Társasházi törvény, csendháborítás


webonion # 2021.08.20. 14:52

Javítanék benne két dolgot.
Szóval a járda 1,5 m, nagyon maximum 2 méter széles. Ide helyezett ki két asztalt (igaz keskenyek), de ha kint körbeállják akkor már a járdán nem lehet elférni. És nagy ívben lesz...ják a járókelőket, nem állnak félre sosem.
A másik pedig, hogy nem lakógyűlést hívnánk össze, hanem közgyűlést.

webonion # 2021.08.20. 14:44

Tisztellt hozzáértők!
Segítséget szeretnék kérni, mert sajnos elakadtam.
A probléma a következő: Egy társasház aljában működik egy kocsma aminek a bejárata a járdáról nyílik (a járda kb.1,5 nagyon maximum 2 m). A covid nyitás után a városházától engedélyt kapott a kocsma, hogy a járdára (közterületre) kihelyezzen asztalokat, (és ide helyezte ki a dohányzó helyet is) így teljes mértékben akadályozva a járókelőket, akiknek sokszor az útra kell lemenniük. A társasházban lakók pedig szívják egész nap a cigifüstöt és hallgatják a kiabálást, mert hogy az alkoholt is kiviszik, amit ugye nem is lehetne. A nyitvatartás hétfőtől csütörtökig és vasárnap éjfélig, pénteken és szombaton hajnal 2-ig van, amit ugyan csak nem tartanak be, mert volt már hogy reggel 7-kor zártak be vagy 4-kor, de az éjfél helyett is sokszor előfordul a hajnal 1-3. Ezt sem értem, hogy hogyan adhat ki engedélyt a városháza, lakóépület alatt üzemelő kocsmának 23 óra utáni nyitvatartásra?
A kérdésem az lenne, hogy mit tudok tenni? A városháza a rendőrségre mutogat, a rendőrség pedig vissza.
A társasházi törvény 18-as paragrafus 3-as b, bekezdésével tudok valamit kezdeni?

  1. a lakhatás nyugalma - így a zaj- és rezgésvédelem, valamint a

lakókörnyezetet veszélyeztető más tevékenység megelőzése - érdekében a
használat, hasznosítás módjának megváltoztatását megtilthatja vagy ahhoz az
erre vonatkozó külön jogszabályok előírásainak figyelembevételével kikötött
feltétellel is hozzájárulhat. A határozatnak tartalmaznia kell a lakhatás
nyugalmát zavaró magatartások részletezését és ennek alapján a közgyűlési
döntés indokolását.

Erre hivatkozhatok a jegyzőnél? Összehívhatom a lakógyűlést és a házban lakók megtilthatják a további működést? Ez alapján a jegyző megvonhatja a működési engedélyt?
És mielőtt még valaki azt írja, hogy beszéljünk a tulajjal, jelzem, hogy ez már többször is megtörtént, de nem változott semmi.