ennél a résznél: e tevékenység önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül
...valamiért lemaradt..
ennél a résznél: e tevékenység önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül
...valamiért lemaradt..
ekkor is kellene adózni?
Köszi az eddigieket, és hogy ilyen gyorsan válaszoltál!
A munka egy könyv technikai szerkesztéséből és ábrák rajzolásából áll. Ösztöndíjam mindössze 6000Ft/hó. Tehát kétlem, hogy a 1,5millió összejönne egy év alatt...
Az, hogy adóelőlegként befizetem, az mit jelent? Levonják automatikusan a jövedelemből vagy külön kell majd befizetni?
Azt hiszem a tételes költségelszámolás akkor kiesett... nem hiszem, hogy ilyen jellegű költségeim lennének.
A szerzői jog talán... de, mint fentebb írtam, nem én írom a könyvet, csak szerkesztem és ábrákat rajzolok. (az ábrákat sem én találom ki, csak megrajzolom) Tehát ezek szerint én nem vagyok szerző!
Most úgy látom, hogy a 90% jövedelem, 10% költségátalány a legjobb választás, adóelőleget még nem tudom.
A nagy kérdés, hogy majd képes leszek-e kitölteni az adóbevallást?! Még nem csináltam ilyet. Mással meg nem töltetném ki, mert drága...
Szia!
1. A tételes költségelszámolás azt jelenti, hogy a munkával/megbízással kapcsolatos saját költségeidről számlát szerzel be, amik a te nevedre szólnak (????), a megbízásod/munkád díjának max. felének mértékéig (pl. részletes telefonszámla, kiemelve a megbízáshoz kapcsolódó hívások), ezt levonva a díjból marad a jövedelemnek számító rész, ez után kell adóznod. (azaz jövedelem=megbízási díj - számlák összege; jövedelem>=megbízási díj * 0,5)
A 90% jövedelem (10% költségátalány) azt jelenti, hogy anélkül, hogy bármilyen számlát beszereznél, a megbízási díjad 10%-a költségnek számít, 90%-a jövedelemnek, ez után kell adóznod.
A szerzői jogos téma akkor fontos, ha az a munka, amit végzel, abból szerzői jogod származik. (Tehát könyvet/szoftvert/zenét írsz a megbízásod alapján)
2. Adóelőleg:
3. Járulékrész:
Jól tetted.
4. Kérdések:
Meg lehet-e oldani, hogy ne kelljen adóbevallást írnod? Idei szabályok szerint nem. A jövő évre vonatkozólag nem tudom, hogy rád vonatkozhat-e az a rész, hogy az APEH elkészíti... De maradjunk abban, hogy kell adóbevallásodnak lenni, és valószínűleg neked kell megírnod.
Melyik a legjobb konstrukció számodra? Ha sok költséged van a melóval kapcsolatban, akkor tételes elszámolás. Ha nem, akkor 90%. Az adóelőlegnél tök mindegy igazából, így is, úgy is ugyanannyit kell adóznod.
Mit válassz? Ld. fentebb...
Mit kell a ....-k helyére írni? Az elsőbe csak akkor kell írni, ha szerzői jogos téma van, akkor előszeded a jelzett törvényt, és beírod a megfelelőt. A másodikban beírod az ösztöndíjad és a segélyt...
Hirtelen ennyi, többet csak több info alapján lehet írni...
Kaptam egy munkát/szerződést, és nem igazán tudom, melyik opció mit jelent, mi lenne a legideálisabb nekem. Kérlek, ha tudtok, segítsetek!
Nappali tagozaton, egyetemen tanulok, önálló jövedelmem nincsen, nem adózok.
A szerződés:
E tevékenység önálló tevékenységből származó jövedelemnek minősül (lehetőségek):
Az adóelőleg megállapítását a következők szerint kérem (lehetőségek):
A járulékok megállapításához értelemszerűen a nappali tagozatos diák vagyok változatot választottam, ezért nem írom le a többi lehetőséget.
A kérdés(ek):
Meg lehet-e oldani, hogy ne kelljen adóbevallást írnom?
Melyik a legjobb konstrukció számomra?
Mit válasszak szerintetek, és mit kell a ……..-ok helyére írni.
Lehet, hogy nem a megfelelő fórumban teszem fel a kérdést, lehet, hogy a válasz nagyon egyszerű, de úgy gondoltam, jobb ha utána nézek, mivel még nem volt dolgom ilyesmivel.
Köszönöm előre is!
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02