Anyakönyvbe tekintés jogos


Majordomus # 2023.06.08. 19:57

Kövesd drb.. tanácsát kezdj a Kormányhivatalban.

osztap # 2023.06.08. 19:13

megváltozott a nevem nekem is, amit hivatalból változtattak meg minden értesítés nélkül

A helyedben ezzel indítanék. Itt kell lennie egy határozatnak, ami alapján a változtatás történt. (Nem tudom, miért nem kaptad meg, de most már igazából mindegy is.) Az részletesen leírja a tényállást és a változtatás jogszabályi alapját. Azt kellene kikérned. Mivel saját magadra vonatkozik, nem lesz gond a jogos érdekkel. Aztán, ha azt elolvastad, akkor látod, mi legyen a következő lépés.

Esetek2023 # 2023.06.08. 16:33

Bocsánat-ezt javítanám:
Akkor rendben van, hogy ha valaki meghal, akkor átkeresztelik a nevét. A leszármazottak évtizedekig használtak egy állítólagos nevet, majd úgy értesülnek róla hogy nem is az a nevük, hogy kérnek egy új Anyakönyvi másolatot, de a személyi igazolványon Magyar név van, ám az Anyakönyvezés az EAK-rendszerébe átírta (apa halálát követően) a leszármazott nevét Magyarra.. Tehát a személyigazolvány már érvénytelen. Cserélni kellene.-Így helyesebb az alábbi megfogalmazás.

Esetek2023 # 2023.06.08. 16:25

Kedves drbjozsef!
Köszönöm a válaszát!

Édesanyám és Édesapám házasságából születtem én és testvérem.Apám neve mondjuk Magyar vezeték nevű volt házasság kötéskor (más nevet adok meg, nem az igazit). Anyám ugyebár automatikusan Magyar Zsoltné lett, ahogyan mi gyermekek is Magyar vezetéknevet kaptuk az eseménykor.
Elválnak x év múlva, és Anyám nem veteti le Apám vezetéknevét. Majd meghal Apám 2020.-ban. Ekkor a neve megváltozik Magyarról-Magyorra, de senkit sem értesítenek a változásról (főként nem a gyerekeit (mert hogy Apámnak Anyámon kívűl két házassága volt-ebből a második házassága volt Anyámmal. Apám első házasságából is lett egy gyermeke Magyar vezetéknévvel.

Az ok amiért megakarom nézni, hogy látni szeretném a saját szememmel miként szerepelt a születésiben.
Miért lehetséges hogy ő Magyor lett a halálával, és hogy megváltozott a nevem nekem is, amit hivatalból változtattak meg minden értesítés nélkül. Az ok, hogy 43 évig viseltem jóhiszeműen a nevem, az apám 74 évig viselte, és a Nagyapám egész életében, és akként is hunyt el (1982.) Magyar, de nincs meg Nagyapám halotti bizonyítványa, sem a lakhelye szerinti Anyakönyvbe vezetve vezetékneve visszamenőlegesen lett megváltoztatva apám halotti Anyakönyvén. Nagyapám halálozási helyéről nincs adat.
Amit megtudtam, hogy a temetőben ahol eltemették Nagyapámat ott hol volt a sírja, és ki volt: Magyar. A személy és -lakcímnyilvántartásban szerepel Magyar-vezetéknéven csak az Anyakönyvezésben nincs.
Akkor rendben van, hogy ha valaki meghal, akkor átkeresztelik a nevét, és akkor leszármazottak emiatt évtizedekig használnak egy állítólagos nevet, majd úgy értesülnek róla hogy nem is az a nevük, hogy kérnek egy új Anyakönyvi másolatot, de a személyi igazolványon Magyar név van, ám az Anyakönyvezés az EAK-rendszerébe átírta (apa halálát követően) a leszármazott nevét Magyarra. Tehát a személyigazolvány már érvénytelen.
És akkor az is rendben van, hogy eltűnnek a felmenők adatai? Rendben van, hogy minden okmányon Magyar szerepel (bizonyítványok, stb.). Rendben van, hogy Apám testvére marad Magyar? Rendben van, hogy Apám Anyja Magyar Jánosné-ként lett eltemetve? Egyébként Nagyapám is háromszor volt házas. Romániában született 1907.-ben. Hogy mikor jött át Magyarországra nem tudom. Emiatt azt értem, hogy nincs meg a születési anyakönyve itt, de akkor hogy tudott Nagymamámmal háiodni, hogy adta tovább, összesen hat gyermekének a Magyar nevet?
Szóval az ok csupán annyi, hogy a hozzátartozó megbizonyozhasson arról, hogy mi volt ténylegesen az eredeti neve a felmenőjének.Így elég furcsa, hogy Nagyanyám Magyar Jánosné, apám Magyor, a testvére Magyar, és én Magyor, de a két testvérem, meg a Nagyapám minden leszármazottja megmaradt Magyar vezetéknéven.
Mellesleg a gyerekem születési Anyakönyvében én mint anyuka: Magyar névvel szerepelek még.
Ön szerint ez nem elég indok?
Köszönettel: Esetek2023

drbjozsef # 2023.06.08. 10:09

Esetek2023,

Az biztos, hogy az illetékes szerv a Kormányhivatal Névváltoztatási és Anyakönyvi Osztálya.

Ilyen esetekben a jogos érdeket kell igazolni. Ezt lehet megfelelő okiratokkal, nem feltétlenül kell ehhez bírósági végzés. Ha nem fogadják el a papírokat, akkor kellhet esetleg közigazgatási pert indítani.

Én első körben felvenném velük a kapcsolatot, elmondanám az okokat, miért akarod megnézni, és milyen irataid vannak ehhez.
Ha telefonon/emailban elutasítanak, akkor tértis levélben kérnék határozatot az elutasítás indokáról. Azzal, ha akarsz, pereskedhetsz.
Én mondjuk nem értem a problémádat, és az okot, amiért ez szükséges, de te tudod.

Esetek2023 # 2023.06.07. 14:14

Tisztelt Ügyvéd Hölgyek/Urak!

Megváltozatták a születési nevem hivatalból. Nem kaptam róla értesítést sem. Az egész, Apám halála miatt következett be 3 éve. Elmentem Édesapám születési helyének Anyakönyvezéséhez, és kértem hogy had tekintsek bele az eredeti Anyakönyvébe (papíralapúba), hogy megtudjam melyik volt a hamis. Amit 74 évig viselt jóhiszeműen, vagy amire megváltozott állítólag -vele együtt az enyém és Nagyapámé is) . A nagyapám állítólag 1982-ben elhunyt, és nincs a helyi anyakönyvben. Az Ő nevét is visszamenőleg megváltoztatták, holott a személyi adat- és lakcímnyilvántartásban nem az elírt néven szerepel, hanem amit eddig is (apám halála előtti helyesnek vélt) jóhiszeműen viseltem én is 43 évig.
Szeretném megtudni, mi kell ahhoz hogy a papíralapú Anyakönyvbe jogosan belenézhessek? Bírói végzés? Milyen hivatkozással?

Köszönettel!