Határidő


largerroberto # 2020.12.18. 13:15

Eshet munkaszüneti napra, de kivételes esetben, amennyiben aznapi munkarend szerint dolgoznak a hatóságnál.
Pl. nemzetközi ocsmányirodánál így lehetséges, jelen esetben nem.
Egyébként mi ez a gyakorlat mostanában,, hogy november 25-én elküldik cégkapura, hogy november 29-ig van 3 nap valamilyen intézkedésre? 2 kormányhivatalnál is láttam ezt. Miért nem kalkulálnak az átvétellel, ami most is ugyanúgy 2*5 munkanap, mint a postai útnál?

nanemaaa # 2020.12.16. 09:14

Hááát a kereset indításra rendelkezésre álló törvényes határidőt valóban nem éri meg lekésni.
Egyébként az Ákr. szerint a munkaszüneti napra eső határidő az azt követő első munkanapon jár le. Elég hülye az a hatóság, aki úgy állapít meg határnapot, hogy az munkaszüneti napra essen. :O

largerroberto # 2020.12.15. 11:19

Tisztelt Fórumozók!

Igazolási kérelemmel kapcsolatban mi az ügyintézők Ákr-alkalmazási gyakorlata? Történt, hogy 3 napos határidőt tűzött bizonyítási indítványok megtételére, de konkrét napra (!) datálva a lejártát, nem a kézhezvételtől számított 3 napra. Ez a konkrét nap 29-e, vasárnap volt.. Majd 30-án meghozta az ügydöntő, bírságot kiszabó végzést az ügyintéző, úgy, hogy a 3 nap alatt (amely 3 nap utolsó napja valójában 30-a volt) nem tettük meg a bizonyítási indítványokat. Igazolási kérelemmel éltünk, bár valójában nem is volt mulasztás, először szóban azt ígérte az ügyintéző, helyt adva az igazolási kérelemnek és visszavonja a döntést. Majd most már nem hajlik a visszavonásra, csak ha keresetnek kérem tekinteni az igazolási kérelmet. Nem kérném annak tekinteni, mert nem komplett kereset még, hanem egy igazolási kérelem, az elmulasztott cselekmény megtételével, bizonyítási indítványok előadásával. Azért nem bírálja el igazolási kérelemként, mert az eljárás már lezárult, ezt a jogértelmezést hogy a legegyszerűbb megtörni? Ennyi erővel egyébként fellebbezési/keresetindítási határidő késését se lehetne igazolási kérelemmel orvosolni.

nanemaaa # 2020.03.11. 07:42

Kérelemre induló eljárásban nem kell a hatóságnak döntenie arról, hogy megindítja-e az eljárást, hiszen azt maga az ügyfél indítja meg a kérelem benyújtásával.
Ugyanakkor a hatóság a kérelemnek a hatósághoz érkezését követő naptól számított 8 napon belül meg kell hoznia a függő hatályú döntését, kivéve, ha ezen időn belül az ügyet lezáró érdemi döntést tud hozni.

Zoltán_22 # 2020.03.10. 15:23

Amennyiben közigazgatási eljárásban nincs meghatározva, hogy hatóságnak mennyi időn belül kell eljárást megindítania, akkor milyen határidő lehet - és milyen alapon.