Közigazgatási bírság


gerbera317 # 2013.07.22. 13:18

felebezhetek-e erre a törvényre hivatkozva?

Fellebbezni bármilyen jogcímen lehet, úgyhogy igen. Csakhogy a kérdésed nem jó, az én - egyébként teljesen korrekt - válaszom pedig egy nagy "nesze semmi, fogd meg jól". Szóval mi a kérdésed?

sajttukac # 2013.07.21. 15:14

Sziasztok! két kérdésem van. 1 :Tud-e abban segíteni valaki,hogy érvényben van-e a következő jogszabály?"A sebességmérők használatát, illetve az általuk rögzített felvételek szabályszerűségét a 18/2008. (IV. 30.) GKM rendelet II. fejezet 1.1.4. pont a) alpontban a törvény rögzíti a sebességmérők követelményei között: "Legyen képes dokumentálni a szabályszegést elkövető gépjárműveket oly módon, hogy a szabályszegés észlelését és a felvétel elindítását megelőző időtartamban, legalább 15 másodpercnyi eseményt rögzítsen". Azért kérdezem mert a rendőrségi felvételen amit megnéztem a gyorshajtásról a következő időpontok és sebességek tartoznak 1. kép:13ó 45p 30s 80km/ a 2.kép: 13ó 45p 30s! 80km/h a 3.kép: 13ó 45p 34s 54km/ a 4.kép:13ó 45p 40s 5.kép:13ó 45p 42s 43km/h! a 6.képen a 60-as tábla van lefényképezve 12ó 33p 30s /ekkor nem vagyok rajta/
2.kérdésem felebezhetek-e erre a törvényre hivatkozva? segítségeteket előre is köszönöm! :)

meztelencsiga # 2013.06.20. 21:16

Tisztelt Címzett!

Érdekes helyzetbe keveredtem a minap. Eddig egyik ügyvéd ismerősöm sem tudott érdemi választ adni az esettel kapcsolatban.

Történt, hogy nagymamám autóját használom fél éve és sajnos a héten mozgássérült helyen parkoltam figyelmetlenségem miatt, ahol több napig nem néztem az autóra, mert nem használtam. 2 db 50.000 Ft-os bírsággal sikerült csökkentem ezzel a pénztárcám...elméletben.
Ugyanis nagymamám, mint az autó tulajdonosa és üzemben tartója májusban elhunyt. A hagyatéki eljárás folyamatban van, várhatóan még egy hónapig biztos nem történik előrelépés benne.

Bár elismerem tévedésem, és a büntetést is, annak mértékét azonban túlzónak tartom, ezért nem kívánom befizetni azt. Kérdésem, hogy fenti esetben kinek és milyen hátránya származhat felelőtlen viselkedésemből (a kerületen kívül természetesen, ami nem kapja meg a büntetésem)?

Ügyvéd ismerősöm szerint ilyen esetben szabálysértési eljárást nem tudnak indítani, hiszen az üzembentartó nem él. Arról pedig szintén nem tud nyilatkozni elhunyt nagymamám, hogy valójában nem ő használta az autót a kérdéses időben.

Befizessem? Hagyjam?

mosza (törölt felhasználó) # 2013.06.08. 05:01

Üdv Rokonok!

A kérdésnek milyen jogi vonatkozása van a közigazgatási bírság topicban?

A régi közoktatási törvény (1993. évi LXXIX. tv. Kt.) (amelynek egyes szakaszai jelenleg is hatályban vannak) 15.§ (6) bekezdése szerint közoktatási intézményben történő foglalkoztatás esetén a Kjt. 41.§ (2) bekezdés a) pontja nem alkalmazható. Ez a szabály 2012.szeptember 1-ig volt hatályban.

A nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvényben hasonló szabállyal nem találkoztam. Ebből számomra az következik, hogy az összeférhetetlenségi szabályok fennállnak, azonban az élet ettől rugalmasabb és intézmények kiválóan működnek úgy, hogy a vezető testvére, felesége is az adott intézményben dolgozik.

A köznevelési, közoktatási rendszer 2012. évben megkezdett átalakítása során a Kt-ből sok rendelkezést hatályon kívül helyeztek, több szabály hatályban maradt. A régi és az új szabályokat párhuzamosan kell alkalmazni. Ez a jogalkalmazást nehezíti,az új törvény sok esetben a korábban szabályozott viszonyokról hallgat, hasonló szabályokat vagy "esetleg ugyanolyan" szabályozást nem tartalmaz.

Üdv.

mosza

rokonok # 2013.06.07. 15:55

Közalkalmazottaknál összeférhetetlenség áll-e fenn, ha a magasabb vezető állású testvére, illetve a vezető sógorának leánya dolgozik együtt. Tudomásom szerint a Kjt 41§ és az MT 294 § (1) b. alapján összeférhetetlen, mert irányítása és felügyelete alatt állnak a rokonok a magasabb vezetőnek. Csak non-profit működésénél nincs összeférhetetlenség.


Összeférhetetlen állapot-e közalkalmazottaknál, ha a magasabb vezet? testvére dolgozik együtt, illetve a vezet? sógorának lánya. Tudomásom szerint

knegabica # 2013.06.05. 11:51

Tisztelt Fórumozók!

Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy a közteresek megbüntették anyukámat mert szabálysértést követett el (nem ő vezette az autót), de nem küldték hogy nyilatkozzon ki vezette az autót. Egy fénykép van. Ha nem fizeti be akkor mi lesz ennek a következménye?
Köszönöm válaszotokat!

Whisper # 2013.05.16. 07:10

T. ákos30!

Ha a "kölcsönadási" tartalmazza mindazokat az adatokat, amit sikerült a kérdésben is beírni és a két félen túl még legalább két tanú aláírta, akkor mentesülsz. Ha kijönne a bírság, akkor be kell küldeni a szerződést. Ez után megszüntetik az eljárást ellened és kiszabják a bírságot a másik félnek.

Amúgy van mintája a neten a rendőrségnek, amit biztosan elfogadnak, mert minden adatot tartalmaz, érdemes azt használni, azzal biztosabban nem kötözködnek.

Üdv,

SnaiPear # 2013.05.15. 12:14

tothvili: sajnos a 29. napon erkezett postan egy csekk, az uzembentartonak. Ugyhogy ez nem jott be :( Azt irja, hogy 30 napom van befizetni a kozigazgatasi birsagot :-/ Megprobalom megfellebbezni.

porcmistrec # 2013.05.13. 20:55

Nem tudom, nem vagyok jogi vegzettsegu, de nem hiszem hogy a rendorseget ez erdekli. Ha gondolod lebbez fel, hatha birosagra jut az ugy. Azert elotte kerdez meg egy jogaszt.

ákos30 # 2013.05.11. 11:54

"Mentesül az üzembentartó a közigazgatási bírság megfizetése alól akkor is, ha a gépjárművet a szabályszegést megelőzően más természetes személy vagy nem természetes személy használatába adta, és (feljelentéssel, felfüggesztő határozattal) ezt a használatba vevő személy olyan teljes bizonyító erejű magánokiratba foglalt nyilatkozatával, vagy azon gépjárművek esetében, amelyek külön jogszabály alapján a közúti forgalomban menetlevéllel, illetve fuvarlevéllel vehetnek részt - olyan menetlevéllel, vagy fuvarlevéllel igazolja, amely tartalmazza

a gépjármű hatósági jelzését,
a természetes személy üzembentartó és használatba vevő nevét, születési helyét, idejét, lakcímét,
nem természetes személy üzembentartó és használatba vevő esetén annak megnevezését és székhelyének (telephelyének) címét,
valamint azon időszak megjelölését, melyre a gépjármű használatát a használatba vevő az üzembentartótól átvette."

Ha én kölcsönadásival tudom bizonyítani,hogy a bírság kiszabása esetén nem én mint üzembentartó vezettem a kocsit,akkor szombathelyről külföldi ismerősömhöz
kiküldik a határozatot a bírságról??

porcmistrec # 2013.05.11. 07:31

ákos30

A rendőrség a tényleges üzembentatónak küldi ki a közig. bírságot. Az hogy ki vezette, olyan szinten indifferens, hogy említésre sem méltó. Különben is, hogyan tudnák megállapítani, ha nem állítottak meg helyszíni ellenőrzéssel? Te meg utólag azt mondasz, amit akarsz. Objektív felelősség alá tartozó bírság, mellőzve a tényleges vezető kilétének felderítését. Az szabálysértésnél van.

Üdv,

ákos30 # 2013.05.09. 15:37

Üdvözlök Mindenkit!

Közig bírság kiszabása eseten,ha a gépjárműt ténylegesen külföldi állampolgár vezette,akkor rajta hogy hajtja be a hatóság a bírságot? A szombathelyi kapitányság kiküldi külföldre az illető részére a bírságról szóló határozatot? Tudna nekem erről valaki valamit?

gerbera317 # 2013.05.08. 18:19

Kedves muvesz50, úgy írsz, mint a lúzerek általában. Tudd hát meg, ha nem vagy vétkes, akkor az eljárásból a "nagykapun" keresztül távozhatsz, emelt fővel, és még tisztelegnek is hozzá. Elég gyenge bizonyítvány az neked, ha csak a főrendőr hivatali visszaélése árán tudtál szabadulni abból az eljárásból, amiben nem is voltál vétkes.

muvesz50 # 2013.05.06. 22:21

Senki ne reménykedjen közigazgatási bírság esetében még a legkisebb méltányosságban sem. Velem ugyanis elhalálozott 24 éves fiam gyorshajtás bírságát (70.000,- Ft) akarták kifizettetni. Másfél évig cirkuszoltam a létező összes rendőri szervvel, mire az akkori országos rendőr főkapitány keresett egy "kiskaput" és persze talált. Ugyanúgy találhatott volna a többi szerv is, de nem akart, mert a pénzt mindenáron be kell szedni.

tothvili # 2013.05.06. 18:19

Semmit, megvárni a rendőrségi adatbekérőt, azon van egy olyan válaszolási lehetőség, ahol is nem kívánod megnevezni az akkori gépkocsivezető személyét.

SnaiPear # 2013.04.22. 20:00

Köszönöm a választ, tothvili! Akkor tehát mit kell tennem?

tothvili # 2013.04.19. 18:31

Használd ki a kiskaput. Nem vagy köteles sem magadat, sem közeli hozzátartozódat megnevezni.

SnaiPear # 2013.04.18. 13:45

Sziasztok,

Segítséget, tanácsot szeretnék kérni...

XIII. kerületben kaptam egy (KRESZ 17. 1/E mozgáskorlátozottak részére fenntartott) helyszíni bírságot. Egy kocsinyi helyet kell kihagyni táblaszerint, felfestés nincs. Egy kocsi már állt ott, kisebb smart vagy toyota nem is figyeltem, beálltam utána megörülve a helynek, mikor később lementem az autóhoz látom, hogy a kis kocsi kiállt a helyről és engem pedig megbüntettek... Normál esetben elismerem "bűnösségem" és befizetem a bírságot, de ez 50.000Ft-ról szól (!) és nem is tartom jogosnak. :-(

Amennyire tudtam, átnéztem a szabályokat és nem találtam pontos leírását annak, hogy mennyi helyet kell kihagyni, interneten tájékozódva másoktól is azt olvastam, hogy "egy autónyi hely" a megfogalmazás, ami egy "kicsit" pongyola...

A papíron, ami a szélvédőn várt, nyilatkoznom kellene, hogy ki vezette az autót, és úgy tudom, hogy 2012 szeptember óta a parkolási szabálysértések már nem tartoznak az objektív felelősség körébe.

Mit tegyek, próbáljam meg megfellebbezni a bírságot? Ha igen, ezt személyesen vagy írásban? Ha nem teszem vagy elutasítják, akkor mi történik a továbbiakban, ha nem fizetem be a bírságot? Kell-e nyilatkoznom, hogy közeli hozzátartozóm vezette az autót, akiről nem adok ki adatokat? Ebben az esetben folytatják az eljárást vagy megszüntetik?

Előre is köszönök minden segítséget!
Gy. Kálmán

cincimóki # 2013.04.18. 07:06

Köszönöm a választ, eszerint fogunk eljárni.

Észrevételezést köszönöm, több kérdésem nincs:-)

Cini

monalisa1 # 2013.04.17. 20:08

Közigaztatási bírságot mérsékelni, elengedni jogszabályilag nem lehet, részletfizetés kérhető 3.000 Ft illetékbélyeg társaságában. / "Behajtani tilos" esetében a közigazgatási bírság 30.000 - 300.000 Ft között van. / Esetleges nemfizetés esetén adóként behajtják. / A kérelmet oda kell címezni ahonnan a hatósági levél jött, tértivevényes levélként feladva. / Arra figyeljetek hogy a határídőt betartsátok.

gerbera317 # 2013.04.17. 19:14

Autó 25 éves, sajnos KRESZ 14§/n alapján bűntették.

Nos, ha ez szerinted korfüggű, akkor légyszíves azt is megírni, hány éves a kapitány, és én itt és most leteszem a nagyesküt, hogy válaszolni fogok a kérdésre.

cincimóki # 2013.04.17. 17:25

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni.

Barátnőmet megbüntették a XIII kerületben, közig bírság kiszabására került sor.
30 000 ft.
Nagyon magas összeg, tekintve hogy egyedül neveli a gyermekét, magas hiteltörlesztő részletet fizet.
Autó 25 éves, sajnos KRESZ 14§/n alapján bűntették.

Mit tehet?
Méltányossági kérelemnek lehet helye?
Hova forduljon?

Nagyon szépen köszönöm a segítséget, előre is!

Cini

1.bendeguz # 2013.04.12. 16:28

Ha netán valaki büntetést kap , hogy Bp . XVIII . kerület Péterhalmi úton 40 km helyett 60 vagy nagyobb sebességel közlekedett azt ki tudom húzni a slamasztikából.

ez a segítség csak a 2013. Április 8 és április 12 nap 15 óráig elkövetett sebesség túl lépések esetében lehetséges. illetve ki tudom tólni max 15 ig tartó idő közre.

Szerencsére sikerült lefotóznom hogyan basszák át az embert a rendőrök kamu tábla kihelyezéssel.

Véleményem # 2013.04.04. 21:13

Nem tartom valószínűnek azt a 200 km-t a leírtak alapján. Megkeresés útján lehetett inkább, ennyit nem utazgatnak csak úgy lakcímre vagy otthon van vagy nincs alapon...
De ez nem is közig bírság téma...

Akrio # 2013.04.03. 20:21

5000ft alatti szabálysértésnél mi a bűntetés?
Megtérítettem .