Jogsi elvétele, visszaszerzése


Macaroon # 2007.04.12. 08:16

Gyors kérdésem lenne, előre is köszönöm a válaszokat. Embernek elvették anno a jogsiját (léci a megérdemelte hsz-ektől kíméljetek, utánképzésen volt, és azóta SOHA nem vezetett semmilyen alkoholos állapotban, szal szerencsére jót tett neki, és szerencsés is volt...) A lényeg, hogy más februárban lejárt a büntetése, bement a jogsiért, nem tudta odaadni az önkormányzat, mondván, hogy hiányzik a jogerő, vagy mi, és hogy pasi menjen a bíróságra, járjon utána ilyenek. Hogy lehet ezt meggyorsítani? Ha most megállítja a rendőr akkor mi van? Már tök jogosan (szerintem) vezethet, teljesen a bürokrácia hibája, hogy nincs nála a papírja? Hova kell menni? Ki kell felhívni?
KÖSZI!!!

T r a v e n # 2007.04.13. 10:03

Kedves Macaroon!

Az, hogy valaki gépjárművet vezethet nem a szubjektív vélemény, de még csak nem is a vezetési képesség, hanem kizárólag a hatóság által kiadott jogosítvány birtokában lehetséges.
Lehet, hogy szerintetek "tök jogosan" vezeti az autót, de amennyiben ellenőrzés alkalmával erre fény derül, további szankciókra számíthat.
Az ítélet vizsgálandó, hiszen a gépjárművezetéstől való eltiltás mellékbüntetése a főbüntetést követően lép hatályba és onnantól számítandó...
Szabálysértés esetén az illetékes hatóságnál érdeklődjél, hogy mely időponttól emelkedett jogerőre a határozat.
Amennyiben a jogosítvány érvényességi ideje lejárt és a megadott határidőn belül nem érvényesítette hosszabbítással, úgy pedig újbóli KRESZ-vizsgát követően van lehetőség megszerezni.

Macaroon # 2007.04.13. 10:18

Köszi Traven, félreértesz, meg volt a határozat, hogy eddig meg amaddig el van tiltva, mindent elvégzett, rendesen, a jogsija érvényes, csak magát a JOGSIT nem adták eddig vissza...valamit mondott az önko, de nem tudom pontosan mit, hogy járjunk mi utána, hogy miért nem jött még meg a nemtudom mi a bíróságról, de tudom, hogy az eltiltás! már két hónapja lejárt, a jogis meg sehol...amúgy nem vezet autót...én vezetek, de szerintem vezethetne...nem a mi hibánk ez már, nem az ő hibája...

monalisa1 # 2007.04.13. 20:46

Miért nem megy be a bíróságra és tisztázza ott a dolgot?! Mert lehet hogy valami ok miatt még mindig nem jogos a jogosítvány, de előfordulhat hogy a bírósági adminisztárióban akadt el valahol a dolog.

Amíg nincs a kezében a jogsi semmiképpen ne vezessen, mert megfelelő utiokmány hiányában újabb eljárás indulhat ellene.

Macaroon # 2007.04.16. 12:19

Hát igen a miért nem megy be...
Amúgy köszi. Csak azt nem értem, hogy akadhat el egy ilyen dolog, így.

Traffic # 2007.04.20. 17:47

T. Macaroon!

Hova kell menni?
Bocs, de ez is kérdés volt.

Hogy lehet ezt meggyorsítani?

  • utánajárással

Ha most megállítja a rendőr akkor mi van?

  • sajna fel fogja jelenteni vagy helyszínbírságot alkalmaz

Már tök jogosan (szerintem) vezethet, teljesen a bürokrácia hibája, hogy nincs nála a papírja?

  • ha nem volt utánképzési kötelezettsége, akkor a bürokrácia hibája. Nem igazolást kértek tőle az utánképzésről?

Hova kell menni?
Ki kell felhívni?

  • vélhetően a Bíróságra/ot

Nekem is lenne egy (kettő) kérdésem. Meddig volt eltiltva és mely kategóriától? Esetleg a közúti járművezetéstől tiltották el?

monalisa1 # 2007.04.20. 18:56

Kedves Traffic!
Több mint 10 éve egészségi okból vezetéstől orvosilag eltiltva - amúgy a jogsit nem vonták be. Most felmerült annak reménye, hogy az illetékes orvos az egészségi alkalmasságot másként lássa...

Kedvező elbírálás esetén kell-e valamilyen vizsgát tenni, vagy elég lesz az orvosi pecsét és egyből lehet a volán mögé ülni?...

Köszönöm.

Traffic # 2007.04.20. 19:24

Kedves monalisa1!

Úgy tudom, hogy nem kell vizsgát tennie. El kell menni a lejárt vezetői engedéllyel és az orvosi igazolással az Okmányirodába és feltehetően kiadják az új -immár érvényes- okmányt.

Macaroon!
Újra elolvastam a hsz.-edet, figyelmetlen voltam. Szóval volt utánképzés, gondolom az igazolás is megvan. Érdemes elmenni a Bírósághoz és másolatot kérni a jogerős végzésről, majd azzal elmenni az Okmányirodába.

monalisa1 # 2007.04.20. 19:29

Hát ez kedvező., akkor a többi az orvos "meggyőzése".
Köszönet ismét.

Traffic # 2007.04.21. 12:49

Nagyon szívesen!

abrakadabra # 2008.09.08. 15:49

Nekem elvették a jogosítványom 3 évre. Én úgy tudom ha vissza akarom szerezni akkor újra le kell raknom a kreszt, a városi vezetés, és pszihológushoz is kell mennem. az lenne a kérdésem , hogy a kreszt és a városi vezetést bármely autósiskolába lerakhatnám , vagy van erre, külön kirendelt iskola?
előre is köszi a válaszokat

tatu # 2009.12.08. 08:32

nekem három évre elvették a jogosítványomat a b kategórijásat most járt le hova kell mennem vissza kérni és mit kell csinálnom a hoz hogy vissza adják

monalisa1 # 2009.12.08. 19:15

6 hónap túli eltiltás esetén utóképzésre kell menni, ez általában 1-2 hónap időtartam és általában 100+ ezer forint többletköltség.

Azt hogy helyileg hol van a tanfolyam arról a rendőrségen és/vagy valamelyik autósiskolán tájékoztatnak.

Csak az eredményesség után a jogosítvány visszakapása.

"Mona"
laikus hozzászóló

monalisa1 # 2009.12.08. 19:20

tatu

Ha a "B" kategórián kívül netán volt más kat. is vezetői engedélyed -vagyis csak a személyautó vezetésétől tiltottak el-, akkor nem kell utóképzést tenned - irány az okmányíroda.

tatu # 2009.12.09. 09:56

ugy értem hogy 3 évre veték el itas vezetés miattt és most járt le mit kell csinálni hogy vissza adják szeritem nem kel ujból vizsgáznom mert aki egyszer levizsgázott annak nem kel mégegyszer mert a vizsga meg van akkor miért kell tafojamra járni na akor mit is kell csinálni hogy vissza adják valaki irjale már

monalisa1 # 2009.12.09. 11:22

A vezetés némi gyakorlás után bizonyára nem okoz majd problémát. A KRESZ-tudást azonban sokkal szígorúbban bírálják el. Ezen kívül pszichológus véleményezi: alkalmas-e az illető a vezetésre?!

Ez az utóképzés mely 1-2 hónap időtartam és kemény tízezrekért.

Anno minek ittál?...
3 év eltiltás "hullarészegségért" járhat...
Vagy ha valaki többszörös visszaeső.

Üdv.

monalisa1 # 2009.12.09. 11:26

Mit kell csínálni: jelentkezni az utóképzésre és azt az eredménnyel abszolválni. Azt követően lehet menni a jogsiért az okmányirodába - addig szóba sem állnak az illetővel.

Általában az eltiltás letelte előtt 2-3 hónappal elkezdik az utóképzést, hogy mire az egyik lejár addig a másik is meglegyen.

Az elrendelő jogszabály 1992-től hatályos, tehát senki nem mondhatja, hogy még nem hallot róla.

Most magadat "büntetted" további 1-2 hónappal...

tatu # 2009.12.10. 05:09

na kérem egyáltalán nem vezettem részegen hanem a perszóba mulattam vidéken és beültem az autóba ami a presszó előtti parkolóban volt és el elaultam és volt ott valami verekedés és oda jöttek a rendőrők és engem is igazoltattak és enyi de sajna nem volt ügyvédre pénzem és úgyis a redöröknek adtakvolna igazat de én azt akarom meg tudni hova vagy hol kell jelenkezni vagy hol kell szólni hogy a jogsimat vissza akarom kapni

monalisa1 # 2009.12.10. 17:29

Nemzeti Közlekedési Képzés
(lánykori nevén KPM)

Azon belül Járművezető-képzés, és azon belül többek közt utánképzés.

Minden megyében megtalálható.

http://www.nkh.hu

Üdv.

monalisa1 # 2009.12.10. 17:30

Javítva: Nemzeti Közlekedési Hatóság

Aldozat98 # 2016.10.14. 11:20

Sziasztok!

Tanácsotok/segítségetek kérem egy jogosítvány visszaszerzés témában.

Röviden: bírósági szakasz alatt miképp lehet visszaszerezni a felfüggesztett vezetői engedélyt?

Részletek:

Nővérem jogosítványát függesztette fel a rendőrség, miután meggyanúsította halált okozó gondatlanságból elkövetett szabálysértés miatt (ha jól emlékszem, valami ilyesmi a megfogalmazás).
Azóta volt PÁV-on is, orvosi alkalmasságáról több szakorvos is nyilatkozott, hogy alkalmas.
Sajnos az ügy már 1.5 éve zajlik és további 1-2 év is elképzelhető (de fél év biztos).
Gyermekét neveli, férje külföldön dolgozik ezért nagyon nagy kényelmetlenség számára, hogy nem vezethet.
Az elsőfokú bírói ítélet nem jogerős és a bíróság nem foglalt állást a bevonással kapcsolatban. A bírósági ítélet egyébként 10 hó felfüggesztett, megelőlegezett mentességgel. (Bocs, ezt is elírhattam.) Szóval, a leggyengébb, ami kiszabható (a körülmények miatt).

A rendőrség által hivatkozott tv. szerint a jogosítáványát jogerős ítélet után kaphatja vissza, de úgy tudom, hogy van lehetőség arra, hogy kérvényezze a visszaadását.

Mi módon? Kinél, minél kell kérvényezni?

Segítségetek előre is köszönöm! Nagyon sokat számítana neki, ha visszakaphatná.

Ittasvezetes.hu # 2016.10.31. 19:32

Aldozat98

Ilyen ügyekben kizárólag az eljáró bíróság hivatott intézkedni.

Kérelem szövege (részlet)

"A terhelt vezetői engedélyének az eljárás jogerős befejezése előtt történő visszaadásáról az illetékes okmányirodánál intézkedni szíveskedjen."

Itt hivatkozni kell Kormányrendeletekre, valamint hosszasan kell taglalni az indoklást a kérelemre vonatkozóan.

A leírt történet alapján mi nem látunk esélyt erre, de meg lehet próbálni.


Információk - Ittas Jármüvezetöknek
Bevont Vezetöi Engedélyek
A Jogi Fórum szaknévsorának tagja
http://www.ittasvezetes.hu/adatlap

Kürtök # 2017.01.20. 19:03

Elég érdekes helyzetben vagyok. Elvégeztem az utánképzést, erre közölték, hogy mivel nincs magyarországi lakcímem, nem adják vissza a jogosítványomat. A kérdésre, hogy ha erről én már a kezdetek kezdetén tájékoztattam az illetékes hivatalt, miért nem tudtam mégse erről, kinyomták a telefont. Ilyenkor mi van? Egy valag pénz, a cirkusz a hazautakkal, minden irat és más landolt ahol kell, mégis mehetek a francba és ráadásul flegma büdös bunkó az összes ügyintéző.

cardy # 2017.12.21. 02:02

Sziasztok!

Elvették a jogsimat Németországban. Letöltöttem, kifizettem a büntetésemet. Hogyan kaphatok magyar jogsit ha lemondok a németről a tiltási idő alatt?Hova, milyen hivatalba kell beadnom a papírokat Mo-n , hogy után képzésre kötelezzenek.?

Köszönöm

wers # 2017.12.21. 05:21

Német jogsid van? Mit töltöttél le, ha most még titás van? Miért köteleznének M.o-n utánképzésre? Összeraknád mégegyszer a kérdésedet?