Büntetőper & Polg. jogi igény


rigoz # 2020.07.30. 20:23

A polgári jogi igényre vonatkozó rendelkezés tekintetében a magánfél sértettek a büntetővégzés kézbesítésétől számított 8 napon belül élhettek volna a tárgyalás tartására vonatkozó kérelem előterjesztésének jogával. Ha ezzel nem éltek, úgy kell tekinteni, hogy a végzés elleni fellebbezési jogukról lemondtak volna, azaz elfogadták azt.

Ha a határidő elmulasztásának volt menthető oka, az érintettek az akadályoztatás megszűnésétől számított 15 napon igazolási kérelmet terjeszthetnek elő. Az igazolási kérelem azonban legkésőbb az elmulasztott határidőt követő 3 hónapon belül terjeszthető elő. E határidő jogvesztő.

Az igazolási kérelem előterjsztésének határidejébe a 2020. március 14-június 18. közti időszak nem számít bele.

rigoz # 2020.07.31. 11:09

A tárgyalás tartása iránti kérelmet elő lehet terjeszteni személyesen is. Büntetőeljárásban - pótmagánvádas eljárást ide nem értve - a sértett(ek) jogi képviselet nem kötelező.

rigoz # 2020.07.31. 11:11

Ha a másik két sértett vagy bármely más résztvevő tárgyalás tartását kéri, akkor a büntetővégzés semelyik része sem emelkedik jogerőre. Ez esetben a bíróság - a tárgyalás eredményéhez képest - a büntetővégzés nem vitatott részeit tárgyaláson hozott határozatában hatályában fenntart(hat)ja.

S majd a jogerő és a végerhajthatóság ezutóbbi vonatkozásában áll be és ezáltal válik az Ön tekintetében jogerőssé és végrehajthatóvá a kártérítésre kötelezése a vádlottnak és onnatól fogva kezdődik a teljesítési határidő is.

rigoz # 2020.07.31. 17:11

Nekik egyáltalán nem érné meg. Önnek annál inkább.

A gyorsaságra igenleges a válasz, mivel nem kellene már külön eljárást lefolytatni.

Ráadásul ha kizárólag pénzkövetelésről lenne szó, ami 3 millió alatti, akkor még a per előtt fizetési meghagyás kibocsátását is kérniük kellene vagy indíthatnak ún. gyorsított pert az illetékes törvényszéken, ami ugyan relatíve gyors, de több jogról le kellene cserébe mondani, ami miatt nem feltétlen tanácsolom.

A legjobb lenne nekik elérni, hogy a bíróság az Ő igényükben is marasztalja a vádlottat.

A polgári jogi igény illetéke a büntetőeljárásban való elbírálás esetén pontosan megegyezik a polgári peres eljárás illetékével, azonos pertárgyérték mellett.

rigoz # 2020.07.31. 17:46

Igazán nincs mit. Hát igazából mást nem tud tenni. Ha tárgyalás tartását kérik, akkor sem, el kell menni a tárgyalásra, ha megkérdezik, fenn kell tartani az igényt és érdemes lehet kérni, hogy a büntetővégzés Önre vonatkozó rendelkezését tartsa fenn a bíróság és jogerősítse (ha azt nem vitatja senki sem).