Zárkerti gyümölcsösben lakòkocsiban életvitelszerűen


Prepperandprepper # 2023.01.16. 11:24

Kis szerencsével az utcát el fogják nevezni, de az üres telekre nem fognak címet megállapítani. Ezért írtam korábban, hogy épület, illetve épület használatbavételére jogosító hatósági engedély is kelleni fog
Ha már kapnék utcanevet, úgy már valòszínűleg megadnák az állandò lakcímet lakòkocsis lakhatásra(utcanév+HRSZ szám). Épület használatbavételre jogosítò hatòsagi engedély inkább csak "fix" épülethez kellene, ami nem mobilis.Nem? De ha mégsem és tévedek, akkor marad a Településszintű lakcímkártya, bérelek a postán egy fiòkot..."oszt ennyi".Valòban nem fogok megbolondulni azért, hogy kaphassak már egy ki.aszott lakcímkártyát!Meg igazad nanemaaa, miért csak egy ember kaparja ki a gesztenyét a többi lusta disznònak?!? Azért, hogy azután ők könyebben eltudják adni+ drágabban a telkeiket?! Nekem megfelel a Település szintű l.kártya, legalább nem valòszínű, hogy mellém költözik egy agyhalott család!

nanemaaa # 2023.01.16. 08:36

cam = cím

nanemaaa # 2023.01.16. 08:35

A cím megállapítására vonatkozó kérelem illetékmentes. Kis szerencsével az utcát el fogják nevezni, de az üres telekre nem fognak címet megállapítani. Ezért írtam korábban, hogy épület, illetve épület használatbavételére jogosító hatósági engedély is kelleni fog. Viszont az utcában a többi telek tulajdonosának így kikaparhatod a gesztenyét. Ez is valami.
Településszintű lakcímkártyához nem kell cam megállapítás, ott elegendő, ha látogatást teszel az okmányirodán. A leveleidet pedig úgy fogod megkapni, hogy pl bérelsz postafiókot a postán. Persze csak addig, míg azt nem zárják be.

drbjozsef # 2023.01.16. 06:22

Én beszéltem a hivatalban a hatósági osztályon dolgozò hölgyel aki eldönti, hogy kaphatsz e az adott ingatlanra lakcímkartyát vagy sem.
Hát akkor kérdezd meg ezt is tőle.

Szerintem a jegyzőnél kell az ügyet indítani, és nem kell fizetni érte.

drbjozsef # 2023.01.16. 06:19

Mondjuk tartózkodási helynek jelölni?

Bármilyen meglepő, ahogy lakóhelynek (= állandó lakcím) is csak címmel rendelkező ingatlanra lehet bejelentkezni, úgy pont tartózkodási helynek (=ideiglenes lakcím) is csak ilyenre lehet.

Prepperandprepper # 2023.01.15. 21:02

Majordomus

Igen, tartòzkodási helynek. Egy másik kérdés. Én beszéltem a hivatalban a hatósági osztályon dolgozò hölgyel aki eldönti, hogy kaphatsz e az adott ingatlanra lakcímkartyát vagy sem. Végül is nincs kizárva hogy nem kaphatok, de előtte énekek kérelmet kell benyújtani hogy először is kaphassak egy utcanevet, majd azután egy kérelem a cím megállapításara. Azt elfelejtettem megkérdezni, hogy ez a procedúra nekem pénzbe kerülne, vagy a hivatal "megoldja" ,nekem csak kérvényeznem kell?!?Valaki tud erről valamit részletesebben?! Köszönöm.

Majordomus # 2023.01.15. 20:34

Mondjuk tartózkodási helynek jelölni?

Prepperandprepper # 2023.01.15. 17:03

drbjozsef

Ha lenne állandò lakcímem , akkor ideiglenes lakcímkartyát kaphatnék erre a bizonyos gyümölcsösre CSAK HRSZ szám alapján?! Úgy már egy fokkal könnyebb volna lakcímkártyát igényelnem(ha ideiglenest is, de volna legalább)

Majordomus # 2023.01.14. 20:47

Ebben a városban nincs hajlékom címszóval...

drbjozsef # 2023.01.14. 20:34

Nem.

Prepperandprepper # 2023.01.14. 18:38

drbjozsef

Elolvastam az utcajogasz cikket amit linkeltél, ott oda van írva hogy " semmilyen igazolás nem szükséges" ! Akkor bemegyek az okmanyirodába és kitöltök egy "hajléktalan" lakcímbejelentőt...és azt a várost írom rá amit csak akarok?!? Érdekes...

Nem kell utána (vagy előtte értesíteni a település önkormányzatát, " hogy én itt nálatok, a városotokban ..ezen a helyen lakom ebben és abban"...stb?!

Prepperandprepper # 2023.01.14. 18:32

drbjozsef

Település szintű lakcímkártyát hogyan igényelhetek? Kinél kell kezdenem az igénylését?A település önkormanyzatánál egy "igazolást" szereznem, hogy "befogadnak" hajléktalannak utána az okmányiroda?

drbjozsef # 2023.01.14. 17:29

Prepperandprepper,

Önmagába a HRSZ valóban kevés, de a település szintű lakcímkártya az jár.
Megjegyzem, sok önkormányzat nem szeret ilyet kiadni, és megpróbálja elhajtani, meg igazolásokat kérni, meg mindennel megnehezíteni a dolgot. Ha neked az jó, ne hagyd magad lerázni.
Olvasd el ezt :

https://utcajogasz.blog.hu/…n_igazolasra

Prepperandprepper # 2023.01.14. 16:38

Köszönöm a válaszokat. Végül kiderítettem, hogy nem kaphatok lakcímkartyát sem , mert az önkormányzati "hatòsagi osztályon" lévő illetékes nem ad engedélyt arra, hogy az okmányirodában kiválthassam a kártyát!Minden az önkormanyzatokon múlik. Egy HRSZ szám kevés lakcímkártya kiváltásához! Minimum egy utca cím kell! Ezt azért tudom, mert utána jártam személyesen! "Hajléktalan kartyát" viszont elfelejtettem megkérdezni.

Majordomus # 2023.01.13. 20:42

Még ha düledező is...

osztap # 2023.01.13. 20:02

Nézzük meg, mikor kell egy helyrajzi számnak címet képzni. Ez a 345/2014. Korm. rend listája adja meg:
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

2. § (1) A Magyarország területén található ingatlannak e rendeletben rögzített eljárási rend szerint megállapított és a központi címregiszterbe bejegyzett címmel kell rendelkeznie. E rendelet értelmében ingatlan minden
(a) beépítésre szánt területen fekvő telek;
(b) beépítésre szánt területen fekvő telken
ba) létesített épület,
bb) létesített épületen belül található lakás,
bc) létesített önálló, épülethez nem kapcsolódó, építési engedély köteles pince;
(c) beépítésre nem szánt területen fekvő telek, ha azon
ca) épületet létesítettek,
cb) létesített önálló épülethez nem kapcsolódó, építési engedély köteles pince található [a továbbiakban a bc) és cb) alpontok együtt: pince];
(d) * a c) pontban foglalt telken létesített épület és pince;
(e) * olyan, az a) és c) pontban meghatározott telekkel alkotórészi kapcsolatban lévő önálló rendeltetési egység, amelynek e rendelet céljával összhangban a címképzésért felelős szerv cím képzését szükségesnek tartja,
(f) * a b), d) és e) pontba nem tartozó ingatlan, ha a polgárok személyi adatainak és lakcímének nyilvántartásáról szóló 1992. évi LXVI. törvény (a továbbiakban: Nytv.) 5. § (2) bekezdés alapján a polgár lakóhelyéül, vagy külön jogszabály szerinti jogi személy, illetve jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet székhelyéül, telephelyéül szolgál [a továbbiakban az a)-f) pontok együtt: ingatlan].

Az Építési törvény mondja meg, hogy mi a "beépítésre szánt/nem szánt terület", 2. § 2. és 3. pont. Attól függ, hogy milyen övezetbe sorolta a helyi önkormányzat a helyi építési szabályzatban. Mivel a tul. lapon gyümölcsös, valószínűleg kertes mezőgazdasági övezet lesz, ami beépítésre nem szánt terület. Innentől a c) és az f) pont érdekes.

Ha van a földhivatali térképen van rajta bármilyen épület (akkor is, ha fizikailag már elbontották), akkor ca) alapján kell címet létesíteni. Nem kell lakóépület, bármilyen épület elég. Ha fizikailag van rajta épület, de a térképen nincs, akkor meg lehet próbálni feltüntettetni a térképen, és onnan ca).

Ha nincs rajta épület, vagy nem lehet feltüntetni, akkor meg lehet próbálkozni az f)-fel. Az Nytv szerint:
A polgár lakóhelye: annak a lakásnak vagy szállásnak (a továbbiakban együtt: lakás) a címe, amely a polgár állammal, továbbá a természetes és jogi személyekkel, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetekkel való hivatalos kapcsolattartása, valamint lakóhelyhez kötött jogai és kötelezettségei megalapozásául szolgál.
A lakást az OTÉK definiálja, az egyfajta épület. A szállást nem definiálja tudtommal semmi. Esetleg az OTÉK 43. § (2)-re lehet hivatkozni, ami alapján szálláshelyet lakókocsiban/sátorban is lehet szolgáltatni, ergo a szállás nem csak épület lehet.

Szerintem, ez alapján, ha a polgár nyilatkozik, hogy ő az ingatlanára sátrat vert/lakókocsit állított le, ott van a szállása, és onnan tartja a kapcsolatot az állammal, azt el kellene fogadni, és a címet meg kell képezni. Azért ez szerintem eléggé jegyzőfüggő lesz. Persze, elvben mehet perre a polgár, de nem hinném, hogy a kérdező precedensértékű pert akar vinni a jegyző ellen. Akkor pedig marad a településszintű lakcím.

(Csuklósbusz: A tanyával soha nincs gond, mert azon az OTÉK definíciója szerint van lakóépület.)

Csuklósbusz # 2023.01.13. 19:09

Az lakásom sem volt benne a címregiszterben, nem ismerik a térképek, a listából választható utcakeresők stb. Sem használatbavételi, semmi nincs hozzá.

Tulajdoni lapon tanya, de nincs hozzá cím.

Település + út neve + HRSZ szerepel a lakcímkártyámon.

Van olyan számlázási rendszer ahol nem is tudnak nekem levelet küldeni, mondván nincs a listában, HRSZ-re meg nem tudnak levelet küldeni.
Pedig a támponti kézbesítő megtalál.

Szóval egyes cégek rendszere nem tud nekem levelet küldeni és miattam nem is fejlesztenek, nem talál meg a mentő, tűzoltó, futár stb akik GPS-el jönnek, de amúgy más hátránya most nem jut eszembe.

Az hogy üres telekre is lehet-e így bejelentkezni nemtudom. Nálam sem vizsgálták mi van a telken. Szerintem ha a tulajdoni lapon szerepel a neved akkor minimum egy HRSZ-es lakcímkártyát illene kapnod, az meg mégiscsak különb mint a településszintű hajléktalancím.

drbjozsef # 2023.01.13. 13:13

Szerintem pedig rengeteg hajléktalan lakik valahol. Kunyhó, sátor, és gyakran lakókocsi.
Ha a "hajléktalan" szót persze úgy definiálod, hogy egészen biztosan és mindíg hajlék nélkül a feje fölött hajtja álomra a fejét, akkor igazad van (bár ebben az esetben a hajléktakanszállón alvók sem lennének hajléktalanok, de ez rögtön oximoronná is változna.)

Kovács_Béla_Sándor # 2023.01.13. 10:14

Hajléktalannak lenni szerintem nem lakcím kérdése, hanem tényszerűség.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.01.13. 10:12

Pl. ha ez egy vegyes választási rendszerű település, akkor nem tud az önkormányzati választáson egyéni jelöltre szavazni. :P

drbjozsef # 2023.01.13. 10:01

Prepperandprepper,

Van egy ún. Központi Címregiszter. Ebben az egyes helyrajzi számokhoz hozzárendelnek egy címet.
Zártkerthez, termőföldhöz, erdőhöz nem szokás címet rendelni, a zártkerteknél, külterületi ingatlanoknál előfordulhat, ezt a helyi jegyző intézi.

Ha neked nincs cím képezve ebben a rendszerben a helyrajzi számodhoz, akkor azt nem tudják bejegyezni állandó lakcímre, nem kaphatsz lakcímkártyát. Legalábbis erre a helyre konkrétan nem kaphatsz : ha neked megfelel, kaphatsz területi szintű lakcímkártyát, csak településnévvel. Ilyen van a hajléktalanoknak is például. Ez persze sok hátránnyal is jár.

Prepperandprepper # 2023.01.13. 09:50

"Ha a teleknek a központi lakcímnyilvántartásban van bejegyzett címe, akkor jó." Ezt nem értem pontosan, ne haragudj.Helyrajziszáma van hivatalosan!

nanemaaa # 2023.01.13. 08:10

Ha a másik topicban maradtál volna, akkor ott egyértelmű választ is olvashattál volna.
Ha a teleknek a központi lakcímnyilvántartásban van bejegyzett címe, akkor jó. Viszont, ha most akarsz oda cím létesítését kérni, akkor üres telekre nem fogják megcsinálni, kell hozzá lakásra vonatkozó használatbavételi engedély határozat, vagy a tulajdoni lapon lakóépület bejegyzése.

Prepperandprepper # 2023.01.13. 06:39

Nekem is hasonlò kérdésem volna.Van egy zárkerti gyümölcsösöm! Hamarosan nem lesz hol lakom(egyéb okok miatt) és nem szeretnék hajléktalan lenni. Ha a gyümölcsösömbe behúzok egy lakòkocsit, de nem kötök rá semmilyen közművet, akkor ott élhetek, lakhatok életvitelszerűen?!? Valòban csak pottyantòs wc volna a telek sarkában, IBC tartályban tárolnám a vizet a zuhanyozáshoz!Ásvanyvizet a fogyasztáshoz.Az utcában sem villany sem víz nincs bevezetve, nincs utcanév!HRSZ szám viszont van! Az alapján adná ki a hivatal a lakcímkártyát?! A helyi hivatalnak muszáj volna megadnia az állandò lakcímkártyát,(lakcímet) mert máshová nem is tudnék menni! Tetszik érteni?? Kérem csak az írjon, aki komolyan is tudna segíteni ebben a témában, ne trollkodjuk el! Köszönöm!