vagyonszerzési illeték

autószerelő # 2007.12.10. 14:44

Kaptam az APEH-tól egy fizetési meghagyást, miszerint 11.000Ft-ot kell fizetnem(vagyonszerzési illeték, mulasztási bírság). A költségek egy Trabant át nem iratása miatt merültek fel, amit 1995-ben vásároltam és azért nem irattam át mert a vételt követő pár napon belül összetört. A rendszámot nem adtam le, azzal együtt adtam el a törés után alkatrésznek. Ha az adásvételt követő 11 és fél évig semmilyen felszólítást nem kaptam, jogos-e a követelés? Nem évül el öt év alatt?

Bubó # 2005.04.23. 21:35

Vásárláskor adót nem, hanem illetéket kell, vagy esetleg kell fizetni, míg eladás után illetéket nem, hanem adót kell, vagy esetleg kell fizetni. Üdv.

BABUS # 2005.04.23. 05:16

Lehet, hogy naiv a kérdés, de mégis feltenném. Lakáseladás vagy vásárlás után kell illetéket fizetni meg még adózni is kell? Ez tényleg így van?!!!!!!

Bubó # 2005.04.19. 20:42

Nekem volt hasonló esetem, bemutattam a használatbavételi engedélyt, amiben már csak az egyik lakás építtetőjeként voltam feltüntetve, és törölték a teljes telek megvásárlásakor kiszabott, majd felfüggesztett illetéket.
És a többieknek, akik már tőlem vásárolták meg a telekhányadot, szintén törölték az illetéküket.
Üdv.

ebod # 2005.04.19. 11:20

Köszönöm a választ.
Gondolom az építkezés során a telket a nevemen kell tartanom. Természetesen az épület megépítéséhez létre fogunk hozni egy kft.-t, amely értékesíteni fogja a többi 5 lakást. A lakásokhoz a telekhányadot ebben az esetben tőlem, mint a telek tulajdonosától fogják külön megvásárolni a leendő tulajok. Viszont ez a használatba vételi engedély előtt kellene, hogy történjen. Ezért gondoltam, hogy problémás az illeték, mert közben kvázi eladom a telek 5/6-odát.

Két Lotti # 2005.04.13. 10:49

Igen, mivel a használatba vételi engedély az építő, azaz a te nevedre fog szólni. Ennek alaján téged illet meg az illetékmentesség!

Ügyvéd - Társasági szakjogász

ebod # 2005.04.12. 20:09

Kedves Szakértök!

A következö [bocs nincs hosszú ö] problémám van. Telket vásároltam tavaly decemberben, és az illetékfizetés most esedékes. Vásárláskor úgy nyilatkoztam, hogy 4 éven belül beépítem a telket, tehát elméletileg nem kell fizetnem az illetéket, de nem vagyok benne biztos.
Annyit tudok, hogy akkor tekintendö beépítettnek a telek, ha az épületre a nevemre szóló használatbavételi engedély van. Nekem az a tervem, hogy beépítem, de nem családi házat, hanem társasházat építek rá, és a lakásokat [6db] eladom. Ha ezekböl egyet megtartok a saját nevemen, akkor érvényes az illetékmentesség?