Adózás bérbeadott lakás után


drbjozsef # 2021.03.25. 12:36

Már túl voltunk rajta, amikor júliusban módosították a törvényt..

Félreérted : a testvérek között az adásvétel most sem illetékmentes - csak az ajándékozás és az öröklés.

Viszont ha előbb a testvére a feleségednek adja, ő pedig neked, akkor mindkettő illetékmentes. Akár ajándék, akár visszterhes, akármit leplez. Mondjuk minimum kiskapu, van aki szerint több is, mindenesetre minden további nélkül működik a gyakorlatban.

Gretzki # 2021.03.25. 12:06

Már túl voltunk rajta, amikor júliusban módosították a törvényt..

És igen, az 50 % vételárát értettem.. :-)

drbjozsef # 2021.03.25. 11:57

Miért kéne a tavalyi vételár felét számolni? A lakás fele lett csak megvéve..

Hát pont ezért. :)

Mármint, ha "tavalyi vételár" alatt az 50% vételárát érted, akkor persze igazad van, én értettelek félre.

Illetékfizetésre is van szabály, értékcsökkenésre is van, nem ugyanaz, van ez így, szólj a képviselődnek.

Amúgy nem egészen értelek : pont így számolják.

Megvette/szerezte valamikor a párod a felét, azon érték alapján számolta eddig az ÉCS-t.

Most te megszerezted a másik felét, ezen a szerződési érték alapján fizeted az ÉCS-t - és pont ez alapján fizettél illetéket is.

(Ami simán elkerülhető lett volna, ha testvérek és házastársak között két ügylettel csináljátok).

Gretzki # 2021.03.25. 11:47

Most nézem mit írtál..
Miért kéne a tavalyi vételár felét számolni? A lakás fele lett csak megvéve..

Gretzki # 2021.03.25. 11:41

De azért érdekes módon a NAV a vagyonszerzési illeték megállapításánál az egész lakás jelenlegi piaci értékét vette figyelembe, és onnan számolta vissza a lakás felére az illetéket.. Számolhattak volna ők is így.. :-):-)
Meg ha van egy NAV által megállapított érték, az miért nem képezheti ilyen esetekben a számolás alapját? Korrektebb lenne..
Köszi a választ..

drbjozsef # 2021.03.25. 11:08

Gretzki,

Szerintem pedig így kell.

Az ÉCS a szerzési értékre vonatkozik mindig.

Lehetne ez fordítva is, ha pont valamiért esnének a lakásárak (azért volt ilyen is, nem is kicsi 2007-2014 között).

Ez a számolás módja. Ennyi.

(Helyesen : 96-os vételár fele + a tavalyi vételár fele)

Gretzki # 2021.03.25. 11:01

Tisztelt Fórumozók!

Kérdésem a következő: bérbe adott lakás értékcsökkenési leírásának alapját abban az esetben hogy kell megállapítani, ha a lakás 50-50 %-os tulajdonban van a feleségem és közöttem, az ő része 1996 óta a nevén van, az én 50 %-os részem tavaly óta? (A testvére lett kivásárolva az örökségből.) A 96-os vételár fele + a tavalyi vételár? Ez így köszönő viszonyban sincs a lakás értékével...
A válaszokat előre is köszönöm!

drbjozsef # 2021.02.28. 17:34

Erika.S,

Igen, ha a szöveg feltételeinek megfelelsz, akkor a külföldi bérbevevés is elszámolható, van róla állásfoglalás, hogy a "más település"-be a külföld is benne van.

Fctamas # 2021.02.28. 12:02

Tisztelt Hozzáértők / Fórumozók!
Először is elnézést,kérek ha nem jó helyre írok,de sajnos nem találtam kifejezetten erre irányuló topicot!
A kérdésem az lenne,hogy egy pénzintézet ( adott esetben Unicredit bank) a kötelező ügyfélátvilágítást érvényességi idején belül (5 év) elvégezheti a többször is ha indokoltnak látja?
Illetve mik azok az esetek,amik ezt indokoltá teszik?
Válaszukat előre is Köszönöm!
Üdvözlettel: Ferenczi Tamás

Erika.S # 2021.02.28. 07:57

Szep napot, ez a forumozas nem az eroseggem , sikerult egy uj temat inditanom, amikor a kerdesemet itt kellett volna feltennem.
Az alabbi torvenynek szeretnek kicsit jobban utanajarni:
1995. évi CXVII. törvény 73. § (5) Lakás bérbeadása esetén a bérbeadó magánszemély a bérbeadásból származó bevételéből levonhatja a más településen általa bérbevett lakás ugyanazon évben igazoltan megfizetett bérleti díját, feltéve, hogy a bérbeadás, illetve a bérbevétel időtartama a 90 napot meghaladja és a bérbevett lakással összefüggésben a magánszemély más tevékenységéből származó bevételével szemben költséget nem számol el, vagy az igazoltan megfizetett bérleti díjat számára még részben sem térítették meg.

En kulfoldon elek, es ki szeretnem adni az otthoni lakasomat. Nekem a berleti dijam a duplaja annak mint amennyiert otthon ki tudnam az enyemet adni. A szerzodes a nevemen van, es minden honapban banki atutalassal fizetek, igy van rola hivatalos lenyomat hogy itt mennyit es hova fizetek. A kerdesem , ha otthoni lakasomat kiadom, akkor nem kell adoznom ha jol ertelmezem, hiszen levonhatom ezt az osszeget amit en itt fizetek a berbevetellel.

Koszonom elore is a segitseget es a kommenteket.

drbjozsef # 2020.12.11. 12:20

Cintia0000,

Természetesen adózni kell. Senkinek sem kell erre téged figyelmeztetnie, ha lakáskiadásba kezdesz, neked kell a feltételeknek utánajárni, ha rossz tanácsot kapsz, csak magadra vethetsz.

Adekvát tanácsot adni a szerződésetek ismerete nélkül elég nehéz. Ténylegesen végülis egy bérleti szerződést kötöttél, vagy mit? Mert egy bérleti szerződésnek ritkán az a vége, hogy a tulajdonjog is átmegy a bérlőnek.

Jó nagy kulimászban vagy. Igen, téged fognak elővenni, az adótartozásért is, a közüzemi számlák miatt is, a hitel miatt is.

Jogszerűen, ha megszegte a szerződésetek feltételeit, a szerződés felmondásával tehetsz ellene. Írásban, tértivevénnyel, egyben a kiköltözésre való felszólításra, határidővel (szerződés szegés esetén azonnali felmondással).

Aztán ha nem költözik ki, indíthatsz ellene lakáskiűrítési pert. Pár hónpaig-évig eltart, szóval vagy kezd összerakni a milliókat, vagy vegyél búcsút az ingatlantól.

Cintia0000 # 2020.12.11. 11:17

Üdv.2011-ben megállapodást kötöttem egy "hölgyeménnyel"természetesen ügyvéd jelenlétében.Miszerint a házamat amin hitel van
"kiadom"neki úgy hogy csak a hitel összegét fizesse,meg a rezsit amit fogyaszt,és ha letellik a köcsön akkor átíratom a nevére az ingatlant.Tehát én ezen egy forintot nem keresek.Viszont fogalmam sem volt sokáig h adózni kell ezután.Ebben az esetben kell adózni?Még csak szó sem esett erről.Az ügyvédnek kellett volna tájékoztatnia erröl??Mit kell tudjak ezzel kapcsolatban? Megszületett a megállapodás viszont nagy problémák vannak a "hölgyeménnyel".Áramtartozása van,bármikor mehetnek leszerelni a villanyórát hacsak előtte ki nem fizeti az összeget és a visszakapcsolási díjat.Tartozik "lakbérrel" is.Természetesen nem tudja összeszedni a pénzt.Mostmár sokadik eset ez és nagyon szeretném kirakni.Milyen módon tehetem ezt meg?Nyilván rajtam vasalják be az összeget mivel az én nevemen van minden.

Őszikék57 # 2020.09.18. 10:31

Köszönöm!

drbjozsef # 2020.09.18. 10:26

Őszikék57,

Igen, mindkettő, természetesen. A lakás kiadásával kapcsolatos költségek.

Őszikék57 # 2020.09.18. 10:01

Kedves Fórumozók!
Az alábbiakban már írtam, hogy szeretnék kiadni egy lakást teljesen hivatalosan, közjegyző előtt aláírt bérleti szerződéssel.
Ehhez azonban szükség lesz egy energetikai tanúsítványra is.
A kérdésem az lenne, hogy ha a tételes költségelszámolást választom, akkor költségként elszámolható a közjegyzői díj és az energetikai tanúsítvány díja?

Válaszokat előre is köszönöm!

Őszikék57 # 2020.09.14. 09:25

Rendben, Köszönöm a válaszokat.

drbjozsef # 2020.09.13. 15:41

Őszikék57,

Úgy csinálod ahogy akarod, nem tilos bevételként ÉS kiadásként is lekönyvelni, de már nem kötelező.

2019 előtt nemcsak a közös költséget, hanem minden olyan közüzemi díjat is le kellett könyvelni bevételként és kiadásként is, ahol a szerződő nem a bérlő, hanem a bérbeadó. Ritka felesleges hülyeség volt, szerencsére megszüntették.

Ha nem akarod, nem kell kiadásként vezetni (ez esetben természetesen bevételként sem).

rigoz # 2020.09.13. 11:26

Szerintem a közös költség egyértelműen kiadásnak minősül.

Őszikék57 # 2020.09.13. 11:00

Kedves Fórumozók!
Elég régen volt már az utolsó bejegyzés, azért reménykedem, hogy valaki elolvassa a hozzászólásomat.

Szeretném kiadni a lakásomat. Többé-kevésbé tisztában vagyok az elszámolás menetével.
A tételes költségelszámolást választanám, adószám kiváltása nélkül.
Egy dolog nem egészen világos a számomra. Ha a közös költséget is megfizeti a bérlő, akkor azt bevételként is szerepeltetni kell és kiadásként (számlával igazoltan) is? Vagy 2019. után a bevételek között sem kell feltüntetni és a kiadások között sem?

Itt találtam rá példát:
https://elemzeskozpont.hu/…tan-2020-ban

Ezt én úgy értelmezem, hogy bevétel csupán a bérleti díj, költség pedig a lakás értékcsökkenése.
Erősítse, vagy cáfolja meg ezt nekem valaki!
A válaszokat előre is köszönöm mindenkinek!

Wili_8504 # 2019.08.16. 14:35

Kedves Szakértő!

Adószámot kértem, hogy a bérlőmnek tudjak számlát kiállítani, de az áfamentességet választottam.

Az áfa elszámolhatóságával kapcsolatban nem értem, hogy a vételárra számolt értékcsökkenésnél miért vehető figyelembe, ha utána a vásárolt berendezési tárgyakkal kapcsolatban már nem. PPT 8. oldal:
https://nav.gov.hu/…kent_UTF.ppt

Köszönettel:
Wili

drbjozsef # 2019.07.25. 05:04

oroszt2,

Tételesen biztos nem ír ilyet az Szja törvény.

Én ilyet találtam benne :

c) Az értékcsökkenési leírás alapja a beruházási költség, az üzembe helyezésig felmerült következő kiadások nyilvántartásba vétele alapján: a tárgyi eszköz, a nem anyagi javak beszerzési ára, saját előállítás esetén pedig az anyagkiadások és a mások által végzett munka számlával/számlákkal igazolt összege. Az értékcsökkenési leírás alapjának számbavétele során a vonatkozó számlában (okmányban) szereplő és levonható áfa összegét figyelmen kívül kell hagyni. A le nem vonható áfa az értékcsökkenési leírás alapjába beszámít.

A tárgyi eszköz beszerzéséhez egyedileg kapcsolódó járulékos kiadás (szállítási, alapozási, szerelési, üzembe helyezési, valamint a beszerzéssel összefüggő közvetítői kiadások, a bizományi díj, a vám, az adók - az áfa kivételével -, az illeték, a hitel igénybevételével kapcsolatos kiadások, az üzembe helyezés napjáig felmerült kamat, biztosítás díja stb.) a beszerzési ár részét képezi.

Az ingó, ingatlan (épület, építmény) beszerzési áraként a megszerzésre fordított, igazolt kiadás vehető figyelembe. Ezt az összeget növelni kell az értéknövelő beruházásra fordított, számlával igazolt kiadással, feltéve, hogy azt az adózó korábban költségként nem számolta el. Az ingyenesen szerzett tárgyi eszköz után értékcsökkenési leírás nem számolható el.

  1. * A tárgyi eszköz bővítésével, rendeltetésének megváltoztatásával, átalakításával, az élettartam növekedésével kapcsolatban felmerült kiadás, továbbá az elhasználódott tárgyi eszköz eredeti állaga (kapacitása, pontossága) helyreállítását szolgáló felújítással kapcsolatban felmerült kiadás (mindezek együttesen: felújítási költség) a felmerülés évében elszámolható, vagy választható, hogy az értékcsökkenési leírás alapját növeli.

Ez alapján, kb. azt mondanám, hogy amiket írtál, az mind elszámolható.

oroszt2 # 2019.07.24. 20:59
drbjozsef # 2019.07.24. 15:03

oroszt2,

Sajnos nem tudom. Ráadásul te idézel, de nem tudom honnan.

Én a vételár alapján számolom el az amortizációt, nem növeltem semmivel.

Hitelt nem tudom, nem volt.
Amennyire tudom, a hitel nem számít főszabály szerint, de ezek amúgy sem nagy tételek.

oroszt2 # 2019.07.24. 13:37

Lemaradt a kérdőjel a végéről.

oroszt2 # 2019.07.24. 13:34

Kedves József!

"Az értékcsökkenési leírás alapja az ingatlan beszerzési ára, növelve a beszerzéshez kapcsolódó járulékos kiadásokkal"

Járulékos kiadásnak számít az:

  • ügyvédi díj
  • földhivatali bejegyzési díj
  • közműfejlesztési díj
  • ingatlan szerzési illeték

ha hitelre lett vásárolva:

  • folyósítási díj
  • közjegyzői díj
  • földhivatali bejegyzési díj

Köszönettel!