Üdvözlet mindenkinek! A diákhitel visszafizetésének feltételei érdekelnének. Lehet-e egy összegben ; évente egyszer egy nagyobb összeget ; általam meghatározott öszzeget havonta, amíg az el nem fogy. Lehet-e eggyezkedni ? Mert a megállapitott összeg fizetése esetenként csak a kamatok kifizetésére elég.
Ezt minnél elöbb vissza kell fizetni!
Minden tapasztalat érdekel. köszi!
Diákhitel visszafizetése az befejezett utolsó félév után - diploma után - válik esedékessé a törlesztése, kezdetben a mindenkori minimálbér x %-a (ezt most pontosan nem tudom mennyi), de összegben jelenleg kb. 3200,-forint körül van.
Majd ezt követően a munkabér alapján kerül megállapításra az összeg. Erről értesítést kell küldeni a Diákhitel-központból, de előtte munkaviszony létesítéséről kell neked a központot tájékoztatni.
Lehetőség van un. előtörlesztére, amely ezt jelenti, hogy van egy meghatározott számlaszám és erre előre lehet befizetni tetszés szerint megválasztott összeget, amit majd a későbbiekben fel fel lehet használni a törlesztésekhez.
Azt viszont nem lehet megcsinálni, hogy befejezted tanulmányaid és nem fizetsz mondjuk 12hónapig, majd ezt követően a 12 hónapi összeget egyben befizetet. A befizetéseknek folyamatosnak kell lenni, mert nemfizetés esetén adók módjára intézkedik a behajtásról a központ.
Megnevezhetsz nagyobb összeget is havonta fizetésként, mint a minimálbér x %-a, de erről tájékoztatni kell a központot.
Köszi az eddigieket, de lenne itt még valami! Tehát amíg én be nem jelentem a központnak ,hogy van munkahelyem , addig a mindenkori minimálbér x%-a avagy 3200Ft amit fizetnem kell? Ha 10 évig akkor 10 évig? {persze ez nem érdekem, mert ez még a kamatokra is kevés.} Még valami , ha még nimcs diplomám , de már van rendes állásom {nem diákmunka} elfogadja-e a központ a bejelentést a munkaviszonyról, vagy diplomához köti-e a rendes törlesztést. Ezen sem lepödnék meg, ugyanis ilyen kamatok mellet nekik érdekük , hogy minnél tovább fizessek. Érdekelne , a bér hány %-a min. törlesztő reszlet. köszi
Hát senki sincs a gáton? Esetleg egy volt diák , aki már fizet, vagy valaki a diákhitel központból.
Szia Harkov!
Én már fizetem vissza a hitelt, hálistennek... :)
Azt nem tudom, hogy mi van akkor, ha nem jelented, hogy dolgozol. Akkor viszont, ha dolgozol, de nincs diplomád, akkor nyugodtan fizethetsz :), én is így vagyok vele. Nem érdekli őket, hogy diplomáztál-e vagy sem, lényeg, hogy fizess. Egyébként az előző évi átlagfizetésed (?) 6%-a az az összeg, ami minimálisan fizetendő - ez a minimálbéres időszakra is igaz -, ezen felül meg annyi előtörlesztést fizetsz, amennyit akarsz.
Ha jól tudom...
üdv, koala
Szia Harkov!
Én már fizetem vissza a hitelt, hálistennek... :)
Azt nem tudom, hogy mi van akkor, ha nem jelented, hogy dolgozol. Akkor viszont, ha dolgozol, de nincs diplomád, akkor nyugodtan fizethetsz :), én is így vagyok vele. Nem érdekli őket, hogy diplomáztál-e vagy sem, lényeg, hogy fizess. Egyébként az előző évi átlagfizetésed (?) 6%-a az az összeg, ami minimálisan fizetendő - ez a minimálbéres időszakra is igaz -, ezen felül meg annyi előtörlesztést fizetsz, amennyit akarsz.
Ha jól tudom...
üdv, koala
köszönöm szépen az információt.
Arra lennék kiváncsi,Hogy én adtam egy hölgynek,a lakásmegváltási árához 1300000 ft-ot!
De olyan magánokiratot csináltunk,amin hivatalos bélyegzö nincsen,és kell e minden esetben a két tanu aláirása?
Most 50000 ft-onként kapom vissza minimum a pénzemet,és kérhetek e rá kamatot?
A kérdésem az hogy ez a magánokirat,amin a kettönk aláirása van,elfogadható e?
Kell e minden esetben,a két tanu aláirása,illetve hivatalos bélyegzö?
Elöre is köszönöm!
Maffia!
Szia Harkov!
Szóval: Diákhitel törlesztése úgy működik, hogy ha van már munkahelyed, de nem dolgozol ott 1 teljes éve, akkor a minimálbér 6%át kell fizetned. Ez most 3180Ft. A következő évben, amikor januártól decemberig dolgozol, szintén a minimálbér 6%át kell fizetned (ebben a periódusban vagyok most én.) Csak a harmadik évtől, amikor már egy évig lesz kereseted az adóbevallás szerint, akkor mindig az előző év havi átlagának 6%át kell fizetned.
Remélem világos.
Példa: júniusban megszűnt a tanulmányi jogviszonyod. Júliustól, akár van munkád, akár nincs, a minimálbér 6%át kell minden hónapban fizetned decemberig. A köv. évben szintén a minimálbér 6%át fizeted minden hónapban, hiszen nincs még egy éves átlagkereseted az adóbevallásod szerint. A harmadik évtől pedig a második évi havi átlagkereseted 6%át fizeted. És így tovább.
Az, hogy nem vagy bejelentve a központnak, ne nyugtasson meg, mert tudomásom szerint az APEH-hal is kapcsolatban vannak, szóval ha az APEH-nél be vagy jelentve, akkor tudni fognak róla.
(De nyugodtan javítsatok ki, ha tévednék)
Jó törlesztgetést,
Csáó
Ja, még valami. Én úgy tudom, hogy már nem kell a központot tájékoztatni semmiről, mivel az adóbevallásokat veszik alapul. Remélem jól tudom!
ok
maffia, sem bélyegző, sem két tanu nem szükséges a kölcsönszerződés érvényességéhez. Viszont kamatot csak akkor kérhetsz, ha benne van a szerződésben, vagy utólag beleveszitek. Remélem legalább a törlesztések és a végső viszafizetési határidő benne van.
Szia Lescoop. Köszönöm kimerítő válaszod.
Maffiának: A szerződés ismerete nélkül nehéz válaszolni, de az biztos hogy hivatalos pecsét nélkül is érvényes, viszont akét tanu aláírása mindenképpen kell. Ezt utólag is beszerezheted, mert a tanuk nem a szrződés tartalmát, hanem az aláírók valodiságát tanusítják.
valoszinű, hogy Big cat jobban tudja!
Köszönöm,eddigi válaszotokat!
A szerzödés nagyjából ugy szól,hogy az 1300000ftos kölcsönt minimum 50000 ft-onként kapom vissza,havi lebontásban!
Ezen a mi két aláirásunk van,tanuk nélkül,és bélyegzö nélkül!
Ha valami gond van a visszafizetéssel,jogilag elfogadható ez az irat?
Elöre is köszönöm válaszotokat!
Üdvözlettel,
Maffia.
Sziasztok!
Nem tudom, hogy jó fórumot választottam.e, de ha nem akkor segítsetek, hova fordulhatnék.
Egy hitelintézettől felvettünk kölcsönt, gyors kölcsönt, szabadfelhasználásút. A kölcsönt 26 hét alatt kellett visszafizetni, a behajtók mindig pontosan megjelentek. Az aláírt szerződés tartalmazta azt, hogy ha 13 hét alatt visszafizetjük a teljes összeget, akkor valamennyi pénzt kapunk, kiszámoltuk, hogy ennek 6000 foritnak kell lennie a szerződésekben foglaltak alapján. A probléma az, hogy ők csak 1600 forintot küldtek. Hiába írtunk nekik, nem válaszoltak. Ne értsetek félre, nem arról a 6000 forintról van szó, hanem arról, hogy más embert, például egy "megszorult" nyugdíjast, vagy csak egy egyszerű embert ne verjenek át, mert ez a hitelintézet nagyon gyorsan nyújtja a hitelt, hírdeti is magát, ez ismerős leht. Szóval, hova lehet fordulni, milyen szervnél lehet panaszt tenni, vagy egyáltalán érdemes? Köszönöm, ha valaki segít!

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02