Ákos, NAV nem örülne neki, mivel a kézpénzfizetési számla a bevételi pénztárbizonylatnak is megfelel, és ha nem egyezik a pénztár, az nem tesz jót egy ellenőrzésnek.
(magyarán ne utalj kp-s számla alapján)
Ákos, NAV nem örülne neki, mivel a kézpénzfizetési számla a bevételi pénztárbizonylatnak is megfelel, és ha nem egyezik a pénztár, az nem tesz jót egy ellenőrzésnek.
(magyarán ne utalj kp-s számla alapján)
Akos, nem kell kijavítani, minden további nélkül lehet azt átutalással is fizetni. Csak hát az eladó úgy esetleg sem a dolgot (szolgáltatást), sem a számlát nem adja oda előre.
Csaba5232
A nyugdíja mint kiindulási alap 100%, melyből a tartozások miatt 50%-ig - bizonyos esetben 33%-ig - levonás eszközölhető, az öregségi nyugdíjminimum (jelenleg 28.800 Ft) erejéig bezáróan.
Az egyes nettó tartozásokhoz különböző címen eljárási költségek és kamatok "csapódtak" és általában ezeket vonják le előszőr.
Kérje a Nyugdíjfolyósítót, hogy fél évente küldjenek tájékoztatót a levonásokról, azok aktuális állásáról.
---Tisztelt Jogi Fórum!
Kerestem a megfelelő felületet, ahova kérdésemmel fordulhatok Önökhöz. Nem sikerült. Remélem azért itt is megkapom a megfelelő választ!
Van-e a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnak kötelezettsége arra vonatkozólag, hogy az éves nyugdíj értesítőn kívül tájékoztatnia kell a nyugdíjban részesülő személyt a havi változásról?
Bírósági itéletek sora befolyásolja szinte havi szinten a nyugdíjam, de nem tudom, épp mit vontak le, mit számítottak be tartozásba, mennyi a hátralékom, stb... Úgynevezett "bérjegyzéket" vagy ahogy egyes helyeken nevezik, változásvisszaigazolást kell-e kiállítani a NYUFIG-nak? Ha nem, akkor hogy tudom követni, ki mit tett hozzá, vagy vett el az összegből, beszámították-e az itélet alapján megállapított összeget?
Köszönettel!
Kérdésem az, hogy Egyszerűsített készpénzfizetési számlán a kiállító kijavíthatja e átutalásosra a feliratot és ezen számla alapján lehet -e a fizetést átutalással teljesíteni.
Az Áfa törvény szerint a fizetés módjának feltüntetése nem kötelező tatalmi eleme a számlának, de az egyszerűsített kp-s számla is eltér az általános számláktól. További információkat erre vonatkozólag nem találtam a neten.
Válaszokat előre is köszönöm,
Ákos
Kedves bambuszka!
Véleményem szerint az APEH nem tesz kifogást a fizetési módok ellen, ha ezeknek a pénzügyi teljesítése nyomon követhető.
Ha kp-es számlát állít ki a vevő felé a a cég, akkor maga a számla igazolja a kifizetést, DE a válllakozásnak e kp növekményéről mindenképpen egy bizonylatot kell kiállítania (bevételi pt.bizonylat).
A másik eset, amikor a futár veszi el a pénzt, én mindenképpen javaslom hogy külön alpénztárként legyenek kezelve, nehogy véletlenül elszámolási problémák legyenek. Ha ez nincs bizonylatolva, utólag már nagyon nehéz bizonyítani, hogy mennyi pénzt szedett be, ill. mennyivel számolt el.
Az átutalásnál nem probléma, hogy fel van tüntetve a fizetési határidő napokban is.
A hitelre történő vásárlásnál is legendő szerintem ugyanúgy átutalásos számlát kiállítani, hiszen átutalással lesz kiegyenlítve. Remélem tudtam segíteni
bambuszka!
Nem kell bevételi pénztárbizonylatOKat kiállítani, elegendő a számlákra vonatkozóan EGY darab ilyet kiállítani, melyben összesíti a számlákat.
SF
Nagyon szívesen "bambuszka". A könyvelő javaslatát sokszor kétkedéssel kell fogadni. Sok a "Lújzika" könyvelő, aki nem ért ahhoz amit csinál. Megbízni akkor lehet benne, ha regisztrált könyvelő. Javaslom kérje el a regisztrációs számát! Ha nincs neki, akkor gyorsan szabaduljanak meg tőle. ( Szerintem nincs, mert amit a fórumon kérdezett azt neki kellett volna megválaszolni.)
Dr. Attika! Köszönöm a válaszát, sokat segített!
Azt hiszem, akkor ténylegesen kénytelen leszek bevét bizonylatokat irogatni grrr De ha ez a "rend", hát legyen... Bár a könyvelőnk eddig azt mondta, hogy (mivel két számlázót használtunk), az egyik számlázón szinte csak kp-s bizonylatok voltak, mondta, hogy akkor ne irogassunk hozzá bevétet, így elég átlátható az egész... Mondjuk így nekem nem tiszta, akkor most visszamenőleg ezekre is kénytelen leszek bevét pénztárbizonylatokat kiállítani? :( Mondjuk még mindig jobb, mint egy kiadós bírság....
Kedves "bambuszka"!
A fizetési módok megválasztásának kérdése nem APEH hatáskör. Önök döntik el, hogy melyiket alkalmazzák.
Tényleges ( ahogy ön írja) készpénz esetén az ÁFA-s számla mellé azért kell bev.biz. hog a pénztár dokumentálható legyen. Az ügyfél felé elég a számlára rávezetett "fizetve" megjegyzés.
KÉSZPÉNZ esetében ugyanez a helyzet csak itt afutár lesz a pénztárba befizető. Itt is a pénztár miatt kell a bev.biz.
UTÁNVÉT esetében nem kell bev. biz. mert a FM átutalás annak ellenére, hogy a futár szolgálat kp-ben szedi be de átutalással továbbítja Önöknek.
Kedves Rexor! Köszönöm a választ! Lehet, hogy én nem voltam elég egyértelmű a kérdés felvetést illetően. Kérdésem pontosabban: lehet-e a cégemnél baj abból, ha ezek a fizetési módok léteznek nálunk? Nekem így egyszerűbb a pénzügyi része, de az APEH felől ez jelenthet-e gondot?
Kedves bambuszka. Röviden a válasz: elég ha készpénz vagy átutalás szerepel a számlán, nyilván utóbbi esteben fel kell tüntetni a fizetési határidőt is. Igy az utánvétet, banki átutalást, és az áruhitelt nyugodtan lehet egy kalap alá vonni.
Készpénz esetében, ha a számla átadásakor a futár megkapja a pénzt, lehet KP-s számla is feltüntetve (nyilvánvaló, hogy utána bevételi bizonylattal elszámolnak a futárral).
Dr. Attika kérem válaszoljon, mert tényleg fontos lenne :(
Valami gond van. Írtam választ és nem jelent meg. Még egyszer nem kezdek neki.
Sziasztok! Egy kis segítségre lenne szükségem, mert sajnos a cégünknek könyvelő cégtől nem kaptam elégséges információkat (ők sem tudnak válaszolni sok dologra...)
Tehát a lényeg a következő: a cég, amelynek a pénzügyi rendszerét most alakítjuk át (eddig több számlázó volt, elkülönített pénztárakkal stb..) A kft. tevékenységi köre több rétegű: szolgáltatás, értékesítés, csomagküldés (webáruház)
Fizetési módként eddig létezett Átutalás (általában a szolgáltatásokat igénybe vevő cégek kaphattak átutalást) Készpénz (ezen futott a rendes üzleti forgalom, a csomagküldés stb...)
A most vásárolt számlázó program azonban már képes pénzügyi funkciókra is (vevői tartozások nyomonkövetése stb...) így a számlán feltűntetett fizetési módokkal vagyok bajban.
Létezik egyrészt a ténylegesen készpénzes vásárlás, ennek jelölése a számlán: Készpénz - ez azonnal kiegyenlítést jelent, azonnali pénzmozgással. (Kérdés itt továbbá, hogy ha ezen vásárlásokról ÁFA-s számlát állítunk ki, szükséges-e bevét pénztárbizonylatokat is kiállítani, vagy gépi számlánál ez nem kötelező?)
Van egy másik átvételi mód, ennek jelölése a számlán fizetési mód: KÉSZPÉNZ. Ezt akkor alkalmazom, ha a vevő nem személyesen veszi át a terméket, hanem saját futárunk szállítja ki a részére, ilyenkor van, hogy csak 3-4 nap múlva kerül ténylegesen a pénztárba az összeg (a számlázóban be van állítva, hogy ez a fizetési mód nem jelent azonnali kiegyenlítést) Hívhatom-e ettől függetlenül készpénznek? A két fizetési mód tehát papíron csak az irásmódban (kis és nagy betűk) térnkek el egymástól.
Létezik egy másik átvételi mód, ennek jelölése a számlán: Fizetési mód: Utánvét. Ezt abban az esetben alkalmazom, ha a csomagot futárszolgálat juttatja el a vevőhöz, majd egy nagyobb utánvét összeget (több csomag is egyben) egyszerre egyenlít ki, az ellenérték a bankszámlánkra érkezik.
A negyedik fizetési mód az Átutalás, ami eddig \\\"egyszerű\\\" volt... Most azonban a partnerekhez nem lehet automatikus napokat beállítani, csak automatikus fizetési módokat. Így pld. a 15 napra utaló cég számláján az szerepel, hogy fizetési mód: Átutalás (15 nap) - így kiírva, míg a 8 naposén: Átutalás (8 nap) Ez így helyes, szerepelhet így?
Valamint erre még nem volt példa az új rendszerben, de van az áruvásárlási hitelre vásárolt termékek, ebben az esetben a vevő fizet egy kezdő részletet, a többit a bank átutalja részünkre 3-5 nap elteltével. Ebben az esetben szerepelhet a számlán fizetési módként \\\"Áruvásárlás\\\", vagy hívjam ezt is \\\"Átutalás (X nap)\\\"-nak, és a kezdő részletről bevét bizonylat, majd a többi banki átutalásként kerül kiegyenlítésre.
Első olvasatra lehet, hogy így bonyolultnak tűnik ez az egész, de nagyon megköszönném, ha valaki tudna segíteni: mit fogad el az APEH egy esetleges ellenőrzés folyamán fizetési módként (a felsoroltak megfelelőek-e, ha nem mit változtassak?), létezhet-e kétféle készpénz fizetési mód stb.... Előre is köszönöm mindenkinek a segítő hozzászólásokat!

kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02