Sziasztok!
Nem tudom, hogy jó fórumot választottam.e, de ha nem akkor segítsetek, hova fordulhatnék.
Egy hitelintézettől felvettünk kölcsönt, gyors kölcsönt, szabadfelhasználásút. A kölcsönt 26 hét alatt kellett visszafizetni, a behajtók mindig pontosan megjelentek. Az aláírt szerződés tartalmazta azt, hogy ha 13 hét alatt visszafizetjük a teljes összeget, akkor valamennyi pénzt kapunk, kiszámoltuk, hogy ennek 6000 foritnak kell lennie a szerződésekben foglaltak alapján. A probléma az, hogy ők csak 1600 forintot küldtek. Hiába írtunk nekik, nem válaszoltak. Ne értsetek félre, nem arról a 6000 forintról van szó, hanem arról, hogy más embert, például egy "megszorult" nyugdíjast, vagy csak egy egyszerű embert ne verjenek át, mert ez a hitelintézet nagyon gyorsan nyújtja a hitelt, hírdeti is magát, ez ismerős leht. Szóval, hova lehet fordulni, milyen szervnél lehet panaszt tenni, vagy egyáltalán érdemes? Köszönöm, ha valaki segít!
Ezt minnél elöbb vissza kell fizetni!
Köszönöm,eddigi válaszotokat!
A szerzödés nagyjából ugy szól,hogy az 1300000ftos kölcsönt minimum 50000 ft-onként kapom vissza,havi lebontásban!
Ezen a mi két aláirásunk van,tanuk nélkül,és bélyegzö nélkül!
Ha valami gond van a visszafizetéssel,jogilag elfogadható ez az irat?
Elöre is köszönöm válaszotokat!
Üdvözlettel,
Maffia.
valoszinű, hogy Big cat jobban tudja!
Szia Lescoop. Köszönöm kimerítő válaszod.
Maffiának: A szerződés ismerete nélkül nehéz válaszolni, de az biztos hogy hivatalos pecsét nélkül is érvényes, viszont akét tanu aláírása mindenképpen kell. Ezt utólag is beszerezheted, mert a tanuk nem a szrződés tartalmát, hanem az aláírók valodiságát tanusítják.
maffia, sem bélyegző, sem két tanu nem szükséges a kölcsönszerződés érvényességéhez. Viszont kamatot csak akkor kérhetsz, ha benne van a szerződésben, vagy utólag beleveszitek. Remélem legalább a törlesztések és a végső viszafizetési határidő benne van.
ok
Ja, még valami. Én úgy tudom, hogy már nem kell a központot tájékoztatni semmiről, mivel az adóbevallásokat veszik alapul. Remélem jól tudom!
Szia Harkov!
Szóval: Diákhitel törlesztése úgy működik, hogy ha van már munkahelyed, de nem dolgozol ott 1 teljes éve, akkor a minimálbér 6%át kell fizetned. Ez most 3180Ft. A következő évben, amikor januártól decemberig dolgozol, szintén a minimálbér 6%át kell fizetned (ebben a periódusban vagyok most én.) Csak a harmadik évtől, amikor már egy évig lesz kereseted az adóbevallás szerint, akkor mindig az előző év havi átlagának 6%át kell fizetned.
Remélem világos.
Példa: júniusban megszűnt a tanulmányi jogviszonyod. Júliustól, akár van munkád, akár nincs, a minimálbér 6%át kell minden hónapban fizetned decemberig. A köv. évben szintén a minimálbér 6%át fizeted minden hónapban, hiszen nincs még egy éves átlagkereseted az adóbevallásod szerint. A harmadik évtől pedig a második évi havi átlagkereseted 6%át fizeted. És így tovább.
Az, hogy nem vagy bejelentve a központnak, ne nyugtasson meg, mert tudomásom szerint az APEH-hal is kapcsolatban vannak, szóval ha az APEH-nél be vagy jelentve, akkor tudni fognak róla.
(De nyugodtan javítsatok ki, ha tévednék)
Jó törlesztgetést,
Csáó
Arra lennék kiváncsi,Hogy én adtam egy hölgynek,a lakásmegváltási árához 1300000 ft-ot!
De olyan magánokiratot csináltunk,amin hivatalos bélyegzö nincsen,és kell e minden esetben a két tanu aláirása?
Most 50000 ft-onként kapom vissza minimum a pénzemet,és kérhetek e rá kamatot?
A kérdésem az hogy ez a magánokirat,amin a kettönk aláirása van,elfogadható e?
Kell e minden esetben,a két tanu aláirása,illetve hivatalos bélyegzö?
Elöre is köszönöm!
Maffia!
köszönöm szépen az információt.
Szia Harkov!
Én már fizetem vissza a hitelt, hálistennek... :)
Azt nem tudom, hogy mi van akkor, ha nem jelented, hogy dolgozol. Akkor viszont, ha dolgozol, de nincs diplomád, akkor nyugodtan fizethetsz :), én is így vagyok vele. Nem érdekli őket, hogy diplomáztál-e vagy sem, lényeg, hogy fizess. Egyébként az előző évi átlagfizetésed (?) 6%-a az az összeg, ami minimálisan fizetendő - ez a minimálbéres időszakra is igaz -, ezen felül meg annyi előtörlesztést fizetsz, amennyit akarsz.
Ha jól tudom...
üdv, koala
Szia Harkov!
Én már fizetem vissza a hitelt, hálistennek... :)
Azt nem tudom, hogy mi van akkor, ha nem jelented, hogy dolgozol. Akkor viszont, ha dolgozol, de nincs diplomád, akkor nyugodtan fizethetsz :), én is így vagyok vele. Nem érdekli őket, hogy diplomáztál-e vagy sem, lényeg, hogy fizess. Egyébként az előző évi átlagfizetésed (?) 6%-a az az összeg, ami minimálisan fizetendő - ez a minimálbéres időszakra is igaz -, ezen felül meg annyi előtörlesztést fizetsz, amennyit akarsz.
Ha jól tudom...
üdv, koala
Hát senki sincs a gáton? Esetleg egy volt diák , aki már fizet, vagy valaki a diákhitel központból.
Köszi az eddigieket, de lenne itt még valami! Tehát amíg én be nem jelentem a központnak ,hogy van munkahelyem , addig a mindenkori minimálbér x%-a avagy 3200Ft amit fizetnem kell? Ha 10 évig akkor 10 évig? {persze ez nem érdekem, mert ez még a kamatokra is kevés.} Még valami , ha még nimcs diplomám , de már van rendes állásom {nem diákmunka} elfogadja-e a központ a bejelentést a munkaviszonyról, vagy diplomához köti-e a rendes törlesztést. Ezen sem lepödnék meg, ugyanis ilyen kamatok mellet nekik érdekük , hogy minnél tovább fizessek. Érdekelne , a bér hány %-a min. törlesztő reszlet. köszi
Diákhitel visszafizetése az befejezett utolsó félév után - diploma után - válik esedékessé a törlesztése, kezdetben a mindenkori minimálbér x %-a (ezt most pontosan nem tudom mennyi), de összegben jelenleg kb. 3200,-forint körül van.
Majd ezt követően a munkabér alapján kerül megállapításra az összeg. Erről értesítést kell küldeni a Diákhitel-központból, de előtte munkaviszony létesítéséről kell neked a központot tájékoztatni.
Lehetőség van un. előtörlesztére, amely ezt jelenti, hogy van egy meghatározott számlaszám és erre előre lehet befizetni tetszés szerint megválasztott összeget, amit majd a későbbiekben fel fel lehet használni a törlesztésekhez.
Azt viszont nem lehet megcsinálni, hogy befejezted tanulmányaid és nem fizetsz mondjuk 12hónapig, majd ezt követően a 12 hónapi összeget egyben befizetet. A befizetéseknek folyamatosnak kell lenni, mert nemfizetés esetén adók módjára intézkedik a behajtásról a központ.
Megnevezhetsz nagyobb összeget is havonta fizetésként, mint a minimálbér x %-a, de erről tájékoztatni kell a központot.
Minden tapasztalat érdekel. köszi!
Üdvözlet mindenkinek! A diákhitel visszafizetésének feltételei érdekelnének. Lehet-e egy összegben ; évente egyszer egy nagyobb összeget ; általam meghatározott öszzeget havonta, amíg az el nem fogy. Lehet-e eggyezkedni ? Mert a megállapitott összeg fizetése esetenként csak a kamatok kifizetésére elég.

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02