Közigazgatási bírság


Véleményem # 2014.05.08. 12:43

A lejárt vezetői engedély a vitatott szabályszegéshez valóban nem kapcsolódik. Más oldalról kell bizonyítani, hogy mióta állt az autó ott.

NagyLaszlo9 # 2014.05.08. 12:36

Kedves gerbera317!

Hálásan köszönöm a válaszát. Az nekem is tiszta volt, hogy jogtalan a bírság indoklása a hatóság részéről, mivel nem én hanem az utca váltott irányt, időközben. Sajnos egyértelmű bizonyítékkal nem rendelkezem az ott eltöltött idővel -ha csak a lejárt jogosítványom nem minősül annak- akkor mit tudok tenni?...Ők azt állítják, hogy én odaadhattam a kocsit másnak aki a szabálysértést elkövette. Persze senki sem használta az autót rajtam kívül.
Ha minden az autóval kapcsolatos kötelezettségem rendben van -kötelező, műszaki vizsga, súlyadó..stb. akkor miért is nem parkolhatok szabályosan, hosszabb ideig ugyanott?...nem értem.

Köszönettel,
Nagy László

gerbera317 # 2014.05.07. 18:39

milyen hivatalos lépésekkel tudok jogorvoslattal élni?

Hivatkozol a jogszabályra, szó szerint értelmezve azt, és előadod, hogy a szabályszegés (a tiltott behajtás) nem valósult meg, mert te amikor te oda behajtottál, akkor az még nem volt tilos. Az viszont nem hátrány, ha tudod bizonyítani, hogy az autó már egy hónapja ott áll egy helyben, hiszen a közterület-felügyelet is éppen ezen lovagol.

NagyLaszlo9 # 2014.05.07. 08:52

Tisztelt Ügyvéd úr!

Hiányos jogi ismereteim okán fordulok Önhöz és tanácsát kérem. Történt 2014.04.08-án, hogy lejárt a jogosítványom, én ezért az autómat leparkoltam egy egyirányú utcában, szabályosan és azóta nem használom. Időközben 04.24-én a Bécsi út felújítása miatt az utca forgalmi irányát felcserélték, megfordították. Másnap 04.25-én délben pedig kaptam egy 30.000 Ft-os közigazgatási bírságot tiltott behajtás okán. Azt fontosnak tartom elmondani, hogy előzetesen semmilyen tájékoztatást, táblát, szórólapot nem helyeztek el a környéken sem pedig bármilyen fórumon. Természetesen amint lehetett én befáradtam az III. kerületi Rendőrkapitányságra ahol átirányítottak a Közterület felügyelethez. Ott azt a tájékoztatást kaptam, hogy semmit nem jelent a lejárt jogosítványom és azt bárki mondhatja, hogy ott állt amikor megfordították az utca haladási irányát.
Azt szeretném kérdezni, hogy mit tudok tenni és milyen hivatalos lépésekkel tudok jogorvoslattal élni?

Megtisztelő válaszát előre is köszönöm,
Tisztelettel,
Nagy László

okito # 2014.05.06. 11:55

Tisztelt Fórum! Közigazgatási birsággal kapcsolatban jogi segitséget kérnék.Jogosulatlan úthasználatért megbirságoltak 156000-Ft-ra Érvényes viszonylati jeggyel közlekedtem A-B pont között,hazafelé tartva sajnos eltévedtem,kb.20-25 km-t haladtam egy másik úton,majd visszatértem az eredetire.Megpanaszoltam a rendőrségi határozatot,elutasitották.Jogtalannak tartom az eljárást,főleg a birság összegét.Van-e lehetőségem jogorvoslatra,és hogyan?

groszfater@gmail.com # 2014.05.06. 09:56

A közterület-felügyelő által alkalmazható intézkedések:

A közterület-felügyelő hivatalos személy. Jogosult a jogszerű intézkedésével érintett személy személyazonosságát megállapítani, igazoltatni. A közterület-felügyelő felszólítására az állampolgár köteles személyazonosságát igazolni, ennek elmulasztása szabálysértési eljárást von maga után.

További intézkedések:

szabálysértési eljárás kezdeményezése feljelentéssel
közigazgatási hatósági eljárás kezdeményezése
helyszíni bírság kiszabása

norbiii89 # 2014.05.06. 08:15

T.Ügyvéd úr!
Lenne egy kérdésem. Az 5-dik kerületben szóváltásba kerültem 2közterület felügyelővel vagyis 1-el de a feljelentést mind a ketten aláírták a lényege egy mindkét oldalról behajtani tilos ahol lefényképezett sisakkal a fejemen a motoron ülve 2lábam földön álló helyzetben az uttesten és telefon a fülemnél ez ami a képen látszódik ez az egyik. A másik feljelentés hogy megtagadtam az igazoltatást, a felügyelő nem jött elém igazoltatni illetve nem szólított fel hogy papírokat szeretne tőlem stb..nem történt igazoltatás,a motor oldalától kb 1,5-2méter távolságból "kiabáltunk"egymással.Be kell mennem a rendőrségre meghallgatásra és szeretném megkérdezni, hogy van-e bár milyen érvelési jogom.Köteles-e a felügyelő feltartóztatni vagy rendőrt hívni igazoltatás céljából vagy azért mert ketten vannak hihető-e a sztorijuk hogy egy álló motor amin rajta a sofőr melyet lefényképezett nem igazolta magát és elment mert akkór hogy készült volna ez a kép illetve nem lett volna szóváltás sem, és utólag így feljelenthet olyanért ami nincs azért mert ketten az egy ellen aláírják a feljelentést egyébként a kép nem bizonyító jellegű ,hogy behajtottam bár arra még azt mondom behajtottam de az igazolás elmulasztását nem szeretném h rám verjék.Mit tehetek ilyenkor?!Köszönöm előre is a segítségét.

madaracska # 2014.03.24. 09:28

Tisztelt Fórum!
Az alábbiakhoz kapcsolódóan kérném véleményeteket:
Tavalyi év végén szabálytalan parkolásért (útkereszteződéshez túl közel) megbüntetett a Közterület Felügyelet. A büntetést határidőn túl fizettem meg, ezért feljelentettek a BRFK-nál, akik egy tanúvallomásra szóló felhívást küldtek. Az utolsó előtti bekezdésben utaltak arra, hogy a tanúvallomást megtagadhatja aki saját magát, vagy hozzátartozóját vádolná szabálysértés elkövetésével. Én éltem ezzel a lehetőséggel és megtagadtam a tanúvallomást, mondván, hogy a személygépkocsit ezen időpontban egy hozzátartozóm használta, akit nem kívántam megnevezni.
Kérdésem, mire számíthatok, milyen lépéseket tehet ellenem a hatóság?
Előre is köszönöm a válaszokat

Hosen4 # 2014.03.11. 11:23

Kedves Fórumtársak!

Az alábbiakban kérném véleményeteket, segítségeteket.

2008. júniusában 100.000,-Ft. közigazgatási bírságot szabtak ki velem szemben, piros lámpán hajtottam át.
A bírságot akkor nem fizettem, be, nem is kerestek azóta sem, mígnem 2013. decemberében az Önkormányzat adóhatósága végrehajtást kezdenményezett az ügyben. Én arra hivatkoztamn, hogy a Ket. 142.§(1) alapján a végrehajtási jog elévült, hiszen a bírásgot megállapító döntás napjától kezdődően az 5 év eltelt. Erre ők azt írják, hogy ebben az esetben az Art. 164.§(6) és (8) bekezdését kell alkalmazni, mely szerint az adótartozás végreghajtásához való jog az esedékesség naptári évének az utolsó napjától számított 5 év alatt élvül el ( és így 2013 december 31-lenne az az időpont, azaz szerintük nem évült el). De az Art 164.§(8) azt is mondja, hogy ez az elévülési szabály az adók módjára behajtandó köztartozás esetén csak akkor áll fenn, ha más jogszabály nem rendelkezik erről. Szerintem pedig a Ket. pont ilyen jogszabály, vagy nem?
Melyik elévülési időpont a valós?

Köszi a segítséget!

Üdv
H.

Véleményem # 2014.02.19. 16:23

Pont az összeg ami fix. Be nem fizetett bírság esetén duplázódik is.

kovacsbalint12 # 2014.02.19. 12:34

Helytelen parkolás miatt a közterület felügyelet megbüntetett. Nem is kicsi összegre, 50.000Ft-ra.
Kiegészítő táblával ( rokkant ) ellátott parkolóhelyre parkoltam. Erre jött ez a szép összeg. Nos, ok vétettem, de ez már azt gondolom az a kategória, amikor az ember felvonja a szemöldökét, hogy ejjnye! Hibáztam ok, de a kezem még nem kellene levágni egyből. Milyen lehetőségek lehetnek ilyen önkormányzati rendeletekkel szemben? Nem vitatom a tényt, hogy szabályt szegtem, az összeget viszont erősen.
Várom az ötleteket! Köszönöm!

Véleményem # 2014.02.17. 12:40

Van egy be nem fizetett csekk. Fizesse be, ha meg van még. Ha nem akkor idővel átváltják elzárásra, de még akkor is befizetheti.

Marci1945 # 2014.02.14. 19:02

Tisztelt Fórum,
Nagyváradi lakos vagyok, s a tavaly áprilisában Nagyváradról Berettyóújfaluba autóztam, amikor egy tilos előzés miatt, egy speciálisan kiépített leshelyen elkaptak s 10000 Ft-ra, helyben megbírságoltak.Bár az összeg kifizethető lett volna , de igazságtalan tartottam, hogy több mint 10 km távolságon kénytelen voltam egy kis sebességű autó után araszolni, amiatt hogy ha kellet ha nem, általában tilos volt az előzés.Amikor már lehetőségem lett volna, nem előzhettem a szembejövő forgalom miatt, de rögtön pár méter után, mivel kb 500 métere volt az első szemből jövő autó... előztem, vesztemre.Nem vettem észre, hogy egy bal oldali mellék utacska miatt megint tilos volt az előzés.Mivel ezt a kihágást kelepcébe csalásként könyveltem el magamban, nem fizettem ki a büntetést,remélve hogy a kihágás elkövetése után 1 évre ELÉVÜL a büntetést.Erre szeretnék egy szakszerű, IGEN/NEM választ kapni.
Előre is köszönöm a segítséget!

Peti19870608 # 2014.02.10. 19:15

Tisztelt fórumozók/szakértők!
Segítségüket szeretném kérni!
2013 november 22.én büntettek meg 10ezer Ftra, kórház előtti Tilosban parkolásért!
Az autót nem én vezettem,viszont bent ültem. Nem tudtam hogy az a hely tilos,és nagyon siettünk,lévén sürgősségire mentünk, ahova előtte fél órával küldött a háziorvosom. A lényeg hogy a legkisebb gondunk volt hogy hol álljunk meg!
A közterület felügyelet megbüntetett,távollétben elkövetett helyszíni bírságot kaptam,mint írtam 10ezer Ft-ot!
Nem fizettem be, pár napja jött is a helyi rendőrkapitányságról a papír,mi szerint Ismeretlen személlyel szemben hivatalból közigazgatási eljárás indult.
Felkértek adatszolgáltásra,ahol kitöltöttem az üzembentartó(saját) adataim. Illetve aláhúztam hogy nem én vezettem.
Azt pedig hogy ki vezette,beírtam hogy közeli hozzátartozó.
(Ezeket ismerősök tanácsolták)
Az lenne a kérdésem,hogy mire számíthatok az ügyben? Egyáltalán indulhat közig. eljárás egy 10ezer Ft-os parkolásról? Ez nem szabálysértés?
Mit tegyek? Várjak? Vagy érdemes ilyenkor bármit is lépnem? Ebből tárgyalás lesz,esetleg sokkal nagyobb büntetés? Vagy hivatkozhattam volna olyanra,hogy sürgősségire mentem(papirom van róla hogy engem vizsgáltak aznap,viszont ugye azt nyilatkoztam hogy nem én vezettem)
Elnézést ha hosszúra sikeredett,várom válaszukat!
Üdvözlettel

böce28 # 2014.02.10. 12:40

Tisztelt fórum!
2009 szeptember 20-a körül lefotóztak,akkor biztosan kaptam valami papírt róla de nem igazán emlékszem rá.2013 decemberében kaptam a Polgármesteri hivatalból értesítést hogy fizessem be a 30000 forintot!Csekket biztosan nem kaptam mert akkor befizettem volna.mi a teendő ebben az esetben így négy év után?Gondolom ha akkor ki küldik a csekket már tetemes kamat lenne rajta!Nem tudom jól emlékszem-e rá a Tv-ben akkor azt mondták nagyon be vannak havazva és milyen jól jár aki nem kapja meg 6 hónapon belül a csekket mert annak el évül!

Üdv:böce28

Véleményem # 2013.12.30. 22:30

Vegye fel a kapcsolatot a bírságoló szervvel és tisztázza a helyzetet.

Dymondka # 2013.12.25. 10:34

Tisztelt Fórum!
Közterület felügyelettől érkezett egy levél, miszerint szabálysértést követtem el. Rossz helyen fordultam vissza. Ha regisztrálok, megtekinthetem a képeket. Regisztráltam, viszont nincsenek feltöltve fotók. Ilyenkor mi a teendő? Nem szeretném befizetni azt a 30000 ft-ot.
Jól gondolom, ha nincs fotó, nincs bírság?!
Köszönöm segítségüket!

Véleményem # 2013.07.30. 01:38

szoldaticsgergo

Ha van csekk akkor fizesd be a bírságaidat. Azzal lényegében le lesz tudva minden. Most jelenleg tárgyalják hogy hány nap elzárásra váltják át, de még be lehet fizetni. Ha nincs csekk akkor lehet hogy már késő...

Nézd át a leveleket, az összeg nem változott mármint a közig bírság összege amit eredetileg kiszabtak, azt váltják csak át.

Ha meg volt az elzárás tárgyalása akkor arról is kapsz értesítést mikor kéne bevonulni és mennyi időre...

Érdeklődni az ügyszámok alapján a rendőrségen illetve bíróságon tudsz.

Sherlock # 2013.07.29. 10:10

És ha ilyen jellegzetes neved van, akkor ne ezzel regisztrálj fórumokra (főleg ilyen ügyben ne), mert valaki megláthatja az étteremből is akár.

monalisa1 # 2013.07.29. 09:57

Nehéz lesz bizonyítani, hogy mind ez idáig egyetlen levél érkezéséről sem volt tudomásod. (Ha a "mama" az idős nagymamád és esetleg van orvosi papírja a fokozatos szellemi leépüléséről..., azt feltétlen vidd magaddal.)

A tárgyalásra feltétlen menj el! A büntetésként fizetendő összeget ott majd megmondják., el nem engedik legfeljebb mérséklik, valamint próbálj részletfizetést kérni. (Ha nincs semmi jövedelmed az gáz...)

---
  • laikus hozzászóló
szoldaticsgergo # 2013.07.29. 08:44

Szép napot mindenkinek! Egy kis segítségre lenne szükségem. Tavaly volt egy két kihagasom es kaptam pár büntetést , de mivel nem jött róla felszólítás nem foglalkoztam vele. Mint később kiderült (pár napja) jött felszólítás , csak megfeletkeztem arról ,hogy mamamhoz vagyok bejelentve ( ő pedig nem szólt ...) . A minap néztem a leveleimet mikor nála voltam es kb. Egy tucat érkezett , ebből a 2 utolso Tb. Biróság ... kozigbirsag befizetésének az elmulasztása miatt elzaras tárgyalás 8.13. , hol tudom megkérdezni mennyit kell befizetnem ? Vagy mit csináljak ? Elzárás szoba se jöhetne . Segítséget előre is köszönöm .

Üdv. Gergő

gerbera317 # 2013.07.23. 21:52

Sajtkukac,

Az nem II. fejezet, hanem II. számú melléklet. Az 1.1.4. pont nem létezik, és természetesen további a) pontja sincs neki.

Önállóan keresni nem tudsz az interneten? Akkor kattints ide:
http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

Gabicsek # 2013.07.23. 21:46

Itt szépen a bal oldali menüből előhívod az "Optijus - törvénytár" menüt, beírogatod az évszámot és rendeletszámot, és kiadja a hatályost. Ilyen pontot egyébként nem láttam, de így meg tudod nézni.

Véleményem # 2013.07.23. 21:33

meztelencsiga

Fizesd be.

sajttukac

Ezt az internet is megmondja neked.

sajttukac # 2013.07.22. 20:01

Szia Gerbera!a kérdés a köv:18/2008. (IV. 30.) GKM rendelet II. fejezet 1.1.4. pont a) alpont érvényben van-e v hatályon kívül helyezték-e?Köszönöm segítséged