Népsértegetés egy tanmesében


sincomi # 2006.03.20. 08:41

Gondoltam mégis leközlöm a következö részt is.

Energia2 - palóc tanmese

2.Küldöttség a magorokhoz

Mindezekután amikor a palócok tanacstalanul maradtak behúzódtak a meleg hajlékuk símogató melegébe és ott várta öket az asztalon a jó palóc tácsni. De mintha az étvágyuk is eltünt volna arra gondolván hogy mi is történt a testvéreikkel ott a Magorban. Szivükben imádkoztak érettük, mert ezt ugye már most megtehették, de vagy tizen mégis maradtak tovább tanácskozni. - Valamit mégis kikellene gondolni, gondolták.

  • Talán legjobb lenne egy küldöttséget küldeni a királyukhoz, és tudtukra adni hogy mi készek vagyunk segíteni ha tudunk, mondta az egyik palóc.
  • De csak kinevetnének, mondta egy másik mert az sem tudjuk hogy mi az hogy "energia" amiben olyan nagy hiányt szenvednek.
  • Úgyis butának tartanak bennünket, hát még gúnyolódnának is rajtunk ahogy szoktak a szép tájszólásunk miatt.
  • Mégis sajnálom öket, mondta az öreg Józsi bácsi. Küldjünk valakit turistaként az ország fövárosába aki majd ott helyben megtudakolja hogy mi is lehet a baj!
  • Nemis olyan rossz ötlet Józsi bácsi így is megoldhatjuk a problémát, nem?.
  • De miért nem te mennél oda magad Józsi bácsi, mert te sokat éjeleztél az erdökben amikor ott dolgoztál és birod a hideget ha fáznod kellne? Elküldünk vonattal egyenesen a magorok fövárosába és azután te ott megtudakolod hogy mit lehetne tenni itt nálunk. Te pedig megmagyarázod nekünk hogy megértsük a dolgot. Itt mindenki megbízik tebenned.

A Józsi bácsi erre nemtudott nemet mondani, de nemis ellenkezett mert nagyon szerette a magorokat, azt hiszem hogy az egyik lányát is egy magor vette el feleségül. De onnan hírt eddig hogy fáznának nemkapott - talán restellik a dolgot mert jómódúak.

  • De mégis jó lenne megtudni azt, ha lehet, hogy mi is az hogy "energia". Menjünk el a tanítóhoz az talán megtudja megmagyarázni a dolgot.

Úgyis volt, elmentek - az egész csapat, mert miondenkit érdekelte - a tanítóhoz és amikor beállítottak egyenesen rákérdeztek.

  • Jóságos jónapot kívánunk! Azért jöttünk hogy szeretnénk megtudni azt hogy mi is az hogy "energia"? De a tanító egész másra gondolt amikor ez a nagy csoport csak beállított nála. Majdnemcsak azt hitte hogy megakarják verni vagy valami komoly baj van. Csak röviden és kissé udvariatlanul válaszolt.
  • A fa az amivel tüzeltek mondta a tanító. Többet nemmondott, csak rájuk szegezve az üres kérdést amit nem ondott ki, elhallgatott.

A fa lenne az energia, gondolták? Annyira meghökkentek a válaszon hogy hamar elköszöntek nemgondolva arra hogy milyen feltünést kelthettek a tanító elött. Nemtudták mire vélni a dolgot hogy a tanító igy akart viccelni velük. Kevés lenne a fa a Magorban akik olyan gazdagok hogy.... Ez nemlehet igaz, biztos egy kicsit becsipott a tanítóbácsink, de ezt is csak csendben magukban gondolták mert igen tisztelték a jó munkáját. Majd a Józsi bácsi úgyis kitudakulja ezt helyben az lessz a legbiztosabb!

Ùgyis lett, a Józsi bácsi már másnap reggel elpufogott a gözvonattal a magorok fövárosába. A felesége is ott állt a peronon és nagyon büszke volt rá, hogy milyen eszes és hogy erre vállalkozott. De szomorú is volt mert féltette az urát. Maga is szeretett volna vele menni, de nem... a Józsi bácsi öt féltette a legjobban ettöl a kirándulástól, pedig derék és fitt asszony volt. - Jobb neked igehaza a melegben és nemakarom hogy megfázzál. Ez volt az utolsó szava és azután megcsókolta a feleségét búcsúzásul.

foltatás következik

3.Akadály

mvh
acsai

sincomi # 2006.03.18. 10:02

Bovary!

Ime a kritika amely a tanmesét illeti. De talámn következö részeit bekell mutatnom.

"Tisztelt sincomi! Ismételtem kérem, hogy hagyj fel ezzel a palócokat és magyarokat mélyen sértő írásoddal. Egyrészt érthetetlen az egész, amiről írsz. Én palóc vagyok, és mélységesen elítélem mások - mindenféle alapot nélkülöző kifugurázás. Tehát alapvetően egy tárgyi tévedés az írásod, amelyben kifejezetten rossz színben állítasz be bennünket magyarokat, azon belül a palócokat. Lehet hogy valami tévedésen alapuló írásoddal megsérted a magyarságot, és ezen belül is egy népcsoportot. Az én népem a palócság a Honfoglaláskor került ide Nógrádba. A hatalmas munkabírásuk, szerénységükről, különlegesen magas kvalitásukról híresek. Madách Imre, Mikszát Kálmán műveit említeném, de lehet hogy nem tudod hogy Rónai Gyula (falum szülötte) nélkül nem ilyenek lennének a vasúti sínek, a vasúti kocsik, a kerekek, hiszen ezeket ő fedezte fel, illetve dolgozta ki ennek egységesített szabályait, vagy hogy Bátki József az új hazád több templomának festette oltárképét. Ezeket a tényeket már közöltem veled, de akkor még egy kis tájékoztatás. Varga Gyula vulkanológus palóc ember szintén az én földemnek szülötte. Ezekről az emberekről írsz. Én egész életemet a palóc hagyományok, szokások, illetve a nyelvjárás ápolásának szenteltem, ezidáig. Hiszen feladatomnak tartom, hogy a nehéz körülmények között is fennmaradjanak a Honfoglalás Kürt, Gyarmat és Keszi törzseitől eredő kultúránk gyökerei. Irodalmi munkásságom egy részét is ennek szenteltem és szentelem ma is. Ezért ismételten kérlek légyszíves máshol köszörüld tolladat, úgy hogy azzal még véletlenül sem sérts embereket, csoportokat és szülőhazád népét. Köszönöm! Tudom, hogy nem töltöd drága idődet olvasással, ezért idéztem még az előző levelemből is, hátha ezzel végre felhívom figyelmedet, hogy olyasmit teszel, mint a Mohamed gúnyrajzok. Ezenkívül felhívom figyelmedet a FULLextra szabályzatára is." - eddig a kritika

mvh
acsai

Legislator # 2006.03.17. 08:50

Szerinem már egyébként ez közlésnek számít, hisz a világháló eleve nagy nyilvánosság. Egyébként semmi gond ezzel a mesével.


Sunshine after the rain.

Bovary # 2006.03.17. 08:20

Kedves Sincomi!

Ugye most viccelsz?!
Mi ebben a jogellenes???

Mi lett volna, ha annak idején Aesopust is avval a mércével ítélték, volna mint ma a tanmesédet?!

Megnyugtatlak, hogy jogod van "gyűlölni" is... Arra senki nem kényszeríthet, hogy egyeseket szeressél. A jog biztosítja számodra is a véleménynyilvánítás szabadságát. Ez azonban nem lehet a nyilvánosság számára uszító jellegű, aránytalanul sértő, indokolatlanul bántó stb.

sincomi # 2006.03.17. 08:06

A kritkáról általában

Itt Svédben van egy fórum; lefordítva az élö történelem a megnevezése. Ezen a fórumon eszmecsere folyik ebben a témában. A történelem bizonyos értelemben él ma is.

Vannak levont következtetések amelyekre itt kitérek:

  1. Az Izrael politikájának a kritizálása nem antiszemitizmus.
  2. A muzulmán vallás prófétájának a kritizálása sem muzulmánvallásellenesség.
  3. Egy népcsoport segítökézsége - mint itt ebben a tanmesében - egy másik népcsoport számára a kritika alapján sem lehet sértö (saját meggyözödés)

A kritka önmagában nem hiba és nem sértegetés. A kritika tartalma lehet csak hibás.

A probléma ott kezdödik amikor a kritika pl a gyülölet szításának az eszközévé vállik és egy embercsoport ellen izgat.

Kritizálni még az Istent is szabad.

De mit tehetünk az ellen ha a kritika hatására valaki felbuzdul és "háborút" indít. A felvilágosítás ilyenkor nemsegít mondja az ujságíró. Az ilyen eseteket nemlehet felvilágosítással megoldani. Ha pl Irán atombombát akar akkor egyszerüen nemszabad a kezébe engedni.

Ha a gyerek tüzzel akar játsznai akkor egyszerüen nemengeded. Hatalmat gyakorolsz. Persze a gyerek sértésnek fogja bélyegezni.

mvh
palóc

sincomi # 2006.03.15. 08:04

Ime a tanmese elsö része. A többi részét is leközölhetem lassacskán hogy meglegyen a teljes kép. De a kritika már ekkor jelentkezett.

Energia1 - palóc tanmese

Tudod hogy hol van a Palócföld? Valahol ott lehet a szivedhez közel. Igen, mert talán egy palóc a barátod. Lehet az is hogy éppen a szomszédságában élsz és naponta találkozol is vele. - Nemtudsz róla? No jó, akkor majd közelebb hozzlak ehhez ezzel a mesével egy kicsit. Annyit azonban jó ha tudsz, hogy a palócok testvérnépe a magorok voltak és a szomszédországban a Magorban éltek, és ez amit mesélek most azokkal történt.

Egyszer az történt, hogy a magoroknál valami nagy baj történhetett. Hogy mi történt éppen az volt a furcsa, annak nem, csak annak a hire hogy a magorok nagyon fáztak, annak a hire eljutott a Palócföldre is. Tél volt Palócföldön is de ott nemkellet fázni éppen ezért volt nagyon furcsa a számukra az a hír hogy a magorok fáztak. Azt is jól tudták a palócok hogy a magorok sokkal gazdagabbak voltak mint ök. Mégis fázniuk kellene? Tehát nemtudták felfogni hogy miért?

De mivel a palócok emberszeretök voltak átérezték ök is hogy milyen rossz lehet az amikor fázik az ember. Szegény magorok! Különösen a gyerekeket sajnálták és áterezték hogy hogyan vacoghat a foguk a hidegben és talán sötétben is kell lenniük. Nagyon sajnálták öket és mintha a ezen gondolatok miatt úgy ézezték hogy náluk is hidegebb lett volna, úgy átérezték a magorok kínjait. Nemtudtak elége örülni a saját melegüknek. - Nem úgy van ez veled is?

A hirek hallatára összegyültek a palócok tanácskozni. A kérdés az volt hogy hogyan is lehetne segíteni a testvéri magorokat akik mos annyit szenvednek a hideg miatt. De hát mivel segítsék öket merthát pénzük kevés és pénzböl sokkal több van a magoroknál is. Szegényebbek voltak pénzben mint magorok de fázniuk mégse kellett. Mindég is meleg volt a szoba ha kellet, tüz volt a kandallóban és élvezték a melegét de most azt sem tudták élvezni a magorokra gondolva. - Mi lehet ennek az oka, csak azon gondolkodtak... és csóválták tanácstalanul a fejüket.

Az egyik palóc felállt és ezt mondta

  • Én azt hallottam hogy a magoroknál kevés az energia.
  • Hát az meg micsocsa csodafajta? kérdezte a másik.
  • Mi lehet az mi nekünk van de a magoroknak nincs? Ès annyira nincs hogy fázniuk kell most, vágta közbe a harmadik. Annyi sok lett a kérdés hogy végre mégis kifogytak mert nemvolt felelet. - Megtörtént veled is? Ha sokat kérdezel, mit mondanak a szüleid?

Csak egymásra néztek mint a kérdöjelek és egyszerüen megállt közgyülés, felosszlott magától mert senki sem tudta megmagyarázni hogy mi az hogy "energia". Hogyan segíteni ha nemtudjuk hogy micsoda az ami miatt a magoroknak fázniuk kell. Szegény magorok! sajnálkoztak és elszállíngóztak hazafelé.

folytatás köv

2. Küldöttség a magorokhoz

mvh
acsai

Itéljétek meg! Köszönöm!!! Majd jön a következö rész is.

monalisa1 # 2006.03.14. 14:59

A gyűjtött népmesékkel gondolom nincs gond, a saját kreált "tanmese" már aggályos lehet.

Legislator # 2006.03.14. 14:22

Most ez palóc mese, amit Te gyűjtöttél, vagy gyakorlatilag Te írtad? (Ez utóbbi tűnik valószínűbbnek).


Sunshine after the rain.

sincomi # 2006.03.13. 09:15

Az ügy a következö tanmeséröl szól:

Energia - palóc tanmese.

Az a vád merült fel ellenem aki a tanmese szerzöje hogy a törvényellenes népcsoportsértegetés miatt, ami a meségben elöfordul elfogadhatattlan, és a mesét nemszabad publikálni.

Mi a jog véleménye?Segítsetek! Merjem publikálni?

palóc