltató, aki üzemelteti a szennyvíz-rendszert, kiadott egy igazolást, hogy a telkedre közvetlenül nem lehet bekötni, csak a szomszédon keresztül, mert műszakilag másképp nem oldható meg. A szomszédod engedélyezi a rákötést, a szolgalom alapítását, amit az ingatlan-nyilvántartásba még nem jegyeztettél be (a költsége egyébként 6.600,- Ft + ügyvédi munkadíj).

Hogy jön a képbe az önkormányzat?

gyuri49 # 2018.06.25. 11:52

Vadsuhanc!
No, éppen ez a terv hiányzik, miután én sok évvel ezelőtt jeleztem (még a csatornázás elkezdése előtt kaptunk egy felhívást, hogy ha valami probléma van, akkor jelezzük a hivatalnak), hogy bajok vannak, nálam nincs lehetőség a közvetlen bekötésre, mivel a kapualj (a többi az épület, pince nélkül!)annyira keskeny, hogy éppen elfért annak idején a vízóra aknája és mellette csak kb. 3/4 méter hely van a telekhatárig. Senki nem jött ki, majd abban a hitben voltam, hogy az építők a javasolt módon megvalósítják a bekötést, de ez sem történt meg. Majd már én írtam az előzőleg említett leveleket a hivataloknak (Járási Vízmű, Polgármesteri hivatal), hogy zárjuk már le ezt a kérdést, vizsgálják meg mit is lehet tenni és ha nem köthető be, akkor adjanak egy hivatalos nyilatkozatot arról, ahogy kapott más is a településen akinél szintén hasonló okok miatt nem volt beköthető! Majd teltek az évek és egyszer jött a már említett "kedves" hivatalnok, akivel egyébként évtizedek óta jó viszonyban voltam, sőt a családjával is, de ő mint az igazi vaskalapos hivatalnokok, mindentől elzárkózott és ezért kellene egy törvényhely, egy rendelet száma, hogy végre pontot tehessek az ügy végére!

gyuri49 # 2018.06.25. 11:43

Köszönöm a válaszokat, de sajnos éppen arról nem tudtatok tájékoztatni amire kíváncsi lettem volna, vagyis ezt olvasom a neten: "Csatorna és egyéb közmű egymástól mért vízszintes védőtávolságait be kell tartani, melyek a következők:

  • ivóvízvezetéktől legalább 1,5 m
  • elektromos kábeltől legalább 1,0 m
  • telefonkábeltől legalább 1,0 m
  • gázvezetéktől legalább 1,0 m"

Ezen kívül még annyi, hogy a telekhatártól minimum egy méter távolságot be kell tartani.
No, ezek nem tarthatók be az esetemben és ahogy írtam: két hivataltól is jártak itt, mindkét esetben azt írták le, mondták el, hogy nem köthető be! Ennek ellenére jött egy "okos" hivatalnok, aki közölte, hogy be lehet kötni. Az anyagi oldaláról? Igen, az illető tudja, hogy van más bekötési lehetőség, de mint a csökönyös szamár, úgy ragaszkodik a romboláshoz. (eközben a hivatalnak is sokkal olcsóbb lenne a bekötés, vagyis az adófizetők pénze is bánja ha nem az lesz amit minden szakember javasolt nekem!)
Akárhol nézem, mindenhol a fentieket írják a neten és ehhez kellett volna nekem a rá vonatkozó rendelet száma.
Erre sajnos nem kaptam választ, de azért nem adom fel.

SaireyVMK # 2018.06.25. 11:10

Párdon. A lényeg lemaradt. Ha tehát van szennyvízhálózat, de nincs bekötve a rendszerbe, akkor fizettethetik vele a talajterhelési díjat.
De csak azon vízfogyasztás után,amely vízről nem rendelkezik érvényes szippantós számlával. Szóval ha igazolja,hogy azt a mennyiségű vizet amit használt (saját költségén) elszállíttatta a szippantóssal,akkor máris nincs miután talajterhelési díjat fizetnie. No de a valóságban, főleg azokban a nem teljesen zárt szennyvízaknákban,ahol a víz elszivárog a talajba ,ez nem igazán kivitelezhető. No meg az egyéb fogyasztás sem,ami mondjuk nem oda megy,hanem állatok itatására ,locsolásra. Maximum ha ivópajti a szippantós és meghamisít pár iratot. (Ami ügye szintén következményekhez vezethet,de hát az már az ivópajti problémája. Már ha lesz aki foglalkozzon vele)

A többit nonolet leírta nagyon szépen :)

SaireyVMK # 2018.06.25. 11:02

Csonknak sem kell lennie és főleg nem telken belül. Elég ha az adott utcában a ház előtti szakaszon(akár az utca túloldalán is) már ki van építve a szennyvízelvezető rendszer. Tisztítót, vagyis azt a pontot amit te csonknak nevezel és ami a bekötési szakasz és a házi(belső) szennyvízhálózat határvonalát jelképezi, azt pedig az utcán szokták kialakítani, többnyire 1-2méterre a háztól, az utca irányában.

nonolet # 2018.06.24. 18:14

"A csatorna bekötésével kapcsolatos munkálatok után a területet úgy kell visszaadni, ahogyan átadták."

Ez a telekhatáron belül már nem játszik, szerintem.
Ott már a tulajdonos gondja a munka megszervezése.

Persze csináltathatja a csatornaépítő céggel is.
De általában nem ez az ésszerű eljárás...

Vadsuhanc # 2018.06.24. 16:37

Kedves gyuri49!

A csatorna bekötésével kapcsolatos terveket a polgármesteri hivatalban megtalálod. Ettől eltérni nem tudnak. A csatorna bekötésével kapcsolatos munkálatok után a területet úgy kell visszaadni, ahogyan átadták.

Talajterhelési díj fizetésére csak akkor vagy kötelezhető, ha a telkeden bent van a csonk. Addig nem.

nonolet # 2018.06.24. 15:36

"a magáról megfeledkezett hivatalnokkal szemben"

Ehhh... hogy jön ide ez a szarakodás?!

Miköze van a te anyagi helyzetedhez a hivatalnokoknak?

A te anyagi helyzeted te alakítottad ki az életed során, nem ők.

Ne másokat okolj miatta!

nonolet # 2018.06.24. 15:34

Mi a francért kéne a szomszédba vinni?!
Marhaság.
A közös lónak... sosincs jó vége.

Pláne, hogy van mód az ésszerű megoldásra a SAJÁT telken is!

Annyiból a feltörés-árokásás-visszaépítés is megvan.
Amennyiből a sokkal szarabb közös megoldás meglenne.

Oldd csak meg a saját telken, a feltörés árán is.

Ez a normális megoldás.
Akkor is, ha okoz pénzügyi nehézséget is.

- -

Csaktán van gyerek vagy akad rokon aki besegít.
Vagy jobb híján banki kölcsönke...

gyuri49 # 2018.06.24. 12:36

Tisztelt Jogi Fórum Szerkesztősége!
Szennyvízcsatorna bekötéssel kapcsolatos problémám van, amivel kapcsolatos jogszabályokra lennék kíváncsi.
A neten azt olvastam, hogy a szomszédos telekhatártól minimum 1 méterre kell vezetni a szennyvízcsatorna bekötő vezetéket. Azt is olvastam, hogy minimum 1-1,5 méterre kell, hogy legyen a vízvezeték hálózattól, de sehol nem találok olyan jogszabályt (számot, paragrafust) amire hivatkozhatnék, ugyanis nálam olyan problémák vannak, hogy egyébként is lehetetlen bekötni a csatornát, mivel az ivóvízóra aknája mellett talán ha egy méter távolság van a szomszédos telken lévő kerítésig, ami nem zavarna (már ha a törvény ezt nem zárja ki), de csak a vastagon lebetonozott, zárt kapualj feltörésével lehetne megoldani. Javasoltam az önkormányzat illetékesének, hogy a szomszéd telken kb. egy méterre lévő szennyvízelvezetőbe kössék be, miután a vízmű vállalattól is volt itt egy szakember és magától az önkormányzattól is volt itt egy szakember, akik szerint csak és kizárólag az általam javasoltak szerint lehetne a szennyvízbekötést megvalósítani, de az illetékes (talán személyes bosszúból) közölte, hogy vagy megengedem a bekötést a kerítés-vízvezeték között, vagy fizethetem a talajterhelési díjat.
A helyzet az, hogy kisnyugdíjas vagyok, állandó egészségügyi problémáim vannak, vagyis tízezreket kell költenem gyógyszerekre és nem engedhetem meg azt a luxust, hogy vagy a feltört kapualjat ismét lebetonoztassam (a befizetett összeg csak az ingyenes bekötésre vonatkozik, a házon belüli károkozásra már nem), nem engedhetem meg, hogy a Szolgalmi jogot megszerezzem, aminek költségei akár az 50 ezer forintot is elérhetik (a szomszéd már évekkel ezelőtt beleegyezését adta a bekötéshez, mivel az általam javasolt módszer volt neki is és nekem is a legésszerűbb, a legolcsóbb), tehát ha lenne egy jogszabály amire hivatkozhatok, akkor az megoldást jelentene a magáról megfeledkezett hivatalnokkal szemben és megoldaná az évek óta húzódó bekötés problémáját is.
Remélem érthető a kérdésem.
A válaszukat előre is nagyon köszönöm.

Tisztelettel: Gyuri49 (kiírnám a nevem, de hátha az a bizonyos illetékes is olvassa és azt pedig nem szeretném)

Vadsuhanc # 2016.04.18. 08:04

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor !

Nagyon sok ember - szerintem én is - szereti a jogszabályokat úgy értelmezni, ahogyan neki kedvező. Ezért szeretem és ezért is kérem mások véleményét, mert lehetséges, hogy nem vizsgálom meg a kérdést minden oldalról, leszűkül a látásom és csak arra koncentrálok ami nekem jó vagy egy jogszabály elkerüli a figyelmem.

Most is utánaolvastam a dolgoknak és maradtam azon álláspontomon, hogy számomra a szennyvízcsatorna műszakilag nem áll rendelkezésre mert az az 58/2013. (II. 27.) Korm. rendelet 1. § 27. szerint műszakilag rendelkezésre álló szennyvízcsatorna: az ingatlant határoló közterületen található szennyvízelvezető törzshálózat, amelybe a házi szennyvízhálózat bekötése gravitációsan,kényszeráramoltatású szennyvízelvezetés esetén házi beemelő vagy vákuumszelep közbeiktatásával biztosítható...
A jogszabályok szerint a

  • a bekötővezeték a törzshálózat részét képezi.
  • a Az 58/2013. (II. 27.) Korm. rendelet 1.§. 37. pontja szerint a szennyvízelvezetési szolgáltatási pont: a szennyvíz-bekötővezeték felhasználó felőli végpontja, amely gravitációs bekötővezeték esetén a telekhatáron belül, attól legfeljebb 1 m távolságra telepített ellenőrzőaknának vagy ellenőrző-, tisztítónyílásnak a kimeneti oldala...

Köszönettel vettem hozzászólásodat és ezért még több utánaolvasás lesz az ügyben, mert felkészülök arra, hogy ellenállásba fogok ütközni.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.17. 11:51

A törvény értelmezésében az önkormányzat így biztosította,
Szerintem a törvénynek ez az értelmezése indokolatlanul kiterjesztő.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.17. 11:50

Az egy másik kérdés, hogy a vállalkozó szerződést szegett-e. És nemigen van köze a te problémádhoz.

Vadsuhanc # 2016.04.17. 08:44

Tisztelt Kovács_Béla_Sándor !

Álláspontod melletti érvelésed érthető és logikus.

Viszont tudnod kell, hogy a helyi önkormányzat a csatornázás kivitelezőjével olyan szerződést kötött, hogy a kivitelező minden ingatlanhoz kiépíti a bekötővezetéket, hogy a szolgáltatási pontot biztosítsa. Az 58/2013. (II. 27.) Korm. rendelet 1.§. 37. pontja szerint a szennyvízelvezetési szolgáltatási pont: a szennyvíz-bekötővezeték felhasználó felőli végpontja, amely gravitációs bekötővezeték esetén a telekhatáron belül, attól legfeljebb 1 m távolságra telepített ellenőrzőaknának vagy ellenőrző-, tisztítónyílásnak a kimeneti oldala...

Az önkormányzat a bekötővezeték kiépítését kifizette és a csatornázási munkát a saját műszaki ellenőrével ellenőriztette. A rákötéskor kell az ingatlan tulajdonosának ehhez hozzájárulnia. A törvény értelmezésében az önkormányzat így biztosította, hogy az ingatlan tulajdonosai műszakilag rendelkezésre álló csatornával rendelkezzenek és amennyiben nem kötnek a csatornára a talajterhelési díj kiszabásra kerüljön.

Hogy az ingatlanomra miért nem került bekötővezeték kiépítése azt nem tudom, de a fentiek szerint jelenleg nem rendelkezem a jogszabályban előírt és megkívánt szolgáltatási ponttal amely az 58/2013. sz Kormányrendelet szerint a bebocsátási pont lenne.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.17. 07:28

Éppen képezheti - de ez teljesen közömbös abból a szempontból, hogy köteles vagy-e a talajterhelési díjat fizetni.
(A bekötővezetéket általában annak építették ki, aki kifizette a hozzájárulást. Ahhoz pedig nagyon sajátos gondolkodás kell, hogy valaki kifizesse a hozzájárulást, és mégse kössön rá a csatornára, mivel a talajterhelési díj ugyanúgy vízfogyasztási alapú, mint a csatornadíj -csak sokkal drágább. A ti értelmezésetekkel kiüresedne a szóban forgó norma.)

Vadsuhanc # 2016.04.16. 20:43

Tisztelt lajcsó és Tisztelt KBS !

Köszönöm a megtisztelő válaszokat. Lajcsó azt az álláspontot képviseli amit én.

Tisztelt KBS!

Pont ezért kérdeztem a dolgot, de szeretném megkérdezni Tőled, hogy a törzshálózat része-e a bekötővezeték vagy sem ? Álláspontom szerint a 2011. évi CCIX. törvény 2.§. alábbi pontjai alapján

18. szennyvíz-bekötővezeték: a felhasználási helyen keletkező szennyvizeknek, továbbá egyesített rendszerű csapadékvíz-elvezetés esetében a csapadékvizeknek a szennyvíz-törzshálózatba történő bevezetésére szolgáló vezeték,

19. szennyvíz törzshálózat: olyan, a víziközmű-rendszer részét képező hálózat, amely a szennyvíz főgyűjtőből, az erre kapcsolt mellékgyűjtőkből és ezek berendezéseiből áll.

Álláspontom, hogy a bekötővezeték a törzshálózat részét képezi. Kérem megtisztelő válaszodat.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.16. 19:10

A törvény pontosan meghatározza, mit kell a műszakilag rendelkezésre álló közcsatornának tekinteni: "az ingatlant határoló közterületen található szennyvízelvezető törzshálózat, amelybe a házi szennyvízhálózat bekötése gravitációsan,kényszeráramoltatású szennyvízelvezetés esetén házi beemelő vagy vákuumszelep közbeiktatásával biztosítható..."

Szerinted a Vadsuhanc által leírt csatorna melyik feltételt nem teljesíti? Nincs ott az ingatlant határoló közterületen? Nem biztosítható a házi szennyvízhálózat belekötése?

lajcsó # 2016.04.16. 16:28

"Nem rendelkezem műszakilag rendelkezésre álló szennyvízcsatornával."
Álláspontom szerint nem rendelkezel műszakilag rendelkezésre álló szennyvízcsatornával. Műszakilag akkor áll rendelkezésedre a csatlakozási lehetőség, ha tisztítónyílást elhelyezték a telkeden, mivel közvetlenül nem köthetsz rá a gerincvezetékre!

"Amennyiben így van, jogos-e az Önkormányzat által kiszabott talajterhelési díj ?"
Nem jogos.

"Amennyiben nem, visszamenőleg lehet-e kérni az általam már befizetett talajterhelési díjak adószámlámon történő jóváírását."
Igen, bár nem hiszem, hogy "első füttyre" helyt adnak a kérelmednek. Nem kizárt, hogy bíróság mondja majd ki a végső szót.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.04.16. 15:20

helyesen gondolom, e
Nem.