védelembe vétel, gyh eljárás


gabriella7 # 2014.01.31. 10:33

Kedves Valopapa

Ha a gyermekjóléti szolgálat alapellátásban gondozza a gyermeket, akkor is készül gondozási terv, amit az un. macis lapon rögzítenek, szülővel, ha már olyan korú a gyermek, vele is egyeztetnek és aláíratnak. gondozási tervet fél évente felül kell vizsgálni és változtatni, ha szükséges. Védelembe vételt akkor lehet kezdeményezni, ha az alapellátás nem vezet eredményre. A szolgálat családgondozója számára fontos, hogyha a gyermeket veszélyeztető körülményeket észlelünk, azt jelezzük!! A családgondozó a védelembe vételt a jelzésekre és a saját tapasztalataira alapozza, hiszen a védelembe vételi tárgyaláson bizonyítani kell a gyermek olyan szintű veszélyeztetettségét, ami ezt az eljárást indokolttá teszi.

üdvözlettel: gyermekjólétis családgondozó

briell # 2014.01.31. 10:10

Jó napot kívánok! Két kérdésem van.
Egyik, lakossági névtelen bejelentés alapján indítható valóban védelembe vételi eljárás?
A másik, hogy a lakhatás megoldásában nem segít abszolút a gyermekvédelmis, pedig eddig is védelem alatt állt elvileg a kicsi fiunk éppen az anyagi helyzet miatt. De folyton csak azt halljuk tőle, oldjuk meg a gondokat, pedig azt egy ismerős családsegítő mondta, másik körzetből, hogy ő elhelyezett egy családot átmeneti otthonba.
Amikor ezt felhozom szóba, akkor ez a hölgy engem mindig leráz, aki a mi "kirendelte gyermekvédelmisünk".
Hogy van ez akkor, a törvény nem köti őket arra, hogy segítsenek ahogy tudnak, csak követeljenek? Én írtam több helyre, de el lettem utasítva (átmeneti otthonok) talán pedig ha hivatalból keresték volna őket, akkor lett volna hely.

valoapa # 2011.11.25. 13:55

Sziasztok!

A gyámhatóság a védelembe vételi eljárás ügyében hozott határozatában megállapította a gyermekek veszélyeztetettségét, de mivel a szülők családsegítő szolgálattal való együttműködésétől a veszélyeztetettség elhárítását remélte, ezért alapellátás keretében történő segítségnyújtásról döntött.

Azóta az egyik szülő a védelembe vételi tárgyaláson tett szóbeli ígéretét megszegte, a másik szülővel a családsegítő szolgálatnál írásba foglalt megállapodását több ízben bizonyíthatóan felrúgta, a fenti kérdésekben a családgondozót bizonyíthatóan félrevezette.

Milyen mérlegelési lehetősége van a gyámhatóságnak ilyenkor? Automatikusan megtörténik-e a védelembe vétel, ha a gyámhatóság a fenti tényekről értesül, vagy határozhatnak úgy, hogy további esélyt adnak a szülőnek a viselkedése megváltoztatására, az alapellátásban történő együttműködésre?

Köszönöm!


  • laikus fórumlátogató
Mano2011 # 2011.10.29. 12:15

A gyámhivatal szerintem nem mer nagyon lépni. Ugyanis sok helyen anyapártiak. Pedig az ilyen nem anya...

Mano2011 # 2011.10.29. 12:13

Sziasztok. A mi családunkba most zárult le egy gyermekelhelyezés, gyermektartási. A pert a férjem nyerte a volt élettársával szemben. A gyermek az anyánál lett elhelyezve. Tavaly a 2. tárgyalás után kiadott a bíróság egy ideiglenes intézkedést, miszerint minden páros hétvégén jár neki az 5 éves kislány. A perben most született ítélet, ami nem jogerős még. A baj az, hogy az anyuka a gyermeket nem akarja adni, már lassan 1,5 éve a gyermek nálunk nem volt, különböző kifogások mennek, hogy pl. a gyermek nem akar menni az apjához, most épp beteg. Ezzel az a probléma, hogy készült igazságügyi szakértői vélemény is, amely átlagos apukának hozta ki a férjem. Ellenben a következőket írták az anyukáról: "Laza felelősségvállalás, erős saját érdekérvényesítő képesség. Nevelési képessége átlagosnál alacsonyabb fokú". A kislánnyal is elbeszélgettek, és róla ezt írták: "Az anyai környezet által az apa ellen nevelt, befolyásolt gyermek. Az apához érzelmileg kötődik tőle nem fél, nem szorong. Normális apa-lánya kapcsolat." Ez ellen az anyuka 2x lebezett fel, pedig a perben a vizsgálatot ő kérte, 3x is. A gyámhivatal 2 hetente ma már 60.000,- forintra bírságolgatja, és ott ki is kijelentette, hogy nem is fogja adni a gyermeket. Persze a gyerektartást kapja, az kell, és még visszamenőleg is megkapta. Bár mi szívesen adjuk a gyermeknek, de legalább adná. Kérdésem az lenne, hogy ilyen papírokkal el lehet-e perelni a gyermeket tőle. Van-e esély arra, hogy megnyerjük a pert, és hozzánk kerüljön a gyermek, aki maga is elmondta a szakértőnél, hogy amikor az apja megy érte, bent kell maradni a házba és csendbe kell lenni. A gyámhivatal mondott olyasmit is, hogy ha van jogerős ítélet, akkor fel lehet jelenteni a rendőrségen kiskorú veszélyeztetettsége miatt, illetve védelembe lehet venni.

rotu # 2011.09.07. 13:22

A védelembe vételről a települési önkormányzat jegyzője dönt, nem a gyámhivatal.

végrehajtó1 # 2011.06.30. 16:24

Akkor tegyél feljelentést kiskorú veszélyeztetése büntette miatt.

A védelembe vételről a gyámhivatal dönt.
Nem olyan gyors és egyszerű ez...

valoapa # 2011.06.30. 15:31

Sziasztok!

Gyermekelhelyezési kereset be van adva, de a bíróság még a füle botját sem mozdította, ellenben alá tudom támasztani a gyermekek veszélyeztetettségét a különköltöző szülőnél. Lehet-e védelembe vételt kérni, mi kell hozzá, mennyi idő, stb. Hogyan tudom megvédeni a gyerekeket?

Köszönöm!


  • laikus fórumlátogató
KapcsAd # 2010.05.20. 10:11

ÚJ!!!

Ha ismersz vagy ismertél olyan gyermeket aki csak ritkán találkozhat(ott) valamelyik szülőjével, kérjük keresd fel a

„KAPCSOLATTARTÁS“

közösségi oldalt a facebook-on, csatlakozz és hívd ismerőseidet is! Köszönjük!


facebook keresés: "KAPCSOLATTARTÁS" www.facebook.com/kapcsolattartas

szomorú anya # 2010.04.16. 11:06

Sziasztok!

Van egy 17 éves lányom, és most épp intézetben van, átmeneti gondozásban, mert nem járt suliba. Sajna rossz társaságba keveredett, és senkire nem hallgatott, csak a barátjára. Egyedül nevelem Őt, apuka nem foglalkozik vele már 14 éve. Tartásdíjat is anyósom szokta küldeni.
A kérdésem az lenne: ha a gyerek intézetben van, akkor nekem nem jár a gyerektartás?
A családi pótlékot megvonták, erről kaptam hivatalos értesítést. Azt az intézet kapja meg most. Valószínű apuka is megkapta, ahogy az összes papírt. Felhívtam anyósomat és megkérdeztem hogy most miért nem küldte a pénzt? Állítólag apuka kapott olyan levelet amiben azt írták hogy most nem kell fizetnie a tartásdíjat Én nem kaptam semmi ilyent. De a gyerek akkor is az enyém, megyek hozzá, viszek neki ételt, cigarettát (sajna bagózik), vennem kell neki cipőt, ruhát. Az intézet ezt nem ad neki. Tehát a kiadásaim megvannak. Most még több mint amikor itthon van. Arról nem is beszélve hogy súlyos pénzbüntetéseket is kaptam.

Válaszotokat előre is köszönöm!

justizmord # 2010.02.18. 10:21

Kaméleon, én javasolnám neked, nektek, hogy anyuka adja be a politikai menedékjog kérelmét, esetleg apukával együtt vagy 10 darab nagykövetségre, hogy a magyar hatóságok el akarják rabolni a gyerekét.

Amíg nem fogja ezt megtenni vagy 10 szülő, mármint a védelembe vétel miatt politikai menedékjog, addig nem állítják le a gyámhivatalosokat.

Nem feltédtlenül kell kiutazni ténylegesen majd abba a 10 országba, de lenne visszhangja, és leállítanák a gyámhivatalost, meg éenne ellene fegyelmi eljárás rögtön.


Iniuria non excusat iniuriam

Zotyika # 2010.02.18. 08:52

Természetesen a pótlás egy joga a gyermekednek melyet jogszabály is tartalmaz. De nincs aki végrehajtsa. Igaz a jogszabály alapján a gyámhivatalnak kellene, de ha ezt megtenné a másik, ellenérdekelt fél azért fellebbezne mert ez nincs a szabályozásban és milyen alapon változtatja meg azt a gyámhivatal.

Igaz, elgondolkodtató az is, egy szülő miért ellenérdekű fél a gyermek jogainak érvényesítésekor.

Igaz, ezen a gyámhivatal és az SZMM munkatársai tudnának változtatni.

Zotyika # 2010.02.18. 08:45

A végrehajtási kérelemmel azt kéred, hogy az érvényes bírósági vagy gyámhivatali végzést hajtassák végre a kötelezettel (jellemzően az anyával). Ezt pénzbírsággal teszik általában. Természetesen ha ez nem elégséges mást is alkalmazhatnak. Igaz nem nagyon szoktak, mert sajnos nem a gyermek érdekét nézik. Nekik elég ha néha napján 5.000,- forintot kiszabnak és ezzel lerendezték, holott már akkor tudják, úgyis eredménytelen lesz. De amennyiben többször előfordul, akár fel is jelenthetik kiskorú veszélyeztetése miatt. Ha ezt nem teszik, te is megteheted az ügyészségen. Ha elutasítják, panasszal élsz, mert nem lesz igazuk. (Persze ehhez legalább kettő jogerős pénzbírság kell a gyámhivataltól).
Az ombudsman azért utasítja el, egyébként helyesen mert a gyámhivatal csak az előbbieket teheti meg.

A pótlást a szabályozás meghozatala közben kell kérni. Ha ezt elmulasztod vagy nem szabályozza mégsem a bíró, illetve gyh ügyintéző, A pótlás lehetőségét az eredeti végzés jogerőre emelkedése előtt kérheted a II. fokú szervtől, fellebbezés formájában, ha egyébként ezt kifelejtették a gyermek érdekét erősen sértő módon.
Ideiglenes bírósági szabályozás esetén, jellemzően bontóper alatt, bármikor újra kérheted a bírótól a szabályozást.
Normál esetben kettő évente kérheted a szabályozás módosítását a gyermek változó érdekére vagy az akkori hibára hivatkozva a gyámhivataltól.

A védelembe vételről az én véleményem az, hogy bármilyen jó módú család esetében szükség lehet rá. Hisz az egyik szülő elvesztése és ezzel a gyermek személyiségének káros változása nem pénz kérdése. A törvény kimondja, hogy a kapcsolattartás akadályozása veszélyezteti a gyermeket. Ha pedig veszélyezteti, a védelembe vételre szükséges lehet. Az eljárás folyamán az akadályozó szülő önkéntesen elfogadhatja az alapellátást, ekkor figyelemmel kísérik, hogy betartja-e a szabályozást. Ha ez nem vezet eredményre, a gyermeket ki kell emelni. És ez nem azt jelenti, hogy intézetbe kerül, hanem azt, hogy abból a veszélyeztető családból kikerül, elsősorban más rokonhoz aki ezt vállalja. Ez természetesen és elsősorban a másik szülő.

Szerintem az igazság és elsősorban jog is fentieket támasztja alá. Aki nem így jár el, az ne nevezze magát közszolgának.

kaméleon # 2010.01.04. 12:54

Arra keresem a választ, hogy kapcsolattartási ügyekben mi a különbség, a végrehajtás és a pótlás kérése között.

Az én eseteimben még soha nem fordult elő, hogy a gyámhivatal nyilatkoztatta volna a panaszost, hogy melyiket kéri, viszont az ombudsman-i vizsgálatokban több olyat láttam, hogy mivel a szülő nem a végrehajtást, hanem a pótlást kérte, helyesen utasították el.

Azt, ha nem is megértem, de értem, hogy ha a határozatból a pótlásról elfelejtettek rendelkezni, akkor azt nem kérheti a panaszos. Akkor végrehajtást kér, rendben. Viszont, ilyenkor mégis mit kap ezzel?
A szülőnek mégiscsak az a célja, hogy a gyerekkel a kapcsolat megvalósuljon. Ha az elmaradást nem pótoltatják, mi a csudát hajtat végre? És akkor miért végrehajtási kérelem a pótlást kérő beadvány is?

Világos ez valakinek? Remélem, igen, és kisegít! Köszönöm előre is!

huncutka51 # 2010.01.03. 10:45

Szia!

A fiamon nagyon is szeretnék segíteni,de sem ő sem az anyja nem engedi.
Családgondozó is belépett már a képbe,de ők sem értek el semmit,ennek 2 éve volt!
Most itt az eredmény,lásd a fiam,kicsapták,bűnözői életmódot választotta.
A lányomhoz elmegyek,keresem vele a kapcsolatot,a lakásból nem jön ki, a telefonjaimat nem veszi fel,ettől többet nem tudok tenni,azt mondja az anyja ő már nagykorú hagyjam békén.
A gyámügyre megint be megyek,meglátom mit tehetek.
Hidd el szeretem a gyerekeimet,hisz azért mentem folyton a gyámügyre.A tartásdíjat is pontosan fizetem,de sajnos nálam is leépítés volt,a fizetésem is csökkent,mint mindenkinek nekem is vannak költségeim,de ennek ellenére megteremtem a gytartásdíjat.
Nagyon szeretném,hogy a fiamból ember legyen,én nem ilyen szakmát,sőt iskolát választottam volna! Ettől sokkal okosabb volt.Nem volt felügyelet alatt,és szerintem "EZ" az iskola sem érdekelte,de az anyja ezt választotta,nem engedett bele szólni.
Köszönöm a válaszod.

kaméleon # 2010.01.02. 23:30

Huncutka51, az eseted szomorú és nem egyedi, viszont rossz nyomon jársz. Az első és legfontosabb, hogy elfogadod azt a helyzetet, amibe kerültél. Enélkül nem leszel képes arra, hogy a kapott tanácsokkal valóban kezdeni is tudj valamit. Sajnos, ahhoz, amit már előzőleg ObudaFan írt neked, nem sokat lehet hozzátenni.
Igaz, hogy gyámhivatali eljárások túl sok esetben rosszak. Nem csak az ügyintézők tudásával, vagy hozzáállásával van mindig baj, a szabályozás sem az igazi. Ettől függetlenül, kénytelen vagy elfogadni, hogy amíg a gyereked kiskorú, addig a szülői felelősség alól nem tudsz kihátrálni. Akkor sem, ha tényleg csak a feleséged a hibás.
Tehát, ahogy eddig írták neked, a fiad 18 éves koráig tanköteles. Ha addig szakmát nem szerez és abban el nem helyezkedik, el kell tartani.

Egyet tehetsz, hogy újra bemész a gyámhivatalba, és kéred, hogy a kapcsolattartáshoz nyújtsanak segítséget. Abban is, hogy tanácsot adnak, ennek mi a leghatékonyabb módja, mit kell kérned, hogy valóban tegyenek valamit.
Ugyanígy megkeresed a gyerek családgondozóját azzal, hogy szeretnél a gondozói folyamatban részt venni, segíteni. Ha a gyereket a családból kiemelik, akkor az intézetben kell tanulnia, de ott is kell kapcsolatot tartanod, és marad a tartásdíj is. Ott már nem lehet hárítani a kapcsolattartást úgy, mint az anya esetén.
Amíg 18 nem lesz, ez van, hiába haragszol bárkire, és hiába lenne igazad is. Így lesz első ismét a gyerek.

A lányoddal kapcsolatban, ahogy ObudaFan mondta, amit kiskorúként mondott, tett, azt a bíróság nem fogja érdemtelenségnek értékelni. Abban egyetértünk, hogy egyáltalán lehetőséget adnak a kiskorúnak arra, hogy a másik szülőt vissza tudja utasítani, az egyik legnagyobb visszásság és hiba ebben a szabályozásban. Mert, ha 16 évesen ehhez elég önállónak tartják, akkor 18 évesen is legyen az. És ez csak az egyik borzasztó dolog. Viszont, a megoldásra kell koncentrálnod, és nem a jelenleg megmásíthatatlan hibák fölött dühöngened.
Keresd a kapcsolatot a lánnyal, ha hosszabb ideig türelmesen, szemrehányás, agresszió nélkül próbálkozol (persze bizonyíthatóan), és mégis visszautasít, akkor lesz esélyed arra, hogy egy perben az érdemtelenségére hivatkozz.

huncutka51 # 2010.01.02. 22:36

Sziasztok!

Elolvastam a leírtakat,és a hozzá szólást.
A véleményem nekem is lesújtó a gyámhivatal munkájáról.
Én személy szerint 5 alkalommal mentem a gyámhivatalhoz,mert a v.feleségem nem volt hajlandó a kapcsolattartás együttműködésére.Semmit nem csináltak,nem büntettek,csak ejnye-ejnye volt a válasz.
Meg is lett az eredménye,a fiamnak bírósági ügye van,nem jár iskolába,és nem is érdekli az anyját.
A lányom 16 évesen a gyámügy előtt elmondta nem kíván
velem jönni,mivel 16 éves nem is kényszeríthetik rá.
A gyámhivatal előtt lemondott rólam,írásba is adta
"nincsen apán,lemondok róla"
Na itt tart a Magyar jog.
A Magyar gyámhivatal munkája sz.sem ér!
Köteles vagyok a kapcsolattartásra,és kötelességem a gyerekeimet eltartani,gyermektartást fizetni.
De hol vannak az apa jogai?
Ebben az államban sehol sincs!!!
Büntessék meg az anyát,engem és a gyerekek jogait sérti a tetteivel.Itt nem a gyerekeket kéne védeni?
Ezek szerint az anyát védik csak!!!

végrehajtó1 # 2009.12.12. 18:53

Ha úgy van ahogy írtad akkor nem kell 'majrézni':)

kaméleon # 2009.12.12. 18:34

Ne viccelj már, ezt tanulom – nagyon remélem –, tudom miről beszélek. Nem másolom be a végzést, de a hivatal egy különélő értelmiségi szülőpár konszolidált, jó anyagi körülmények között élő gyermekeit akarja védelembe vetetni, mert a pedagógus édesanya akadályozza a kapcsolattartást.

Csakhogy, bár igaz, hogy a szülők közötti konfliktus megoldásáig akár azt is mondhatjuk, hogy a gyerek veszélyeztetett, nem ez az az eset, ami miatt a védelembe vétel indokolt. A gyerek előtt semmi nem zajlik, nincs veszekedés, nincs verekedés, van pénz, iskolába jár, stb.
Egyetlen dologra van szükség, hogy a gyámhivatal kötelezze a gondozó szülőt az egyértelmű kapcsolattartási határozat végrehajtására, és ha nem hajlandó, szankcionálja. Na, ez még egyszer sem történt meg, ehelyett úgy döntött, hogy menjenek már vitatkozni az ő hivatali irodájából a jegyzőjébe, viszontlátásra.
A védelembevétel indokául azt írja, hogy mert „xy gondozó szülő nem tett eleget a kapcsolattartási kötelezettségének”.
Nna, akkor az a gyh. dolga, hogy kötelezze és bírságolja, de ez még egyszer sem történt meg, sőt, ezzel a végzéssel együtt az apa végrehajtási kérelmét meg elutasította.

Végigböngésztem a Köziglap.hu fórumait, ennél sokkal többért sem vesznek védelembe gyereket, de a család már egyébként is volt a helyi gyjóléti szolgálatnál, és ők semmilyen rájuk tartozó problémát nem találtak, + megállapították, hogy a gyerek nem veszélyeztetett, és más alapellátás sem indokolt.

Az egyik gyerek ráadásul külföldön tartózkodik és fél év múlva nagykorú, amíg haza sem jön, tehát nem is tudják védelembe venni, mert azt a tartózkodási hely szerinti jegyzőnek kellene, másrészt, a védelembe vétel a nagykorúságig tart, ezt a gyh-nak illene tudni.

(Komolyan, egy tucat halmozottan hátrányos, szurtos gyerek matek-fizika korrepetálása nem emészti fel annyi idegsejtemet, mint egy-egy feladattól rettegő és megszabadulni igyekvő állami alkalmazott, akinek – képzelem - minden reggeli imája így kezdődik: „add, hogy a nyugdíjamig kihúzzam valahogy”.)

végrehajtó1 # 2009.12.12. 15:39

Egyből védelembe vételt nem kérnek.(Hacsak nagyon durva dolog nem történt)Elötte mindig a családsegítő szolgálat "figyel "(alapellátás!) a családra kiskorura.Itt gondozási tervet készítenek a szülők kötelességeit rögzítik és ezt kérik számon.Ha ez eredménytelen akkor kéri a védelembe vételt a családsegítő szolgálat gyámhivatalnál.

Igazából látni kellene hogy mivel indokolja a védelembe vételt. Mert nem biztos hogy te is úgy adod elő ahogy ténylegesen van.

2.) Ha a védelembevételt nem tartják indokoltnak, mi történik, visszautalják az ügyet a lerázó és időhúzó impotens gyámhivatalnak?

ha nem tartják indodkoltnak akkor marad az alapellátás.Ezt megküldik az illetékes gyh-nak is.

Azért alaptalanul nem szoktak védelembe vételt javasolni.Mondom ezt annak ellenére hogy nekem személyszerint nagyon rosz a véleményem erről a "erőszak hivatalról."

kaméleon # 2009.12.12. 14:25

Segítséééég! Esetleg van valakinek a védelembe vétel gyakorlatáról konkrét tudása?
Fellebbezésben segítenék egy ismerősnek a már többször bírált gyámhivatali „szakértelem” által kiadott végzés ellen, de – bár mostmár valamit tanultam is róla – egyelőre fogalmam nincs, hogy:
1.) Érdemes-e az olyan végzés ellen fellebbezni, amely a kapcsolattartás végrehajtása helyett, a gyermekek védelembe vételét javasolja a helyi jegyzőnek, hiszen valószínű, hogy a védelembe vételi eljárást/tárgyalást - a kérés nyomán - mindenképpen lefolytatják/megtartják, és ott kiderül, hogy a védelembe vételt (de még egyéb alapellátást sem) a világon semmi nem indokolja. (Egyedül a kapcsolattartás nem működik, mert a gondozó szülő akadályozza, de még egyszer sem marasztalták el, vagy bírságolták meg, naná, hogy addig nem változtat a magatartásán, de ez a gyh dolga lenne. A családsegítő szakértelmében még jobban is bízom, mint a megismert gyh. ügyintézőjében, de az időhúzás lényeges tényező, jó lenne a leggyorsabb megoldást megtalálni.)

2.) Ha a védelembevételt nem tartják indokoltnak, mi történik, visszautalják az ügyet a lerázó és időhúzó impotens gyámhivatalnak? (Akkor viszont mégis most kellene fellebbezni, vagy a felettes szerv felé panasszal élni, mert még több időt veszítünk.)

Remélem, jó helyre biggyesztettem a nyakatekert kérdéseimet! :)
Ha tudtok segíteni, köszönöm!