csatornázás


MSuska # 2023.04.03. 10:03

Tisztelt Szakemberek!
Segítséget szeretnék kérni egy csatorna építés és szennyvíztisztító bővítési kérdésben.
3 település egy közös szennyvíztisztító művel rendelkezik. Most 50 családos park szeretne csatlakozni a hálózathoz. Jelenleg maximum 20 család lakik a területen, 10 telken folyik építkezés és 20 telek vár még gazdára. Nem engedélyeznek egyedi szennyvíz tisztítási megoldást a HÉSZ-re hivatkozva (2019-ben módosították úgy, hogy ilyen egyedi megoldások nem engedélyezhetők - előtte lehetett). Csak a szippantós módszer használható - aminél az egyedi biológiai szennyvíztisztító jobb megoldás a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium 2005-ös kiadványa szerint.
Nem elég nekik, hogy a csatornát nekünk kell kiépíttetni a rendszer egy elérhető pontjáig, hanem még a 3 falu közös szennyvíztisztító művének a kapacitás bővítését is velünk akarják megfizettetni. Annak ellenére, hogy elvileg 50 rákötéssel még nem maximalizálta ki a falu a helyeit, de viszonylag 20-30 hely maradna. Minden információt nem osztanak meg velünk, de csak 1 fali 200 férőhellyel bővíteni a csatornakapacitását, vélhetőleg a többi 2 falu is.
Fő kérdésem, milyen jogalapjuk van 50 telektulajdonossal megfizettetni a teljes kapacitásbővítést?
Milyen jogi szakterület foglalkozik ezzel? Kihez tudunk fordulni? Hol tudunk a jogainknak utána járni? És ha jogtalanság van a dologban, magánszemélyként egy Önkormányzattal szemben hol tudunk panaszt tenni, jogorvoslatot kérni?
Nagyon szépen köszönöm előre is a segítséget!
Bízom benne, hogy némi segítséget tudnak adni, legalább hogy merre induljunk.
Üdvözlettel, Margit