Településképi bejelentés elmulasztása


Hutyimalac # 2020.11.16. 12:39

Kedves Gerbera!
Sajnos azt kell mondanom, hogy a helyi Önkormányzat alkotta építési szabályozás szentírás.
Szerencsés az a település ahol nem részletes, de pl. nálunk minden 50 évnél régebbi épületet helyi védettség alá vontak. Ez év tavaszán változtattak rajta. Így a mi házunk is ez alá esett. Még cserepet sem cserélhettünk a melléképületen.
Sok épület összeomlott, így került a módosításra sor.
Pénz is kell egyes rendelkezésekhez és azok betartatásához.
A bejelentés még nem késő.

Tybo82 # 2020.10.12. 17:23

Kedves Gerbera,

Köszönöm a választ. Akkor ezek szerint az alapján, amiket írtatok, a legnagyobb esélye annak van, hogy senki nem fog szólni egy szót sem, de ha szól is, akkor maximum kapok egy mérsékeltebb büntetést a bejelentés elmulasztása miatt, de olyan nagy károm nem nagyon lesz. Ez bíztató, főleg, mert igazából mégiscsak jobban néz ki így a ház, mint egy éve :)

gerbera317 # 2020.10.12. 11:49

Tehát akkor nem "felétek", hanem "hozzátok"? Mert akkor folytathatjuk.
A lepukkant putriból felújított putrit csinálni valószínűleg nem alapoz meg szankcionálandó szabályszegést, illetve kicsi a valószínűsége, hogy köteleznének az eredeti állapot visszaállítására. Az ilyen jellegű helyi rendeletet általában arra hozzák, hogy a lepukkant parasztházat ne tájidegen, vagy a település képébe nem illő görög tavernának, vagy orosz faháznak újítsad fel.
Mindez persze nem mentesít a bejelentési kötelezettség alól.

Tybo82 # 2020.10.12. 09:53

Kedves Gerbera, elnézést a fogalmazásért. Vasárnap este írtam a posztot, találtam benne én is még további hibákat, de sajnos utólagos szerkesztési opció nincs a fórumon. Viszont, ha érdemben is szeretnél hozzászólni, annak kicsit jobban örülnék ;)

Nanemaaa, neked pedig köszönöm szépen a segítséget. Remélem, tényleg ennyi lesz a dologból :)

Azért, ha valakinek még van ezzel kapcsolatban tapasztalata, vagy eszébe jut valami, szívesen veszem, ha leírja :)

gerbera317 # 2020.10.12. 07:07

Egy nagy kérdésem lenne felétek
Jézus, Mária...

nanemaaa # 2020.10.12. 07:05

Vélhetőleg nem lesz belőle semmi. Bár itt nincs 10 éves jogvesztő határidő, de sok milliós bírság se. Vagy kapsz egy jelképes összegű bírságot szerintem kb 50-100 ezer forintot, vagy kitalálják, hogy az ablakok kereteit fesd át zöldre.

A 314/2012. (XI.8.) Korm rendelet értelmében
26/E. § * A polgármester a helyi önkormányzati rendeletben meghatározott településképi követelmények teljesítése érdekében az Ákr. szabályai alapján - hivatalból vagy kérelemre - kötelezési eljárást folytat le, és szükség esetén kötelezést bocsát ki a Tvtv. 11. §-a szerint.

18/E. * A településkép-védelmi bírság kiszabásánál mérlegelendő szempontok és megfizetésének módja
26/F. § * (1) A településkép-védelmi bírság kiszabása esetén a polgármester a közigazgatási szabályszegések szankcióinak átmeneti szabályairól, valamint a közigazgatási eljárásjog reformjával összefüggésben egyes törvények módosításáról és egyes jogszabályok hatályon kívül helyezéséről szóló törvény alapján dönt a bírság összegéről.

Tybo82 # 2020.10.11. 18:42

Tisztelt Fórumozók!

Egy nagy kérdésem lenne felétek. Vásároltunk egy házat, és felújítottuk A-Z -ig. Nyílászárókat cseréltünk, a házat beszigeteltük, az utcafronti kerítést kicseréltük, a tetőt (lécek és cserepek) kicseréltettük, a ház új színt kapott.
Az alapterület nem növekedett, sem a belső térfogat.

Viszont elkövettünk egy hibát. A településen, ahol ez történt, 2019-ben alkottak egy olyan Településképi rendeletet, amelyben a szigetelés, nyílászáró csere, tetőcsere, kerítés építés, tehát kb. mindent településképi bejelentési eljáráshoz kötöttek. És ezt mi, mivel egy (sajnos kiderült, nem túl szakmai) jogász véleménye alapján teljesen kihagytuk a történetből.

Amit tudni kell, az az, hogy omladozó vakolat, elhajlott cserepek, "szentlélek tartja csak" kerítés, csukhatatlan régi fa nyílászárók, stb. voltak, amikor megvettük, erről fotók is vannak. Tehát gatya volt a ház, mondhatni... A felújításnál semmi extrém dolgot nem tettünk, szolid, környezetbe illeszkedő ház lett, fa erezetű műanyag nyílászárókkal, szolid színnel, szóval semmi kirívó, és az arculati kézikönyv minden pontjának is megfelel, még a színválasztás és a kerítés stílusa is.

A kérdésem az lenne, hogy mire számíthatunk, ha már ekkorát bakiztunk? Gondolom, az nem lehet, hogy "leszedetik a szigetelést és visszaállíttatják a szar külsejű állapotot". Vagy mi lenne a jó, mostmár ne szóljunk inkább senkinek, hátha nem kérdeznek? Mert a környezet ettől csak szebb lett és nem sérült a településkép sem.

Köszönöm a válaszkat :)