Tisztelt fórumozók!
Azt olvastam valahol, hogy a deviza lakáshitelesek hiteltartozását, munkáltatójuk adó-n és járulékmentesen átvállalhatja.
Kérdésem: van-em ilyen lehetőség a diákhitel tartozás átvallalására is?
Patr.
diákhitel
Jelöld már meg a forrást kérlek. Mert nincs ilyen.
www.klaw.hu - Jogról, érthetöen.
https://www.facebook.com/kovacslaw/
Szeretnék diákhitel ügyben kérdést feltenni, csupán érdeklődési szinten:
- Milyen szankciókat von - vonhat maga után az a tény, hogy valaki nem jelenti be diákhitel tartozás fizetése miatt, hogy munkahelyet létesített?
- Magyarul valaki eltitkolja, hogy dolgozik, pedig már meg kellene kezdenie a visszafizetést.
- Sherlock- nak: - a neten én is olvastam valamelyik nap, hogy adómentesen átvállalhatják a cégek a dolgozóik tartozását. Ezt most fogják fixen dátumhoz kötni, hogy mikortól lehet.
Igyekszem visszakeresni a cikket, és idemásolom, ha megtalálom.
tyúkanyó,
ez egy nagyon ostoba cikk és a cikkíró láthatóan nem érti miről ír. Ez egy cafeteria juttatás, amiről ír. Már idén januártól lehet egyébként ilyen cafeteria elemet adni.
Az eredeti kérdésedre a válasz: nem, diálhitel átvállalására sincs mód.
„Milyen szankciókat von - vonhat maga után az a tény, hogy valaki nem jelenti be diákhitel tartozás fizetése miatt, hogy munkahelyet létesített?”
Tökmindegy, hogy bejelented-e, mert a törlesztés megkezdését a hallgatói jogviszony megszűnésétől számítják. Ha meg elkezdik adók módjára behajtani, akkor tökmind1 hogy titkolod-e.
Kedves Hozzászólók!
Lehet, hogy !+”benéztem” a hírt, ami talán abból fakad, hogy szeretném ha úgy lenne.
Az én problémám már akutabb minthogy bevallok-e munkaviszonyt, vagy nem? 2 002. –től folyamatosan vettem fel,- tanulmányaim idején- összesen 875 ezer forint diákhitelt. Munkába állásomtól a megjelölt %-ban eddig visszafizettem: 580 ezer forintot. Jelenlegi tartozásom (amely évről-évre több) 1 650 000 forint. Ha most egy összegben visszafizetném is közel háromszorosába kerülne. Sajnos ez csak álom. Nógrád megyében, Salgótarjánban dolgozok, ami azt hiszem mindent elmond.
Egyre gyakrabban gondolok arra ( Hallva nagyjaink szegénységét: Simon Gábor. stb sicc!) ha lett volna, vagy lenne 9öö ezer forintom és azt a diákhitel konstrukció szerint kölcsön adnám valakinek, már régen a kaptárban lennék uzsorázás miatt. A diákhitel kamata nem uzsora ? Csak őrlődók. Külföldre menjek dolgozni, itthagyva családomat? 5 éves kisfiamat, idős szüleimet? Maradjak, vergődve az adóság csapdában. Fussak versenyt összekötözött lábbal?
Munkáltatóm megcsillantotta a szándékot, hogy ha adó és járulékmentes visszafizetéssel tehetné, kifizetné a hitelemet. Talán csak innem jött a kérdés. Sajnálattal kell tudomásul vennem, hogy ez a hajó sem vett fel.
Köszönöm, hogy foglalkoztatok a kérdéssel. Üdv. Patr.
Ha kevesebbet törlesztessz mint az esedékes kamat, akkor nő a tartozás, ennyi. Az előtörlesztés pedig korlátozás- és költségmentes, az uzsoránál többnyire nem így van.
a lányom is hasonlóként járt, mert nem figyeltek, hogy a felvételtől számítva kamatozik, a kamat tőkésedik. úgyhogy mire a törlesztésére kerül sor, az adósság két és fél millióig emelkedik, a lányom 5 éve fizeti, az idén 2,3 milliónál tartunk, de ugye rájön az évi 170 ezer kezelési költség, meg a franc tudja mi, szól talán most először nem fog emelkedni...ja és ő még a régi 150 ezrest vette föl
Csak a késedelmi kamat tőkésedik, nem a kamat. Nem ugyanaz.
nem, a kamat. Tessék utánaszámolni, hogy lesz a 10x150 ezerből (félévenként 150 ezer) kétmillió nyolcszázezer?
A diploma megszerzéséig nem beszélhetünk késedelmi kamatról.Másrészt nekünk mázlink volt, diploma után 1 hónapra munkába állt és fizette, fizeti rendesen...
köszi a válaszokat,
nem én vagyok az érintett diák - én már 60 éves leszek, csak egy ismerős fiatalember.
- És én azon akadtam ki, hogy abbahagyta az iskoláját, egy évig felvette a havi 50 ezres diákhitelt, felköltözött Pestre, elhelyezkedett dolgozni, és a hitelt nem fizeti, ill. nem jelentette be, hogy ő már dolgozik.
Mert ugye albérletben lakik és nem kezdte meg a diákhitel törlesztését.
Ezért kérdeztem én rá,pusztán kíváncsiságból , hogy jogi következményei lesznek-e ennek, hogy ő nem jelentette be a munkahelyét.
southwind
Megmondom hogy lehet: 2001-2002-ben vette fel, maximális összeget 10 fél éven át. És azóta semmit vagy minimális összeget fizetett vissza. Erre mondja azt a német, hogy so das leben.
patriota
A DH még mindig a legolcsóbb hitel, a legbiztonságosabb, legnagyvonalúbb, legrugalmasabb. Cserébe csak az alaptörvényben nincs benne a védelme, minden másban igen. Messze nem uzsora, inkább baráti kölcsön, amit bizonyos határokon belül akkor és úgy adsz vissza ahogy akarsz. De ha nem adod vissza, akkor a barát (DH) szól az ő barátainak (NAV), akik viszont eljönnek hozzád és visszaveszik. Valamit valamiért.
Tyúkanyó
A nemfizetés nagyon nagy hiba. Ha nem fizeti a törlesztőrészletet, felmondják a hitelt. Akkor jönnek a barátok (NAV) behajtani, az egész tartozást egy összegben. Szóval minnél hamarabb vegye fel a kapcsolatot a DH-val és fizessen mint a katonatiszt. Eléggé rugalmasak. Mindenkinek ez a legjobb. Ha nem fizet, neki lesz a legrosszabb. Okokat lásd fentebb.
Javallom, olvassa el mindenki a DH ÁSZF-et. Én megtettem. Fárasztó, de tanulságos.
southwindnek van igaza. A felvett hitel a felvételt követő naptól kamatozik, és a klamatot etről a naptól tőkésítik. Nem beszélve a különböző járulékos költségekről.
.Mégis, hogy fordulhat akkor elő, hogy a kereset megszabott %-ban - időben megkezdett és folyamatosan fizetett törlesztés ellenére is növekszik a tartozás?
Nem hinném, hogy eza legtökéletesebb hitelkonstrukció. Nem szabad elfelejteni, hogy Nógrád megyében legalacsonyabbak a bérek. Vgty aki itt él annak ugyan mindegy, kevés kereset, nagy törlesztő részlet. Üdv. Patr.
teljesen mindegy hogy bejelented vagy sem hogy elkezdtél dolgozni, mert - ahogyan már korábban írták - a visszafizetési kötelezettség a hallgatói jogviszony megszűnésétől kezdődik, a havi törlesztés összegét pedig az előző évi adóbevallásod alapján állapítják meg. Központilag :)
Azoknak akik arra panaszokdnak, hogy nő a tartozásuk jelzem: azért nő mert a kezdeti időszaki minimumot fizetik, így a törlesztőrészlet nem éri el a kamat összegét sem (azaz a tőkét egyáltalán nem csökkentik és a havi kamatot sem fizetik ki teljes mértékben).
AZAZ OLYAN KEDVEZŐ A HITELED, HOGY MEGELÉGSZIK EGY ANNYIRA ALACSONY TÖRLESZTŐ RÉSZLETTEL IS, AMELY MÉG A KAMATOT SEM FEDEZI, ezzel is segítve a munkába állás kezdeti éveit.
Picit tessék már utánna olvasni. Ilyen kedvező feltételű hitel nincs még egy ma Magyarországon, ami ilyen visszafizetési könnyítést adna. Ez gyakorlatilag ajándék a bankok bármilyen ajánlatához képest. Ha pedig nem szeretnél élni ezzel a lehetőséggel hogy csak a minimum összeget fizeted vissza, akkor ki kell egészíteni annyira a havi törlesztést (előtörlesztés címén ingyen és bérmentve), hogy az fedezze a teljes kamatot + netán a tőkét is csökkentse.
Ha meg élsz a minimum fizetés lehetőségével, akkor ne csodálkozz, hogy nő a tartozásod, hiszen nem kell ahhoz matek zseninek lenni hogy kiszámold:ha felvettél egy másfél milliós hitelt azt nem fogod tudni visszafizetni havi 2500 forintos törlesztéssel.
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02