Nagycsaládos gázárkedvezmény megvonása


Majordomus # 2023.04.05. 21:11

Csak utána kellett járni.

Cilla # 2023.04.05. 14:41

@drbjozsef
Köszönöm szépen még egyszer a segítséget. Elintéződött, megváltoztatták a határozatot. :)

Cilla

Cilla # 2023.03.03. 12:56

Köszönöm,

a lakcímes és jövedelmi feltételekkel mind tisztában voltam (első képzéssel pláne). Kisebb munkákat elvállalt, de olyan nem volt neki, ami önálló jövedelemnek számít (ennek minden alkalommal gondosan utánanéztem).
Én is azt tartom egyedül valószínűnek, hogy a jogviszony-igazolás nem jutott el hozzájuk. De az is biztos, hogy ők sem léptek semmit október óta, pedig kellett volna egy új megállapító határozatot hozniuk még akkor, nem pedig csak négy hónappal később, másfél hónappal azután, hogy amúgy én szóltam, hogy változás van.

Na mindegy, bele nem fogunk halni, csak bosszantó nagyon, illetve az anyagi vonzata sem mindegy. :(

drbjozsef # 2023.03.02. 10:28

Cilla,

Ha igazad van, rendeződni fog.

De azért megjegyezném, hogy a végén lehet, hogy a kormányhivatal tudja jól, mert a családi pótléknak - vagy abba egyetemista bszámításának - azért vannak feltételei. Például a saját háztartásodban neveled (=lakcímkártya!), és nincs önálló jövedelme.

Bár ha én jól értelmezem, akkor neked van igazad :

felsőoktatási intézményben, első felsőfokú szakképzésben, első alapképzésben, első mesterképzésben vagy első egységes osztatlan képzésben részt vevő hallgató, aki rendszeres jövedelemmel nem rendelkezik.
...
A felsőoktatási tanulmányokat folytatók közül csak az első egyetemi, vagy főiskolai szintű képzésben részt vevő hallgató számítható be a
gyerekszámba.

Ha ez az első Msc-je, és nem volt jövedelme, akkor számítható be.

Egyébként : ha jól értelek, hogy 2019-es az utolsó megállapító határozat, akkor lehetséges, hogy júniusban nem igazoltad a kormányhivatal felé az egyetemista jogviszonyát? Lehet itt lesz a probléma, igaz, akkor csp-t sem kellett volna (akkora összegben) kapnod.

A jogviszony fennállását a kérelem benyújtásakor, illetve az ellátás folyósításának időtartama alatt évente, tanulói jogviszony esetén szeptember 30-ig, hallgatói jogviszony esetén október 15-ig kell igazolni.

Cilla # 2023.03.02. 08:31

Igen, ma reggel már nekiálltam levelet írni, ezt pár perce el is küldtem, bár egyelőre nem fellebbezés, hanem segítségkérés címszóval - annál is inkább, mert csak sima emailt írtam, a fellebbezést meg ugye vagy az IKR-en, vagy hagyományos postán kell benyújtsam. De mindez nem a gázműveknél fut, hanem a kormányhivatalnál - gondolom, a gázművek nincs is "felkészülve" arra, hogy jogviszony-igazolásokat olvasgasson, meg úgyis (egyébként jogosan) azt mondanák, hogy őket nem az én papírjaim érdeklik, hanem ami infót a kormányhivataltól kapnak. Tegnap a gyerek is lekért biztonság kedvéért egy friss jogviszony-igazolást is, abban meg ráadásul friss dátummal azt írták, hogy január 31-ig, vagyis a félév végéig volt jogviszonya. De nagyon szépen köszönöm a biztatást, a tegnapi hidegzuhany után jól jött. (És mindez nem csak a gáz árát befolyásolja, hanem függ tőle a tavalyi szja-ra vonatkozó családi kedvezményem is, szóval továbbgyűrűzhet a probléma...)

drbjozsef # 2023.03.02. 07:57

Cilla,

Úgy érted, decemberig volt hallgatói jogviszonya?
És erről van igazolásod. Asse baj, ha file, küldd el azt a gázműveknek, jelezve, hogy ez alapján kaptál csp-t, az járt neked június után is.

Cilla # 2023.03.02. 06:55

Kedves József,

Volt hallgatói jogviszonya, erről van "papírom" (pontosabban elektronikusan kiállított file-om, de évek óta az van már papír helyett). És legjobb tudomásom szerint ezt beküldtem a kormányhivatalnak, de mivel azt egy weboldalon keresztül (is) lehet, nincs olyan mentésem róla, mint ha emailt küldtem volna. Szóval ez utóbbira sajnos mérget nem tudok venni.

Cilla

drbjozsef # 2023.03.02. 06:12

Cilla,

ugyanis szerintük csak addig részesültem mindhárom gyermek figyelembevételével csp-ben
És, ez igaz?
Mármint, lehet, hogy kaptál csp-t, de jogosult is voltál rá? Utánanéztél a szabálynak?
Mit jelent, az, hogy a legnagyobb decemberben szerezte meg az Msc-jét? Meddig volt tanulói jogviszonya az iskolával, mikor végzett?
Elképzelető, hogy júniusban megszűnt a tanulói jogviszonya, és az államvizsgák és a diplomavédés már ez utánra esett?
Megkérdezted a gyereket, vagy az egyetemet?

Cilla # 2023.03.01. 15:59

Kedves Szakértők,

van, pontosabban a közelmúltig volt két egyetemista és egy kisebb gyerekem. A legkisebb után a nagyok, mint eltartottak figyelembevételével kaptam a csp-t, és erre tekintettel kaptam a nagycsaládos gázárkedvezményt is. December második felében a legnagyobb gyerek megszerezte az MSc-jét, így január első napjaiban írtam a Kormányhivatalnak, hogy már csak két gyerek figyelembevételével kérem a legkisebbre a csp-t, továbbá írtam a Gázműveknek is, hogy január elsejétől nem vagyok jogosult a nagycsaládos gázárkedvezményre. Ma kaptam kézhez egy határozatot, amelyben arról tájékoztatnak, hogy tavaly 07.31. óta jogosulatlanul vettem igénybe az árkedvezményt, ugyanis szerintük csak addig részesültem mindhárom gyermek figyelembevételével csp-ben. Az utolsó csp-határozat, amelyet most hirtelenjében elő tudtam szedni, 2019-es, ebben természetesen még mindhárom gyerek figyelembe van véve. Én azóta újabb megállapításról nem tudtam. Van esélyem fellebbezni?

Elképzelhető, hogy szeptemberben volt annyi tévedésem, hogy elfelejtettem elküldeni a Kormányhivatalnak automatikusan az újabb jogviszonyigazolást, de nem is kérték, illetve nem emlékszem, hogy kaptam volna bármi határozatot a csp-módosításáról (az összegen meg nem változott semmi, de ez azért is volt, mert a legkisebb tartósan beteg volt még tavaly).

Köszönök bármi segítséget,
Cilla