Kaptam egy munkát/szerződést, és nem igazán tudom, melyik opció mit jelent, mi lenne a legideálisabb nekem. Kérlek, ha tudtok, segítsetek!
Nappali tagozaton, egyetemen tanulok, önálló jövedelmem nincsen, nem adózok.
A szerződés:
E tevékenység önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül (lehetőségek):
- tételes költségelszámlolást választok, egyúttal nyilatkozom, hogy az önálló tevékenység munkadíjából …….Ft felmerült költség (de legfeljebb a munkadíj 50%-ának) levonását kérem.
- 90% jövedelem (10% költségátalány figyelembe vételével)
- szerzői jogról szóló 1999. évi LXXVI. Törvény ………….. pontja alapján szellemi tevékenységből származó jövedelemne minősül
Az adóelőleg megállapítását a következők szerint kérem (lehetőségek):
- Általános szabályok szerint 38%
- Az adóévben várható jövedelmem nem haladja meg az 1.500.000 Ft-ot, ezért kérema göngyölítéses módszerrel történő adóelőleg-levonást. Az adóévben várható adóterhet nem viselő járandóságom: ………………Ft
A járulékok megállapításához értelemszerűen a nappali tagozatos diák vagyok változatot választottam, ezért nem írom le a többi lehetőséget.
A kérdés(ek):
Meg lehet-e oldani, hogy ne kelljen adóbevallást írnom?
Melyik a legjobb konstrukció számomra?
Mit válasszak szerintetek, és mit kell a ……..-ok helyére írni.
Lehet, hogy nem a megfelelő fórumban teszem fel a kérdést, lehet, hogy a válasz nagyon egyszerű, de úgy gondoltam, jobb ha utána nézek, mivel még nem volt dolgom ilyesmivel.
Köszönöm előre is!