Házastárs tulajdonában lévő autó használata

ronix # 2014.02.14. 15:31

Igen a kérdésem az adó- és egyéb jogszabályoknak megfelelő költség elszámolásra, elszámolhatóságra vonatkozott. Ahogyan Kovács Béla Sándor is feltételezte.

Nem munkábajárással kapcsolatban merült fel a kérdés, hanem kifejezetten a munkavégzéssel kapcslatos üzleti célú használat során felmerülő költségek elszámolhatóságnak vonzatai érdekelnének.

A témával kapcsolatos keresgélés közben egy oldalon azt olvastam, hogy ha a magánszemély a munkáltatójától költségtérítést kap a saját gépjárműve üzleti célú használatával kapcsolatban, akkor az autóadó fizetési kötelezettséget is keletkeztethet.

Félreértettem volna, amit olvastam vagy ez azt jelenti, hogy ha a munkadó a NAV normák szerint üzemanyagköltséget és 9Ft/km kopásköltséget térít a dolgozónak (útnyilvántartás alapján), akkor még cégautó adó is keletkezhet?

Az előbbiekben részletezett költségtérítés összege a dolgozónál jövedelemnek számít és szja fizetési kötelezettsége is keletkezik?

wers # 2014.02.14. 13:12

Munkába járás költségeként még a családban sem kell autónak lennie, sőt még jogosítványt sem kell, de kiküldetéshez igen. Viszont van a forgalmi és van törzskönyv, nálunk az egyikben én vagyk, a másikban a párom, így mindkét munkahelyen elfogadják.
Vállalkozóként pedig bérelheti, a tulaj engedélyével hasznélhatja.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.02.14. 12:56

Nyilván nem azt kérdezi, vezetheti-e, hanem hogy elszámolhatja-e a használat költségeit.

monalisa1 # 2014.02.13. 21:42

Vélem az "üzleti" célu használatot el kell különíteni a család általi használattól, vagyis napi szinten minden megtett kilométert naplószerűen dokumentálni.

Tudakozódj e-mailban az ügyfélszolálatuknál.

kunyhó # 2014.02.13. 21:29

Szja tv. 11. sz. melléklet III. pont a járművek költségelszámolása.
Azt hiszem, erre vagy kíváncsi.

ronix # 2014.02.13. 19:13

Ez azt is jelenti, hogy ha használja, akkor azt úgy lehet tekinteni az adózási szabályok oldaláról is, mintha a sajátját használná?

(A NAV oldalán nem találtam a "saját gépjármű üzleti célú használata" témakörben azzal kapcsolatos kitételt vagy utalást, hogy a házastárs minek számit a "saját" megfogalmazás értelmezésében.
Ha egy család vesz autót, akkor általában nem kerül bele mindkét fél az autó forgalmi engedélyébe tulajdonosként, és általában ugyanaz a személy szerepel benne tulajdonosként és üzembentartóként is.)

monalisa1 # 2014.02.13. 18:43

Függetlenül ki a tulajdonos az autót az használhatja akinek azt az üzembentartó megengedi.

ronix # 2014.02.13. 17:51

Csak a tulajdonosként bejegyzett személy használhatja munka céllal, költségtérítés mellett a "családi személygépkocsit" vagy a házastársa is?
Hol találhatok ezzel kapcsolatos jogszabályt vagy rendeletet?