Reklámjog


vanazoli # 2014.07.13. 11:23

Ezt a témát természetesen nem fejteném ezen a fórumon ki, csak két megjegyzés, hogy egy igazságügyi szakértő semmit nem tud erről az ügyről, másrészt több beteg embert gyógyítok meg nap mint nap, mint egy pszichiáter.

Simán bizonyítom, az más kérdés, hogy a jog mégis a pénz mellé áll.

Köszönöm szépen a válaszokat!

Sherlock # 2014.07.12. 09:50

Rosszul olvasol. Ha a szakértő nem tudja bizonyítani, akkor vagy nem úgy van (ez a valószínűbb) vagy tudományosan nem bizonyítható; mindkét esetben valótlanságot állítasz.

vanazoli # 2014.07.12. 09:35

Ha jó olvasok a sorok között, akkor ebben az esetben nem is akarja tudni bizonyítani az igazságügyi szakértő, hogy valaki meggyógyult.

Ezt kéne egyébként bizonyítani, hogy a kommunikációm "... meggyógyul a depresszióból ...." igaz, tehát nyilatkoznia kellene gyógyult ügyfeleknek, ráadásul úgy, hogy a szakértő ne tudja azt mondani, hogy mástól gyógyult meg?

Köszönöm a választ!!

Sherlock # 2014.07.11. 10:38

Ha igazságügyi szakértő nem tudja igazolni, hogy ez igaz - ami az ilyen hályogkovácsoknál gyakran megesik - akkor a GVH megbirságol.

vanazoli # 2014.07.11. 10:18

Kedves Fórumozók!

Van néhány kérdőjel az egyéni vállalkozásom kommunikációjával kapcsolatban, amit nem tudok, hogy jogilag lehetséges, szabad-e. Elektroszmog méréssel foglalkozom és részben épületbiológusok írásaiból részben tapasztalatból 110 %-ra kijelenthetem, hogy az elektroszmog egy bizonyos mérték felett (mely mértékbe léptem nyomon beleesünk) rákot, depressziót, immunbetegségeket okoz. Hangsúlyoznám, hogy nem okozhat, hanem okoz. Az orvostudomány, a gyógyszeripar, az informatikai-, telekommunikációs ipar és a tudomány mai állás ezt természetesen nem ismeri el, sőt hazudik, bagatellizál. Még egyszer mondom, gyógyulnak meg emberek, gyógyíthatatlannak hitt betegségekből, miután magas elektroszmogot mértünk, és miután az elektroszmog forrást elhagyták. Az interneten is számtalan épületbiológus írja, hogy az elektroszmog, többek között idegrendszeri betegségeketz okoz. Ehhez kapcsolódik a kérdésem, hogy írhatom-e azt a honlapomra, hirdetésembe, hogy „meggyógyul a depresszióból”, „meggyógyulhat a depresszióból”, „itt megtudhatja mitől depressziós”? Ezeknek a kijelentéseknek az igazságtartalma maximális, nem kérdés. Az a kérdés, hogy ezekhez a kijelentésekhez nem szükséges orvosi diploma, vagy akármilyen ehhez kapcsolódó végzettség?

Ha eszükbe jut a tevékenységemmel kapcsolatos bármilyen jogi támadhatóság, nagyon megköszönöm a válaszukat!

Üdv:
Zoltán

Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.28. 18:47

Mi az a reklámjog?

Egyébként természetesen nem használhatsz védjegyet a jogosult hozzájárulása nélkül.

mimi_bacsi # 2014.03.28. 18:03

Egy szórólapot készítenék, ami arról szól, hogy bizonyos kereskedésekben (jellemzően multikról van szó) történő vásárlás esetén a vásárló egy speciális megoldással (Törzsvásárlói Rendszer) további kedvezményeket kap a Törzsvásárló, ha ezen a rendszeren keresztül vásárol.

A nevezett multikat ezzel negatívan nem minősítem, nem írok róluk, csak a logójukat szeretném feltüntetni, meg sem nevezném őket.

A kérdésem az, hogy a hozzáértők álláspontja szerint reklámjogba nem ütközik-e ez a szórólap elkészítése, védjegyoltalmat nem sértek-e?

tiberius # 2003.11.10. 12:41

Köszönöm mindenkinek a segítséget!

Konkrét témát még nem válsztottam, az ismerkedés/tájékozódás fázisában vagyok jelenleg.
Nem lenne rossz az internetes reklámszabályozás sem, de ami most úgy megtetszett az a reklámfelügyelet, a különböző eljárások, elsősorban a reklámtörvény és a versenytörvény (1996.évi LVII. tv.) alkalmazása a gyakorlatban.

Üdv!

Leiterjakab # 2003.11.09. 20:31

Ha még aktuális a szakirodalom-keresés vagy maga a konkrét témaválasztás, akkor szerintem érdemes lehet az elektronikus reklám szabályozása, tehát ami interneten jelenik, meg pl. itt a fórumon is van ilyen, meg mindenütt. Jó téma lehet a spam is, mint a reklám egyik tiltott változata, ami már az USA meg az EU is tilt. Ehhez lsd. a magyar jogban a 2001. évi VIII. tv.-t, Németországban: a Teledienstengesetz, Ausztriában pedig a E-Commerce Gesetz.


Leiterjakab

Smartgirl # 2003.11.04. 17:38

Érdemes versenyjogi határozatokat is megnézni, tekintve, hogy a reklámtörvény bizonyos rendelkezéseinek megsértése esetén a Gazdasági Versenyhivatal jár el. A "Versenyfelügyeleti értesítő"-ben sok GVH-határozatot találsz, köztük reklámjogi vonatkozásúakat is.

Leiterjakab # 2003.11.04. 08:03

Bocsi Attila, nem olvastam minden számot a kérdéses lapból és mivel "válogatós" vagyok, ezért főleg csak a magánjogi-polgári jogi cikkeket szoktam elolvasni, már ha jut idő ilyesmire, mert "látástul-vakulásig" (laegalábbis nekem így tűnik) tanulok, s így még arra, se jut időm, hogy az autóbalesetek kártérítési jogával foglalkozzak, pedig ez érdekelne... De ígérem, hogy megnézem valóbban egyezik a két név..:-)


Leiterjakab

sessionID # 2003.11.04. 01:25

És tényleg ott van (20. oldal) :DD
De miért nincs fotó a szerzőről? ;)

Béres-Deák Attila # 2003.11.04. 00:47

JAKI! Ezt kikérem magamnak. Ha fellapozod az idei májusi számot, akkor találsz benne egy igényes "softos" szakmai munkát . ( Csempészet, vámorgazdaság elkövetési értéke címmel. ( 21. oldal ha jól emlékszem.)
Ha a cikk alatt lévő név és az enyém megegyezne, az nem a véletlen műve. BOCSI!!!


attika

mosolygó :) # 2003.11.03. 21:48

A CD jogtár vonatkozó jogszabályaiban a kapcsolódó anyagok között a BH-kat is megtalálod a témában. Létezik még a GVH és a Reklám Szövetség is. Jó munkát :)

Leiterjakab # 2003.11.03. 13:29

A Cég és Jog szinte majdnem minden száma foglalkozik a reklámjoggal, bár maga az egész folyóirat egy picit "light"-os szakmai szempontból...

Érdemes a CD-Jogtár Jogi Bibliográdfiájából kiindulni, az a legjobb szakirodalomi gyűjtemény, bár sok ott megjelölt folyóirat nem biztos, hogy mindenütt elérhető.

A reklámjogon belül miérdekelne elsősorban, ha nem titok?


Leiterjakab

tiberius # 2003.11.03. 12:54

Hello Mindenki!

Reklámjogból írom az évfolyamdolgozatomat, és az ezzel kapcsolatos jogalkalmazási gyakorlatról szeretnék valamilyen anyagot/segítséget kérni, vagy bármilyen szakirodalom érdekel a témával kapcsolatban.
Köszi!