Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Adózás bérbeadott lakás után

Kocsis Éva # e-mail 2015.01.09. 18:03

Kedves Rexor!
Sajnos önellenőrzést már nem tudok kérni,mert a NAV ellenőrzi a 2011-2013 évig ,3 év adóbevallásomat.
Van aki ezt írta, idézem: "A lakás használatának ingyenes átengedését a adóhatóság alapból nem veszi be. A törvényi vélelem ilyen esetben a visszterhes szolgáltatás."Hát most ezzel mit tudok kezdeni?Írásos megállapodás van, hogy nem fizetnek, és Ők is ezt nyilatkozták a Nav-nak.
Köszönöm segítő válaszát.
Üdvözlettel:
Kocsis

Rexor # e-mail 2015.01.08. 11:40

Igen, a rezsi költség után csakugyan meg kell fizetni a 16% személyi jövedelemadót (1 millió Ft éves összeg felett a 27% egészségügyi hozzájárulást is). Kamatmentes részletfizetést vagy elengedést kérhetsz jövedelemi helyzetre tekintettel, de első körben be kellene nyújtani az önellenőrzéseket.

Kocsis Éva # e-mail 2015.01.08. 11:10

Kedves Fórumozók!
Lakásomat 2011-évtől 2014-évig használhatta egy testi hibás pár, akik a rezsit fizették csak.A számlák az én nevemen voltak, és ők a csekkek alapján nekem adták a pénzt és én fizettem be.Most úgy néz ki, hogy fizetnem kell az " albérleti díj, és a rezsi után " adót,+késedelmet + kamatot..Albérletet amit nem fizettek, rezsit amit ők használtak, akkor most ez hogy van? Ha fizetnem kell, akkor az baj, mert nincs miből.El vagyok keseredve és nem tudom mi tévő legyek.Ki tud nekem ez ügyben segíteni, kihez fordulhatok?
Minden segítséget előre is köszönök.

Üdvözlettel:
Kocsis

V0410 # e-mail 2014.12.28. 23:29

Szép napot!

A kérdésem tömören próbálom feltenni.
A párkapcsolatom alatt az Úr ingatlana lett kiadva,persze semmi hivatalos formában nem lett ez lejelentve.Azóta azok az albérlők is eltűntek és a kapcsolatnak is vége.
Kérdésem,h utólag az az időszakot be tudja-e vallani illetve ha nem meddig lehet egy ilyen ügy kapcsán vkit büntetni?Erre is érvényes az 5év elévülés?
Köszönettel

erdeklodo99 # e-mail 2014.09.27. 21:29

nagyon szépen köszönöm a választ, sokat segített! üdv!

ObudaFan # e-mail 2014.09.27. 14:07
  1. A bérbeadónak. Az pedig megállapodástól függően lehet a haszonélvező és a tulajdonos is, megállapodás hiányában a haszonélvező.
  2. Igen.
  3. Lakás bérbeadása esetén a bérbeadó magánszemély a bérbeadásból származó bevételéből levonhatja a más településen általa bérbevett lakás ugyanazon évben igazoltan megfizetett bérleti díját, feltéve, hogy a bérbeadás, illetve a bérbevétel időtartama a 90 napot meghaladja és a bérbevett lakással összefüggésben a magánszemély más tevékenységéből származó bevételével szemben költséget nem számol el, vagy az igazoltan megfizetett bérleti díjat számára még részben sem térítették meg.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

erdeklodo99 # e-mail 2014.09.23. 14:23

Tisztelt Fórumozók / Jogászok!

A következő kérdésben kérném a segítségeteket:
Édesanyám kiadná a lakását albérletbe, ő a haszonélvezője a lakásnak (63 éves), a tulajdonosa 1/2 arányban az unokaöcsém, aki kiskorú, illetve én volnék.
A kérdésem az lenne, h

  1. kinek kell utána az szja-t fizetni?
  2. Anyukám, mint haszonélvező bérbeadhatja-e az ingatlant?
  3. Mi a helyzet abban az esetben, ha ő bérel egy másik lakást hasonló árban.
moneyfrind # e-mail 2014.05.14. 17:31

Sziasztok!

Külföldön élek s itt bérelek lakást, mindeközben magyar lakásomat kiadom.

1353 kitöltási útmutató 34. old:

"Lakás bérbeadása esetén a bérbeadó magánszemély a bérbeadásból származó bevételéből levonhatja a más településen általa bérbevett lakás ugyanazon évben..."

Levonható-e a kölföldi bérlés összege?
Előre is köszönöm a válaszokat.

etka2014 # e-mail 2014.04.04. 19:06

Köszönöm az információt! Olvastam a NAV oldalát,de lehet, hogy az én hibám nem találok , vagy nem tudom értelmezni a kérdésemre a választ. könyvelőt is próbálok kérdezni, de sajnos akikekhez eljutottam nem foglalkoznak ezzel a témával. És még a NAV kék számát is hívtam több alkalommal, felolvassák amit már én is elolvastam, de el magyarázni azt még senki nem tudta.Lehet, hogy én vagyok gyenge felfogású. Köszönöm a segítőkész válaszodat!

nandy #   2014.03.20. 00:21

NAV oldalán van információs füzet, egyebekben pedig nem árt megkérni egy könyvelőt, hogy segítsen.

etka2014 # e-mail 2014.03.18. 21:36

Kedves Fórumozók!
Következőt szeretném kérdezni, tételes költségelszámolást szeretnék alkalmazni,ezzel kapcsolatosan kérnék információt, (lakásbérbeadás utáni adózásról van szó). Rendelkezem számlákkal, bútor, tűzhely, ágy, matrac stb.) ezeket a számlákat is úgy tudom kiadásba lehet tenni, van esetleg valami összeghatár, amit ellehet számolni?
köszönöm

danmes1974 # e-mail 2014.02.27. 09:56

Sziasztok!
Én most regisztráltam, és szeretném megkérdezni, hogy ahol a férjemmel lakom, ott a tetőtér most üres, és szeretnénk kiadni. Ez az anyósom tulajdona részben, de a férjem csinálta meg a tetőteret, és valahogy megoldották a tulajdoni viszonyokat is már, csak azt szeretném kérdezni, hogy ha kiadjuk, akkor lehet-e az anyósom nevén, ő nyugdíjas. Hallottam már ilyenről, de nem tudom, hogy mi a módja egyáltalán. Ha valaki tudna segíteni, akkor az írjon nekem legyen szíves ha lehet az e-mailemre.
Nagyon köszönöm!

Rexor # e-mail 2014.02.06. 17:16

Igen, lehet.

ObudaFan # e-mail 2014.02.06. 16:56

Mivel most már az is az összevont adóalapba tartozik, szerintem lehet.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

mentaldr. # e-mail 2014.02.06. 15:47

Ingatlan bérbeadás után keletkezett adóból lehet e családi adókedvezményt érvényesíteni?

Rexor # e-mail 2014.02.06. 14:02

Önálló tevékenységből származó jövedelem soron kell szerepeltetni.

Winniko # e-mail 2014.02.06. 11:25

Tisztelt Fórumozók!

Az után szeretnék érdeklődni, hogy a 2013. évben nyugdíjas magánszemélyként bérbe adott ingatlan után az adóbevallásban kell-e szerepeltetni a nyugdíjat, mert én szerint sehol nem találok rá megfelelő meghatározást? Ha igen, akkor melyik rublikában kell ezt megtenni?

Előre is köszönöm: Winniko

Petya1983 # e-mail 2013.11.09. 09:13

Kedves Fórumozó Szakértők!

A saját tulajdonomban (1/1) lévő budapesti belvárosi ingatlanomat külföldi első-, másodéves(német) állatorvostanhallgató(k)nak tervezem kiadni 2014 januárjától.

A bérleti szerződés idegen nyelven, németül készülne, és a német bankszámlaszámomra történne az utalás EUR-ban, mivel a párommal Németországban élünk.

Ez felvet bennem több kérdést is:

  • a szerződésben szabályozott kérdesekben (esetleg későbbi vitás ügyekben) egy német szerződés-mintát alkalmazva hivatkozhatunk-e a PTK-ra és lehetnek-e a 1993.évi LXXVIII. tv. rendelkezései irányadóak a feleknek? kell-e magyar verzióval rendelkeznem? (igaz ez inkább ingatlanjogi kérdés, mint adóügyi)
  • mivel az adóbevallást Németországban készítjük (Mo-ról származó bevételem nekem már nem volt 2013-ban), feltüntethetem-e ezt is a "kinti" bevételek között?

A hozzászólásokat előre is köszönöm!

nagyzsazsa23 # e-mail 2013.10.11. 16:38

Jó napot!
Azt szeretném megtudni, hogy ha a bérbeadóm, a lakás tulajdonosa nem rendelkezik munkahellyel így nincs bevétele és akítv hallgatói jogviszonya van akkor is be kell jelentenie, hogy albérleti díjat kér és kellene érte adóznia ( ő is a lakásban él velem) vagy ebben az esetben, mivel még hallgató és nincs munkája nem kell utánam adóznia és nem lehet feljelenteni, ha esetleg kiszúrna velem?
Előre is köszönöm a válaszokat.

Fenyi # e-mail 2013.10.10. 09:39

Nyugdíjas egyéni vállalkozó vagyok. Megüresedett a lakásom (lányomhoz költözöm) és ki szeretném adni.
Ezzel kapcsolatban lenne egy kérdésem: Be kell jelenteni a NAV-nál és kell kérnem önálló adószámot?
Nem akarok külön költségelszámolást, nekem megfelel a 10%-s hányad elszámolása.
Nézegettem az interneten, a NAV-nál is, de nekem nem egyértelműek az előírások.
Előre is köszönöm a segítséget.

ttip #   2013.10.02. 21:47

http://lmgtfy.com/?…

Adózni a jövedelem (bevétel mínusz költség) után kell. Az át nem íratott közművek díja bevétel is meg költség is. Hátránya, hogy a 10%-os átalányköltség választása esetén a közműköltséget sem lehet tételesen leírni, ezzel nagyjából ki is esik ez az opció, marad a tételes költségelszámolás.

kalcedon # e-mail 2013.10.02. 16:52

Tisztelt Fórumozók!
Lakásom bérleti díj adózását tudom hogy van,azt nem tudom hogy a rezsi költség után adózni kell?Ha igen mennyit kell adózni? A villany,gáz,víz óra a nevem van a számlákat a bérlő fizeti.Előre köszönöm.Kalcedon

grymtnes # e-mail 2013.09.30. 22:08

Tisztelt Fórumozók!

Kiadtam a lakásomat, és szeretnék adózni utána. Hamarosan be kell fizetni az adóelőleget, de még mindig nem tudom, mi után, mennyit kell fizetnem.
Illetve azt már tudom, hogy a bevételt csökkenthetem 10%-kal, és a fennmaradó összeg utáni 16%-os szja-t kell fizetnem, kaptam is csekket a helyi NAV ügyfélszolgálatán.
Ami viszont a beszélgetésünk után sem lett tiszta:

  1. Eddig 150 ezer Forintot kaptam a bérlőimtől, kéthavi kauciót, és egyhavi lakbért. Egyhavi kaució elment az ingatlanirodára. Mi után kell itt most adóznom?
  2. Az hallottam, a rezsi után is kell adózni. A számlák az én címemre jönnek, és a bérlők fizetik ki utólag. Ebből mennyit kell adózni? (amit egyébként teljesen hihetetlennek tartok egyébként, de legalábbis disznóságnak, mivel ott van a csekken az áfa is, a bérlők is adóznak a jövedelmük után, amiből kifizetik nekem a számlákat, aki szintén adózok belőle... ???)

Más jövedelmem nincs, még tanulok. Az évi 1M-t nem éri el a bevétel. Adószámom nincs.
Ugyanazon városban lakom, egy szobát bérlek, mert nekem túl nagy lenne a háromszobás panelom - de gondolom, ezt az albérleti díjat nem lehet levonni, mert nem másik városról beszélünk. :/

Válaszukat előre is köszönöm!
Megmenthetik a még megmaradt hajszálaimat.

Immaculata (törölt felhasználó) #   2013.08.06. 15:25

Azért kedves wers, mert egy bérlőnek rengeteg kiadása van a költözéssel, a kaució kifizetésével, a bérlemények felkutatásával. Az ezzel kapcsolatos stresszről nem is beszélve.

wers #   2013.08.06. 15:07

Én nem adnám ki másként a lakásom, miért lenne disznóság? Persze megfelelő felmondási idővel. A tulajnak bármikor szüksége lehet a saját lakására.