Kaptam az APEH-tól egy fizetési meghagyást, miszerint 11.000Ft-ot kell fizetnem(vagyonszerzési illeték, mulasztási bírság). A költségek egy Trabant át nem iratása miatt merültek fel, amit 1995-ben vásároltam és azért nem irattam át mert a vételt követő pár napon belül összetört. A rendszámot nem adtam le, azzal együtt adtam el a törés után alkatrésznek. Ha az adásvételt követő 11 és fél évig semmilyen felszólítást nem kaptam, jogos-e a követelés? Nem évül el öt év alatt?
vagyonszerzési illeték
Vásárláskor adót nem, hanem illetéket kell, vagy esetleg kell fizetni, míg eladás után illetéket nem, hanem adót kell, vagy esetleg kell fizetni. Üdv.
Lehet, hogy naiv a kérdés, de mégis feltenném. Lakáseladás vagy vásárlás után kell illetéket fizetni meg még adózni is kell? Ez tényleg így van?!!!!!!
Nekem volt hasonló esetem, bemutattam a használatbavételi engedélyt, amiben már csak az egyik lakás építtetőjeként voltam feltüntetve, és törölték a teljes telek megvásárlásakor kiszabott, majd felfüggesztett illetéket.
És a többieknek, akik már tőlem vásárolták meg a telekhányadot, szintén törölték az illetéküket.
Üdv.
Köszönöm a választ.
Gondolom az építkezés során a telket a nevemen kell tartanom. Természetesen az épület megépítéséhez létre fogunk hozni egy kft.-t, amely értékesíteni fogja a többi 5 lakást. A lakásokhoz a telekhányadot ebben az esetben tőlem, mint a telek tulajdonosától fogják külön megvásárolni a leendő tulajok. Viszont ez a használatba vételi engedély előtt kellene, hogy történjen. Ezért gondoltam, hogy problémás az illeték, mert közben kvázi eladom a telek 5/6-odát.
Igen, mivel a használatba vételi engedély az építő, azaz a te nevedre fog szólni. Ennek alaján téged illet meg az illetékmentesség!
Ügyvéd - Társasági szakjogász
Kedves Szakértök!
A következö [bocs nincs hosszú ö] problémám van. Telket vásároltam tavaly decemberben, és az illetékfizetés most esedékes. Vásárláskor úgy nyilatkoztam, hogy 4 éven belül beépítem a telket, tehát elméletileg nem kell fizetnem az illetéket, de nem vagyok benne biztos.
Annyit tudok, hogy akkor tekintendö beépítettnek a telek, ha az épületre a nevemre szóló használatbavételi engedély van. Nekem az a tervem, hogy beépítem, de nem családi házat, hanem társasházat építek rá, és a lakásokat [6db] eladom. Ha ezekböl egyet megtartok a saját nevemen, akkor érvényes az illetékmentesség?
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02