Fórum adózás, illeték és pénzügyek régebbi elöl     új hozzászólás


Öröklés kijátszása

Molci #   2019.12.27. 13:33

Én sem értem ezt az egészet, mert még ha csak 1 ingatlan lett volna amiről nem tudott a közjegyző, de nem egy van hanem 4.
De akkor a testvérem, honnan tudott arról, hogy mennem kell majd haza a hagyatéki tárgyalás miatt? Ezt ő már áprilisban mondta az öcsémnek. Ezért gyanítom, hogy ő jelentette be.
Ja és a nagyi pénzügyeit is ő intézte, gondolom meg is volt hatalmazva, tehát ha a nagyi örökölt a rokontól akkor arról a testvérem mindent tudott, tudnia kellett az ingatlanokról is, mert ő nem olyan, hogy ezekről ne tudjon.
Mindegy, leszarom, de nagyon remélem, hogy ezekért a szemétségeiért majd a sorstól visszakapja ami jár neki!!! Busásan!!!

Molci #   2019.12.27. 13:25

Ja és persze a "gondozás" csak abban merült ki, hogy bevásároltak neki vagy megvették a gyógyszereit amit természetesen a nagyi fizetett. És nagyon gyanítom, hogy a nagyi ezért a fáradozásért külön kárpótolta.
Egyébként a nagyi önellátó volt egész életében és nagyon fitt volt, még nyugdíjas korában is nagyon sokáig dolgozott.
Én végül is csak a saját anyámat próbáltam támogatni és segíteni, mert rokkant nyugdíjasként nem volt egyszerű neki. A testvérem persze az anyánkkal semmit sem foglalkozott, még beszélni sem beszélt vele. Anya halála után pedig az öcsémet próbáltam támogatni anyagilag, hogy lábra tudjon állni anya nélkül. És ebben sem segített a drága testvérem, mert nem látott ebből semmi hasznot.
Szóval ezt csak azért írtam le, hogy legyen rálátás arra, hogy milyen "ember" is a testvérem igazából.

drbjozsef #   2019.12.27. 13:14

Molci,

a drága testvérem igazat mondott-e?
Ja. Hát ez nem jogi kérdés.

És az, hogy eltitkolta?
Mert eltitkolta? Honnan tudod? Lehet, ő sem tudott róla.
Egyébként az ingatlanokat hivatalból megnézi a közjegyző, inkább ő hibázott, mint a testvéred. Nem is értem, egyáltalán hogyan maradhatott ki.

De az, hogy az is normális, hogy minden amit tud lenyúl (a nagyi halála után) az is okés? Miközben a testvéreit kisemmizi?
Nem, nem okés. Ott lehet bűncselekmény. De bizonyítani neked kellene. Megvan neked az eltűnt ingóságok tételes listája? Tudod bizonyítani róla egyesével, hogy a nagymamád halálakor még megvolt? Tudod bizonyítani, hogy a testvéredhez került? Tudod bizonyítani hogy ő azokat eladta?

Lehet, hogy igazad van. De hogy nem fogsz vele semmire menni, az szinte biztos.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Molci #   2019.12.26. 23:47

"Amúgy ha ez pénz volt, akkor nem is igen számít. Életében a pénzével, vagyonával mindenki azt csinál amit akar. Elköltheti, elajándékozhatja, elégetheti. Bármit. Azt már elbuktad." Nem azért szeretném tudni, mert kapni akartam volna belőle (bár nem lett volna rossz), hanem, hogy a drága testvérem igazat mondott-e? De azért sejthető az is, hogy a testvérem milyen ha ezt így megjátszotta, hogy mindenféle ürüggyel kicsalta tőle a pénzt.

"„Ő ezt honnan tudhatta meg? Mi volt az ingatlanokkal ezzel a 4 évben? Kinél lehet a kulcs? Lehet az, hogy a testvérem csak azért várt eddig, hogy minden ami mozdítható azt eladja? Ezeket hogyan lehetne kideríteni? Mit tudok én csinálni? Feljelentés? Hol és kinek?”
Megkérdezed. Máshogy sehogy. Ezek feltételezések, igen lehet, hogy így volt, de lehet, hogy nem.
Feljelentés? Nincs ezek között látszólag se bűncselekmény." És az, hogy eltitkolta?

"Kérdezd meg a hagyatéki tárgyaláson tőle." Tőle? Amikor azt sem lehet neki elhinni amit kérdez? Hazudozik, mint a vízfolyás, ezért is nem tartom vele a kapcsoltat meg még jópár szemét húzása miatt.

"Ha jól értelek, nem nagyon ismerted a nagymamádat, nem törödtél nagyon vele. Ha volt ingóság, azokkal már semmit nem tudsz kezdeni, ha eladták, eladták. Az ingóságok általában azé, aki birtokba veszi. Ez a hajó is elment." Nem, nem tartottam vele a kapcsolatot, mert nem szerettem volna azt, hogy majd menjen a mutogatás, hogy a nagyi kinek mit és mennyi pénzt adott. Ehhez képest a drága testvérem így is kitalált dolgokat a hátam mögött, hogy mikre kaptam pénzt, ami egyáltalán nem volt igaz. Ezt is onnan tudom, hogy elmesélte a féltestvérem. Szóval csodálatos egy testvérem van...

"Az ingatlanok, mivel nyilvántartásban vannak, nem nyúlható le olyan könnyen, meg fogod örökölni feltehetőleg, legalábbis részben." Igen, ezt tudom, de a hagyaték eltitkolása nem bűncselekmény? Tehát amíg ő nem jelentett be az ingatlanokat és volt benne ingóság, akkor az tök természetes, hogy azt csinált vele amit akart?

Értem én, hogy a testvérem "gondozta" a nagyit (érdekből) de azt hiszem, hogy az évek alatt ő lenyúlt a nagyitól annyit, hogy ezért bőven kárpótolva volt. (Már tinédzser korunkban is megmondta nekem, hogy csak azért jár a nagyihoz, hogy pénzt kapjon, hogy legyen miből hétvégén buliznia. Ha már az apánk úgy sem fizetett gyerektartást. Szerinted akkor felnőttként milyen lett?)
De az, hogy az is normális, hogy minden amit tud lenyúl (a nagyi halála után) az is okés? Miközben a testvéreit kisemmizi? Az ingatlant csak azért nem tudta lenyúlni, mert máshogy nem jut hozzá, csak hagyatéki tárgyalás útján!!

Szóval akkor ha jól értem, megint csak az jár jól aki szemét, gerinctelen, hazug, aljas szemétláda. Szuper világban élünk! Az meg aki becsületes, szív nagyokat!!!

drbjozsef #   2019.12.26. 21:23

Molci,

Az első kérdésem az lenne, hogy valahogy azt meg lehet tudni, hogy a nagyi mikor és mit örökölt pontosan a rokontól?
Attól függ ki volt az a rokon, más rokonát, örökösét esetleg ismered-e, meg tudod-e kérdezni. Egyébként, hivatalos úton neked nem nagyon.
Amúgy ha ez pénz volt, akkor nem is igen számít. Életében a pénzével, vagyonával mindenki azt csinál amit akar. Elköltheti, elajándékozhatja, elégetheti. Bármit. Azt már elbuktad.

Ő ezt honnan tudhatta meg? Mi volt az ingatlanokkal ezzel a 4 évben? Kinél lehet a kulcs? Lehet az, hogy a testvérem csak azért várt eddig, hogy minden ami mozdítható azt eladja? Ezeket hogyan lehetne kideríteni? Mit tudok én csinálni? Feljelentés? Hol és kinek?
Megkérdezed. Máshogy sehogy. Ezek feltételezések, igen lehet, hogy így volt, de lehet, hogy nem.
Feljelentés? Nincs ezek között látszólag se bűncselekmény.

Kérdezd meg a hagyatéki tárgyaláson tőle.

Ha jól értelek, nem nagyon ismerted a nagymamádat, nem törödtél nagyon vele. Ha volt ingóság, azokkal már semmit nem tudsz kezdeni, ha eladták, eladták. Az ingóságok általában azé, aki birtokba veszi. Ez a hajó is elment.

Az ingatlanok, mivel nyilvántartásban vannak, nem nyúlható le olyan könnyen, meg fogod örökölni feltehetőleg, legalábbis részben.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Molci #   2019.12.25. 21:31

Tisztelt Jogi fórum!

Egy kis tanácsot/segítséget szeretnék kérni. A nagymamám meghalt 4 éve. 3 örökös maradt utána. Hagyatéki tárgyalás nem volt, mert elvileg nem maradt utána semmi. A testvérem intézte a nagyi ügyeit és ő mesélte nekem (nem igazán vagyok vele beszélő viszonyban és tudni kell róla, hogy szeret nagyokat mondani), hogy a nagyi míg élt ( a halála előtt még) örökölt egy rokonától nem kevés pénzt. A testvérem azt mesélte, hogy a harmadik testvérünk (féltestvérünk) szépen különböző történetekkel pénzt kért a nagyitól és szépen így elfogyott az a nagyobb összeg (szerintem ebben a testvérem is segített csak nem mondta el, vagy a még valószínűbb, hogy ezt inkább ő csinálta és nem a féltestvérem). Az első kérdésem az lenne, hogy valahogy azt meg lehet tudni, hogy a nagyi mikor és mit örökölt pontosan a rokontól?
A másik pedig az, hogy most derült ki (4 év után, gyanítom, hogy a testvérem bejelentésére), hogy a nagyinak volt 4 ingatlan a nevén (szerintem ezt is a rokontól örökölhette), mert emiatt a közjegyző hívott, hogy lesz hagyatéki tárgyalás. A testvérem erről már áprilisban tudott, szóval szerintem ő jelentette be. Ő ezt honnan tudhatta meg? Mi volt az ingatlanokkal ezzel a 4 évben? Kinél lehet a kulcs? Lehet az, hogy a testvérem csak azért várt eddig, hogy minden ami mozdítható azt eladja? Ezeket hogyan lehetne kideríteni? Mit tudok én csinálni? Feljelentés? Hol és kinek?
Ezekről én semmit sem tudok, mert nem örököltem még semmit sem...
Előre is nagyon köszönöm a válaszokat!

drbjozsef #   2019.12.08. 15:14

bolyav,

Szóban? 17 évvel ezelőtt? Valóban?
Hát, ez egy elég kellemetlen tanulópénz.

Sajnos ez a hajó elment. Az egyetlen esély a megegyezés, ha a testvéred lánya elismeri, és neked ajándékozza az ingatlant, de hát ennek te tudod mennyi az esélye. Rákényszeríteni már nem fog menni.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2019.12.08. 13:31

Ingatlan tulajdonjogáról nem lehet szóban megállapodni. (Ha lehetne, akkor sem tudnád bizonyítani a megállapodásnak még a létrejöttét sem, nem hogy a tartalmát.)

Kicsit későn kérdeztél. 2002-ben kellett volna.

www.kbs-ugyved.hu

bolyav #   2019.12.08. 12:18

Tisztelt Jogi Fórum!

Szüleim 30 éve elváltak. Ketten voltunk testvérek.
Szüleim külön házba költöztek.
2002-ben édesanyánk elhunyt, utána maradt a háza, ami felől szóban a testvéremmel úgy állapodtam meg, hogy lemondok édesanyánk házának arról a részéről, ami örökség szerint nekem járt volna. Cserébe szóban abban egyeztünk meg, hogy édesapánk háza viszont az én tulajdonomba kerül majd a halála után.
Édesapám 2003-ban meghalt, én ekkor külföldön éltem.
A testvéremnek megengedtem, hogy édesapám házában lakjon, mert anyánk házát időközben eladta. A testvérem a lányával ketten élt ebben a házban.
Múlt hónapban váratlanul meghalt a testvérem.
Az édesapám után maradt ingatlan tulajdoni lapját megnézve azzal szembesültem, hogy a testvérem az egyedüli tulajdonos. Mivel ő meghalt, és nem lettem feltüntetve sehol a tulajdoni lapon (el lettem titkolva mint kizárólagos örökös), az ingatlant a testvérem egyetlen lánya fogja örökölni.
Kérdésem az, hogy lehet-e kérni az illetékes bíróságot, hogy bírálják felül a tulajdonjogot, és az ingatlan teljes egészében visszakerülhessen az én tulajdonomba, hiszen a szóbeli megállapodás szerint engem illet.

Válaszukat előre is köszönöm, tisztelettel: Mihály

shade3 # e-mail 2015.10.29. 16:11

Nagyon köszönöm a válaszokat. A lényeg akkor, hogy amennyiben nincs vmi a nevén, akkor az esélytelen.
Sikerült utánajárni a bankszámlának és kiderült, hogy az a mindkettejük (nagynéném és az élettárs)nevén van. Ezek szerint a nagynéném halálakor rajta szerepelő összeg fele örökségnek számít, igaz?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.10.18. 16:45

Ilyenkor póthagyatéki eljárást kell indítani a közjegyzőnél, nem bíróság előtti tulajdoni igényre pert.
A közjegyző póthagyatéki eljárásban sem ad át olyan vagyontárgyat, aminek még a létezése vagy a tulajdonjoga vitás.
A póthagyatéki eljárás a gyakorlatban olyan vagyontárgyak átadására szolgál, amelyeket nyilvántartanak (ingatlan, gépjármű, hajó, repülő, műtárgy), de valami miatt mégis kimaradtak a leltárból. Ez a mai központi számítógépes rendszer mellett leginkább úgy fordulhat elő, hogy ez a bizonyos vagyontárgy olyan valakinek a nevén maradt, akinek az örökhagyó örököse volt. (Mert arra természetesen a hagyatéki leltár készítő ügyintéző nem keres.)

www.kbs-ugyved.hu

Immaculata # e-mail 2015.10.18. 15:46

Ha tehát az elhunyt házasságban élt, akkor jó eséllyel van házastársi közös vagyon (ha mégoly csekély is), tehát aki nemleges nyilatkozatot ad ("bemondás"), az jó valószínűséggel vagyon elleni bűncselekményt követ el.

Ennyire nem sötét a helyzet.
Ha az örökhagyó nevén nem volt vagyon, akkor jogszerű a nemleges nyilatkozat. Amit leggyakrabban eltitkolnak, az a számlapénz.
Meg kell vizsgálni, hogy az örökhagyónak miért nincs a nevén vagyon. (közszerzeményi, vagyonelkülönítő, ajándékozás)

A törvényes örökös, ha tulajdoni igény miatt pert indít, akkor bizonyítania kell, hogy az örökhagyó nyilvántartáson kívüli tulajdonos volt.
Ha örökhagyó elajándékozta vagyonát, és a törvényes örökös kötelesrésze nem került kiadásra, akkor kötelesrészi igénnyel lehet fellépni a megajándékozottal szemben. Ezért kell ügyvéd, mert interneten nem tanulható.

Ha valaki eltitkolja a hagyaték egy részét, összeghatártól függően szabálysértés, vagy bűncselekmény. A rendőrség megindítja a nyomozást.
Ilyenkor póthagyatéki eljárást kell indítani a közjegyzőnél, nem bíróság előtti tulajdoni igényre pert.

brünhilda92 #   2015.10.18. 14:54

Uramisten Zsóka! Te tudod mit beszélsz??

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.10.18. 13:30

Akkor, hogy érvényesül a házassági közös vagyon?
Mint azt már tucatszor mondtuk: perrel. De te nem perelhetsz, csak az, aki a néhainak örököse.

www.kbs-ugyved.hu

brünhilda92 #   2015.10.18. 13:11

Kedves Imma! "A gyámhatóságot kérd, hogy rendeljen ki eseti gyámot és rendelje oda a hagyatéki tárgyalásra."
Kértem, de mivel a halált követő egy hónap múlva nagykorú lett a testvérem kisebb gyereke, elhajtott a gyámhatóság.A hagyatéki már lezajlott,- a gyerekek nem örököltek-, novemberben lesz egy éve, hogy meghalt a testvérem. Sajnálom a gyerekeket, akik nem fogják fel, hogy az anyjuk kijátssza őket.

Immaculata # e-mail 2015.10.18. 13:01

7:63. §
(1) Ha leszármazó és házastárs nincs vagy nem örökölhet, az örökhagyó szülői örökölnek fejenként egyenlő részben.
(2) Az öröklésből kiesett szülő helyén ennek leszármazói örökölnek olyan módon, mint a gyermek helyén annak leszármazói.
” Itt jössz be Te (örökhagyó testvére)

Jogod van bejelenteni, hogy ez és ez az ingatlan, üdülő, telek, gépkocsi, ingóságok a házassági közös vagyonba tartoznak. Ha a házastárs a közjegyző előtt nem ismeri el ezeket a házassági vagyon közös részének, akkor bíróság előtt pert kell indítani.

A gyámhatóságot kérd, hogy rendeljen ki eseti gyámot és rendelje oda a hagyatéki tárgyalásra.

brünhilda92 #   2015.10.18. 12:50

A közjegyzőtől tudtam meg, hogy minden kizárólag a feleség nevén volt. De mindent a házasságuk alatt szereztek. Akkor, hogy érvényesül a házassági közös vagyon? Imma, megnéztem az új PTK-t és ott mint az elhunyt testvére, nem szerepelek mint "kiesett örökös", akkor is tájékoztatnia kell a közjegyzőnek engem, ha kérem, hogy tájékoztasson, hogy az ismert hagyaték miért nem lett a gyerekeké?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.10.18. 10:14

Mert azt hittem, hogy Brünhildának adott a válaszomat kifogásoltad.
Dehogy is!

www.kbs-ugyved.hu

Immaculata # e-mail 2015.10.18. 10:07

SzemeZsóka miatt elszabadulnak az indulatok.

Immaculata # e-mail 2015.10.18. 10:02

Mert azt hittem, hogy Brünhildának adott a válaszomat kifogásoltad.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.10.18. 09:59

Ezt most minek kellett? Eddig azt hittem, te érted.

www.kbs-ugyved.hu

Immaculata # e-mail 2015.10.18. 09:49

2010. évi XXXVIII. törvény
a hagyatéki eljárásról
21. §
(2) A leltározást a közjegyző végzi, ha a leltár felvételének vagy kiegészítésének szükségessége a jegyző vagy a jegyző által megbízott ügyintéző eljárása után merült fel. A közjegyző a leltár felvétele vagy kiegészítése céljából az illetékes jegyzőt is megkeresheti.
22.
(2) Ha a hagyatéki leltárt a közjegyző maga készíti el, azt a hagyatéki tárgyalási jegyzőkönyvbe is foglalhatja.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.10.18. 09:35

"Akkor járna el jogsértő módon..." Bocsánat.

www.kbs-ugyved.hu

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2015.10.18. 09:34

Azt próbáljátok már megérteni, hogy a hagyatéki leltárt készítő személy (a hagyatéki ügyintéző a jegyző hatáskörében eljárva - és nem a közjegyző) minden esetben megvizsgálja az ingatlan-nyilvántartást. Amely ingatlan a nyilvántartás szerint az örökhagyó tulajdona, azt beleveszi a leltárba, ami a nyilvántartás szerint nem az örökhagyó tulajdona, azt nem veszi bele. Nem veheti bele.
Nincs semmi jelentősége annak, hogy ki mit "mond be".

Éppenséggel akkor járna el az ügyintéző, ha azt csinálná, amit ti szeretnétek: hogy tudni illik, olyan ingatlant vegyen be a leltárba, amely a telekkönyv szerint nem az örökhagyóé. Na, az lenne "bemondásra"!

www.kbs-ugyved.hu

Immaculata # e-mail 2015.10.18. 09:17

A közjegyző meg azt közölte velem, hogy én mint az elhunyt testvére, mivel nem vagyok örökös nincs közöm a hagyatékhoz.

Mint hozzátartozó, az öröklésben érdekelt vagy, ún. kiesési örökös. Nyugodtan jelentsd be az általad ismert hagyatékot.

Kérni kell a gyámhatóságot, hogy eseti gyámot rendeljen ki a kiskorú érdekében, mert érdekellentét áll fenn a gyermek és és törvényes képviselője között. Jelentős vagyon tulajdoni igényét kell érvényesíteni.