Zenélés a lakóközösségben


Jeromos # 2018.11.24. 12:45

Kedves Fórumtagok!

Abban kérnék segítséget, hogy van-e arra valamilyen előírás, hogy naponta mennyi ideig lehet hangszeren gyakorolni lakóközösségben. Nem társasház, így nincs házirend. Azt olvastam a kerületi rendeletben, hogy reggel 8 és este 8 között lehet, na de mennyi ideig? Akár reggel 8-tól este 8-ig egyfolytában? Köszönöm, ha tudtok segíteni.

Szomorú örökös # 2018.11.24. 14:33

Jeromos

Azt olvastam a kerületi rendeletben, hogy reggel 8 és este 8 között lehet, na de mennyi ideig? Akár reggel 8-tól este 8-ig egyfolytában?

Gondolkodj a körülötted lakók fejével, ez ilyen egyszerű.
Ha téged nem zenészként zavarna, akkor valószínűleg őket is fogja. :-)

Jeromos # 2018.11.24. 16:31

Szomorú örökös!

Ha a többi szomszédra gondolsz, akkor az nincs. :(

efi99 # 2018.11.24. 18:38

Azért az sem mindegy, hogy fuvola vagy orgona.

Szomorú örökös # 2018.11.24. 18:42

efi99

Azért az sem mindegy, hogy fuvola vagy orgona.

Vagy esetleg trombita, netán zongora. ;-)

nonolet # 2018.11.24. 23:00

Jeromos

"Akár reggel 8-tól este 8-ig egyfolytában?"

Akár...

Azonban jogod van a lakásod háborítatlan birtoklásához.

Így, a ZAVAR valaki a birtoklásban
akkor kérhetsz birtok védelmet ellene.

A első évben a jegyzőtől.

1 év után már csak a bíróságtól.

- -

Elsőnek beszélj vele és békésen közöld, hogy

  • vagy ne itt gyakoroljon
  • vagy HANGSZIGTELJE kellően a helyiséget

ÉS

  • adj erre ésszerű határidőt, mondjuk 60 napot

ÉS

  • közöld, hogy utána jogi útra lépsz

Erről készíts egy feljegyzés, amit a 2 tanú is aláír.
Ezt utána (másolatban) postán is küld el neki TÉRTIVEVÉNNYEL!

Aztán vársz...

Ha megoldódik OKÉ! nyertél.

Ha nem akkor irány a jegyző vagy a bíróság.

Itt sem ártanak a tanúk, tehát néha hallgattas velük zenét... hogy tudjanak majd tanúskodni róla.
Nem árt a hangfelvétel sem :-)
Rajta a tanúk hangjával is a zene közben.

Szomorú örökös # 2018.11.25. 05:35

nonolet

Szerintem valamit nagyon benéztél Jeromossal kapcsolatban!
Ő akar zenélni, gyakorolni, nem pedig őt zavarja más zenéje, gyakorlása. :-)

Jeromos # 2018.11.25. 08:51

Szomorú örökös!

Dehogy akarok én zenélni!!! Nonolet nem nézte be, te nézted be!

Nonolet!

Köszönöm, igen, ezeket tudom, csak azt akartam megtudni, hogy van-e valami szabály arra, hogy mennyi ideig lehet zenélni.

SolnesM # 2018.11.25. 08:53

Jeremos !

hogy naponta mennyi ideig lehet hangszeren gyakorolni lakóközösségben.
ha van hangszered akkor 0 órától 24 óráig lehet.
Visz ha van valami tiltó előírás, akkor csak annak előírása szerint szabad.

Jeromos # 2018.11.25. 09:33

Sajnos nincs előírás. Nem társasház, nincs házirend.

Szomorú örökös # 2018.11.25. 10:09

Jeromos

Hát sajnálom, hogy nem értékeled a művészetet. Vagy csak szimplán irigység?
Tudod én is muzsikus vagyok, bár én inkább a zenészeimmel együtt gyakorlok a próbán, nem itthon, mert vallom, hogy gyakoroljon, akinek szüksége van rá. Egy igazi született zenésznek ez a zsigereiben van. És ahhoz, hogy te a koncerten élvezkedj, nagyon sok háttérmunka szükséges, ezek közé tartozik az otthoni gyakorlás is. És pontosan ezért a zenész sohasem a színpadon gyakorol, hanem otthon. Nyilván ezt nem tilthatod meg neki normális emberi körülmények között csak azért, mert hozzád behallatszik. Ha jól értettem akkor, nem a közeledben szól a muzsika, mégis úgy gondolod, hogy téged zavar. Nos, javaslok valami jó kis füldugót, de a tiszta lelkiismeret hihetetlen belső nyugalmat tud árasztani, elhiheted nekem. :-)

Jeromos # 2018.11.25. 12:30

Szomorú örökös!

Te nagyon rosszul látod a helyzetet. Nem baj, mert nem írtam le mindent részletesen (mert irreleváns), de akkor ne ítélkezz!!

Itt semmiféle "művészetről" nincs szó, egy 6-7 éves gyerek klimpírozik egész délután, este, hétvégén valami zongorán, vagy elektromos cuccon, nem tudom min, nem is érdekel. És de, falszomszéd! Mert két lakásos a ház...

Valamint azt sem tudod, csak osztod az észt, hogy ez egy deviáns család, akinek számtalan társadalmi együttélésre alkalmatlan viselkedését kell elviselnünk, éjszaki bulikat beleértve.

Füldugóban pedig éld te az életedet. Remélem egyszer majd megtapasztalod milyen az, ha ilyen emberek mellett élsz és akkor majd visszaolvashatod az itteni javaslataidat.

Vadsuhanc # 2018.11.25. 12:36

Kedves Jeromos!

A problémáddal fordulj a Polgármesteri Hivatalhoz. Részletesen írd meg a problémádat ( minden részletre kiterjedően ) és kérjed az intézkedés lefolytatását vagy ha annak törvényi akadálya van akkor az akadály részletes indokolásával ellátott válasz megküldését.

A Hivatal majd kivizsgálja a panaszod és ha jogos akkor intézkedni fog.

Szomorú örökös # 2018.11.25. 12:54

Jeromos

Itt semmiféle "művészetről" nincs szó, egy 6-7 éves gyerek klimpírozik egész délután, este, hétvégén valami zongorán, vagy elektromos cuccon, nem tudom min, nem is érdekel

Neked nem az, de nekik lehet. Nem mindenki születik Mozart típusú csodagyerekként. Az, hogy neked nem tetszik, az a te gondod, de ettől még lehet művészet. Ő játszik azon a zongorán, szerintem azt neveznék inkább klimpírozásnak, ha te ülnél oda eléje. :-D

Valamint azt sem tudod, csak osztod az észt, hogy ez egy deviáns család, akinek számtalan társadalmi együttélésre alkalmatlan viselkedését kell elviselnünk, éjszaki bulikat beleértve.

No látod, itt a legnagyobb gond, hogy ítélkezel felettük, holott lehet te is valami hasonló egy kellemetlen szomszéd vagy az ő szemükben. Átmentél már egyszer is és udvariasan megkérted őket, hogy esetleg pihenni szeretnél? Nyilván C-dúrban kezdted mindjárt a mondanivalódat, márpedig amilyen az „adjon Isten”, általában olyan szokott lenni a „fogadj Isten” is. Ha úgy cirkuszoltál velük, mint ahogy itt is teszed, akkor ne csodálkozz, ha magasról tesznek a fejedre. Egyébként meg ha nem lépik át a zavaró decibel határt, akkor bocsi, nem szólhatsz bele, hogy ők mit tesznek a saját tulajdonukon belül.

Remélem egyszer majd megtapasztalod milyen az, ha ilyen emberek mellett élsz

Köszi, már megtapasztaltam! Volt a régi házamban az udvaron belül egy, a gyerekeivel rendszeresen ordítozó rokonom, azon kívül egy alkoholista szomszédom, aki ittasan többnyire balhézott agresszíven mindenkivel, úgyhogy köszi, tudom, hogy milyen. Azonban elköltöztem onnan, és jelenleg max. azt kell átélnem, hogy este fél 8-kor a szomszéd láncfűrésszel vág magának némi tüzelőt, de egyrészt ez sohasem tart sokáig, másrészt meg van hozzá humorérzékem. És lám, teljesen jóban vagyok a jelenlegi szomszédaimmal, pedig néha itt is előfordul, hogy előveszem a hangszert és gyakorlok. Tudod, ez egy zenésznél általában előfordul, max. nálam kicsit ritkábban. :-D

Egyébként meg te se ítélkezz, mert nincs jogod hozzá és ha csak fél információkat osztasz meg, akkor milyen jogod van kiosztani itt bárkit is, mert nem neked megfelelő választ adott? Ha csak szimplán gyakorol a gyerek, azért nem szólhatsz, amennyiben ezt a megfelelő előírt decibel tartományon belül teszi. Nyugodtan jelezd a jegyző felé, mert az a hivatalos megoldás. Ahogy kifizetted ennek az illetékét, máris foglalkozni fognak az üggyel. Ingyen még a borítékodat se fogják kibontani. ;-)

Jeromos # 2018.11.25. 13:22

Szomorú örökös!

Ezt is rosszul látod, mert 8 évig zongoráztam. Gyerekkoromban, társasházban. 20-30 perc volt naponta megengedve, ezt elviselte az a tizenvalahány lakás, akikkel együtt éltünk és én is elviselném.

A következő bekezdésedet is rosszul látod. Évek óta megy az udvarias kérés - udvarias válasz, de érdemben semmi nem történik.

Nem fogok elköltözni és 10 milliókat bukni azon, hogy piaci áron nem lehet eladni egy deviáns szomszédokkal megáldott lakást. De te tedd ezt...

Amúgy jogi fórumon jogi segítséget kértem. Kétféle választ vártam 1. Igen, van 2. Nincs. Teljesen felesleges itt litániákat írnod, mert ha erre lennék kíváncsi akkor nem ide írok és főleg nem egy unatkozó "szomorú művésztől" fogok segítséget kérni.

Jeromos # 2018.11.25. 13:24

Vadsuhanc!

Igen, köszönöm ezt fogom tenni, csak előbb tisztázni akartam ezt a dolgot.

gerbera317 # 2018.11.25. 14:05

Off
egy 6-7 éves gyerek klimpírozik egész délután, este, hétvégén
Csak úgy látatlanban, a miheztartás végett: A hangszeres gyakorlás tipikusan az a tevékenység, amit egy gyerek nem, vagy csak napi néhány percben végez, de akkor az eredménye is a ráfordított idővel áll arányban. Ha ez a gyerek valóban naponta több órát klimpírozik, és még hétvégén is, az már régen nem klimpírozás. Ezt illene tudni felismerni.
On

Ez azért volt off, mert ennek semmi köze a joghoz. A jogi oldala az, hogy vajon a kérdező köteles-e akaratán kívül figyelemmel kísérni a szomszéd gyerek művészi fejlődését. Álláspontom szerint, nem köteles.

Szomorú örökös # 2018.11.25. 14:21

Jeromos

8 évig zongoráztam. Gyerekkoromban, társasházban

Hát ha ezek után semmilyen tolerancia nem maradt benned egy zenélő gyerekkel szemben, akkor az azt jelentheti, hogy most irigykedsz, mert a gyereknek van a zenéhez tehetsége, neked meg semmi nem volt.

És ha a kerületi rendeletet betartják, hogy reggel 8 és este 8 között gyakorol csak a gyerek, akkor a jegyző is kb. ennek fényében fog dönteni, nem a te elvakult dühöd és gyűlöleted lesz a mérvadó számára.

És semmit nem látok rosszul, szimplán kérdeztelek. Továbbra is állítom, hogy ha annyira voltál „udvarias”, mint ahogy itt kezdted a kérdésedet, akkor nem csodálom, hogy nem foglalkoznak veled.

Mint írtam, csak nézőpont kérdése, hogy ki a deviáns. Ha úgy gondolod, hogy az ellenségeskedést a szomszédoddal a jegyző fogja megoldani, hát nem vagyok benne biztos. Inkább menj át hozzá egy üveg borral, igyátok meg és beszéljétek meg a gondjaitokat. Hidd el, a jegyző ennél sokkal fontosabb dolgokkal kellene foglalkozzon, az ilyen feladatokat ők sem szeretik, mert ez a tipikus „Péter és Pál diófáján a fülemüle füttye” esete. Neki ez sohasem lesz fontos ügy.

És én nem teszem ezt, mert már megtettem, lassan egy éve teljesen nyugalomban és békében élek, mert egyetlen ilyen hozzád, meg az előző lakhelyemen élő hasonló emberektől jó messzire vagyok. :-)

Szomorú örökös # 2018.11.26. 04:24

Kedves Jeromos

Én kizárólag az emberi részéről írtam véleményt, arról pedig gerberától is kaptál, érdekes az nem zavart.

  1. Attól, hogy te nem tartod művészetnek, még attól az lehet, nyilván ezt így nem fogjuk a te szubjektív elmesélésed alapján eldönteni.
  2. Hogy mi is az a klimpírozás? Kb. az, amit te napi 20-30 perc gyakorlással elértél a zongorán. Azzal ugyanis valóban mást nem lehet elérni. :-)
  3. A kerületi rendelet nagyon szépen megszabja, hogy neked mit kell elviselni a lakóövezetben és ebben hiába reménykedsz, a jegyző sem fogja felülírni. Mosolyogva meghallgatja a panaszodat, majd 30 nap múlva „iktatja” a beadványodat az irattárba, ami kb. ennyit is ér. ;-)
  4. Szerintem nem a szomszédod a deviáns, hanem az, aki napi 24 órában csendrendeletet akar elérni a szomszédja privát szférájában, holott ezt a saját fala szigetelésével is meg tudná oldani.

És köszönöm, majd én eldöntöm, hogy mit szeretnék tenni, azt nem te fogod nekem megszabni! Részemről befejeztem! ;-)

matthiasi # 2018.11.26. 17:26

Jeromos !
ha nincs házirend hát alkotni kell egyet. És demokratikusan elfogadni !

gerbera317 # 2018.11.27. 07:24

OFF drfőmosza: „A zene mindenkié
Ez egy olyan tényállítás, ami eleve nem igaz. Kodály is tudta ezt, ezért nem is így fogalmazott; nem állított, hanem az irányelvet fogalmazta meg: "Legyen a zene mindenkié". Persze, a te interpretációdban is értettük. :-) ON

gerbera317 # 2018.11.27. 07:43

Az, ami megszólal.

wers # 2018.11.27. 08:25

OFF

Édesanya intelmei elsősorban a naygszülők felé, nem csak karácsony előtt:

Ha még egyszer zajos hangos játékot vesztek a gyerekeknek - ide értve a sípot, dobot, csörgőt, szirénázó autót... stb. ( síró baba határeset) azt tartsátok meg játszani a ti lakásotokban. Hozzánk be nem engedem!

ON

gerbera317 # 2018.11.27. 08:28

OFF „Hozzánk be nem engedem!” - Felénk be nem engedem. ON