Igazgatási szünet


Majordomus # 2023.12.23. 20:22

Legyen békesség. Kellemes Ünnepeket.

szabbodza # 2023.12.23. 17:10

drbjozsef,

értem, köszönöm a választ. Igen, ez valóban indifferens, bár, nem ez volt egyetlen észrevétel, ami közömbös volt az esetemben. Mindenesetre a tegnapi pszichológia vizsgámhoz inspirációt adott. :-) És itt kérek elnézést, ha veled is kötekedtem :D

drbjozsef # 2023.12.23. 16:09

szabbodza,

Nem, nyilván egyikben sincs, az idézett rész az igazgatási szünetekről szóló tv., én néztem be. Mondjuk a lényeg szempontjából itt most neked mindegy, indifferens szerintem, más esetben (szabályos elrendelés) jogos sz.ö. észrevétele.

szabbodza # 2023.12.23. 16:00

drbjozsef,

a Kjt.-t nem nagyon (szinte egyáltalán nem) ismerem, a Kttv.-ben, ami ránk vonatkozik, abban pedig nem találtam ilyet, ami persze nem jelenti azt, hogy nincs megbújva a sorok között ilyen rendelkezés.

Majordomus # 2023.12.22. 20:48

Ez a vonat elment.
Vagy tudomásulveszed vagy bevállalsz egy munkaügyi pert. Költséges és kétséges.

drbjozsef # 2023.12.21. 20:03

Látod, drbjozsef értelmetlen tanácsa miatt

Igen, elismerem, tényleg a Kjt-ben van eset, amikor előre lehet hozni. Igazad van.
Ugyanakkor ezt előhozni, miután a kérdező rámutatott, hogy te se olvastál tovább a gugli első soránál, és esetében ez teljesen szabálytalan lenne, hááááát... véleményes. :)

Szomorú örökös # 2023.12.21. 09:53

szabbodz

Egyébként legalább hét napot a munkavállaló által kért időpontban KELL kiadni.

Maradjunk annyiban, hogy ez ma már csak egy ajánlás. Ha ragaszkodsz hozzá, hogy márpedig te akkor akarsz szabira menni - akár a cég érdekei figyelmen kívül hagyásával, vagy annak hátrányára - könnyen útilaput kaphatsz és még lehet perben se te nyernél ellenük, mert a cég érdeke mindent felülírhat. Tehát marad az, hogy az egész éves szabadságoddal ők rendelkeznek, legfeljebb elfogadják a kérésedet, hogy akkor adják ki, amikor kéred. Általában ez össze is jön, nagyon kevés olyan szitu van, mint a tiéd.

Te álltál belém, és igen, ezt nem hagyom szó nélkül.
Szíved joga reagálni, bár nem álltam beléd, szimplán a kezdet kezdetén próbáltalak rávezetni - nem én egyedül - hogy a testületi döntés bizony rendeletnek számít.

Egyébként ha már azt gondolod, hogy engem unnak, halkan jegyzem, ezt sem nekem írták: „Ahogy Máli Gerő mondta: "Reméntelen".

Látod, drbjozsef értelmetlen tanácsa miatt („Átvinni a következő évbe bizonyos feltételek mellett lehet szabadságot, de előre hozni biztosan nem.”) - aki ugyebár feltehetően nem olvasta végig a törvényt, pedig pont ez épp az elején szerepel - csak azon is rugóztál, hogy miért a jövő évi szabidból vonják a pluszt:
Azoknak, akiknek erre a plusz két napra már nincs idei szabadsága, szerinted azt melyik évből adják ki?
Pedig egyértelműen a törvényt bemásoltam ide neked, ami erről szól: :-D Az meg külön érdekes, hogy amikor törvénybe foglalnak egy ilyen speciális helyzetet, akkor drbjozsef állásidőt emleget, meg arra juttatást. Nyilván ez egy átlag munkahelyre igaz lehet, de még ott se mindig, mert van, hogy szimplán nem tudják ellátni munkával a dolgozót, akkor az elbocsátás helyett inkább ott elküldik fizetés nélküli szabadságra. Állásidőre a nincsből elég nehéz munkabért kifizetni. Fura, hogy egyedül az ő tanácsát fogadtad el egyedül - nyilván, mert az tetszett neked - másokéval már szembe mentél és jött a sok értelmetlen rizsa. De ez itt speciális eset és önkormányzatról beszélünk, amely helyzetre egészen konkrétan törvényt alkottak.

Ja és az meg külön érdekes, hogy te az iskolai vizsgáid miatt gyúrsz egy ideje ezen a témán, mert nem úgy jött ki, ahogy te azt kitaláltad.

szabbodz # 2023.12.21. 09:06

Szomorú örökös,

„én csak a 407/2023. (VIII. 30.) Korm. rendeletet találtam, amiben az áll, hogy a téli igazgatási szünet 2023. december 27. napjától 2024. január 1. napjáig tart”
Igen, a legelején valóban csak ezt találtam, ezért is írtam ezt, illetve ezért is bátorkodtam kérdezni, szóval, ebben az egy dologban igazad van.

„…miért nyúlhat hozzá a jövő évi szabadságodhoz a plusz napok miatt...erre is kaptál választ,..”
Igen, valóban kaptam választ, ami a következő volt, de te ezt nem olvastad? Pedig konkrétan neked is szólt:
„kiadta a munkáltató - az összes szabadnapot, és utólag találja ki, hogy még X napot nem tud/akar munkát adni a munkavállalójának, akkor hogy jöhet egyáltalán szóba az, hogy majd a jövő évit előrehozzuk? Egy francokat. A munkáltatónak kötelessége munkát biztosítani a munkavállalónak munkát biztosítania : Mt. 51.§(1). Ha ezt nem tudja, NEM adhat még fizetés nélküli szabit sem a munkavállaló beleegyezése nélkül, pláne nem szabadságot kiadni, ha az már elfogyott. Állásidőt kell fizetnie. Te mit szólnál hozzá, ha munkavállalóként októberben aszondanák, hogy menj haza, nincs meló, megkapod a szabijaidat, és ha az nem elég, megkapod a jövő évit is, ja meg esetleg a 2025-ösöket is.”

„Te egyetlen nap szabadsággal sem rendelkezhetsz, max. jelezheted a munkáltatódnak, mikor szeretnéd kivenni, de a végső engedélyt mindig tőle kapod meg, nem mehetsz csak úgy el önálló döntéssel szabadságra.”
Erre is érkezett válasz:
„Egyébként legalább hét napot a munkavállaló által kért időpontban KELL kiadni.”

Fentiek alapján azt lehet mondani, hogy te mindent mindenkinél jobban tudsz (illetve szeretnél jobban tudni) – ehhez azonban javaslom, hogy tanulj még egy kicsit – de ami a legfontosabb, hogy helyesen értelmezd a problémafelvetést, mert akkor nem fordul elő olyan, hogy másról írsz, mint maga a kérdés.

„Szíved joga kérdezni, de ha valaki válasza nem tetszik, akkor elkezdesz kötekedni.”
Nevezz már meg kérlek valakit, akivel el kezdtem kötekedni! Hadd kérdezzem meg tőle, hogy kötekedtem-e vele? Te álltál belém, és igen, ezt nem hagyom szó nélkül. A stílusodat meg inkább hagyjuk…

„Köszi, hogy elismerted, gyakorlatilag nem fogadod el a munkáltatód döntését és egyfolytában kötekedsz még az ide írogató jogászokkal is. Pl. fogalmam sincs, honnan vetted ezt:”
Ez egy ismét nagyszerű megállapítás, hogy ezzel a mondatommal, hogy:
„És most azért nem írnak már, mert ami itt folyik az már nem egy jogi kérdésről való diskurzus, hanem kötekedés.”
Ezzel ismertem el, hogy nem fogadom el a munkáltatóm döntését? Bravó! :-)

„Az igazgatási szünetről külön jogszabály rendelkezik; amely bizonyos korlátok között megengedi a jegyzőnek, hogy ilyet rendeljen el az általa vezetett hivatalban.”
És ez hol volt kérdés? Mindenki tudja. Még ez év elején rendelkezett a nyári és téli igazgatási szünetről, ami kimerítette az alapszabadságunk 3/5-ét. Nem ez volt a kérdés tárgya.
Folyamatosan nem releváns dolgokat írtál (lehet, hogy a nem megfelelő szövegértésből fakad), bent ragadt szabi, meg ez is például mi?:
„Miért is haladta volna meg? Az éves alapszabadságod háromötödét nem haladhatja meg. Kiszámoltad már, hogy az mennyi is?”
Ahogyan már utaltam rá, nem ez volt a kérdés, de talán utána már neked is kijött a matek.

„De te már több napja túráztatod őket, ne csodálkozz, hogy belefáradtak.”
A hülyeségeidbe, valóban, de abba most már én is. Ahogyan ők tették – okos emberek lévén – én is ezt teszem, elhatárolom magam a minősíthetetlen, sértő hangnemű szájkaratédtól, kellemes beszélgetést kívánok a továbbiakban, most már egyedül magaddal.

„Belenyugodtál már végre és befejezed a kattogást? Én a válaszadást tuti!”
Akkor most mégsem? Érdekes, azóta két új hozzászólásod lett… nem tudod befejezni :-D Ellenben én igen.

A viselkedésed szomorúságra ad okot, Szomorú örökös.

De karácsony közeledtével kívánok neked lelki megnyugvást és békességet, szép – „kattogás-mentes” – ünnepeket szeretteid körében.

THE END :-)

Szomorú örökös # 2023.12.21. 08:05

szabbodz

Ja, és azon is lovagoltál, hogy miért nyúlhat hozzá a jövő évi szabadságodhoz a plusz napok miatt...erre is kaptál választ, mégpedig konkrétan a hivatalos jogszabályból. ;-) Arról meg már ne is beszéljünk, amit az elején írtál:

én csak a 407/2023. (VIII. 30.) Korm. rendeletet találtam, amiben az áll, hogy a téli igazgatási szünet 2023. december 27. napjától 2024. január 1. napjáig tart

Pedig ha már rákerestél, ott szerepelt a hivatalos törvény is - „2023. évi XXVI. törvény” - a teljes évi igazgatási szünetekről, ahol épp az általam idézett jogszabály is egyértelműen szerepelt. Az általad idézett jogszabály csakis a télire vonatkozik.

Szomorú örökös # 2023.12.21. 07:58

szabbodz

szerintem ez egy fórum, ahol szabad kérdezni, lehet, hogy te ezt túráztatásnak nevezed, én nem

Szíved joga kérdezni, de ha valaki válasza nem tetszik, akkor elkezdesz kötekedni.
Mi több, olyan stílusban adod elő, hogy te gyakorlatilag mindenkinél jobban tudod.
Kérdés, hogy akkor mi a francnak kérdezel bármit is itt? Értelme nem sok van.

Mindenki tudott válaszolni normálisan rajtad kívül.

Egy ideig valóban. De már beleuntak, mert még mindig nem fogod fel a lényeget. Nem veszed észre?

És most azért nem írnak már, mert ami itt folyik az már nem egy jogi kérdésről való diskurzus, hanem kötekedés.

Köszi, hogy elismerted, gyakorlatilag nem fogadod el a munkáltatód döntését
és egyfolytában kötekedsz még az ide írogató jogászokkal is. Pl. fogalmam sincs, honnan vetted ezt:

a jegyző, 2023. év vonatkozásában már rendelkezett az összes szabadságnapok számával, amivel a köztisztviselők esetében rendelkezhet

Te egyetlen nap szabadsággal sem rendelkezhetsz, max. jelezheted a munkáltatódnak, mikor szeretnéd kivenni, de a végső engedélyt mindig tőle kapod meg, nem mehetsz csak úgy el önálló döntéssel szabadságra. Sőt, már a legelső válaszok között megkaptad hivatásos jogásztól a konkrét választ:

Az igazgatási szünetről külön jogszabály rendelkezik; amely bizonyos korlátok között megengedi a jegyzőnek, hogy ilyet rendeljen el az általa vezetett hivatalban.

De te már több napja túráztatod őket, ne csodálkozz, hogy belefáradtak.

szabbodz # 2023.12.21. 06:05

Szomorú örökös,

szerintem ez egy fórum, ahol szabad kérdezni, lehet, hogy te ezt túráztatásnak nevezed, én nem.
De úgy látom, már nem tudsz mibe belekötni. :-)
Annak örülnék is, ha nem válaszolnál, mert a kommentjeid egy esetben sem tartalmaztak semmi hasznosat, olyanokkal vagdalkózol, olyan érveket hozol fel, aminek semmi relevanciája, aztán meg ha ezekre reagálok, azon besértődsz. Emellett a stílusod már-már súrol egy bizonyos határt. Mindenki tudott válaszolni normálisan rajtad kívül. És most azért nem írnak már, mert ami itt folyik (megjegyzés: te kattogsz, nem én, de oké, ha azt, hogy a hülyeségeidet nem tudtam szó nélkül hagyni, és ez kattogás, akkor vállalom, hogy kattogok, csak hogy boldog légy), az már nem egy jogi kérdésről való diskurzus, hanem kötekedés. Viszont
ha a saját magad bevallása szerint is csak laikus vagy, akkor először jobban gondold át, mielőtt bárkinek is válaszolsz. Ide az emberek vélemény/segítség kérés miatt járnak, nincs szükségük az ilyen stílusú kommentekre, hiszen azért írt, mert valami gondja van, nem kell neki még eggyel több.
Megköszönöm, ha a jövőben sem válaszolsz az esetleges más témában írt posztomra sem.

Szomorú örökös # 2023.12.21. 03:13

szabbodz

hol írtam én olyat, hogy akarom támadni „őket”?

Akkor meg mi a francnak túráztatod itt a fórumozókat is? Jobb érzés lesz neked attól,
jobban fogsz utána aludni éjszaka, ha esetleg valaki leírja, hogy „nem jogszerű”? :-D

Tehát lehet, hogy nem volt elég az, hogy kb. 1 héttel az érintett napok előtt jött az ötlet,
hogy hosszabbítsuk meg az igazgatási szünetet X nappal.

Elég vagy nem elég, attól még így lesz. A jövő évi szabidból is ugrik két nap, ennyi!
Belenyugodtál már végre és befejezed a kattogást? Én a válaszadást tuti!
És ahogy elnézem, egyre többen vagyunk így veled. :D :D :D

szabbodz # 2023.12.20. 22:01

Majordomus,

Sajnos azt számolják el, amit már le is írtak, tehát hogy le lesz vonva két nap a 2024. évi szabadságnapok számából és annyival kevesebbel kezdjük az évet.
Nem is érdekelne annyira, ha a kettőből mondjuk az egyik nem péntek (fél nap) lenne, illetve az sem túl szerencsés, hogy a januárt is 2 nap szabadsággal kell kezdeni, ha tetszik, ha nem. De ezt nem kifogásolhatjuk, mert nem a "kereten felül" van. Egyetem miatt nehéz logisztikázni a szabadsággal és minden nap számít.

Majordomus # 2023.12.20. 21:51

Januárban meglátod mit számolnak el neked.

szabbodz # 2023.12.20. 21:42

Szomorú örökös,

"No és ezt a paragrafust egyébként olvastad-e már?"
(Bár biztosan erre is rábukkantál 1 perc alatt...)
"(3) Az (1) bekezdés szerinti esetben az igazgatási szünet elrendeléséről szóló határozatot a tárgyév márciusának 1. napjáig a helyben szokásos módon közzé kell tenni."
Tehát lehet, hogy nem volt elég az, hogy kb. 1 héttel az érintett napok előtt jött az ötlet, hogy hosszabbítsuk meg az igazgatási szünetet X nappal.

Majordomus # 2023.12.20. 21:41

Tisztázd le a munkáltatóval az ő álláspontjukat.

szabbodz # 2023.12.20. 20:19

Szomorú örökös,

„Alapvetően én eleve nem engendém ott, hogy az összes szabadságát bárki kivegye, hanem tartalékolja pont az évvégi igazgatási szünetre, mert ott szükség lesz rá.”
Képzeld, mindenki tartalékolt rá (én is), arra a 3 napra, ami köztudott volt. Amiről nem tudtunk – mert 3 nappal ezelőtti döntés – tehát a plusz két napra (dec. 21-22.), arra szerinted hogyan lehetett volna tartalékolni?

„Miért is haladta volna meg? Az éves alapszabadságod háromötödét nem haladhatja meg. Kiszámoltad már, hogy az mennyi is?”
Jézusom… nem, nem számoltam ki, csak úgy írogatok a levegőbe.
Nem kellene, már hogy válaszoljak neked, de megteszem. 25 nap az alapszabadságom, 15 nap igazgatási szünet volt már 2023-ra elrendelve. Szerintem a 25-nek a 15 az pontosan a háromötöde. Talán nálad is annyi. Az ezt meghaladó 1, 2, vagy akármennyi nap, már felette van. És a felette lévő napokról szól az egész történet, nem magáról az igazgatási szünetről, legalábbis nem azokról a napokról, ami eleve meg volt állapítva 2023. év elején.

„…előre kattogsz valami olyanon, amit nem is tudsz-tudhatsz, mivel még nem kaptál bérpapírt - mi több, ezt már más is megjegyezte szerintem. Majd ha azon fizetett szabadság lesz kiadva úgy, hogy az szerinted jogszabályellenes, akkor lehet támadni őket - bár kétlem,hogy volna értelme. Mindaddig ez egy felesleges sz@rrágás, amit itt művelsz.”
Nem kattogok – már mondtam és sz....-rágást is kikérem. Attól, hogy nem tudsz valamit, még nem kell ilyen stílusban írni. Holnap van 21-e és nem kell mennünk dolgozni, mert szabadság lesz kiadva a 2024. évi szabadságnapok terhére, a program számolása szerint tehát -2 nappal kezdünk 2024-ben. Erről pénteken e-mailben értesültek a vezetők. Akkor ez miért is előre „kattogás”?

„…ha a foglalkoztatott részére a tárgyévben kiadható szabadság már kiadásra került, a téli igazgatási szünetre a tárgyévet követő évben esedékes szabadságot kell kiadni.”
Úgy van, ez igaz, de már megint olyanról írsz, ami irreleváns.
Visszakanyarodva ehhez a mondatodhoz: „Az éves alapszabadságod háromötödét nem haladhatja meg.”
Bár, gondolom nem érted, miért hivatkozok most ide vissza…. Szomorú.

„…akkor lehet támadni őket - bár kétlem,hogy volna értelme.”
És hol írtam én olyat, hogy akarom támadni „őket”?

„Nem mellesleg én csak egy laikus vagyok, de kb. 1 perc alatt rábukkantam a hatályos törvényre.”
Ez örömmel tölt el, tök jó! :-)

Szomorú örökös # 2023.12.20. 19:22

szabbodz

Nem mellesleg én csak egy laikus vagyok, de kb. 1 perc alatt rábukkantam a hatályos törvényre.

Szomorú örökös # 2023.12.20. 19:21

drbjozsef

A munkáltatónak kötelessége munkát biztosítani a munkavállalónak munkát biztosítania : Mt. 51.§(1). Ha ezt nem tudja, NEM adhat még fizetés nélküli szabit sem a munkavállaló beleegyezése nélkül, pláne nem szabadságot kiadni, ha az már elfogyott. Állásidőt kell fizetnie. Nincs más. Ő baja.

Ez természetesen igaz egy üzemre, de nem a közigazgatási intézményekre, mert azokra speciális szabályok vonatkoznak, az sohasem egy szimpla munkahely. Alapvetően én eleve nem engendém ott, hogy az összes szabadságát bárki kivegye, hanem tartalékolja pont az évvégi igazgatási szünetre, mert ott szükség lesz rá.

szabbodz

Az ilyen módon kiadott, illetve kivett szabadság nem haladhatja meg a kormánytisztviselő tárgyévre megállapított alapszabadságának a háromötödét. A 2023. évi 2 nappal - ami nem sokkal ezelőtt derült ki, hogy lesz -, meghaladta.

Miért is haladta volna meg? Az éves alapszabadságod háromötödét nem haladhatja meg. Kiszámoltad már, hogy az mennyi is?

Szomorú örökös valahogy nem érti a lényeget, pedig szerintem értelmesen írtam le. Mindemellett több dologgal nincs tisztában.

Te nem vagy sok mindennel tisztában és egyébként is előre kattogsz valami olyanon, amit nem is tudsz-tudhatsz, mivel még nem kaptál bérpapírt - mi több, ezt már más is megjegyezte szerintem. Majd ha azon fizetett szabadság lesz kiadva úgy, hogy az szerinted jogszabályellenes, akkor lehet támadni őket - bár kétlem,hogy volna értelme. Mindaddig ez egy felesleges sz@rrágás, amit itt művelsz.

No és ezt a paragrafust egyébként olvastad-e már?

2. § (2) A munkáltatói jogkör gyakorlója – a (4) bekezdésben foglalt kivétellel – köteles az igazgatási szünetre eső valamennyi munkanapra szabadságot kiadni a foglalkoztatott részére azzal, hogy ha a foglalkoztatott részére a tárgyévben kiadható szabadság már kiadásra került, a téli igazgatási szünetre a tárgyévet követő évben esedékes szabadságot kell kiadni.

szabbodz # 2023.12.20. 18:50

Szomorú örökös,

  1. NINCS SZÓ (nem is volt szó) bennragadt szabiról, pont az a lényeg, hogy NINCS.
  2. „Miből gondolod, hogy egy közintézményben a szabadságod egyetlen napjával is te, teljesen önállóan rendelkezhetsz?”

Hmmm… nem én gondolom, jogszabály mondja ki. (vonatkozó rész: Kttv. 103. § - 104. § - szabadság kiadása)

3. Továbbá érdekes még a Kttv. 108. §-a – Igazgatási szünet.
„A Kormány a központi államigazgatási szervekre, azok területi és helyi szerveire nézve igazgatási területenként rendeletben megállapíthatja azt az időszakot (igazgatási szünet), amely alatt a rendes szabadságot ki kell adni. Az államigazgatási szerv hivatali szervezetének vezetője, a Kormány által megállapított igazgatási szünet időtartamán belül, az egyes szervezeti egységek esetében eltérő időszakban, illetve időtartamban határozhatja meg a szabadság kiadását, illetve kivételét. Az ilyen módon kiadott, illetve kivett szabadság nem haladhatja meg a kormánytisztviselő tárgyévre megállapított alapszabadságának a háromötödét.”
A 2023. évi 2 nappal - ami nem sokkal ezelőtt derült ki, hogy lesz -, meghaladta.

4. „Még mindig jobb, ha a jövő évi szabadságkeretedre adják ki, mint ha fizetésnélkülit kapnál, mert nincs már több szabid.”
Te tudod, hogy milyen esetben van létjogosultsága a fizetés nélküli szabadságnak? (Segítek, Kttv. 113. §-114. §)

Szóval további kérdés?

szabbodz # 2023.12.20. 18:47

drbjozsef,

köszönöm a reflektálásodat, megelőztél a válasszal. Egyetértek.
Szomorú örökös valahogy nem érti a lényeget, pedig szerintem értelmesen írtam le.
Mindemellett több dologgal nincs tisztában.

drbjozsef # 2023.12.20. 18:28

Én azt nem értem, mi a fenének kell újra meg újra idecitálni azt, hogy ha marad bent szabi, akkor azt ki kell adni, hiszen ez nem volt kérdés, és teljesen irreleváns.

Emellett van kérdés, igen. Ha elfogyott - neked : kiadta a munkáltató - az összes szabadnapot, és utólag találja ki, hogy még X napot nem tud/akar munkát adni a munkavállalójának, akkor hogy jöhet egyáltalán szóba az, hogy majd a jövő évit előrehozzuk? Egy francokat. A munkáltatónak kötelessége munkát biztosítani a munkavállalónak munkát biztosítania : Mt. 51.§(1).
Ha ezt nem tudja, NEM adhat még fizetés nélküli szabit sem a munkavállaló beleegyezése nélkül, pláne nem szabadságot kiadni, ha az már elfogyott. Állásidőt kell fizetnie. Nincs más. Ő baja. A munkavállaló kötelessége, hogy legjobb képessége szerint végezze a feladatokat, arra munkaképes állapotban megjelenjen, DE a munkáltatónak pont ezért szintén kötelezettsége, hogy a munkaviszony fennállása alatt biztosítsa a munkát is.

Te mit szólnál hozzá, ha munkavállalóként októberben aszondanák, hogy menj haza, nincs meló, megkapod a szabijaidat, és ha az nem elég, megkapod a jövő évit is, ja meg esetleg a 2025-ösöket is. Vagy még tovább. Hát már hogy a picsába.

Szomorú örökös # 2023.12.20. 16:14

szaboddza

a jegyző, 2023. év vonatkozásában már rendelkezett az összes szabadságnapok számával, amivel a köztisztviselők esetében rendelkezhet.....Ebből a 4 munkanapból 2 esik még az idei évre (dec. 21-22.), de már az is azon felül van annak, amivel rendelkezhet(ne)

Miből gondolod, hogy egy közintézményben a szabadságod egyetlen napjával is te, teljesen önállóan rendelkezhetsz? És ahogy KBS írta már az elején is, ha bentragadt a szabi, akkor azt ki is KELL adni. Még mindig jobb, ha a jövő évi szabadságkeretedre adják ki, mint ha fizetésnélkülit kapnál, mert nincs már több szabid. Dolgoznod nem lehet, még az épülettől is távol kell tartsd magadat. Szóval további kérdés?

szabbodz # 2023.12.20. 08:17

drbjozsef,

Igen...
á, nem akarok én emberkedni, felesleges is lenne, egyrészt nem ez a legnagyobb jogszerűtlenség itt, másrészt néhány hónap múlva úgyis váltani fogok. Igazából nem is jött volna ez annyira rosszul ki, ha mondjuk időben tudunk róla, mert akkor maradhatott volna a két vizsgám dec. 21-22-én - a "kötelező szabadság" napjain -, de mivel már nem volt 2023. évi, ezért halasztottam januárra.
Egyebekben pedig tényleg csak a véleményekre voltam kíváncsi.

Itt szeretném ezt ismét neked és mindenkinek megköszönni!

szabbodz # 2023.12.20. 07:34

Szomorú örökös,

"Szerintem az már most is látja, akinek kell, mindenki másnak elég, ha tud róla."
A vezetőknek küldték az e-mailt, a beosztottak pedig szájról-szájra terjedés útján értesültek, ki előbb, ki utóbb.

"Most akkor nem értelek, ha nem kell kiírni, akkor miért kattogsz ezen?"
Elnézést kérek, de nem kattogok, csupán kérdést tettem fel, vélemények miatt.

"Most akkor döntsd el, melyik az igaz?"
Ezt nem tudom jobban leírni, szóval - és szerintem lehetett is érteni -, de akkor megismétlem saját magamat:
"„A munkaügy automatikusan levonja a 2024 évi szabadságnapjainkból ezt a plusz 4 napot ki sem kell írnunk szabadságnak. (Tehát mégis csak a 2024. éviből megy el.)”
és ehhez a magyarázat: az éves rendes szabadságnapokat, amit ki szeretnénk venni, bele (ki) kell írnunk "Szabadságengedély" nevű tömbbe, melyben a szervezeti egység vezetője aláírásával engedélyezi a szabadságot. Ezt nem kellett most megcsinálnunk, mert a munkaügy szabadságként automatikusan rögzítette.