Oppsz, de jó, hogy benéztem!
Köszönöm szépen a választ.
Remélem, hogy az illetékhivatal nem fog vizsgálódni, elfogadja simán a használatbavételi engedélyünket.
Köszi.
Oppsz, de jó, hogy benéztem!
Köszönöm szépen a választ.
Remélem, hogy az illetékhivatal nem fog vizsgálódni, elfogadja simán a használatbavételi engedélyünket.
Köszi.
elve
Belterületbe vonás önkormányzati hatáskör, ahhoz nem kell az ingatlantulajdonosok hozzájárulása. Feltétel azonban, hogy annak összhangban kell lennie a településszerkezeti tervvel és a helyi építési szabályzattal.
Ha az önkormányzat a belterületbevonás kapcsán a tulajdonosokra hivatkozik, az csak azért lehet, mert a tervei között nem szerepelt a belterületbevonás költségeinek viselése, így ha nincs kellő számú támogató, akkor a szabályozási tervben előirányzott belterületbe vonás végrehajtásától eltekint, illetve későbbi időpontra halasztja. A bevonás végrehajtása is az önkormányzat hatásköre, így ő dönti el, hogy mikor kerüljön erre sor.
Amire az építésügyi hatóság építési engedélyt adott, arra annak elkészültét követően használatbavételi engedély is eredméynesen kérhető. A használatbavételi engedélyezési eljárás során az építésügyi hatóság csak azt vizsgálhatja, hogy az építmény az engedélynek, és engedélyezett terveknek megfelelően készült-e el, valamint, hogy az építmény a tervezett rendeltetsének megfelelő biztonságos használatra alkalmas állapotban van-e.
A használatbavételi engedélyezési eljárás keretében olyan új feltétel nem támasztható, melyet az építési engedéylezési eljárás keretében kellett volna vizsgálni.
Szocpol és a szja visszaigénylés szerintem a lakáshoz társul, így véleméynem szerint nyerhető, ugyanakkor a telekvásárláskori illetékfizetési kötelezettség a telekhez, jelesen az építési telekhez párosul. A külterületi földrészlet jellemzően nem építési telek, így ennél a kedvezmény nem lesz érvényre juttatható.
(Szerintem)
Bocs, a "ha jól emlékszem" beszúrás a önkormányzat egyik osztályának a nevére vonatkozik, nem a lakossági fórumon elhangzottakra.
Köszönöm Gitron, kezdek megnyugodni.
Valamiféle gond azért lehet a hivatalnál, mert míg az építésügyiek sorra megadják az építési engedélyeket, addig a városüzemelés (ha jól emlékszem) a lakossági fórumon a belterületbe vonás mellett azzal érvelt, hogy csak így kaphatunk majd engedélyt.
Még1 köszi mindenkinek.
Pillanatnyilag nem érzem át a belterületbe vonás fontosságát, vagy feltétlen szükségességét.
A helyi építési szabályzat (amit rendezési tervnek neveztek) besorolja a területet valamilyen beépítésre szánt területbe, mondjuk lakóterületbe. Ehhez meg kell állapítania - többek között - a közművesítettség szükséges mértékét. Ha ez biztosított, simán lehet építeni. Az építés engedélyezése során - ha valaki mezőgazdasági területen kíván építeni - be kell szerezni a földhivatal más célú hasznosításhoz adott engedélyét.
Tehát az adott terület ki lesz vonva a mezőgazdasági művelésből, s adott esetben földvédelmi járulékot is kell fizetni. (Tudomásom szerint jelenleg nem kell ilyet fizetni lakóház építése esetén.) Amennyire e pillanatban látom, pusztán elvi jelentősége van a belterületbe vonásnak.
Az persze előfordulhat, hogy a helyi építési szabályzat például előírja, hogy belterületbe vonást követően szabad építést engedélyezni. Ennek viszont ellentmond az, hogy a kérdező megkapta az engedélyt.
Húú Woodslave, lehet, hogy földik vagyunk? Vagy csak nagy az Isten állatkertje? :)
Nekünk is felvetették, hogy lehet tömbönként, apránként is belterületbe vonulni, csak az a kikötés, hogy a tömb egyik oldala csatlakozzon már belterületbe vont részhez, nem lehetnek szigetek.
Nyeles belterület. :O)
Polgármesteri kreativitás...
a mi esetünkben van egy elfogadott rendezési terv. Bár ebben benne van, hogy a testület a belterületbe vonással abban az esetben foglalkozik, ha a tul-ok megegyeznek. Ennek alapján egyes ingatlanok tulajdonosai fordulnak a földhivatalhoz és kérik a művelésből kivonás engedélyezését, a kiszabott földvédelmi járulék megfizetése is szükséges, vázrajz, majd az önkormányzat adja be ismételten a kérelmet. mi (illetve egy kolléga én csak figyelek) ezt most egy ingatlanra csináljuk, namármost a rendezési terv alapján az ingatlan belterületbe vonható és a tulajdonos kéri, akkor csak az az ingatlan kerül belterületbe, a körülötte lévő szomszádos telkek nem...?? Az illetékes polgármester szerint legalábbis ennek nincs akadálya..
Köszönöm Gitron, ez alapján tehát nem érvényteleníthetik az építési engedélyem utólag csak azért, mert a lakók nem szavazzák meg a belterületbe vonást. Vagyis -ha betartom az engedély kiadásakor érvényes építési előírásokat- meg kell adniuk a használatbavételit is.
Hidd el KBS, hogy nem akarlak félrevezetni. Mindkét mondat igaz per pillanat. Még én is érzem az ellentmondásokat, dacára, hogy csak a műszaki felsőoktatásban tanultam a kötelező 1 félév jogot. Az a gond, hogy az önkormányzatnál nincs senki, aki észrevenné. Szerintük ez így van rendben.
A szavazási arányról van ötletetek? Elég a sima fele+1 vagy minősített többség kell? Vagy ez is csak helyi szinten létezik, s nincs is leszabályozva?
„de a kihirdetés alapján (amit ha megtalálok, akkor majd linkelem) elfogadták a rendezési tervet.”
Én elhiszem. De melyiket higgyem el: amikor azt mondod „elfogadták a rendezési tervet” vagy azt, amikor azt írod: "Ha mindez megtörtént, akkor máris ripsz-ropsz belterület leszünk"? Az ugyanis lehetetlen, hogy belterületbe vonták, mégsem belterület.
Köszönöm, gitron, így legalább az építési engedélyen nem csodálkozom. Mondjuk, magam is láttam már külterületen, zártkertben épületet - még lakóépületet is.
Azt jegyzem meg, hogy a jelen építési törvény - a korábbitól gyökeresen eltérően - a beépíthetőséget nem köti össze a belterületi státusszal. Beépítésre szánt és beépítésre nem szánt területeket különböztet meg. Igaz ugyan, hogy a beépítésre szánt terület jellemzően belterület, de ez nem kizárólagos.
Bocs KBS, de a kihirdetés alapján (amit ha megtalálok, akkor majd linkelem) elfogadták a rendezési tervet.
A szocpolban félreérthető voltam: még nem kaptam meg, mert a bank (KHB) azt mondta, hogy akkor jöjjek vissza, ha 80%-os a készültség.
Építési engedélyem meg természetesen van. Sőt, a jövendőbeli szembeszomszédom (ő külterületis - szántó besorolás) szintén megkapta néhány hete az engedélyt családi ház építésére.
Látod, ez miatt fordultam ide, mert a józan észnek teljesen ellentmondanak az események (mármint az én 'józaneszemnek'), és valóban nem tudom, hogy mit fog lépni az önkori, ha kérem a használatbavételit egy olyan családi házra, ami nem belterületen áll majd.
A rendezési terv jogszabály. Ha elfogadták, és hatálybalépett, akkor a belterület és a külterület határa ott van, ahol abban kijelölték.
Elve alanti hozzászólásából ki is derül, hogy elsőre elnagyolta a tényállást: valójában nem fogadták el a rendezési tervet - a terület nem belterület. De azt sem értem, hogyan kaptak építési engedélyt meg szocpolt közművesítetlen külterületre.
Először is köszi a figyelmet. Szóval ha nem kerek, akkor még gömbölyítem:
Szóval most van a szavazás, hogy akarjuk-e. Mindenki kapott egy levelet, melyben szerepel a telkére jutó vázrajz készítési költség (az önkori az egész területre elkésszítteti a vázrajzot, nekünk "csak" ki kell fizetnünk a részünket), a földhivatal díja, továbbá egy utalás, hogy meg kell fizetni a földvédelmit is, melyet a földhivatal fog megállapítani.
Ha mindez megtörtént, akkor máris ripsz-ropsz belterület leszünk.
És hogy miért tiltakoznak ez ellen sokan?
Kerekebb?
Ooooopsz! Véletlenül többször is megjelent a hozzászólásom, úgy látom...
A rendezési terv elfogadása csak egy bevezető lépcső szerintem. Ettől még szükséges, hogy a tulajdonosok kötelezettséget vállaljanak a felmerülő költségek megfizetésre és akkor lehet megvalósítani a rendezési tervben foglaltakat.
A rendezési terv elfogadása csak egy bevezető lépcső szerintem. Ettől még szükséges, hogy a tulajdonosok kötelezettséget vállaljanak a felmerülő költségek megfizetésre és akkor lehet megvalósítani a rendezési tervben foglaltakat.
No de ha a hatályos rendezési tervben belterület (l. " A rendezési tervet elfogadták"), akkor miről beszél a kérdező? Mondom, hogy nem kerek.
a tulajdonosok kérelmére történik, engedélyezi a földhivatal földvédelmi járadékot kell fizetni, hatósági engedélyek, vázrajz kell.
Én már láttam olyat, hogy szükség volt a tulajdonosok kötelezettségvállalására a belterületbe vonás költségeivel kapcsolatban. Nem vagyok benne biztos, de nem lehet, hogy pl. földvédelmi járulékot kell fizetniük?
Valami nem stimmel ebben a tényállásban. Nem kell az érintett tulajdonosok hozzájárulása a belterületbe vonáshoz. (Arra ki sem térek, mennyire életszerű, hogy az tulajdonosok tiltakozzanak az értéknövekedéssel járó módosítás ellen.)
Egy másik topicban feltettem a késrdést, azonban válasz nem érkezett rá. Ezért megpróbálom újra, mert az idő sürget és megoldást még nem találtam. Tehát a problémám:
Múlt évben vásároltunk egy zártkert besorolású telket egy olyan területen, ahol éppen elfogadás alatt volt a rendezési terv, mi szerint belterületté lesz nyilvánítva. A rendezési tervet elfogadták, mi az építési engedélyt megkaptuk. Az építkezés felénél tartunk, s most kiderült, lehet, hogy nem is lesz ez belterület, mert a telektulajdonosok jó része nem adja a hozzájárulását.
Kérdéseim:
Előre is köszönöm a segítségeteket!
üdv
laca
kiadja a Jogászoknak Kft.
cégjegyzékszám: 02-09-067243
adószám: 12559044-2-02
Mi és cookie-kat és egyéb nyomkövetési technológiákat használunk, hogy javítsuk az Ön élményét weboldalunkon. Személyre szabott hirdetések és tartalom, reklámozás és tartalommérés, közönségkutatás és szolgáltatásfejlesztés céljából tárolhatunk és/vagy hozzáférhetünk információkhoz egy eszközön, és feldolgozhatunk személyes adatokat, például az Ön IP-címét és böngészési adatait. Ezenkívül felhasználhatjuk a pontos földrajzi helymeghatározási adatokat és az eszközök beolvasásával történő azonosítást.
Felhívjuk figyelmét, hogy hozzájárulása minden aldomainünkre érvényes. Hozzájárulását bármikor módosíthatja vagy visszavonhatja, ha rákattint a képernyője alján található „Hozzájárulási beállítások" gombra. Tiszteletben tartjuk döntéseit, és elkötelezettek vagyunk amellett, hogy átlátható és biztonságos böngészési élményt nyújtsunk Önnek.
Süti | Időtartam | Leírás |
---|---|---|
COOKIE_SUPPORT | 1 year | Ezt a sütit a Liferay állítja be. Ez a süti annak ellenőrzésére szolgál, hogy a látogató böngészője támogatja-e a sütiket. |
JSESSIONID | JSP-ben írt webhelyek használják. Általános célú platform-munkamenet sütik, amelyek a felhasználók állapotának az oldalletöltések közötti fenntartására szolgálnak. | |
PHPSESSID | Ez a süti a PHP-alkalmazásokban található. A cookie a felhasználók egyedi munkamenet-azonosítójának tárolására és azonosítására szolgál a felhasználói munkamenet kezelése céljából a weboldalon. A munkamenet-süti a böngésző összes ablakának bezárásakor törlődik. | |
SERVERID | Ez a süti arra szolgál, hogy a felhasználót egy adott szerverhez rendelje, így jobb és gyorsabb szerveridőt biztosít. Emlékszik arra, hogy melyik szerver szállította az utolsó oldalt a böngészőnek. Segít a terheléselosztásban is. | |
viewed_cookie_policy | 1 year | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |
---|---|---|
Gdyn | 1 year 1 month | Ezt a sütit a Gemius szolgáltató állítja be. Ezt a sütit a MOSS és a fejlett webstatisztikák technikai munkamérésének végrehajtásához használják. |
GUEST_LANGUAGE_ID | 1 year | Ez a süti a látogatók által preferált nyelvi azonosító tárolására szolgál. |
---|---|---|
_ga | 2 years | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A cookie-t a látogatói, munkamenet- és kampányadatok kiszámítására és a webhely használatának nyomon követésére használják a webhely analitikai jelentéséhez. A cookie-k névtelenül tárolják az információkat, és egy véletlenszerűen generált számot rendelnek hozzá az egyedi látogatók azonosításához. |
_gat_UA-112481-1 | 1 minute | Ez a Google Analytics által beállított mintatípusú cookie, ahol a névben lévő mintaelem tartalmazza a fiók vagy a weboldal egyedi azonosító számát, amelyre vonatkozik. Ez a _gat cookie egy változata, amelyet a Google által rögzített adatok mennyiségének korlátozására használnak a nagy forgalmú webhelyeken. |
_gid | 1 day | Ezt a sütit a Google Analytics telepíti. A süti arra szolgál, hogy információkat tároljon arról, hogy a látogatók hogyan használják a weboldalt, és segít a weboldal teljesítményéről szóló elemzési jelentés elkészítésében. Az összegyűjtött adatok között szerepel a látogatók száma, a forrás, ahonnan érkeztek, és a meglátogatott oldalak névtelen formában. |
UID | 2 years | No description available. |
---|---|---|
_goa3session | 2 days | Ezt a sütit a szolgáltató Adverticum állítja be. Ezt a sütit a hirdetések kiszolgálásának folyamatához és a hirdetők számára statisztikai adatok gyűjtéséhez használják. |
fr | 3 months | A sütit a Facebook állítja be, hogy releváns hirdetéseket jelenítsen meg a felhasználóknak, valamint mérje és javítsa a hirdetéseket. A cookie a felhasználó viselkedését is nyomon követi az interneten keresztül azokon az oldalakon, amelyek Facebook pixellel vagy Facebook social pluginnal rendelkeznek. |
Gtest | 1 year 1 month | Ezt a sütit a felhasználói viselkedés és a weboldalon végzett tevékenységek gyűjtésére használják a weboldal optimalizálása érdekében. Segít továbbá a Google Ads és a Google Analytics számára a látogatói információk marketing célú összeállításában. |
i | 1 year | Nincs információ. |
IDE | 1 year 24 days | A Google DoubleClick használja, és információkat tárol arról, hogy a felhasználó hogyan használja a weboldalt és minden más hirdetést a weboldal meglátogatása előtt. Ezt arra használják, hogy a felhasználóknak a felhasználói profilnak megfelelő, számukra releváns hirdetéseket jelenítsenek meg. |
mc | 1 year 1 month | Ez a cookie a Quantserve-hez kapcsolódik, hogy anonim módon nyomon követhesse, hogy a felhasználó hogyan lép kapcsolatba a weboldallal. |
test_cookie | 15 minutes | Ezt a sütit a doubleclick.net állítja be. A cookie célja annak megállapítása, hogy a felhasználó böngészője támogatja-e a cookie-kat. |
VISITOR_INFO1_LIVE | 5 months 27 days | Ezt a sütit a Youtube állítja be. A weboldalon beágyazott YouTube-videók információinak nyomon követésére szolgál. |
YSC | session | Ezt a sütit a Youtube állítja be, és a beágyazott videók megtekintésének nyomon követésére szolgál. |
---|---|---|
_goa3test | 2 years | No description available. |
_ia_uid | 5 months 27 days | No description |
_ia_version | 5 months 27 days | No description |
CONSENT | 16 years 6 months | No description |
INX_CHECKER2 | 16 years 6 months | No description available. |
legacy-psid | No description available. | |
nxdigitolvasosession | No description | |
psid | session | Nincs elérhető információ. |
yt-remote-connected-devices | never | No description available. |
yt-remote-device-id | never | No description available. |