vatera NAV + adótartozás elévülése


Palada # 2012.10.24. 14:21

Kaptam egy NAV ellenőrzést egy bejelentés nyomán. Vaterán kereskedtem, a forgalmam inkább le sem írnám, mert elég nagy volt, viszont a nyereségem meg nem, de ez tudom, hogy nem érdekli a NAV-ot.
Amiért kereskedtem, hogy egyetemre járhassak és albérletet fizethessek. Tudom, hogy ez sem fogja érdekelni a NAV-ot.
Mivel nem adóztam semmit, ezért lesz rá esély, hogy elég tetemes hiányt állapítanak meg nekem (tetemes alatt azt értem, hogy hétszámjegyű összeget, ami ráadásul elképzelhető, hogy sajnos nem egy kis számmal kezdődik). Jelenleg még nem született semmi konkrétum, jelenleg a számlám vizsgálják. Adószakértővel már az ügy kezdete óta kapcsolatban vagyok.
Mivel másodéves egyetemista vagyok és amit kerestem az úgy ahogy elég volt a tandíjra + a megélhetésre Pesten, ezért gondolom nem kell részleteznem, hogy az esetlegesen megállapított, jó eséllyel nem is kicsi adóhiányt én nem tudom megfizetni, akkor sem ha szeretném. Ilyenkor mi fog történni? Megyek a börtönbe? :(

Rexor # 2012.10.26. 09:23

Börtönbe nem fogsz menni, de a bankszámládat folyamtosan inkasszózni fogják és ha jövedelmed lesz, abból is le fognak tiltani (de ha van adószakértő érdekelve az ügyben akkor erről biztosan tájékoztatott). Ha van ingó vagyonod azt is lefoglalhatják (gynítom, hogy van, hiszen akkor nem tudtál volna mivel kereskedni).Persze mindez csak ha jogerős lesz a megállapítás.

W.Tamás # 2012.10.26. 10:32

Minél több számlát (vagy akár másik, beszerzésre vonatkozó vaterás, ebayes vásárlást) be tudsz állítani a bevételeid mögé, annál kisebb lesz a becsült nyereséged.
Azért majd írd le kérlek, hogy mi lett a vége!

Ifjkissgyula # 2012.11.27. 18:46

Tiszteletem!
Páromnak több mint 1,2millió az adó tartozása kamatokkal együtt.Eddig a fizetéséből tiltottak bizonyos százalékot.Jelenleg gyeden van fél éve.A mai napon kapott egy levelet,hogy minden bevételét 100% tiltják a következő hónaptól.Ezt meg tehetik?Elvehetik a gyedét a gyesét és a családi pótlékát is teljesen?

Válaszukat előre is köszönöm.
Kiss Gyula

nandy # 2012.11.28. 13:05

GYED-ből csak jogosulatlanul felvett GYED és tartásdíj jogcímen lehet levonni.

Valamit félreértettetek... honnan jött a levél? milyen bevételről van egyáltalán szó?

Ifjkissgyula # 2012.11.28. 18:03

Az adó hivataltól jött a levél.A bevétel alatt pedig a gyermek után járó gyes és a családi pótlékot értettem.

Dr.Attika # 2012.11.28. 18:29

Ilyen tartalmú levél a NAV-tól nem jöhetett. Olvassák át még egyszer. Itt másról lehet szó.

MBogi # 2013.01.07. 18:16

Szép Estét!

Interneten történő ingóság értékesítésével kapcsolatos adózás a problémám. Magánszemélyként adószám nélkül 2 millió Ft értékben került értékesítésre használt ingóságom. Mivel folyamatos és rendszeres -gondolom- ezért gazdasági tevékenységnek minősül. Az értékesített használt ingóság egy része családi - baráti gyűjtemény, további része vásárolt. A vásárlásokról - mivel magánszemélyektől történt - nincs számla vagy bizonylat, ezek összege kb.1,5 millió Ft. Vaterás igazolás és utalási igazolás, illetve folyószámla kivonat van csak a birtokomban, amivel igazolni tudom a vásárlásomat.

  1. Milyen adózás vonatkozik rám?
  2. Milyen költségeket tudok szembe állítani a 2 milliós bevételemmel?
  3. Kb. mennyi adót kell befizetnem?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Korall54 # 2013.01.13. 10:08

T. Fórumozók!

Korhatár alatti ellátott („nyugdíjas”) vagyok. Hobbim a kézimunkázás. Sokféle karácsonyi dekorációs horgolt figurát készítettem, ajándékba adtam rokonaimnak, ismerőseimnek. Nagy sikerük volt a munkáimnak, már többen szívesen vásároltak is volna tőlem „feketén”. Én azonban ettől elzárkóztam, mert apró-cseprő bevétel miatt nem kockáztattam az ellátásomat.
Valaki azzal biztatott, hogy nyugodtan árulhatnék a saját lakásomon évi 800 000 Ft-ig bejelentés nélkül és adómentesen a garázsvásárokhoz hasonlóan.
Lehetséges volna? Ha lenne továbbra is kereslet a munkáimra, legfeljebb évi 2-250 000 Ft-ot tudnék ezzel keresni, hisz nem akarok éjjel-nappal horgolni.
Vajon megtehetném-e minden kötelezettség és következmény nélkül?


Üdv: Korall (53-as nö)

Rexor # 2013.01.13. 11:26

Kedves Korall,

Adómentesen ez bizony nem fog menni. Viszont a KATA-t érdemes megfontolni.