ingatlan vagyonszerzési illeték késedelmi pótlék


barnad # 2015.08.06. 21:18

Tisztelt Szakértők
Amennyiben vállaljuk, hogy a megvásárolt telken 4 éven belül lakóházat építünk, kérhető a vagyonszerzési illeték (4%) alóli mentesség. Amennyiben a lakóház építését mégsem tudnánk megvalósítani és eladjuk a telket, ezt a 4% illetéket nyilvánvalóan ki kell fizetni. Milyen további késedelmi pótlékok adódnak ehhez még hozzá?
Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2015.08.07. 06:56

A jegybanki alapkamat kétszerese az eredeti esedékességtől kezdve.

MACSKAJANCSI # 2015.08.10. 19:21

egyik ismerősöm kért meg a tájékozódásra:

2 éve eladták az ingatlant, de abban az évben nem találtak megfelelőt, így csak most (az eladáshoz képest évre) az idén vásároltak, amihez nagy értékű hitelt vettek fel.
a kérdés az, hogy a vásárolt ingatlan utáni 4%-os vagyonszerzési illetéket meg lehet-e úszni valahogy?
most szembesültek vele, hogy kb. 800 ezer forint lesz az illeték, mert nem az eladás évében vásároltak.

mit lehet ilyen helyzetben tenni?

ObudaFan # 2015.08.10. 20:20

Ez a kedvezmény biztosan elúszott. Meg lehet próbálni a törvényben szereplő valamilyen más kedvezmény után nézni, esetleg méltányosságból a NAV-tól mérséklést kérni, ha a jövedelmi helyzetük azt indokolja.

MACSKAJANCSI # 2015.08.10. 21:15

értem és köszönöm szépen, továbbítom a választ!

joszif # 2020.01.18. 21:53

Tisztelt Urak,

Előző évben vásároltunk egy a jelenleginél nagyobb lakást, amit fel kell újitani. A NAV felé jeleztük, hogy a meglévőt 1 éven belül eladjuk és eszerint szeretnénk kérni az illeték megállapitását. Viszont sajnos a felújitással csúszásban vagyunk igy szinte biztos hogy kifutunk az 1 évből. A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben van e értelme halasztást/határidő módositást kérni a NAV-tól pl. méltányossági alapon? Illetve ha nincs akkor mekkora most a késedelmi/büntető pótlék és annak mi az alapja? (úgy értem hogy a késedelmi pótlék ilyenkor a teljes vételárra vonatkozik vagy a 4% -os illeték összegéből számolják)?

Előre is köszönöm!

drbjozsef # 2020.01.19. 11:29

joszif,

Nincs kivétel a törvényben.
Ha nem lesz meg 1 éven belül az eladás, akkor be kell fizetni az illetéket.
Egyéb kedvezményt lehet kérni, méltányosságot vagy részletfizetést. Előbbit (ami elengedést vagy mérséklést jelent) szinte biztosan nem adják meg (az rászorultásgi elven járna, de ha el fogtok adni lakást, akkor ez nem nagyon áll rátok), utóbbit 12 havi részletre meg szokták adni általában.

Késedelmi kamat nem tudom hogyan van, de ne nagyon foglalkozz vele, 0,9% éves alapkamat mellett ez milliós összegekre is csak néhány ezer forint.

joszif # 2020.02.18. 12:31

Nagyon köszönöm a választ! Akkor megpróbálkozom a részletfizetés kérvényezésével.
Találtam egy FAM01 nevű nyomtatványt ami fizetési könnyitésre vonatkozik, jól gondolom hogy ezt kellene kitöltenem? Az ÁNYK -ban ennek van kb 9 oldala. Abban kérnék még segitséget, hogy ha valóban ezt kell kitöltenem akkor pontosan melyik oldalak kellenek vagy ki tudna ebben segíteni(ügyvéd/könyvelő/adótanácsadó stb)?