Igazgatási szünet


drbjozsef # 2023.12.20. 06:29

kötelező a munkáltató kérésének megfelelően
Bocsánat, helyesen : "kötelező a munkavállaló kérésének megfelelően"

drbjozsef # 2023.12.20. 06:12

szabbodz,

Átvinni a következő évbe bizonyos feltételek mellett lehet szabadságot, de előre hozni biztosan nem.
Várd meg a decemberi bérpapírodat, és nézd meg hogyan, minek számolták el ezt a két napot.

A baj az, amit szerintem te is tudsz, hogy persze odaállhatsz protestálni, meg emberkedni a jegyzővel, hogy ez nem szabályos, de ennek véletlenül leépítés is lehet a vége.
"Normál" munkahelyen simán munkanapot írnának a papírra erre a két napra, aztán két olyan napra (akár a megkérdezésed nélkül, általad csak utólag megtudva) két random januári napra szabit, amin amúgy dolgoztál, és el van intézve, ha nem tetszik, le is út fel is út.
De ha most itt van egy konkrét döntés, határozat a szünetről, érdekes kérdés, hogy ezt papíron hogyan oldják meg.

Én lehet, hogy nagyon buta vagyok, de számomra ez új infó, hogy a dolgozót megillető éves rendes szabadság teljes egészével a munkáltató rendelkezik.
Pedig a rendes Mt alatt dolgozóknál bizony : Mt.122.§(1). Igaz, egy részét kötelező a munkáltató kérésének megfelelően a (2) szerint, de attól még hivatalosan azt is a munkáltató adja ki, ergo ő "rendelkezik" vele.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.12.20. 05:57

Ahogy Máli Gerő mondta: "Reméntelen".

Szomorú örökös # 2023.12.20. 04:09

szabbodz

Rendben, tegyük fel, hogy hoztak a meghosszabbításról határozatot és az rendelet, csak mi nem látjuk. Biztosan később (januárban) már látni fogjuk.

Szerintem az már most is látja, akinek kell, mindenki másnak elég, ha tud róla.

a meghosszabbítással két nap érintett dec. 21-22-e (ezt is írtam), amit nem kell kiírnunk szabadságnak.....Azoknak, akiknek erre a plusz két napra már nincs idei szabadsága, szerinted azt melyik évből adják ki?

Most akkor nem értelek, ha nem kell kiírni, akkor miért kattogsz ezen? Hiszen te írtad:

...hétfőn jött egy olyan e-mail, amiben le van írva, hogy az igazgatási szünet időtartamára nem kell szabadságot kiírnunk (erre a plusz 4 napra sem), mert azt a munkaügy automatikusan rögzíti.

Korábban pedig ezen kattogtál:

A munkaügy automatikusan levonja a 2024 évi szabadságnapjainkból ezt a plusz 4 napot ki sem kell írnunk szabadságnak. (Tehát mégis csak a 2024. éviből megy el.)

Most akkor döntsd el, melyik az igaz?

szabbodz # 2023.12.20. 02:04

Kovács_Béla_Sándor,

lehet, hogy hülyeség, de ettől még így van.
Igen, jött írásos értesítés (3 nappal ezelőtt).
2023. évet tekintve a meghosszabbítással két nap érintett dec. 21-22-e (ezt is írtam), amit nem kell kiírnunk szabadságnak. Senkinek sem. Azoknak, akiknek erre a plusz két napra már nincs idei szabadsága, szerinted azt melyik évből adják ki?

szabbodz # 2023.12.20. 01:49

Majordomus,
Szomorú örökös,

Rendben, tegyük fel, hogy hoztak a meghosszabbításról határozatot és az rendelet, csak mi nem látjuk. Biztosan később (januárban) már látni fogjuk.
Majordomus, nem elvi dolgokról beszélünk, hétfőn jött egy olyan e-mail, amiben le van írva, hogy az igazgatási szünet időtartamára nem kell szabadságot kiírnunk (erre a plusz 4 napra sem), mert azt a munkaügy automatikusan rögzíti.

Majordomus # 2023.12.19. 21:29

Jogos. Még csak elvi dolgokról beszélünk.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.12.19. 21:26

A munkaügy automatikusan levonja a 2024 évi szabadságnapjainkból ezt a plusz 4 napot ki sem kell írnunk szabadságnak. (Tehát mégis csak a 2024. éviből megy el.)
Ez egyrészt hülyeség; másrészt honnan tudod? Megkaptad már a decemberről szóló bérpapírodat? Kaptál róla írásos tájékoztatást, hogy december 22-én, 27-én, 28-án és 29-én kiadnak négy napot a 24-es szabadságodból?

Szomorú örökös # 2023.12.19. 21:19

szabbodz

nem, nem hozott rendeletet, esetleg határozatot, de azt sem lehet látni, semmi nyoma az egésznek.”"

Vagy csak te nem látod, mert olyan helyen tartják nyilván.

Majordomus # 2023.12.19. 20:25

Szerintem a "testület megszavazta" döntés az rendeletnek számit.
.

szabbodz # 2023.12.19. 19:25

Kovács_Béla Sándor,

én tudom, hogy nincs ilyen, de amúgy minek nevezzem azt a helyzetet, amikor valakinek nincs már éves rendes szabadsága, a munkáltató viszont váratlanul meghosszabbítja az előre meghatározott igazgatási szünetet, amely alatt az épületben tilos tartózkodni? A munkaügy automatikusan levonja a 2024 évi szabadságnapjainkból ezt a plusz 4 napot ki sem kell írnunk szabadságnak. (Tehát mégis csak a 2024. éviből megy el.)

szabbodz # 2023.12.19. 19:20

Szomorú örökös,

nem, nem hozott rendeletet, esetleg határozatot, de azt sem lehet látni, semmi nyoma az egésznek.
Egy kormányrendeletre hivatkoznak (de nem a 407/2023. (VIII. 30.) Korm. rendeletre - én viszont csak erről tudok), hogy azt lehet úgy érteni, hogy az alapján ezt meg lehetett tenni. (Majd ezt megkérdezem, hogy pontosan melyik kormányrendelet is ez - ha létezik egyáltalán.)

Kovács_Béla_Sándor # 2023.12.19. 17:58

rre most 21-22-re a 2024. évi szabadságomból kell használnom,
Ugye, tudod, hogy ilyen nincs?

Szomorú örökös # 2023.12.19. 17:47

szabbodza

Nem hozott semmilyen rendeletet, pár nappal ezelőtt találta ki, testületi ülésen megszavazták, úgy, hogy nem is volt a napirendi pontok között.

Vagy akkor mégis hozott rendeletet ezek szerint?

szabbodza # 2023.12.19. 14:35

Köszönöm szépen a válaszokat!!

nanemaaa,
"A dolgozót megillető szabadság egészével a munkáltató rendelkezik. Az ő feladata, hatásköre a szabadságok kiadása."
Én lehet, hogy nagyon buta vagyok, de számomra ez új infó, hogy a dolgozót megillető éves rendes szabadság teljes egészével a munkáltató rendelkezik.

"Ergo minden további nélkül hozhat rendeletet az igazgatási szünetre vonatkozóan."
Nem hozott semmilyen rendeletet, pár nappal ezelőtt találta ki, testületi ülésen megszavazták, úgy, hogy nem is volt a napirendi pontok között.

Kovács_Béla Sándor,
"Az igazgatási szünetről külön jogszabály rendelkezik; amely bizonyos korlátok között megengedi a jegyzőnek, hogy ilyet rendeljen el az általa vezetett hivatalban. Mi köze ennek a szabadsághoz?"
Annyi köze van a szabadsághoz, hogy eredetileg 3 napról tudtunk, 21-22-ről nem, és például nekem személy szerint vizsgám lett volna ezen a két napon, amit azért raktam január 4-5-re, mert már kimerítettem a 2023. évi szabadság keretemet (nem volt nehéz, mivel - szintén az igazgatási szünet miatt - 11 nap mínusszal indítottam), csak a dec. 27-28-29-re tartalékoltam 3 napot, amiről tudtuk, hogy igazgatási szünet. Erre most 21-22-re a 2024. évi szabadságomból kell használnom, illetve január 2-3 szintén - most a napokban megállapított - igazgatási szünet, a 4-5 meg azért szabadság, mert oda tettem - feleslegesen - a két vizsgámat. Szóval, (ismét) tök jól jártam.

drbjozsef,
"Én azt mondanám, hogy ha már nincs kiadható szabadságod, akkor a munkáltatónak állásidőt kell fizetnie a részedre. Hiszen dolgoznál, csak ő nem tud (akar) munkát biztosítani a számodra. Így járt."
Egyetértek, én is így gondolom, csak ezt (ezt sem) nem lehet lenyomni a torkán. :(

Köszönöm szépen a véleményeket!
Végül is azt értem el, hogy semmit, illetve egy újabb strigula a sorban, ami azt erősíti meg, hogy ő azt csinál, amit csak szeretne.
Szomorú...

nanemaaa # 2023.12.19. 12:52

Viszonylag közeli információim vannak a közigazgatás területén a közigazgatási szünetekről. Mindenhol kötelező azokra a napokra szabadságon lenni. A közig szünet nem jutalomszabadság.
Szerintem a bíróságokon is az ítélkezési szünet nem ajándék szabadnap. De lehet, rosszul tudom.

drbjozsef # 2023.12.19. 10:47

Nincs szabadsága, de két napra nem fog munkát kapni. Mi lehetne más? :)

Kovács_Béla_Sándor # 2023.12.19. 10:24

Ezt kérdezte? Ki nem találtam volna.

drbjozsef # 2023.12.19. 10:14

szabbodza,

Én azt mondanám, hogy ha már nincs kiadható szabadságod, akkor a munkáltatónak állásidőt kell fizetnie a részedre. Hiszen dolgoznál, csak ő nem tud (akar) munkát biztosítani a számodra. Így járt.
Az idei két napot bukja a munkáltató, de a jövő évre eső napokat kiadhatja szabadságba.

Kovács_Béla_Sándor # 2023.12.19. 09:56

Az igazgatási szünetről külön jogszabály rendelkezik; amely bizonyos korlátok között megengedi a jegyzőnek, hogy ilyet rendeljen el az általa vezetett hivatalban. Mi köze ennek a szabadsághoz?
(Egyébként legalább hét napot a munkavállaló által kért időpontban kell kiadni. De ennek is vannak korlátai: legfeljebb két részben, és az első nap előtt legalább 15 nappal kell kérni. Az idén tehát ettől már elesett a munkavállaló; ha maradt benn szabadsága, azt a munkáltató nem csak hogy kiadhatja, hanem köteles is kiadni.)

nanemaaa # 2023.12.19. 09:25

Egy apró hiba van a gondolatmenetben. A dolgozót megillető szabadság egészével a munkáltató rendelkezik. Az ő feladata, hatásköre a szabadságok kiadása. Az más kérdés, hogy általában igyekeznek a dolgozói igényeket is figyelembe venni, de erre őket semmi sem kötelezi. Egy önkormányzati hivatal esetében pedig a jegyző a munkáltató.
Az önkormányzati törvényben benne van az önkormányzat rendelet alkotási joga. Ergo minden további nélkül hozhat rendeletet az igazgatási szünetre vonatkozóan. Természetesen figyelembe véve, és nem ellentétes módon a kormányrendelettel. Ergo a kormányrendeletben megállapított igazgatási szünetet el nem törölheti. De további napokat szünetté nyilváníthat.

szabbodza # 2023.12.18. 12:15

Kedves Fórumozók!

Ismét egy kis segítséget szeretnék kérni.
Adott egy önkormányzat, ahol a munkáltatói jogkör gyakorlója, vagyis a jegyző, 2023. év vonatkozásában már rendelkezett az összes szabadságnapok számával, amivel a köztisztviselők esetében rendelkezhet. Ennek ellenére megteheti azt, hogy most hirtelen, testületi ülésen elfogadják, hogy még 4 nappal meghosszabbításra kerül az eredetileg elrendelt téli igazgatási szünetet? (Ebből a 4 munkanapból 2 esik még az idei évre (dec. 21-22.), de már az is azon felül van annak, amivel rendelkezhet(ne).
Állítólag létezik egy kormányrendelet, ami erről rendelkezik, de én csak a 407/2023. (VIII. 30.) Korm. rendeletet találtam, amiben az áll, hogy a téli igazgatási szünet 2023. december 27. napjától 2024. január 1. napjáig tart. (Nem pedig 2023. december 21-től 2024. január 3-ig.) Jogszerű ez így?

Köszönöm a véleményeket előre is!